Dodaj do ulubionych

tabletki do zmywarki

IP: *.com.pl 10.09.06, 18:15
dlaczego sugeruje sie często żeby nie używać tabletek do zmywarki tylko
wszystko osobno: proszek, sól i nabłyszczacz.(uzywam calgonitu albo somatu)
Obserwuj wątek
    • Gość: pixi Re: tabletki do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:40
      Słyszałeś/aś o czymś takim jak wygoda ?
      • orchid11 Re: tabletki do zmywarki 11.09.06, 15:17
        a słyszałeś o czymś takim jak bezpieczeństwo zmywarki i ekonnomia?! Ja kiedys moją pierwszą zmywarke załatwiłem tabletkami i już nie moge patrzeć jak ludzie sie podniecają tym badziewiem. Zresztą tabletki mają za mało soli i nabłyszczacza! Zmywarka lepiej wie ile ma sobie dozowac soli i nabłyszczacza! POzatym tabletki niszczą zmywarkę i nie rozpuszczają się na krótkim programie!
        • aniawroclaw1 Re: tabletki do zmywarki 11.09.06, 16:25
          mam zmywarkę od miesiąca. Na początku miałam tabletki jednak przeszłam na
          odzielne. Sól i nabłyszczacz dozuję czasami a na poj. zmywanko dodaję tylko
          proszku więc o wygodzie to raczej nie ma co mówić bo to niewielka różnica.
          W programie ok 45 st. tabletki nie rozpuszczały się dobrze.
          Mam dobrą zmywarkę, Siemnsa więc nie sądzę, iż jest jakiś problem ze sprzętem.
    • spodeck Re: tabletki do zmywarki 12.09.06, 08:33
      Tak jak wiele osób już napisało na tym forum, tabletki potrafią sie nie
      rozpuścić na krótkich programach, bądź programach z niską temperaturą. Powyżej
      pewnego stopnia twardości wody (około 20-21 dH) i tak trzeba stosować normalną
      sól, bo tej w tabletce nie wystarczy.

W końcu proponuję zwrócić uwagę, że ta sugestia dotycząca uzywania tradycyjnych
      środków do zmywania nie pochodzi wyłącznie od użytkowników, którzy w taki czy
      inny sposób "nacięli" się na tabletkach. Cytat z instrukcji bardzo dobrej
      zmywarki BOSCH'a (SGV57T13 - w instrukcji pod ikonką z wykrzyknikiem):
      "Optymalne rezultaty zmywania i suszenia można uzyskać, stosując tradycyjne
      środki do zmywania i oddzielnie sól oraz płyn nabyszczający."

Myślę, że warto mieć to na uwadze, bo akurat to zdanie nie dotyczy konkretnego
      producenta środków do zmywania. Zresztą do zmywarki, była dołączona reklama
      Calgonitu, oraz dwie tabletki - wiadomo reklama dźwignią handlu, kasa, obopólne
      korzyści. Ale jednocześnie, firma nie zrezygnoiwała z zamieszczenia w instrukcji
      informacja, że tabletki są be. Wybór należy do użytkownika.

Soli i nabłyszczacza codziennie nie uzupełniam, a nasypanie proszku do pojemnika
      na drzwiach nie stanowi dla mnie jakiegoś większego problemu.

Przy okazji swego czasu, pojawił się na rynku któryś proszek do prania w wersji
      tabletkowej (bodajże Ariel). Poległ wyjątkowo szybko, ze wzgledu na małą wartość
      dodaną tego wynalazku i słabą promocję. Tabletki do zmywarek póki co dzielnie
      się trzymają, chociaż wiele osób jak widać często po przygodzie z nimi wraca do
      tradycyjnego proszku.

Myślę, że lepszym rozwiązaniem niż tabletka 5 czy 10 w jednym byłby porządny
      proszek o składzie takim jaki trafia np. na rynek niemiecki. Swego czasu -
      jakieś 2-3 lata temu przeprowadzono takie badania i właśnie środki do zmywarek
      pewnej renomowanej bardzo popularnej firmy wykazały największą rozbieżność jeśli
      chodzi o skład i skuteczność działania w zależności od tego na jaki rynek były
      produkowane.

Pozdrawiam,
      Spodek
    • Gość: beatka Re: tabletki do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:59
      Ja stosuję:
      www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=191&lang=pl
      www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=127&lang=pl
      www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=128&lang=pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka