girlandy 05.11.07, 17:14 Jakie ziola na nadczynnosc tarczycy? Prosze o pomoc! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soodoku Re: Ziola na nadczynnosc tarczycy 08.11.07, 23:50 Co do ziól, nie wiem. Ale wiem, że kapusta, kalafior, brokuły. Odpowiedz Link
krysia17171 Re: Ziola na nadczynnosc tarczycy 21.11.07, 16:03 W jednym z programów na ezotv- MÓJ ZIELNIK- była o tym mowa -nosić korale z bursztynu -jeść dużo surowych warzyw -nie jeść zwykłej soli, tylko jodowaną -jeść dużo marchwi i jabłek i taki przepis: żyto, pszenicę owies, jęczmień zmielić- ilość taka, aby na jeden raz było po dwie łyżki każdego zboża- do tego dodać rodzynki- do garnka, zagotować na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło, oczywiście z wodą Po lekkim, krótkim zagotowaniu, zawinąć w koc- tak jak to się z robi z kaszami, czy ryżem- i jeść np zamiast kolacji Przy nadczynności tarczycy mogą występować guzki tarczycy- czy jest diagnoza lekarska? Jak zwykle przed stosowaniem ziół- należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.. pozdrawiam Krystyna Odpowiedz Link
krysia17171 Re: Ziola na nadczynnosc tarczycy 24.11.07, 19:05 Przeglągałam swoje notatki- znalazłam, co kiedyś na ezotv mówiła Edytka Ostrowska-o problemach z tarczycą jak najbardziej bursztyn pić zioła z tawułki, oraz te zioła w skarpetę i nosić na szyi [ nie jestem do końca pewna, ale chodziło o suche zioła- - zrobić sobie korale z gałki muszkatułowej i nosić n szyi Ale jak zwykle, przed stosowaniem poradzić się swojego lekarza, czy dobrego zielarza pozdrawiam Krystyna Odpowiedz Link
evath Re: Ziola na nadczynnosc tarczycy 19.01.08, 18:15 Ziola na nadczynnosc tarczycy: * MORSZCZYN PECHERZYKOWY (Fucus vesiculosus) * ZIELE NOSTRZYKA (Hb. Meliloti) * ZIELE SKRZYPU POLNEGO (Hb. Equiseti) * ZIELE PRZETACZNIKA (Hb. Veronicae) * KORA DEBU (Cort. Quercus) * POROST ISLANDZKI (Lichen Islandicus) * KORZEN LUKRECJI (Rd. Glycyrrhizae) * KLACZE PERZU (Rhiz. Agropyri) Porcja: 50g kazdego ziola Zastosowanie: Pic 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posilkiem Przygotowanie: Wymieszac wszystkie ziola w szklance, i zalac wrzatkiem. Przepis pochodzi z ksiazki: 'Wrocmy do Ziol', napisanej przez O.ANDRZEJA CZESLAWA KLIMUSZKO. Bardzo polecam ;) Odpowiedz Link