Gość: Miś IP: *.com.pl 10.09.06, 18:15 dlaczego sugeruje sie często żeby nie używać tabletek do zmywarki tylko wszystko osobno: proszek, sól i nabłyszczacz.(uzywam calgonitu albo somatu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pixi Re: tabletki do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:40 Słyszałeś/aś o czymś takim jak wygoda ? Odpowiedz Link Zgłoś
orchid11 Re: tabletki do zmywarki 11.09.06, 15:17 a słyszałeś o czymś takim jak bezpieczeństwo zmywarki i ekonnomia?! Ja kiedys moją pierwszą zmywarke załatwiłem tabletkami i już nie moge patrzeć jak ludzie sie podniecają tym badziewiem. Zresztą tabletki mają za mało soli i nabłyszczacza! Zmywarka lepiej wie ile ma sobie dozowac soli i nabłyszczacza! POzatym tabletki niszczą zmywarkę i nie rozpuszczają się na krótkim programie! Odpowiedz Link Zgłoś
aniawroclaw1 Re: tabletki do zmywarki 11.09.06, 16:25 mam zmywarkę od miesiąca. Na początku miałam tabletki jednak przeszłam na odzielne. Sól i nabłyszczacz dozuję czasami a na poj. zmywanko dodaję tylko proszku więc o wygodzie to raczej nie ma co mówić bo to niewielka różnica. W programie ok 45 st. tabletki nie rozpuszczały się dobrze. Mam dobrą zmywarkę, Siemnsa więc nie sądzę, iż jest jakiś problem ze sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: tabletki do zmywarki 12.09.06, 08:33 Tak jak wiele osób już napisało na tym forum, tabletki potrafią sie nie rozpuścić na krótkich programach, bądź programach z niską temperaturą. Powyżej pewnego stopnia twardości wody (około 20-21 dH) i tak trzeba stosować normalną sól, bo tej w tabletce nie wystarczy. W końcu proponuję zwrócić uwagę, że ta sugestia dotycząca uzywania tradycyjnych środków do zmywania nie pochodzi wyłącznie od użytkowników, którzy w taki czy inny sposób "nacięli" się na tabletkach. Cytat z instrukcji bardzo dobrej zmywarki BOSCH'a (SGV57T13 - w instrukcji pod ikonką z wykrzyknikiem): "Optymalne rezultaty zmywania i suszenia można uzyskać, stosując tradycyjne środki do zmywania i oddzielnie sól oraz płyn nabyszczający." Myślę, że warto mieć to na uwadze, bo akurat to zdanie nie dotyczy konkretnego producenta środków do zmywania. Zresztą do zmywarki, była dołączona reklama Calgonitu, oraz dwie tabletki - wiadomo reklama dźwignią handlu, kasa, obopólne korzyści. Ale jednocześnie, firma nie zrezygnoiwała z zamieszczenia w instrukcji informacja, że tabletki są be. Wybór należy do użytkownika. Soli i nabłyszczacza codziennie nie uzupełniam, a nasypanie proszku do pojemnika na drzwiach nie stanowi dla mnie jakiegoś większego problemu. Przy okazji swego czasu, pojawił się na rynku któryś proszek do prania w wersji tabletkowej (bodajże Ariel). Poległ wyjątkowo szybko, ze wzgledu na małą wartość dodaną tego wynalazku i słabą promocję. Tabletki do zmywarek póki co dzielnie się trzymają, chociaż wiele osób jak widać często po przygodzie z nimi wraca do tradycyjnego proszku. Myślę, że lepszym rozwiązaniem niż tabletka 5 czy 10 w jednym byłby porządny proszek o składzie takim jaki trafia np. na rynek niemiecki. Swego czasu - jakieś 2-3 lata temu przeprowadzono takie badania i właśnie środki do zmywarek pewnej renomowanej bardzo popularnej firmy wykazały największą rozbieżność jeśli chodzi o skład i skuteczność działania w zależności od tego na jaki rynek były produkowane. Pozdrawiam, Spodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: tabletki do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:59 Ja stosuję: www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=191&lang=pl www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=127&lang=pl www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=128&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś