Dodaj do ulubionych

Potrawy ukraińskie i białoruskie

22.09.03, 11:02
Prośba! organizuję imprezkę na temat kuchni naszych sąsiadów. Co do kuchni
rosyjskiej i czeskiej, a nawet słowackiej i lietuwiskiej - to dysponuję
książkami, ale nie mam przepisów na typowo białoruskie i ukraińskie potrawy.
No może pomijając chłodnik litewski [BY] i pierogi ruskie [warienniki s
tworohom UA].
Czekam na przepisy...
Obserwuj wątek
    • ladyblue Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 22.09.03, 15:47
      co do ukraińskiej - poszukaj na forum kuchnia wątku bodajże "kucnia ukraińska"
      (mojego autorstwa) co do białoruskiej - dysponuję książką, jak chcesz to jakies
      przepisy mogę wpisać tylko napisz jaki typ dań Cię interesuje smile

pozdrowionka
      • ciuciuniatko Do Vitalija!!!! 10.10.03, 09:29
    • ladyblue Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 22.09.03, 15:58
      znalazłam oryginalny ukraiński przepis na pierogi z wiśniami więc tu
      zamieszczę smile mam nadzieję ze sie admin nie obrazi wink

Вареники з вишнями
      ------------------
      Повиймувати кістоцкі з вишен, наложити йх на дуршляк і посипати цукровою пудрою.
      Приготувати тісто.
      Кожний вареник наповнити вишнями (шіст-сім вишеньwink, посипати їх мукою (пів
      чайной ложкиwink, а потім цукором (одна чайна ложкаwink.
      Вареники класти на муку, щоб не протікали.
      Варити у осоленії воді швидко.
      На тарилках помазати сметаною, можна також полити вишневим соком, що витік зпод
      вишень, чи кісточек.
      Дужо смачнії вареники, якщо попиватиме їх молоком.
    • yigor Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 22.09.03, 16:42
      Ksiazki ksiazkami, ale jesli organizujesz domowa imprezke, to nie moze
      zabraknac barszczu ukrainskiego oraz sloniny. Barszcz ukrainski polega na tym,
      ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie warzywa, te najtwardsze (marchew, burak)
      podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu wrzucasz do wody (gestego rosolu dla
      drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min na moj gust). Musi byc gesty, zeby
      lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna smietane, posypywac zielenia
      (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie dodawac czosnek.
      Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
      Polecam "Gorilke z percem".
      Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
      Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
      to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
      Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
      Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
      pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
      malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
      Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia, gruszy,
      wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc.
      smacznego
      • vitali Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 23.09.03, 01:06
        co dotyczy kuchni bialoruskiej - wszystko co z ziemniakow.To moga byc kolduny,
        placki ziemniaczane. Osobiscie lubie gotowac placki ziemniaczane( w srodku
        usmazone mieso mielone, cebula, przyprawy) _ do tego smietana.
        przypis latwy . jezeli chcesz to napisze.
        co dotyczy kuchni ukrainskiej to 100% naucz sie gotowac ich barszcz. Bardzo
        smaczne!
        Co dotyczy kuchni polskiej mam jedno pytanie
        dlaczego pierogi ruskie sa z ziemniakami a nie z miesem???
        Pzdr.
        • natalia_sankowska1 Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 23.09.03, 09:37
          vitali napisał:

> co dotyczy kuchni bialoruskiej - wszystko co z ziemniakow.To moga byc
          kolduny,
          >
          > placki ziemniaczane. Osobiscie lubie gotowac placki ziemniaczane( w srodku
          > usmazone mieso mielone, cebula, przyprawy) _ do tego smietana.
          > przypis latwy . jezeli chcesz to napisze.
          > co dotyczy kuchni ukrainskiej to 100% naucz sie gotowac ich barszcz. Bardzo
          > smaczne!
          > Co dotyczy kuchni polskiej mam jedno pytanie
          > dlaczego pierogi ruskie sa z ziemniakami a nie z miesem???
          > Pzdr.
          Pierogi ruskie od Rusinów - niepolskich mieszkańców Galicji. Klasyczne pierogi
          ruskie nie sa z samymi ziemniakami, lecz z dodatkiem białego tłustego sera.
          Polewane zwykle obficie tłuszczem ze skwarkami i popijane zsiadłym mlekiem.
        • ciuciuniatko Jeszcze raz! 10.10.03, 09:32

Tamto zostalo wysłane przez przypadek!!!

Ale Vitaliju napisz mi jezeli możesz przepis na placki ziemniaczane z miesem,
          cebulka itp....Bo wielu zastanawia się jak udaje się usmażyc placki z miesem
          (ja mam problemy z usmażeniem samych plackowwink))))))))) Jeżeli mógłbyś zrobić
          to do poniedziałku byłabym Ci bardzo wdzięczna...
          • ladyblue Re: Jeszcze raz! 10.10.03, 13:35
            ciuciuniatko napisała:
            > Ale Vitaliju napisz mi jezeli możesz przepis na placki ziemniaczane z
            > miesem, cebulka itp....Bo wielu zastanawia się jak udaje się usmażyc placki z
            > miesem (ja mam problemy z usmażeniem samych plackowwink))))))))) Jeżeli
            > mógłbyś zrobić to do poniedziałku byłabym Ci bardzo wdzięczna...

co prawda ja nie Vitalij ale przepis podac moge wink
            przygotowujesz utarte ziemniaki z cebulka, jajkiem i chyba czymś jeszcze
            (normalny przepis na placki ziemniaczane, może być trochę gęstsza masa).
            na patelni smażysz mięso mielone, z cebulą i przyprawami.
            bierzesz czysta patelnię, rozgrzewasz, nakładasz trochę ziemniaków, na to na
            srodek mięso i zakrywasz znowu masą ziemniaczaną (brzegi "mieszasz" z spodnią
            warstwą, zeby sie połączyło). smażysz z obu stron, tylko ostrożnie przy
            odwracaniu bo lubią sie rozwalać
            smacznego
      • natalia_sankowska1 Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 23.09.03, 09:30
        Yigorze,
        niestety, barszcz ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
        wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
        poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
        wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
        nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
        kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
        pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
        (wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
        koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
        Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
        powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
        kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
        natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
        również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
        zęby",lecz "czarnuszki".
        PZDRV.
        Natalia
        • yigor Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 23.09.03, 12:10
          masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
          tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
          oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
          przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
          sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
          wyeliminuje z zabawy.
          Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
          gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
          smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
          sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
          slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
          skorke. Doprawic sola.
          Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
          niestety, ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
          (poza slodyczami).
          Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
          bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawze bylo z sola.
          Pozdrawiam
          • vitali Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 23.09.03, 22:46
            Natalio, dzieki za wytlumaczenie mi tego. Ale mnie i tak dziwi, bo dla mnie
            pierogi ruskie i tak pozostana z miesemsmile)pelmieni.
            pozdrawiam
            • alma101 Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 24.09.03, 02:49
              Odnosnie "ruskich pierogów": nazwa ta w ogóle nie jest w Rosji znana, nikt tam
              nie używa tej nazwy, bo i pierogów się takich nie robi, (tzn.
              klasycznych "ruskich" z serem i ziemniakami na słono),a jeśli już są robione
              to nazywa się je warieniki z ... tym co w środku.
              Natomiast pielmieni są, moim zdaniem, bardziej porównywalne do uszek, tylko,
              rzecz jasna, wieksze. I dlatego powinieneś, Vitali napisać, że to pierogi
              rosyjskie to są te z mięsem.
              A jak Wam smakują pierogi z twarogiem na słodko?
              Pozdrawiam
            • astygmatyk Pelmenii i Ruskie Pierogi 29.10.03, 08:45
              Drogi Vitali,
              Nie mieszaj znakomitych pelmeni, czesto podawanych z odrobina octu, z
              POLSKIMI "ruskimi" pierogami. Tych ostatnich nie mozna przeciez nazywac
              pierogami z serem, bo takie tez istnieja, ale maja inny farsz.
              Znam pewnego Wlocha z Vicenzy, gastronomicznego nacjonaliste, plujacego na
              kazde nie wloskie jedzenie, ktory uznaje jedynie trzy zagraniczne dania: ruskie
              pierogi, chlopska kielbase spod Rzeszowa i polski chleb. A przeciez spedzil pol
              zycia we Francji, Stanach, Ameryce Pld, Skandynawii.... Ale tylko 12 miesiecy w
              Polsce wywarlo na nim "gastronomiczne" wrazenie....
      • qubraq Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 11.05.04, 18:49
        yigor napisał:

> Ksiazki ksiazkami, ale jesli organizujesz domowa imprezke, to nie moze
        > zabraknac barszczu ukrainskiego oraz sloniny. Barszcz ukrainski polega na
        tym,
        > ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie warzywa, te najtwardsze (marchew,
        burak)
        >
        > podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu wrzucasz do wody (gestego rosolu dla
        > drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min na moj gust). Musi byc gesty, zeby
        > lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna smietane, posypywac zielenia
        > (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie dodawac czosnek.
        > Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
        > Polecam "Gorilke z piercem".
        > Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
        > Napewno ma byc duzo warzyw na stole - swiezych oraz kiszonych. Przeboj
        > to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
        > Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
        > Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
        > pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
        > malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
        > Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
        gruszy,
        > wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc.
        > smacznego
        Ugotowałem dzisiaj barszcz ukraiński zainspirowany Igorowym przepisem. Mam
        nawet kindzę! Ale Bóg mi świadkiem nie wiem co poza zagryzaniem "haryłki bez
        pierca" robi sie z tą słoniną, o której również Natalia pisała.
        Igor bądź tak dobry i napisz ze dwa słowa
        Andrzej
    • natalia_sankowska1 Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 24.09.03, 08:55
      Przeczytałam wszystko co mysmy wspólnie tu ponawypisywali. Tak naprawdę, to
      kuchnia ukraińska jest mocno podzielona regionalnie. Wspominano tu Odessę, więc
      polecam tam przepyszną ukrainską restaurację na tyłach Deribasowskiej z jej
      hasłem: Co może byc lepsze od kawałka słoniny? Jedynie slonina ze słoniną. No i
      teren ten - to ogromne wpływy kuchni mołdawskiej (rumuńskiej) oraz żydowskiej.
      No i tam barszcz rzeczywiście jest postny. Kto odwiedza Lwów - to tak jakby
      pojechał do Krakowa, więc najsiekawiej we Wschodniej Galicji jednak można zjeśc
      wyjeżdżając w góry (Huculszczyzna). Zakarpacie jest mocno węgierskie pod
      względem kuchni (i nie tylko). Najbardziej wyrazista pod względem kuchni
      narodowej jest Połtawa. Sporo się pisalo o warenykach (ukraińskie są przede
      wszystkim z serem bialym na słodko, z wisniami, zaś nastepnie z mięsem - lekko
      przysmażana na maśle wcześnie ugotowaną wołowiną, może byc z dodatkiem
      przysmażanej cebuli). Nie wiem, czy uda Ci się zdobyć drobne rybki - karasie.
      Lecz polecam smażone w całości do chrupkości i podawane ze śmietaną.
      Co dotyczy kuchni rosyjskiej, to najciekawszych rzeczy możecie się dowiedziec
      wcale nie z książek kucharskich. Polecam wspomnienia Władimira Gilarowskiego
      (Diadi Gilaja) "Moskwa i moskwiczi" oraz 19-wiecznego autora powieści
      Mielnikowa-Pieczerskiego "W lesach" oraz "Na gorach".
      OCzywiście, nie odrzucając dobrych książek kucharskich.
      PZDRV.
      Natalia.
      • lacietis Dziakuju! 11.10.03, 18:51
        Dziękuję wszystkim, którzy się odezwali i bardzo przepraszam, że dziękuję Wam
        Siabry wirtualnyja, dopiero teraz.

Dzaikuj Wialiki!!!
    • qubraq Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 21.08.04, 18:16
      Igor, Ty znasz tyle różnych fajnych rzeczy! Moze znasz rosyjskie lub ukraińskie
      sposoby kiszenia najróżniejszych warzyw. Kiedyś dyskutowaliście o tym z Natalią
      Sankowską w tym wątku. Ponoć Rosjanie kiszą wszystko co się da. Jesli możesz
      to pomóż.
      Andrzej
      • qubraq Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie 04.03.14, 14:39
        może warto przypomnieć wątek sprzed lat... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka