Dodaj do ulubionych

problemy z cerą

25.12.03, 14:33
Skończyłam karmić piersią mojego Michałka i zauważam, ze zaczynają się
problemy z cerą , z którymi dość wcześniej cały czas się borykałam.
Próbowałam mnóstwa różnych specyfików. Miałam problemy hormonalne (zresztą
nie wiem jak teraz jest), brałam dość długo tabletki antykoncepcyjne (po ich
odstawieniu zaczęłam mieć problemy z cerą) jednak w ciąży było super. NIe
wiem czy można to wiązać z hormonami, czy może zatruty organizm?
W każdym razie teraz nie stosuję żadnych maści, tylko maski z glinki
zielonej , napary z ziół do przemywania i łagodne kremy z glinki. Dodatkowo
zaczęłam stosować kurację cytrynowa polecaną przez p. Tombaka, łykam tran ,
selen z cynkiem na bazie drożdzy, pierzgę z miodem, wiesiołek w kapsułkach.
Zadbałam o dietę (zero masła tylko oleje tłoczone na zimno, dużo jabłek,
kefiry, ciemne pieczywo), ale mimo to nie jest dobrze. Może ktoś z Was mógłby
mi polecić lekarza (homeopata, dobry zielarz lub ktoś inny, jestem z okolic W-
wy), lub coś doradzić. Nie chcę na razie stosować żadnych maści opartych na
sterydach i innych sztuczności, bo one tylko zaleczają, a nie leczą.
Pozdrawiam świątecznie,
aga
Obserwuj wątek
    • michalek02 Re: problemy z cerą 26.12.03, 19:57
      Chcę dodać, że te moje problemy nie objawiają się powstawaniem pryszczy , czy
      też bolacych krost, ale mają sa to suche placki na skórze i np. po nałożeniu
      makijażu skóra nie wydaje się w tym miejscu jednolita, ale widać suchość.
      Czasami powstają małe czerwone punkciki. Na razie radzę sobie jakoś stosując
      często maseczkę z glinki, do przemywań twarzy napary z siemienia. Chciałabym
      rownież zacząć głodówkę, ale muszę się jeszcze do niej przygotować.
      Pozdrawiam i bede wdzieczna za wszelkie rady,
      aga
      • michalek02 Re: problemy z cerą 28.12.03, 23:32
        dzisiaj np. po myciu miałam na twarzy "czerwone placki" na policzkach i przy
        nosie, ale po posmarowaniu kremem zniknęło. Nie wiem czy to wina hormonów,
        skoro w ciąży miałam idealną cerę, czy też nieprawidłowości ze strony przewodu
        pokarmowego, a może i jedno i drugie. Tak jak już pisałam wyżej zmieniłam
        dietę, czuję, że nie męczą mnie już gazy.
        Przymieżam się małymi kroczkami do głodówki.
        Badania hormonalne robiłam przed ciążą, androstendion miałam w normie
        (tarczyca, prolaktyna OK, tylko progesteron zawsze był za niski). Teraz chyba
        jeszcze nie będą zupełnie miarodajne wyniki (za wcześnie po odstawieniu od
        piersi).
        W każdym raziem wszelkie takie niespodzianki powodują u mnie duży dyskomfort.
        Radze sobie na razie domowymi sposobami (siemię lniane, bratek na pół z
        mlekiem, serwatka do przemywania twarzy, zielona glinka) i nie sięgam o żadne
        maści.
        POzdrawiam poświątecznie,
        aga
        • annamaria0 Re: problemy z cerą 31.12.03, 18:26
          Rzeczywiście wygląda na to, że to problem hormonozależny. Na nadmiernie
          przesuszoną skórę dobre mogą być kremy przeznaczone dla alergików, takie jak
          Cutibaza czy tłustszy - Dermobaza (są w aptekach). Cutibaza pomaga nawet w
          tradziku różowatym, a to naprawdę niełatwo wyleczyć.
          Gdyby te problemy miały podłoże pokarmowe, polecałabym ekstrakt z imbiru dla
          wyregulowania układu trawiennego, ewent. Acnevulten lub Zioła Przecitrądzikowe
          Fito-Mixu. Są to mieszanki regulujace trawienie, a co za tym idzie,
          poprawiające cerę nie tylko przy trądziku młodzieńczym.
          Możesz też poszukać kosmetyków z vilcacorą (w sklepach zielarsko-medycznych),
          bardzo dobrze nawilżają. Na problemy z suchością niezła jest też polska seria
          kosmetyków z Iwonicza - Iwostin.
          • michalek02 Re: problemy z cerą 31.12.03, 19:08
            Dzięki za pomoc. Teraz ujarzmiłam cerę i wydaję sie OK. Chociaż po ciaży
            wybieram się na badania hormonalne.
            Zmieniłam przede wszystkim dietę i nie mam wzdęć i gazów jak wcześniej, mimo iż
            wydawało mi się , że łączyłam prawidłowo.
            Z Iwonicza próbowałam kiedyś wody termalnej, która skutecznie zniechęciła mnie
            (szczypała mnie buźka po spryskaniu), dlatego też nigdy nie kupiłam żadnych
            innych kosm. tej serii.
            Dzięki za odp. i pozdrawiam sylwestrowo,
            aga
            • annamaria0 Re: problemy z cerą 31.12.03, 20:41
              Wody termalnej nie próbowałam, ale tłuste kremy Iwostinu nieźle nawilżają
              suchą skórę.
              Również pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w 2004!
    • puma002 Re: problemy z cerą 03.01.04, 11:59
      O kosmetykach napisała Annamaria, a ja przy okazji dodam cytat ze znakomitej
      książki Barbary Griggs "Zielona czarownica":
      " Ilekroć pojawiają się jakieś problemy hormonalne - radzi brytyjski zielarz
      Simin Mills - należy zacząć od odstawienia co najmniej na tydzień (a w razie
      zaburzeń miesiączkowania przynajmniej na miesiąc) kawy. Dopiero potem można
      naprawdę ocenić sytuację!".

Pozdrawiam:)
      • michalek02 Re: problemy z cerą 03.01.04, 19:26
        Pozdrawiam Noworocznie,
        Zaciekawiłaś mnie z tą kawą. Wiesz ja jednak myślę, że to problemy hormonalne
        są winą moich problemów. Teraz jest super, żadnych plam, ani wyprysków. Czyli
        pojawiają się i znikają, a może to coś z powietrza , jakaś alergia? Juz sama
        nie wiem. W ciąży cera była udna, żadnych wyprysków, choć piłam kawkę (jedną
        dziennie z mlekiem). Teraz też piję kawę z ekspersu z dużą ilością mleka (piję
        takie o obniżonej wartosci laktozy), poza tym zmieniłam dietę, coś mi wcześniej
        szkodziło, bo miałam wzdęcia i gazy.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszelkie rady,
        aga
        • puma002 Re: problemy z cerą 03.01.04, 22:34
          Wygląda na to, że rzeczywiście zaburzenia hormonalne są przyczyną twoich
          problemów z cerą.
          Tak czy inaczej spróbuj prowadzić dziennik, zapisując dokładnie wszystko co
          zjadasz. Zdarza się czasami alergia pokarmowa, uczulenie na jakiś konserwant
          czy coś w tym rodzaju.

Pozdrowienia:)

• ab1960 Re: problemy z cerą 05.02.04, 14:53
      nie wiem czy temat ciągle aktualny, jeżeli tak to ja polecam kosmetyki na
      bazie wyciągów homeopatycznych - bardzo ładnie regulują pracę gruczołów ale
      wymaga to czasu, i namiar na homeopatę w W-wie też mogę Tobie dać , poprostu
      napisz : ab1960@gazeta.pl
    • martini_very_bianco Re: problemy z cerą 07.03.04, 16:40
      wiesz co, homeopaci często cieszą się z krost - bo choroba bardzo
      często "wyłazi" przez skórę, problemy skorne to bardzo często oczyszczanie
      orgzanizmu z toksyn. Oczywiście, nic nie wiem o Twoich, więc może wybierz się
      do kogoś, kto się rzeczywiście zna. Pij przede wszystkim dużo wody - omaga
      organizmowi na oczyszczenie. Myślę, że olej też nie zaszkodzi. Brrrrr....
      • michalek02 Re: problemy z cerą 08.03.04, 20:01
        martini_very_bianco napisała:

> wiesz co, homeopaci często cieszą się z krost - bo choroba bardzo
        > często "wyłazi" przez skórę, problemy skorne to bardzo często oczyszczanie
        > orgzanizmu z toksyn. Oczywiście, nic nie wiem o Twoich, więc może wybierz się
        > do kogoś, kto się rzeczywiście zna. Pij przede wszystkim dużo wody - omaga
        > organizmowi na oczyszczenie. Myślę, że olej też nie zaszkodzi. Brrrrr....

WOdy piję baaardzo dużo (zioła, słaba herbata z cytryną, sama woda), nie
        słodzę, czasem tylko miodem. STosuję kurację oczyszczania olejem, a olej zjadam
        z chlebem zamiast masła. Efekty widzę po zatokach, oczyszczają się.
        Pozdrawiam,
        agnieszka
        • grazynagold Re: problemy z cerą 26.03.04, 12:20
          Miałam podobne problemy z cerą tzn czerwone plamy na nosie a przedewszystki m
          na policzkach u nasdy nosa. Okazało się , że jest to łojotokowe zapalenie
          skóry. Dziwne prawda- zapalenie łojotokowe a sucha łuszcząca się skóra. Pomógł
          mi krem Nizoral który nie jest sterydem. Spróbuj go.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka