Dodaj do ulubionych

"Polskie"zioła a tchm

13.06.06, 11:05
Poszukuję info na temat klasyfikacji ziól rosnących w polsce w kontekście
medycyny chińskiej(cieple, zimne, tonizujace , rozpraszające, przynależnośc
do organów, meridianow itp)
Bylbym wdzięczny za odeslanie chociażby do książek.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mag401 Re: "Polskie"zioła a tchm 15.06.06, 17:07
      Zrób wykaz ziól jednoskładnikowych krajowych które są w sprzedaży / jest ich w
      granicach 120 szt. Porozmawiaj z dobrym radiestetą to ci ustali w procentach do
      jakich grup można je zaliczyć.Dodatkowo trzeba uwzględnić zmiany ich energetyki
      z tytułu sposobu ich przygotowania. Podobnie postąpić z preparatami i
      witaminami. Będziesz musiał wcześniej ustalić od jakiego punktu energetycznego
      chcesz zacząć. Podejrzewam, że tego typu regulacja organizmu będzie trwała
      latami.
      • didolec2000 Re: "Polskie"zioła a tchm 15.06.06, 17:34
        Hm.Brzmi to dosyć skomplikowanie.Nie wiem czy do końca się zrozumieliśmy.W
        zasadzie nie chodzi mi o to jak poszczegolny skladnik ziolowy zadziala na
        konkretny indywidualny organizm.Raczej o uniwersalną analizę; część ziól
        rosnących w Polsce jest jak wiemy używana w chińskim ziololecznictwie.Na podst
        materialow tchm , ktore posiadam istniejące tam wyjaśnienia traktujace o tych
        ziolach w miarę mnie satysfakcjonują, jest jednak spora grupa preparatów co do
        ktorych nie moge znaleźć analogicznego jak w tchm punktu odniesienia.
        Co do radiestety to chyba musialby mieć pewne pojecie o tchm, to raz,dwa; czy
        to możliwe , że gdybym postąpil zgodnie z pańską wskazówką i udal się z taką
        samą lista do dwóch różąnych radiestetow, to otrzymałbym pokrywajace się
        rezultaty ich pracy?
        Pozdrawiam.
    • didolec2000 Re: "Polskie"zioła a tchm 15.06.06, 21:12
      Magu401.Zgadzam sie z tym co napisałes dlatego gdybym postąpił tak jak
      powiedziałeś, to niestety miał byl poważną zagłoskę czy aby ten radiesteta,
      ktorego bym wybrał, bylby akurat tym, ktorego szukalem.Problem z weryfikacją,
      zresztą jak najbardziej naturalny, dlatego zastanawialem sie nad tym, czy nie
      istnieje juz jakies żrodło tego typu wiedzy pod którym podpisało sie juz sporo
      tak zwanych "ludzi z branży"
      Przypomne też, że przypożądkowywanie środków do indywidualnego pacjenta nie
      jest tym czego akurat poszukuję najbardziej.Slyszałem o tych przyżądach i
      sprawa też wydaje się kontrowersyjna.
      Oczywiście wielkie dzięki za te informacje które otrzymałem, sprawe przemyślę.
      Pozdrawiam.
    • mag401 Re: "Polskie"zioła a tchm 18.06.06, 18:11
      sprawdz poczte.
    • ivo.cl Re: "Polskie"zioła a tchm 01.09.06, 18:26
      Szukaj skryptow z wykladow Claude Diolosa. Znajdziesz tam sporo informacji na temat klasyfikacji ziol, warzyw, owocow itd. wraz z przykladami recept opartych o teorie 5 przemian.

Swego czasu ukazala sie tez ksiazka "Miedzy nieben i ziemia", tyle ze to tlumaczenie zdaje sie z wydania amerykanskiego i obawiam sie ze wielu typowo chinskich ziol opisywanych w tej pozycji w Polsce po prostu nie znajdziesz.
      • didi_max Re: "Polskie"zioła a tchm 02.09.06, 14:42
        Dzięki.
        Diolola namierzyłem na razie jedynie to;
        72.14.221.104/search?q=cache:MEvMSRtvopkJ:www.w1.ples.pl/~kozik/FiLES/E-Books/Claude_Diolosa-medycyna_chi%
        25F1ska.rtf+diolosa&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=10&lr=lang_pl
        Przeszukuje google , na razie ze srednim rezultatem, gdybyś miał jeszcze jakieś
        namiary, zawsze będą mile widziane.

Pozdrawiam
        • ivo.cl Re: "Polskie"zioła a tchm 04.09.06, 22:11
          Daj znac na email, zobaczymy co da sie zrobic :)
          • didi_max Re: "Polskie"zioła a tchm 05.09.06, 00:37
            ok. :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka