Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 09:33 mi ciagle zmywarka nie domywa garnków, juz nie wiem co mam robic:( na jakich programach i w czym myjecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muscovado Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 05.10.06, 09:46 mi czasem nie domywa starego emaliowanego garnka. Te stalowe i nowe emaliowane myją się świetnie. Program 50 stopni, czasem 65, jak są zaschnięte. Zmywarka Siemens. Używam proszku Calgonit. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 05.10.06, 09:57 Ja też zmywam. Program na 65 stopni. Myje razem z innymi rzeczami. Raz mi się zdarzyło, że totalnie zaschnięty garnek sie nie domył, a tak bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 05.10.06, 10:18 Też nie mam problemu, mam boscha+calgonit i myję razem z innymi rzeczami na programie 55-65. Może je źle ustawiasz, powinny być położone zupełnie płasko na dnie kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 05.10.06, 12:31 Ciekawe, że jeszcze nie odezwał się spamer reklamujący tabletki Robot: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=www.global-cosmed.pl&x=50&y=9&sort=data_desc&A_szukaj=tresc&A_szukaj=temat ;-) Pozdrawiam, Spodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 23:54 to ja juz nie wiem co mam robic. zawsze myje na najwyzszym programie 75C i niestety zostaja mi smugi i na stalowych i na emaliowych a i nawet czasami na teflonie.Zawsze mam ustawione na plasko. myłam juz w tabletkach calgonit, teraz myje w proszku Somat a wczesniej w proszku ludwik i calgonit. Jeszcze raz spreawdze ten calgonit. Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 06.10.06, 08:40 Trudno mi trochę cokolwiek poradzić, na podstawie opisu problemu, który podałaś. Mogę za to coś naskrobać a propos moich doświadczeń ze zmywarką. Jeśli na garnkach zostają niedomyte zaschnięte resztki żarcia: niewłaściwe ułożenie naczyń i przez to brak bezpośredniego intensywanego kontaktu ze środkiem myjącym, za niska temperatura, albo faktycznie tak zapuszczone gary, że żadna zmywarka tego nie weźmie. Problemem może być jeszcze zbyt twarda woda i tutaj warto zwróćić uwagę czy nie brakuje soli, ew. jaka jest nastawa dozowania soli. Pamietaj, że już przy srednio-twardej wodzie (chyba powyżeh 20 dH) ilośc soli w tabletce jest zbyt mała do zmiękczenia wody i wtedy i tak trzeba sypac sól oddzielnie do dozownika w zmywarce. Częściej natomiast zdarza się, że zostają tam resztki takiego dosyć rozdrobnionego, żeby nie powiedziec przetrawionego syfku. Proszki stosowane w zmywarkach zawierają oprócz detergentów także sporą ilośc enzymów (np. amylazę), które dosyć skutecznie wspomagają usuwanie zaschniętych resztek pokarmów z naczyń a także ich rozdrobnienie, tak aby łatwiej było je usunąć ze zmywarki. Dobry proszek, orzy "normalnym" zabrudzeniu naczyń, dobrym ułożeniu w zmywarce i 75st.C praktycznie poradzi sobie ze wszystkim. W normalnych warunkach, przy miękkiej wodzie, wysokiej temperaturze i odpowiedniej ilości środka myjącego wszystkie grubsze resztki powinny zostać dosłownie "przetrawione" na drobny osad. Jeżeli mimo to drobny osad z resztek pokarmów zostaje w zmywarce, to raczej nie jest problemem stosowany środek myjący, ale samo urządzenie, które nie potrafi dobrze usunąć brudnej wody i tym samym wypłukać naczyń. Warto sprawdzić wszystkie filtry, ew.wyczyścić. Ogólnie warto dbać o czystośc samej zmywarki i zaglądać do filtrów, a raz na miesiąc dwa po wyczysczeniu filtrów użyć środka do mycia samej zmywarki. Trzeci rodzaj niespodzianki po otwarciu zmywarki to mlecznobiałe zacieki na naczyniach - nyby wszystko czyste, nie ma tego drobnego przyschniętego osadu, a jakieś zacieki - koszmarnie wygladają na szkle. Zazwyczaj warto wówczas popróbować z ustawieniami nabłyszczacza, bo prawdopodobnie jest go za dużo. Tutaj mała uwaga odnośnie tabletek: zawirają one często nabłyszczacz, jeżeli będzie go za dużo, w zmywarce może powstawać piana. W wysokiej temperaturze nabłyszcz.. może zacząć sie ropuszczać we wczesniejszej fazie mycia. Powstająca piana może utrudniać usunięcie rozdrobnionych resztek. Problem dotyczy zwłaszcza zmywarek w ktorych nie ma funkcji 3w1 i bez względu na to czy używamy tabletek czy proszku, dodatkowo dozowany jest nabłyszczacz z pojemnika zmywarki (o ile oczywiście tam jest). Szkoda, że nie napisałaś jaka to zmywarka - jaka firma, czy to nowiutki model z górnej półki, czy jakas starsza. Pozdrawiam, Spodek. Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 06.10.06, 09:04 Napisze jeszcze, że odkąd zaczęłam używac zmywarki, z garów domyły mi się różne takie ciemne plamy i przebarwienia po przypaleniach, któych ręcznie niczym nie mogłam usunąć. To było niezwykłe doświadczenie ;) oglądać, jak po kazdym kolejnym myciu moje "zapuszczone" gary odzyskują blask :) A wszystko to Siemens + 50-65 stopni + najzwyklejszy proszek Calgonit (sól i nabłyszczacz osobno). :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.chello.pl 06.10.06, 12:47 NApisałaś ważną dla mnie rzecz. A mianowicie to, że nie trzeba wybierać zmywarki z opcja garki 70 ^C.A taka opcja podosi jej cenę . Wystarczy 50-60 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 06.10.06, 15:58 Bardzo rzadko używam programu 65 stopni. Zwykle wszystko myję w 50. Jak mam jakies bardzo, ale to bardzo brudne czy zaschniete gary, wtedy myje w 65 stopniach. Mam jeszcze program 30 stopni i uzywam go, jak mi się szybko zmywarka zapełni, gdy wszystko jest jeszcze "swieże", albo gdy mam w niej same lekko ubrudzone rzeczy (szklanki, talerzyki, kieliszki). Tak więc 70 stopni nie jest takie wazne, choć 70 czy 65 to już niewielka różnica... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 06.10.06, 09:16 Fajny wykład, gratuluję wiedzy. Przyznam, że przeczytałem z zaciekawieniem.:) magda chyba rzeczywiście może mieć problem z twardością wody lub ilością soli lub nabłyszczacza. Czacza cza! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: 89.78.46.* 08.10.06, 14:13 witam, ile sie wsypuje soli a ile nabłyszczacza do zmywarki ? Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 09.10.06, 07:20 Do mojej zmywarki do zasobnika na sól wchodzi ok. 1,5 kg soli. Ile dokładnie nabłyszczacza nie wiem, po prostu uzupełniam zbiorniczek do pełna. W praktyce nie ma to znaczenia ponieważ zmywarka sama dozuje sobie nastawioną przez uzytkownika ilość soli (nastawa zależna od twardosci wody - patrz tabelka w instrukcji) oraz nabłyszczacza. Pozdrawiam, Spodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:21 hej, bardzo dziękuje, ze staracie sie mi pomagac, ale prosze o wiecej:) oto moja zmywarka Bosh SGI 59to5EU/05: www.hoopla.pl/product_info.php/products_id/7910 No niestety nadal gary mam niedomyte, czasami talerze i szklanki. Na pewno w gre nie wchodzi złe ustawienie naczyn. No i ja zawsze zmywam na najwyższym programie i juz mnie to zaczyna dobijac, tymbardziej, ze miało byc oszczednie a teraz mam pewne watpliwosci. Nie chodzi mi tutaj tez o jakies gary bardzo brudne, ale np. gar po rosole czy po ugotowanych ziemniakach, nie wspomne o zaciekch po herbacie. Próbuje zmywac na różnych dozownikach nabłyszczacza, no ale jeszvze sie nie poddaje. U mnie chyba soli sie nie ustawia , wiec tylko pozostaje mi nabłyszczacz do ustawienia. Filtry mam zawsze czyste, bo srednio raz na dwa tygodnie czyszcze zmywarke. Dzwoniłam do serwisu i pan mi powiedział,ze zmywarka jest do mycia szklanek i talerzy a nie garów:) Musze jeszcze popróbowac z twardoscia wody. Czy moze ktos z Was sie orientuje czy na wpływ zmywania moze miec cisnienie wody? Mieszam w domu prywatnym, mam wode ze studni, niby potrexzbne do zmywania jest 15bar i ja napewno mam wiecej, tylko tak naprawde nie wiem ile wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.chello.pl 13.10.06, 10:38 Myślę, że trafiłaś na wyjątkowo nieprofesjonalnego "fachowca" bo przecież masz opcję - garki. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 13.10.06, 15:27 Gość portalu: magda napisał(a): > No niestety nadal gary mam niedomyte, czasami talerze i szklanki. Tak jest od samego początku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 21:57 zayzayer napisał: Tak jest od samego początku? tak, od samego poczatku. Tzn, czasami mam to wszystko ładnie umyte, ale garnki b. żadko. Odpowiedz Link Zgłoś
nzuri Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 27.10.06, 16:50 Pan z serwisu to chyba mózg w domu zostawił. Odpowiedz Link Zgłoś
hipotamica Indesit - badziewie 26.10.06, 21:20 Uzywam zmywarki Indesit, do szklanek, talerzy i sztućców. Do garów można pomarzyć. Problemy są ciągle, a to niedomyte, a to nalocik, jak bym nie kombinowała ze środkami do mycia, nabłyszczaczem, solą, tabletkami, temperaturą - ciągle coś nie tak. Instrukcję obsługi znam na pamięć, dbałam o cholerę jak o skarb. Używam jeszcze, bo przecież nie wyrzucę, ale stanowczo nie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? IP: *.acn.waw.pl 29.10.06, 18:28 Simens. Zawsze domywa. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: czy myjecie garnki w zmywarkach? 30.10.06, 19:12 mam Whirpoola a wcześniej Zanussi i nigdy nie było problemów z garami- trzeba pamiętać aby garki układac wyłącznie na dolnym poziomie bo tylko tam szoruje i nastawić program szorowania, aby nie było smug nie wolno za wczesnie otwierac zmywarki dopiero jak wystygnie, poza tym uzywam tabletek wszelkich dostepnych na rynku ale najbardziej pasuje mi Somat 5in1 Odpowiedz Link Zgłoś