17.12.03, 17:14
Witam...
Jakie zastosowanie, oprócz kapieli, może mieć morszczyn?Coś sobie
przypominam, że bywa w herbatkach odchudzających (raczej przeczyszczających,
typu Figura). No właśnie czy ma działanie przeczyszczające? Chyba sam na
herbatkę się nie nadaje (zapach), ale ze względu na zawartość jodu to może
poprawia przemiane materii? Zastanawiam się, czy można stosować jako dodatek
do posiłków? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • puma002 Re: Morszczyn 17.12.03, 20:42
      Koteck koniecznie zajrzyj na stronę Henryka Różańskiego i odszukaj morszczyn,
      jest tam sporo interesujących informacji
      luskiewnik.webpark.pl/fitoterapia2003.htm

Niektórzy zielarze nie polecają bałtyckiego morszczynu (może zawierać dużo
      zanieczyszczeń i mało jodu), tylko raczej ten pochodzenia atlantyckiego.
      Podobno morszczyn sprzedawany w aptekach i sklepach zielarskich nie pochodzi z
      Bałtyku.

Morszczyn poprawia przemianę materii, dlatego wchodzi w skład preparatów
      odchudzających różnej maści, pomaga też osobom cierpiacym na zaparcie. Jak
      większość glonów jest dobrym źródłem mikroelementów.

Smak i zapach ma rzeczywiście nieciekawy. Ja żażywałam morszczyn sproszkowany
      w młynku elektrycznym (trzeba zamknąć oczy, wziąć proszek do ust, szybko popić
      dużą ilością chłodnej wody i połknąć), ale jak dla mnie ma chyba za dużo jodu,
      bo jakoś nie czułam się po nim dobrze. Jako dodatek do posiłków lepiej używaj
      glonów jadalnych (warzywa morskie o różnych dziwnych nazwach), kupionych w
      sklepie ze zdrową żywnością, bo morszczyn z pewnością zepsuje smak każdego
      posiłku. Za to jest znakomity na maseczki kosmetyczne, no i do kąpieli, jak
      wiesz.

Jeśli masz jakiekolwiek problemy z tarczycą, przed rozpoczęciem stosowania
      morszczynu lepiej skonsultuj się z dobrym lekarzem zainteresowanym medycyną
      naturalną.

Pozdrawiam:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka