pierzasta_beztroska 03.11.19, 21:02 Kto czytał? Tylko szczerze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 21:15 Ja też przeczytam jak zdobedę W bibliotece w kolejce 13 osób ale w empiku się pojawiła to czekam na dostawe Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 05.11.19, 13:15 pierzasta_beztroska napisał(a): > Ja też przeczytam jak zdobedę W bibliotece w kolejce 13 osób ale w empiku się p > ojawiła to czekam na dostawe Prawdziwy lemming train. Co za zbieżność .... Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 06.11.19, 21:14 Czytałam też Miłosza i Szymborska Prawdziwy ze mnie leming Odpowiedz Link
witrood Re: Tokarczuk 04.11.19, 17:59 Wysłuchałem. Słucha się bardzo dobrze. Nie wiem, czy równie dobrze czyta. Teraz jestem w 1/3 Opowiadań bizarnych i też nieźle. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 21:22 Czytałem 2 wywiady i nie zamierzam niczego więcej. Szkalowanie Polaków, łgarstwami, jakoby byli właścicielami niewolników, mieli kolonie i prześladowali Żydów wyklucza tą panią spośród ludzi dla których mam choćby cień szacunku Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 03.11.19, 21:37 gyubal_wahazar napisał: > Czytałem 2 wywiady i nie zamierzam niczego więcej. Szkalowanie Polaków, łgarstw > ami, jakoby byli właścicielami niewolników, mieli kolonie i prześladowali Żydów > wyklucza tą panią spośród ludzi dla których mam choćby cień szacunku > Lektura obowiązkowa wszystkich lemingów. Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:00 I po dwóch wywiadach taka opinia o całym dorobku literackim No klasa Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:02 Gdzie w moim poście znalazłaś opinię 'o całym dorobku literackim' ? Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:04 Wyklucza ta Panią spośród ludzi ... czegoś nie zrozumiałam? Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:10 'Wyklucza ta Panią spośród ludzi ...' = 'taka opinia o całym dorobku literackim' ? Widać teraz, czy pomóc ? Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:17 No nie widać bo jak oddzielić te Panią od jej dorobku? Krasnoludki napisały książki A królewna śnieżka udzieliła wywiadów Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:22 Ok, pomogę więc. W swoim poście _nigdzie_ nie wyraziłem opinii nt dorobku pani Tokarczuk. Więcej, ze zdania 'Czytałem 2 wywiady i nie zamierzam niczego więcej' jasno wynika, że znam _wyłącznie_ treść 2 udzielonych przez nią wywiadów. I ich treść sprawia, że czuję się zwolniony z pogłębiania tej znajomości > No nie widać bo jak oddzielić te Panią od jej dorobku? Bardzo łatwo. Pani to osoba, a dorobek to słowa Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:24 Ale po co sie tak tlumaczyc? kazdy kto przeczyta sam oceni a Ty nie bo nie przeczytasz zgodnie z deklaracją Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:26 A kto się tak tłumaczy ? Pytasz, więc odpowiadam > kazdy kto przeczyta sam oceni a Ty nie bo nie przeczytasz zgodnie z deklaracją Dokładnie tak, tylko jak się to ma do tego, co napisałem ? Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:34 Ja pytałam kto czytał A nie co myśli o Tokarczuk Zapraszam do pierwszego postu Bo tak sobie myślę że wypada znać tak jak Chłopów Potop czy Wesele Wyspiańskiego albo Nic dwa razy się nie zdarza Szymborskiej Chociaż można nie lubić i może się nie podobać Zupełnie to rozumiem A mnie jest trochę wstyd że nie czytałam bez względu na temat czy poglądy Po prostu to będzie lektura szkolna dziś albo kiedyś ale bedzie Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:40 Dziś raczej nie będzie. Nie przy tym rządzie W podręczniku od historii dla klasy 4 jest o polskich noblistach - ciekawe czy zaktualizują Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:44 Zaiste stąd moje dziś albo kiedyś chociaż Prezes Księgi Jakubowe czytał i się przyznaje Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:44 > Ja pytałam kto czytał A nie co myśli I ja Ci opdowiedziałem, że czytałem 2 wywiady i do nich się odniosłem, więc gdzie widzisz problem ? > Bo tak sobie myślę że wypada znać tak jak Chłopów Potop czy Wesele Wyspiańskiego Zdecydowanie inaczej na to patrzę. Nie zamiarzam czytać kogoś, kto mimo mieszkania w Polsce od wielu lat, posuwa się do haniebnego szkalowania Polaków i ich historii w tak załgany sposób, jak robi to pani Tokarczuk. Nie są to przy tym kłamstwa nieświadome, bo jako pisarka, ma mnóstwo czasu na czytanie i gdyby tylko chciała, mogłaby zweryfikować swe brawurowe tezy. Odpowiedz Link
kulka42 Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:26 gyubal_wahazar napisał: > Zdecydowanie inaczej na to patrzę. Nie zamiarzam czytać kogoś, kto mimo mieszka > nia w Polsce od wielu lat, posuwa się do haniebnego szkalowania Polaków i ich h > istorii w tak załgany sposób, jak robi to pani Tokarczuk. Nie są to przy tym kł > amstwa nieświadome, bo jako pisarka, ma mnóstwo czasu na czytanie i gdyby tylko > chciała, mogłaby zweryfikować swe brawurowe tezy. > Trudno się z tym nie zgodzić Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Tokarczuk 03.11.19, 23:58 gyubal_wahazar napisał: > Czytałem 2 wywiady i nie zamierzam niczego więcej. Czytałam dwa Twoje ostatnie posty i...zamierzam czytać więcej Bo choć często się nie zgadzam z Twoimi poglądami, to staram się je lepiej poznać, może zrozumieć, może zweryfikować swoje. Gdybym tylko "czytała Cię po wywiadzie", to nie poznałabym z innych stron, tych z którymi bardziej mi po drodze. No, ale może jakaś dziwna jestem, skoro kontrowersyjna (dla mnie) notka o autorze, tylko zachęca do otwarcia i przeczytania jego książki Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 04.11.19, 20:55 Cześć Sówko Rozumiem Twój punkt widzenia. Mój jest inny, bo dobrze pamiętam jeszcze późną komunę i to jak fałszowała historię Polski, dlatego nie zgadzam się na to, by teraz robiła to postkomuna. Chociaż tyle mogę zrobić dla ludzi, którzy oddawali życie za to, byśmy mogli tu żyć i mówić po polsku Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:08 Ale czy to znaczy że nie można nic złego po powiedzieć o Polakach? Że wszyscy to ludzie kryształowi a w naszej historii nie ma wydarzeń negatywnych? Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:11 Część ludzi to życie oddawała, część współpracowała z okupantem, a część starała się przeżyć nie angażując po żadnej ze stron. Zakłamywaniem historii jest twierdzenie, że był tylko ten pierwszy rodzaj ludzi. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:36 Polacy byli jedynym narodem, który nie wystawił oddziałów współpracujących z Hitlerem. W Polsce jako jedynym kraju Europy, za ukrywanie Żydów groziła kara śmierci. Mimo tego, to Polacy mają zdcydowanie najwięcej drzewek w Yad Vashem (za ratowanie życia Żydom) spośród wszystkich narodów. W proporcji do populacji, to Poslak straciła najwięcej swych obywateli w czasie II wojny światowej. Polska została zdradzona w 1939 przez Anglię i Francję i napadnięta przez 3 kraje. Mimo najbardziej drakońskiego terroru hitlerowców, Polacy stworzyli najsprawniejszy i największy ruch oporu w całej Europie. I to wszystko kwitujesz 'Część ludzi to życie oddawała, część współpracowała z okupantem, a część starała się przeżyć nie angażując po żadnej ze stron' ?? Nie dogadamy się Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:42 Polska zbawcą narodów, ja, ja, już to kiedyś słyszeliśmy. Z opowieści dziadków i rodziców wiem jak Polacy na siebie wzajemnie donosili, w okresie wojny, w PRLu, donoszą na siebie dzisiaj. Polacy to nie jest i nie był kryształowy naród. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:55 Jesteś marzeniem propagandy komunistycznej. To właśnie komuniści chcieli osiągnąć - tak załgać pamięć o bohaterach, by Polacy uważali ich za bandytów. I jak widać, w twoim przypadku im się powiodło Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:30 szarlotka_ja napisała: > Szkoda ,że w realu nie można wstawić durnej bużki kiedy się nie wie co powiedzieć ,co ? Chociaż Ty chyba to potrafisz. Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:10 Gubiś? Ty tak na serio, bo nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać... Baaardzo merytoryczna i dojrzała odpowiedź Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:27 szarlotka_ja napisała: > Polska zbawcą narodów, ja, ja, już to kiedyś słyszeliśmy. > Z opowieści dziadków i rodziców wiem jak Polacy na siebie wzajemnie donosili, w > okresie wojny, w PRLu, donoszą na siebie dzisiaj. Polacy to nie jest i nie był > kryształowy naród. Twoi dziadkowie mieli zadziwiająco bogatą wiedzę na temat szmalcowników ,ciekawe skąd ? z własnych doświadczeń ?. No bo wierzyć można jedynie sobie samemu. A donosicieli nie brakuje faktycznie , to widać na załączonym obrazku jak coraz to inna łachudra lata do Brukseli na skargę przy okazji opluwając Polskę. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:33 Pod kim służyli Twoi dziadkowie? Bo rozumiem, że walczyli na wojnie? Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:39 szarlotka_ja napisała: > Pod kim służyli Twoi dziadkowie? Bo rozumiem, że walczyli na wojnie? Pod Napoleonem. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:41 Odpowiedź godna mistrza. Czyli nie walczyli za Polskę? Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 04.11.19, 23:04 szarlotka_ja napisała: > Odpowiedź godna mistrza. Czyli nie walczyli za Polskę? Boże . Chyba na tym etapie zakończę ,bo mi się mózg odkoruje. Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:37 letniaburza77 napisała: > to widać na załączonym obrazku jak coraz t > o inna łachudra lata do Brukseli na skargę przy okazji opluwając Polskę. Chodzi ci o te liczne sytuację co PiS będąc w opozycji latał do Brukseli skarżyć się na rząd itp? Np o śledztwo Smoleńskie, o wrak Tupolewa, o ordynację wyborcza , telewizję Trwam i pewnie jeszcze inne Rozumiem, że potępiasz te zachowania? Odpowiedz Link
nerw_rdzeniowy Re: Tokarczuk 05.11.19, 21:21 Ale Gyubal chyba chce powiedzieć, że pani Noblistka opowiada, że był tylko ten środkowy rodzaj. Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 05.11.19, 22:17 Raczej chciał powiedzieć, że mówienie iż był jakikolwiek inny rodzaj niż bohaterscy Polacy patrioci to zdrada lub objaw wyprania mózgu przez komunę. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 05.11.19, 22:24 Jeśli już bredzisz, to bredź może na swój temat. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Tokarczuk 05.11.19, 22:35 Dlaczego? Ty będziesz o Tokarczuk to ja mogę o Tobie. Odpowiedz Link
nerw_rdzeniowy Re: Tokarczuk 06.11.19, 21:08 No ale sama powiedz Witko czy to jest normalne, że przedstawia się tylko złą stronę jakby nie było własnego narodu bo zdaje się to robi Pani Noblistka. Krytykujesz szanownego Gyubala a Pani Noblistka robi to samo on przedstawia tylko dobre strony a ona tylko złe. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 06.11.19, 21:42 Widzę, że bawią cię pyskówki, bo merytorycznie nie masz wiele do zaoferowania. Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:23 gyubal_wahazar napisał: > Cześć Sówko > Rozumiem Twój punkt widzenia. Mój jest inny, bo dobrze pamiętam jeszcze późną k > omunę i to jak fałszowała historię Polski, dlatego nie zgadzam się na to, by te > raz robiła to postkomuna. Chociaż tyle mogę zrobić dla ludzi, którzy oddawali ż > ycie za to, byśmy mogli tu żyć i mówić po polsku > Cześć Gubiś, ale czym się przejawia Twoja niezgoda? Zamykaniem oczu, by nie widzieć "czarnego luda"? On nie zniknie, a będzie bardziej straszył, jeśli dokładniej mu się nie przyjrzysz. Nie odbieram Ci prawa do własnej oceny, ale dziwi mnie jej powierzchowność. I to nie ma wielkiego związku z konkretną osobą, o której mowa w wątku, ale o sposobie traktowania "problemu" Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Tokarczuk 04.11.19, 21:57 gyubal_wahazar napisał: > O jakim czarnym ludzie mówisz ? > Przenośnia- w kontekście czegoś (w/g nas) złego, budzącego odrazę, niechęć, lęk. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 04.11.19, 22:54 W takim razie nie rozumiem tego o czym piszesz Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Tokarczuk 04.11.19, 23:28 A ja naiwnie wierzyłam, że może tym razem będzie inaczej... No, widzisz- ja wciąż próbuję poznać, by zrozumieć. Zmyliła mnie Twoja stopka Odpowiedz Link
witrood Re: Tokarczuk 06.11.19, 21:33 Które te wywiady? Chętnie bym poczytał, żeby wyrobić sobie zdanie. Bo np. Tu wcale po niej nie jadą Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:20 W każdym razie nie czytałam więc nie mam zdania Ale jak przeczytam ... to napiszę czy mi się podobało A jeśli tak to co i dlaczego Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:22 Księgi Jakubowe mi się najbardziej podobały . Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:25 No właśnie nigdzie nie można dostać ale poczekam wznowią Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 03.11.19, 22:29 Ja mam w planach przeczytać "Prowadź swój pług...", ale aktualnie kolejka w bibliotece na rok . Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 05.11.19, 18:23 Zdobyłam przytargałam 4 książki tylko ksiąg jakubowych na razie nie kupiłam bo opasłe tomiszcze nie zmieściło mi się do utorbienia Zaczynam od Biegunów Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 14.11.19, 20:18 Zaczęłam od Biegunów Dziwna książka cały czas logika kazała mi czekać aż wszystkie wątki się jakoś połączą Ale na końcu uśmiechnęłam się do siebie z przyjemnością Jakbym mówią koniec wieńczy dzieło Ta książka to taki pachwork z którego uszyto śpiwór pielgrzyma Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 24.11.19, 22:10 Czy jak przeczytałam 4 książki to mogę powiedzieć: Tokarczuk? A tak czytałam 😉 Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 24.11.19, 22:19 Ja zdobyłam "Prowadź swój pług..." chyba najlepsza ze wszystkich, które do tej pory przeczytałam Tokarczuk, moim zdaniem oczywiście . Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 25.11.19, 15:57 No dla mnie też była dobra dużo lepsza od filmu ale Annę In w grobowcach świata zmęczyłam ledwo Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Tokarczuk 25.11.19, 18:12 Filmu nie widziałam. Trochę boję się oglądać bo obawiam się, że może być straszny . Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 30.11.19, 20:52 Prawiek i inne czasy Piękna książka jak epopeja cudownie napisana Najlepsza do tej pory Grubalku Tobie też polecam Nie zawiedziesz się Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 18.12.19, 18:13 Warto posłuchać o poziomie znajomości historii Polski przez panią noblistkę: www.youtube.com/watch?v=b3rd6I1kHoU Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Tokarczuk 20.12.19, 22:55 Ty chłopie to masz te żrodla informacji Myślę że ze wstydu powinieneś zmienić obywatelstwo Bo na hasło Polska na świecie teraz odzew jest Tokarczuk i nic na to nie poradzisz A Ty że swoją wybitnoscią no cóż zamiast nobla masz... nic nie masz To może takiej prawdy obiektywnej się trzymajmy Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 20.12.19, 23:02 Jeśli Twój świat na hasło 'Polska' odpowiada Ci 'Tokarczuk', to podrzuć mi jego KRS proszę, to będę wiedział, któremu bidasiowi 1% wysłać Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 21.12.19, 09:26 pierzasta_beztroska napisał(a): > Bo na hasło Polska na świecie teraz odzew jest Tokarczuk i nic na to nie poradzisz A to akurat jest bardzo smutne. Odpowiedz Link
letniaburza77 Re: Tokarczuk 21.12.19, 09:24 gyubal_wahazar napisał: > Warto posłuchać o poziomie znajomości historii Polski przez panią noblistkę: > > www.youtube.com/watch?v=b3rd6I1kHoU Grubciu, takie czasy - kto bardziej malowniczo obsra Polskę lub kościół z automatu windowany jest na podium dla geniuszy. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Tokarczuk 21.12.19, 11:24 Co prawda, to prawda. Ale to, że znajdują się takie przychlasty to pół biedy. Cała za to, że sporo ludzi te ekskrementy bierze za dobrą monetę, plując w twarz swym przodkom, którzy za ten kraj ginęli. Odpowiedz Link
witrood Re: Tokarczuk 22.03.20, 18:32 Zmęczyłem w końcu "Księgi Jakubowe". Trzy i pół miesiąca mi to zajęło. Raczej do tej lektury wracać nie będę. Tym niemniej, nic w tej książce antypolskiego nie znalazłem, co na tym forum sugerowano. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Tokarczuk 22.03.20, 18:54 O, to podziwiam Ja "Biegunów" o ile pamiętam nie dałam rady skończyć. Za to teraz czytam jej opowiadania i są OK Odpowiedz Link
witrood Re: Tokarczuk 22.03.20, 18:59 Dla mnie "Bieguni" spoko. Tylko ja słuchałem audiobooka. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Tokarczuk 22.03.20, 19:40 Można wpuścić jednym uchem, a drugim wypuścić Odpowiedz Link
permet Re: Tokarczuk 17.12.24, 10:58 "fabularnie" dzisiaj troche mnie juz nudzi. "jezykowo" odpoczywam :d Odpowiedz Link