Dodaj do ulubionych

piekarniki - emalia katalityczna

15.06.09, 10:41
Czy warto inwestować w piekarnik z tzw. funkcją samoczyszczenia
(pokryty w środku emalią katalityczną) oraz wyposażony w prowadnice
teleskopowe. Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • rzymski_poranek Re: piekarniki - emalia katalityczna 25.06.09, 11:59
      Ja mam Boscha z prowadnicami teleskopowymi i funkcją samoczyszczenia. Prowadnice
      są bardzo przydatne, poleca. Natomiast funkcja samoczyszczenia to
      nieporozumienie. W instrukcji mam napisane, że aby użyć tej funkcji muszę
      porządnie wyczyścić piekarnik bo to co nie zostanie wyczyszczone po prostu
      zostanie na zawsze. Rezultat jest taki, że kupuję różne środki do czyszczenia
      piekarnika tak jak w przypadku zwykłego piekarnika, szoruję przypalenia a potem
      dopiero jak jest już czysty to mogę włączyć funkcję samoczyszczenia - czyli
      zbędny gadżet. Dodam jeszcze, że ta powłoka katalityczna to po prostu blaszka z
      powłoką, która jest przykręcona do ścianek piekarnika śrubkami - nie można jej
      myć środkami do czyszczenia piekarnika więc na czas mycia odkręcam je. Poza tym
      na początku wydawało mi się, że mam czysty piekarnik a ciągle w środku był jakiś
      dym i smród spalenizny. Okazało się że spod tych blaszek katalitycznych wypływał
      tłuszcz którym był opryskany sufit, spływał pod blaszki i chował się tam. Po
      włączeniu piekarnika rozgrzał się i wypływał przypalając się - tak odkryłam, że
      ta powłoka katalityczna to blaszki przykręcone na śrubki. Może opis trochę
      niezrozumiały, ale zmierzam do tego, że samoczyszczenie piekarnika to zbędny i
      niestety kosztowny gadżet, przynajmniej w wykonaniu firmy Bosch w moim modelu
      piekarnika.
    • Gość: wan-da1 Re: piekarniki - emalia katalityczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 22:53
      Ja mam w piekarniku emalię łatwoczyszczącą i naprawdę jest łatwoczyszcząca.Kiedy
      jest brudny, zmywam zwykłym mleczkiem i powierzchnia ścianek piekarnika jest
      czysta i bez zacieków.Nie mam prowadnic,mam drabinki i to w zupełności mi
      wystarcza a piekę dosyć często.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka