madzia773 19.10.04, 19:53 Kupiłam i nie wiem czy to rozcieńczyć sa jak tak to z czym i w jakiej proporcji? Żeby można bło wcierać w skóre głowy. Moze mnie pouczycie:))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabba Re: jak stosować olejek z jojoby na włosy? 19.10.04, 20:12 Szampony z dodatkiem olejków eterycznych wzmacniają włosy i polepszają stan skóry głowy, są skuteczne w walce z łupieżem. Do 100 ml neutralnego szamponu dodać 10-15 kropli olejku. Do włosów tłustych polecany jest rozmaryn, tymianek, drzewo herbaciane. Do włosów suchych – lawenda i pomarańcza. Na porost włosów – rozmaryn, tymianek. Przeciw łupieżowi – eukaliptus, drzewo herbaciane, tymianek. znalezione na stronie: www.bioter.pl/aroma/index.htm eksperci jak mowie glupoty prosze bic po lapach i poprawiac!!!!! Odpowiedz Link
drzazga1 Re: jak stosować olejek z jojoby na włosy? 20.10.04, 09:29 Z sensem mówisz:) A co do jojoby to doświadczen osobistycz nie mam, myślę, że ukręcić "majonezik" z żółtkiem i tym potraktować włosy, co najmniej na pół godziny pod foliowym czepkiem i ręcznikiem, a najlepiej żeby ręcznik był wygrzany i jeszcze podgrzewać z wierzchu suszarką. Ew. moz etak jak rycynę - wcierać podgrzaną w skórę między włosami miekką szczoteczką do zębów? Madziu, gdzie kupiłaś tę jojobę i za ile? Odpowiedz Link
justa_79 olej kokosowy 20.10.04, 09:41 apropos olejów na włosy - co wiecie o oleju kokosowym? ponoć działa fantastycznie na włosy. ktoś to sprawdził na własnej skórze? ;) gdzie go można kupić i jak stosować? Odpowiedz Link
deczi Re: olej kokosowy 20.10.04, 12:07 Gdzie można kupić, to nie wiem. Może gdzieś w necie znajdziesz. A co do stosowania... kiedyś czytałam pewną książkę, której akcja działa się w Indiach. Tamtejsze kobiety ponoć wcierały olejek kokosowy we włosy jako sposób na upiększenie. Logicznie rzecz biroąc, wydaje mi się, że olejek (kokosowy i jojoba) powinna się stosować podobnie jak olej rycynowy, jak już wspomniała Drzazga. Czyli wsmarować w skórę głowy i włosy i opatulić ciepło. Potem, oczywiście zmyć. Ja bym jeszcze wysmarowała twarz, taki dobrej jakości olejek to źródło dobroczynności dla skóry. Pozdrawiam, D. ps. Przypomniało mi się, że kiedyś usilnie poszukiwałam olejku z kiełków pszenicy. Można kupić w kapsułkach, do łykania, i taki w końcu nabyłam. Ale jest też w czystej (podobno) postaci w ofercie Apotheker Scheller. Też musi być niezły. Odpowiedz Link
madzia773 Re: jak stosować olejek z jojoby na włosy? 26.10.04, 19:24 Podaję adres do sklepu gdzie kupiłam olejek www.pollenaaroma.com.pl/sklep/index.html?cid=35 Co do stosowania to chyba jednak to się jakoś rozcieńcza bo po posmarownaiu myślałam że umrę tak mnie rozpaliło i jakby się poparzyłam, szybko biegłam pod prysznic to zmyć. Odpowiedz Link
deczi Re: jak stosować olejek z jojoby na włosy? 27.10.04, 09:10 Ale to właśnie jest olejek do stosowania bezpośrednio na skórę, do rozcieńczania olejków zapachowych. O ile nie jest zjełczały, nie powinien działać w ten sposób. A może jesteś uczulona? Zrób sobie test na jakimś niewielkim fragmencie skóry i zobacz, co się wydarzy. Możesz ewentualnie poszperać jeszcze w necie, może znajdziesz gdzieś przepis na stosowanie go. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
vitalia Re: jak stosować olejek z jojoby na włosy? 29.10.04, 17:31 Olejek z jojoby przed nałożeniem należy podgrzać.Robi się wtedy rzadszy .Nałożyć Odpowiedz Link
avf07 pytanie o olej kokosowy 23.11.04, 14:22 Udalo mi sie go dzis kupic, w postaci stalej, z dodatkiem wit. e. I moje pytanie- jak nakladac go na wlosy? Rozpuscic,ale jak?:) Moge wlozyc troche do szklanki i wstawic ja do miseczki z goraca woda? Czy sa inne sposoby? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
vitalia Re: pytanie o olej kokosowy 23.11.04, 19:42 Musisz go mpoprostu rozpuścić do takiej postaci ,aby był płynny.Podgrzewaj w garnuszku,ale wolno żeby się przypadkiem nie zagotował..Tylko tyle aby się rozpuścił.Nie wiem czy w szklance i w gorącej wodzie się to uda ale jeśli tak to ok. Odpowiedz Link