Gość: kacha IP: *.ggstudio.pl 24.04.08, 12:38 Podobają mi się oba, są mniej więcej w tej samej cenie. Który wybrać? może ktoś ma taki piekarnik Gorenje B1-ORA-E, Samsung BT63TDST. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loola_kr Re: piekarnik gorenie czy samsung 24.04.08, 12:55 Ja mam Gorenje i jest super! Pod względem funkcji (ma absolutnie wszystko czego potrzebuję, a nawet więcej, nie skorzystałam jeszcze z wielu) a poza tym jest piękny! Jak dla mnie to ładniejszy niz Samasung bo ja wolę minimalistyczny design :) a zwłaszcza brak pokręteł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.ggstudio.pl 24.04.08, 13:01 mi też bardziej się podoba gorenje, ale na początku upatrzyłam tego samsunga i wyczytałam, że ma dwie niezależne komory. Czy Gorenje też tak ma? A jak się sprawuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: piekarnik gorenie czy samsung 24.04.08, 13:15 Nie ma dwóch komór, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :( dopiero teraz poczytałam. Może to w sumie czasami sie przydać na placek i tartę na przykład. Ale ja np robie kurczaka "nabitego na stojak" , który stoi w pionie więc w połówce piekarnika by się nie zmieścił... to samo wielki indyk... zwłaszcza, że te elektryczne i tak mniejsze od wolnostojacej gazowej na przykład. Ale Gorenje ma funkcję "kilku blach", robiłam jednocześnie 3 pizze :) Sprawuje się super, łatwo się czyści i szyby nigdy bardzo się nie nagrzewają. Odpowiedz Link Zgłoś
xenia34 Re: piekarnik gorenie czy samsung 24.04.08, 13:17 Podłączę się do Twojego pytania, bo ja juz kupiłam Samsunga, trochę innego, BT62TDBFST, ale nigdzie nie znalazłam opinii o nim, a spodobał mi się wzorniczo i funkcje miał wszystkie co potrzeba...Czeka na zamonotowanie, więc nie wiem, jak się sprawuje, ale wygląda ładnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: 213.77.33.* 24.04.08, 13:35 Ja użytkuję inny model Samsung BF 62 CCST. Nie mam uwag. Wszystko OK. Kupiłem, bo pasował mi wzorniczo do modelu mikrofali samsunga fg87kst. Poza tym przy małym dziecku w domu miał stawiane mu wymagania : zimna szyba, chowane pokrętła, możliwość wygaszenia lampki wenątrz podczas pracy (wbrew pozorom bardzo ważne), blokada załączenia. Dwa termoobiegi i inne takie mało dla mnie ważne. Cena ważna 1234 zł, ale to podstawowy model. Co do przedstawionych modeli też wybrałbym samsunga, bo gorenje droższe. Model BT63TDST roważałem do zakupu, ale ja używam piekarnika kilka razy w roku więc nie chciałem przepłacać. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.ggstudio.pl 24.04.08, 13:45 to dałyście mi zagłostkę..., a piekarnik muszę wybrać przed meblami bo potrzebują konkretne wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: piekarnik gorenie czy samsung 24.04.08, 13:49 To dopasuj do reszty sprzętu:) I przemyśl ile razy pieczesz podwójnie itp. Ja mam mikrofalę zabudowana panelem takim samym jak piekarnik, super wyglada jedno nad drugim, okap tez mam ORA i płytę tez szklaną czarną tylko Siemensa bo mam gazową a z ORA były elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr aha 24.04.08, 13:51 i stolarz czy firma musi miec piekarnik do zrobienia szafki bo mój ściągnął wymiary z internetu a na miejscu okazało się, że na maleńkie nóżki (2 mm chyba) i musiał szafkę przerabiać. Powodzenia w wyborze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: aha IP: *.ggstudio.pl 24.04.08, 14:34 płytę mam gazową boscha, zmywarka też boscha, lodówka samsunga.... początkowo myślalm, że kupię piekarnik boscha, ale te fajniejsze są bardzo drogie a Gorenie bardzo mi sie podoba wizualnie, bo też nie lubię pokręteł, na których zbiera się brud. Siemens ma chowane, jeszcze do przeżycia. Muszę to przemyśleć. A piekłaś już ciasta, nie przypala? ...z tymi nóżkami to nieżle... ode mnie chcieli konkretne wymiary, bo w internecie nie zawsze podają dobre...a meble przyjadą gotowe i podobno wystarczy go tylko wsunąć Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: aha 24.04.08, 14:45 W sumie mam niedługo ale juz zdązyłam upiec kilka tortów i całe mnóswtwo ciast, często robię tarty, pizze nic się nie przypala. Biszkpt wychodzi cuudo! I wyczytałam, że ma taka funkcję "oszczędność" i można wyłączyć piekarnik 20 minut przed spodziewanym zakończeniem pieczenia a on tak długo utrzymuje temperaturę i samo się dopieka. Kilka razy stosowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozabb Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.08, 22:39 Zwracam sie z zapytaniem :) Czy emalia ceramiczna w mikrofalowce Samsunga FG87KST to dobre rozwiazanie? Zastanawiam sie nad podobnym zestawem ale gdzies wyczytalam ze najlepsze jest wnetrze ze stali nierdzewnej. Prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: piekarnik gorenie czy samsung 25.04.08, 12:54 Ja tez tak czytałam. Ale nie wiem do czego ma służyć. Przez 12 lat miał mikrofalę Samsunga z białym wnętrzem, spisywała się bardzo dobrze, teraz kupiłam ze stalowym i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: 213.77.33.* 25.04.08, 13:31 A ja używam dwóch jedna stalowa - amica (właściwie robi je teka) w zabudowie, a druga emalia samsunga i też nie widzę różnicy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: 80.50.128.* 10.02.09, 21:37 Jedno mnie zastanawia, czy ktos posiada sprzet Samsunga zamontowany w slupku... jedno pod drugim? Jest cos z Samsunga co do siebie pasuje w takiej zabudowie? Piekarnik zewnętrzne szerokość 595 mm, a mikrofala zewnętrzne szerokość 489 mm... :( Istnieje opcja ladna wizualnie: piekarnik Samsung + ich "combo 2w1" (mikrofala z piekarnikiem), lecz po co robic sobie koszta, a samo "combo" mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: 80.50.128.* 10.02.09, 22:07 ok... pospieszylem sie, znalazem Samsung FC139STF do zabudowy 60cm, pozostaje kwestia wizualnego dopasowania z piekarnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 20:55 wybieraj -europejski czyli gorenje lub chiński.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czma Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:05 Rozważając zalety i wady obu marek nikt nie porównywał ich po względem obsługi serwisowej, a jest to bardzo poważny problem, bo jak wiem z moich doświadczeń, jeżeli po gwarancji, po trzech, czy czterech latach coś się w sprzęcie Samsunga uszkodzi, nie licz na to, że serwis będzie miał części i go naprawi. Ale sprzęty tanieją, to kupisz sobie wtedy drugiego Samsunga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 19:28 chyba wybiorę gorenje. Obejrzałam jeszcze raz oba piekarniki i gorenje zdecydowwanie wygrał. Wiem, że zalet ma dużo, wiele funkcji, których pewnie nie wykorzystam ale czy ktoś miał problemy z tym piekarnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.ghnet.pl 27.04.08, 20:19 ja mam od miesiaca dwukomorowy piekarnik samsunga BT65 TDBFST i jestem z niego bardzo zadowolona, potrawy wychodzą mi pyszne, piekłam już rybę, mięso, kurczaka, szaszłyki, pizzę. A wybrałam go bo: - jest oszczędny, każda komora ma klasę A, zarówno cały piekarnik jak i małe komory. Dodatkowo fajne jest to, że jak chcę upiec ciasto albo jakieś mięso w naczyniu nie muszę rozgrzewać całej 65 litrowej komory tylko wystarczy nagrzać 32 l lub 30 l i to tez jest jak myślę oszczędne. - ma wiele funkcji z których korzystam, np grill duzy, mały, obrotowy rożen, termoobieg, grzanie z góry i z dołu, w dużej komorze jest podwójny termoobieg - chowane pokrętła: bardzo ułatwiają utrzymanie w czystości obudowy -zegar, odmierza czas i dzwoni jak budzik, można też ustawić sobie żeby piekarnik włączył i wyłączył się o konkretnej godzinie - kiedy piekę coś na obiad mogę sobie w drugiej komorze na szybo coś jeszcze upiec np: grzanki :) zaskoczyło mnie pozytywnie to ze bardzo łatwo się czyści tacki, są czymś pokryte tak ze przypalony, kapiący tłuszcz łatwo schodzi. Poza tym piekarnik długo utrzymuje ciepło po jego wyłaczeniu dzięki czemu potrawy dłuzej są ciepłe. Wady: na obudowie piekarnika widać odciśnięte palce ale z drugiej strony nie ma potrzeby jej tak macać, zresztą większość zajmuje szyba. Odpowiedz Link Zgłoś
luzaczek_2008 Re: piekarnik gorenie czy samsung 28.04.08, 10:30 nie jestem ekspertem by wyrokowac ktora firma, ale moge polecic artykulik www.okazje.info.pl/porada/sprzet-agd/nowoczesne-piekarniki.html z pewnoscia sie przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:36 ..ukryta krypto-reklama!!! ten artykuł nie ma nic wspólnego z prawdziwą oceną ekspercką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renset Re: piekarnik gorenie czy samsung IP: *.chello.pl 30.04.08, 15:26 Ja kupiłam Gorenje ale jeszcze się nie wprowadzilismy i póki co stoi nieużywany:P Odpowiedz Link Zgłoś
gomes23 Re: piekarnik gorenie czy samsung 02.05.08, 18:48 Polecam bardziej whirpool www.agito.pl/piekarniki/whirlpool_akz_431_nb.1601.41369.html Sam go używam i jest bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś