Dodaj do ulubionych

sierść goldena

25.09.05, 18:36
Moja roczna goldenka ma bardzo mało sierści, wyglada cały czas jak podrośnięty szczeniak a chyba już nie jest szczeniakiem. Dodam że jest psem rodowodowym, zrzeszonym w Związku Kynologicznym, po wystawowych rodzicach. Ojciec i matka naszej suni sa bardzo puchaci a u niej sierści jak na lekarstwo. Czy to się zmieni tzn. czy zrobi się puchatym goldenem. Suczka jest już po pierwszej cieczce, pisze o tym bo gdzieś słyszałam że po cieczce powinna nabrać włosia i masy a u niej ani tego ani tego nie widać. Ale i tak jest najkochańszym goldenkiem na świecie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: sierść goldena 25.09.05, 18:39
      pytałaś się hodowcy o radę?
      czym ją karmisz?
      kiedy odrobaczałaś?
      • jedrek77 Re: sierść goldena 25.09.05, 20:27
        Hodowcy nie pytałam ale chyba powinnam. Suczka jadła do niedawna royala maxi junior teraz przeszła na royala maxi adult a oprócz tego dostaje do każdego posiłku jakiś dodatek typu pierś z kurczaka, korpus tzn miesko z korpusu skrzydełek nóżek watróbkę czasami biały serek i raz dziennie dostaje siemie lniane. Odrobaczamy ja srednio raz na 3, 4 miesiące.
        • pierozek_monika Re: sierść goldena 25.09.05, 20:39
          no to chyba taka jego uroda :(
          nie pocieszę, ale powiem, ze znam jednego rodowodowego goldenka, ,który jest
          drobniutki i bardziej wygląda jak suczka. Był mały to duzo chorował - teraz ma
          zdaje się 8 miesięcy, ciekawe czy nadrobi zaległości - ale naprawdę jest
          drobniutki.
          Skonsultuj z hodowcą ijeśli nie ma przyczyny, to już trudno - będziesz się
          cieszyć jego charakterem.
    • orvokki Re: sierść goldena 26.09.05, 08:34
      Po pierwszej cieczce może się czasowo pogorszyć - moja suka zaczęła wtedy łysieć
      tak, że juz się obawiałam jakiejś poważnej choroby, tymczasem okazało się, że
      dopiero zaczęła wymieniać sierść na dorosłą, ale w ogóle włosa nabierała bardzo
      długo i zaczęła wyglądać jak należy dopiero jak miała ponad dwa lata. Proces
      wymiany włosa można wspomóc preparatami witaminowymi, np. Vita-wet, dobrze
      działa też siemię lniane z dodatkiem oleju kukurydzianego.

Niemniej jednak, niektóre suki tak mają :o( zwłaszcza, że zazwyczaj linieją po
      cieczce, więc ledwo się włos trochę odbuduje, to znów wypada.
    • jedrek77 Re: sierść goldena 26.09.05, 14:54
      Wielkie dzięki za odpowiedź, moja sunia też wyłysiała strasznie ale nie powiązałam tego z cieczką, też myślałam że to jakaś choroba i pędzilismy do weterynarza. Siemie lniane dostaje codziennie chciałam tylko zapytać czy mam jej dolewać tego oleju, czy jest jakieś siemie z jego dodatkiem??????? Mój mąż ciagle do niej mówi że jest kundelkiem a nie goldenkiem ale może tak jak u Twojego pieska jeszcze nabierze goldenowskiego wyglądu. Pozdrawiam
      • lipcio Re: sierść goldena 11.10.05, 07:29
        pamietam jak rok temu mieliscie problem z psem i dobry wet uratowal sprawe :)
        ciesze sie, ze psinka rosnie - spokojnie - przyjdzie czas i nabierze wlosa -
        moj golden dopiero w wieku ok 2 lat nabral powaznego wygladu chociaz
        szczeniakiem z charakteru jest do tej pory

pozdrawiam serdecznie
        • mnitka1 Re: sierść goldena 11.10.05, 08:48
          Zapraszam na www.klubgoldena.com i na forum Klubu. Z pewnoscia spotkasz tam
          doswiadczonych i chetnych do pomocy goldenmaniakow. :)
          Marek
        • jedrek77 Re: sierść goldena 13.10.05, 21:41
          Witam lipcio
          Dzięki wielkie za pamięć aż się miło zrobiło. Fridka ma się bardzo dobrze chociaż naprawdę na początku nie było fajnie, ale to na szczęście dawno za nami. Pozdrawiam bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka