Dodaj do ulubionych

Makaron Z KitchenAid

24.11.09, 14:18
Moi drodzy milosnicy kuchni, Czy ma ktos www.amazon.co.uk/KitchenAid-5KPEXTA-Pasta-shape-press/dp/B0027P99XK do Kitchen Aid i czy warto toto zakupic?

czy naprawde jest duzo lepsze niz KPRA?? www.amazon.co.uk/KitchenAid-KPRA-Pasta-Attachment-Mixer/dp/B000KPULR2/ref=sr_1_6?ie=UTF8&s=kitchen&qid=1259058869&sr=1-6
Obserwuj wątek
    • Gość: ombudsman Re: Makaron Z KitchenAid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 13:50
      makaron z ekstrudera to nie to samo co makaron wałkowany.

Makarony z ekstrudera to makarony z dziurką: penne, gremigne, macaroni; a także
      fusilli (świderki) i cienkie spaghetti. Należy przygotować trochę inne ciasto,
      bardziej sprężyste. Najelepiej z mieszanki semoliny i mąki "00". Jeśli chcemy
      makaron ortodoksyjnie północno włoski - to z samej "00" z jajami - jako, że
      zawiera więcej glutenu.

Wałkowarka służy do wałkowania lasagne - płatów makaronu. Można w niej wałkować
      także ciasto na pierogi, marcepan, faworki. Taki płat można pociąć na grube
      spaghetti, tagliatelle, capellini di angelo, lasagnette - za pomocą wykrojników
      KitchenAid. Można z nich zrobić ravioli, z kolejną przystawką. Można wreszcie za
      pomocą radełka pociąć na dowolne kształty - czy to łazanki, czy kwadraty do
      lepienia tortelloni lub kwardaciki na tortellini.

Pytanie co Pani woli.
      • princesswhitewolf Re: Makaron Z KitchenAid 10.12.09, 15:05
        ombudsman, Ja posiadam KPRA ( czyli 1 walkownica i 2 wycinarki: spagetti i tagiatelle) i tam tez mozna takie bardziej sprezyste robic z semolina makarony.

ciekawi mnie tylko czy warto kupowac ta druga jesli juz mam KPRA
        • princesswhitewolf Re: Makaron Z KitchenAid 10.12.09, 15:06
          do tortellini mam osobna przystawke do kitchen aid

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka