Dodaj do ulubionych

Białoruś

24.11.03, 00:28
Witajcie,

planuje wybrac sie na Sylwestra na Bialorus. W zwiazku z tym mam pytan kilka:
1. wizy - kosztuja podobno ok. 40 zl. A czy dlugo sie czeka? Czy trzeba sie
zjawiac osobiscie w ambasadzie? Czy sa wydawane bez problemu?
2. nocleg - gdzie najlepiej? Macie jakies namiary? Czy mozna znalezc prywatne
mieszkanie na kilka dni do wynajecia? Czego sie wystrzegac?
3. ceny - co jest drogie? Co tanie? Ile moze kosztowac nocleg? Impreza gdzies
w knajpie?
4. wszelkie podpowiedzi - czego sie wystrzegac? A co trzeba sprobowac? smile)Co
wziac ze soba z kraju? (raczej wazne dla mnie!)
5. miasta - ktore warto zobaczyc?

Generalnie, prosze o wszelkie rady, opinie..itd., co Wam przyjdzie do glowy.

dziekuje bardzo
Obserwuj wątek
    • bobeobi Re: Białoruś 24.11.03, 15:46
      Na wizę czekasz ok. tygodnia, niedawno(w sierpniu tego roku) kosztowała ok.25
      zł, może teraz jest droższa.Ja nie miałam żadnych problemów z jej otrzymaniem,
      to chyba oczywiste, że sam musisz załatwić to w ambasadzie. Przygotuj swoje
      zdjęcie.Miasta,hmmmm.....No cóż, myślę,że warto zobaczyć Mińsk, trochę tam za
      dużo przestrzeni,starego budownictwa prawie nie ma, jest to stosunkowo nowe
      miasto.Bardzo czyste, wręcz sterylne.Za to dużo imprez, naprawdę fajna młodzież
      (byłam tam na obchodach ????lecia miasta i to, co przeżyłam jest
      niedoopisania,np. wyobraź sobie np. taką scenę:młodzież wracająca miejskim
      autobusem z koncertów w centrum, śpiewa na cały głos piosenki grupy Kino i DDT,
      i ja w euforii z nimi, i żadna starsza pani nie krzyczy).Poza tym łukaszenko na
      pewno nie będzie żałował pieniędzy na pokazy sztucznych ogni. Ja już widziałam
      taki pokaz, wszyscy mieszkańcy miasta wylegli na wzgórza(raczej wzgórki), na
      których są wzniesione bloki a wystrzały trwały i trwały, i nie pozwalały nam
      odejść.A widok był naprawdę piękny.Inne ciekawe miasto, które polecam
      (niekoniecznie pod wzgledem architektonicznym)to Mohylew, tam jest dużo
      młodzieży, fajne koncerty(również grup miejscowych), zresztą, gdziekolwiek się
      nie udasz, będzie fajnie, bo tam są po prost wspaniali ludzie, niedepresyjni,
      bezinteresowni,życzliwi i towarzyscy. Acha, pod żadnym pozorem nie udawaj się
      do rodzinnego miasta głowy państwa-możesz przeżyć koszmar.Na razie tyle.
      Pozdrawiam
    • vitali Re: Białoruś 24.11.03, 16:47
      czesc. Co dotyczy Bialorusi. Sam jestem stamtad i co ja ci moge powiedziec. Na
      pewno polecam zwiedzić Grodno.Lepiej jehac z Wawki do Kuznicy Białostockiej,
      ok.23 zl+ 4 zl. bilet do Grodna.Polecilbym wynajac mieszkanie na 1-2-3 doby i
      zwiedzic miasto.1 doba kosztuje 40 zl. wybor jest duzy, ale to twoje mieszaknie
      na ten czas.
      Na pewno pojedz do Nowogrodka, ze wzgledów historycznych, takze polecam Mirski
      zamok.I Minsk oczywiscie.
      Jedzenie nie trzeba ze soba bracsmile)Z glodu nie umrzesz.
      Masz wiecej pytan. napisz
      vitali
      aga, w Grodnie duzo osob rozumie po polsku.
      ilej podrozy
    • lacietis Re: Białoruś 28.11.03, 18:57
      jonyszko napisał:

Wiele zależy od tego do kad pojedziesz... Co do Mohylewa to się nie bedę
      wypowiadał - ale na sylwestra stanowczo odradzał bym Nowogródek, Mir, Krewo,
      czy inne miejscowosci w tym guście. Jeżeli nie masz tam dobrych znajomych,
      którzy zaproszą Cię an imprezkę - to czeka Cię nuda. oczywiscier warto zwiedzić
      te miejscowości, ale w innym czasie i celu. Ze znanych mi miast polecał bym
      Grodno, ale przede wszystkiem Mińsk.
      W tych miastach niczego co bedzie Ci potrzebne do imprezowania, Ci nie
      zabraknie. Tania "horyłka" wszędzie, a i inne napoje miejscowe i rosyjskie
      (piwa, koktajle, wina gronowe, koniaki kaukazkie) w wyborze i cenach bardzo
      konkurencyjnych wobec Polski. Z zakaska też nie powinno być źle. W Grodnie
      polecał bym głównie dom towarowy, duży sklep na głównym placu i sklep w drodze
      z dworca do muzeum Orzeszkowej (zdaje się "moskowskij"). Oczywiscie rówbnierz
      rynek... W Mińsku generalnie sklepy na prospekcie Skaryny -
      zwłaszcza "centralnyj" - obok (przepraszam za wyrażenie) Makdonalda. Duży wybór
      mięs, wyrobów garmażeryjnych i słodyczy - choć ceny nie o tyle niższe, o ile
      niższe są zarobki Białorusinów...
      Noclegi w Mińsku mam nierozpoznane, bo zawsze nocuję u znajomych - ale "wiadoma
      rzecz stolica". Natomiast w Grodnie serdecznie polecam "pakoi adpaczynku" na
      dworcu. Nie znam aktualnych cen - ale za 2 osobowy pokoik nie powinieneś
      zapłacić więcej niż 50zł.
      Najlepiej jechać do Kuźnicy i do Grodna. Jeżeli przyjedziesz w południe z
      Kuźnicy (odchodzi z K. chyba około 11-tej), to po 16-tej masz pociąg do Mińska
      i koło północy jesteś w Mińsku. Albo po 22-ej i wtedy u "Baćki" zjawiasz się
      cos koło 6-tej rano.
      Co ważne wizę mozesz załatwić w dowolnym konsulacie (ambasada by sie toba nawet
      nie zainteresowała) w Wa-wie, gdńsku i Białymstoku. według informacji prasowych
      powinno to kosztować ok.10 srebrników europejskich.

> Witajcie,
      >
      > planuje wybrac sie na Sylwestra na Bialorus. W zwiazku z tym mam pytan kilka:
      > 1. wizy - kosztuja podobno ok. 40 zl. A czy dlugo sie czeka? Czy trzeba sie
      > zjawiac osobiscie w ambasadzie? Czy sa wydawane bez problemu?
      > 2. nocleg - gdzie najlepiej? Macie jakies namiary? Czy mozna znalezc prywatne
      > mieszkanie na kilka dni do wynajecia? Czego sie wystrzegac?
      > 3. ceny - co jest drogie? Co tanie? Ile moze kosztowac nocleg? Impreza gdzies
      > w knajpie?
      > 4. wszelkie podpowiedzi - czego sie wystrzegac? A co trzeba sprobowac? smile)Co
      > wziac ze soba z kraju? (raczej wazne dla mnie!)
      > 5. miasta - ktore warto zobaczyc?
      >
      > Generalnie, prosze o wszelkie rady, opinie..itd., co Wam przyjdzie do glowy.
      >
      > dziekuje bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka