Dodaj do ulubionych

melisa - skład chemiczny

20.01.04, 13:12
Jesli ktoś orientuje się w chemii i nazwach tych wszystkich składników, to
proszę o pomoc. Tłumaczę tekst, w którym jest podany skład melisy i nie wiem,
czy udało mi się dobrać właściwe odpowiedniki.

Jak wszystkie wargowe, melisa dostarcza olejków eterycznych, choć w
niewielkich ilościach (0,1%). Zawiera cytral i cytronelol, które nadają jej
liściom ten przyjemny cytrynowy aromat. Pośród różnych substancji aktywnych
trzeba odnotować flawonidy (apigenina, luteolina) i polifenole odpowiadające
pochodnym hydrocynamonowym (5%).

Chodzi mi głównie o ten ostatni składnik.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
D.
Obserwuj wątek
    • puma002 Re: melisa - skład chemiczny 20.01.04, 18:54
      Deczi jeśli możesz podaj tekst oryginalny.

      Powinno być flawonoidy.
      Ten ostatni składnik to mogą być pochodne kwasu hydrocynamonowego, ale
      wolałabym zobaczyć oryginalny tekst, żeby się upewnić.

      Pozdrowienia:)

      • deczi Re: melisa - skład chemiczny 20.01.04, 21:35
        Parmi lest autres substances actives, il faut noter les flavonoides (apigenol,
        luteolol) et lest polyphenols correspondant aux derives hydroxycynnamiques (5%).

        Sorry za brak akcentów.

        I tak już mi bardzo pomogłaś, tylko jeszcze dwie wątpliwości: kwas
        hydr(oksy)cynamonowy (z tym oksy czy bez)? I co polifenole mają wspólnego z
        tymi pochodnymi?
        Wielkie dzięki;-)
        D.
        • puma002 Re: melisa - skład chemiczny 21.01.04, 08:39
          ...odpowiadające pochodnym kwasu hydroksycynamonowego - powinno być (na 99%).

          Co prawda nie wyznaję się w zaserwowanym języku, ale w tekście oryginalnym
          chodzi prawdopodobnie o sole kwasu hydroksycynamonowego, które w języku
          polskim nazywałyby się hydroksycynamonianami - ale w języku polskim nikt nie
          używa takich określeń i raczej mówi się o pochodnych kwasu
          hydroksycynamonowego.

          Co polifenole mają wspólnego z pochodnymi kwasu hydroksycynamonowego. Otóż
          fenolokwasy pochodne kwasu cynamonowego są bardzo rozpowszechnione w świecie
          roślin, a stąd już tylko krok do biosyntezy polifenoli.

          Pozdrowionka:)

          A propos tłumaczeń, gdyby ktoś miał zlecenia na tłumaczenie z języka
          angielskiego (ewentualnie rosyjskiego) tekstów o roślinach (również
          specjalistyczne teksty wchodzą w grę), to ja się bardzo chętnie podejmę,
          gwarantuję solidność.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka