dalenia 20.05.11, 17:25 Jak Wam się podobają te żeńskie wersje Alojzego? Mnie przekonuje jedynie ta pierwsza - Alojza. Mogłabym ją nawet nadać mojej 50-tej córce Zdrabniałabym Alojka, Lojka, Lojza ... Ale można też do zwykłej Ali. Druga opcja, Alojzja, zupełnie mnie nie przekonuje. Co sądzicie? Ile Alojz/Alojzji (chyba tak powinno się odmieniać?) mamy w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwierz_mirando Re: Alojza / Alojzja 20.05.11, 19:10 Zupełnie mi się nie podobają, tak jak i męski Alojzy. Swoją drogą, bardziej by mi pasowała pisownia Aloizja, jakoś dziwnie to podwójne 'j' wygląda Choć tak powinno być, skoro jest Alojzy, to i Alojzja. Rymut odnotowuje co następuje: 973 x Alojza, 17 x Aloizja, 1 x Alojzija, 372 x Alojzja, 11 x Aloiza, 4 x Aloizja, 1x Alojzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alojza / Alojzja 20.05.11, 19:28 O, Alojzija to dopiero niezły hardcore Dziękuje Mirando za dane, sporo tych Alojz - jakoś mniej się spodziewałam Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Alojza / Alojzja 23.05.11, 05:36 Alojzyna najlepsza, wiadomo jak wypowiedzieć i nie łamie sie jezyka choć kilka innych form mi sie spodobało Ktoś nadając imię Alojzyna nieżle wybrnął z sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Alojza / Alojzja 21.05.11, 10:28 Chyba musiałabym się przyzwyczaić. Do tej pory jakoś mam zakodowane, że co zaczyna się na Alojz... to facet. Jeśli chodzi o pisownię, to najlepsza wydaje mi się być ta najprostsza w wymowie - Alojza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an_o Re: Alojza / Alojzja IP: *.prod-infinitum.com.mx 22.05.11, 07:02 Aloiza nawet mi sie podoba pod warunkiem, ze nie bedzie slychac w wymowie 'j', tylko wlasnie 'i' tak, jak w Heloizie. Reszta nie przypadla mi do gustu, z reszta tak jak Alojzy, ktory jakos przywodzi mi na mysl skojarzenia z 'lajza' Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alojza / Alojzja 22.05.11, 23:48 Alojzy mi się nie podoba, ale Alojza jest niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 13:54 Alojzego uwielbiam i mogłabym nadać to imię swojemu synowi, natomiast żeńskie formy mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:10 Uwielbiam Alojze i Alojzego, który jest moją nową miłością. Natomiast Alojzia do mnie nie przemawia, brzmi zdrobniale... Danielu, chyba czytasz w moich myślach Sama nosiłam się z zamiarem założenia tematu o tych imionach, ale mnie ubiegłaś, podobnie jak z Apolinarią Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:19 księżna, to wątek sprzed prawie roku nie nadałabym tych imion córce, moim zdaniem zaczynają fajnie brzmieć gdzieś po pięćdziesiątce Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:24 aneladgam napisała: > księżna, to wątek sprzed prawie roku > > nie nadałabym tych imion córce, moim zdaniem zaczynają fajnie brzmieć gdzieś po > pięćdziesiątce Nie spojrzałam na datę - mój błąd A że temat ma mało odpowiedzi myślałam, że jest nowy. Dziwny zbieg okoliczności, że ktoś go odnalazł właśnie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:31 ksiezna_pani1 napisała: > Danielu, chyba czytasz w moich myślach Sama nosiłam się z zamiarem założeni > a tematu o tych imionach, ale mnie ubiegłaś, podobnie jak z Apolinarią Mam jeszcze kilka takich imion, o których chętnie założę wątek - zobaczymy czy i wtedy się zgramy Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:40 dalenia napisała: > > Mam jeszcze kilka takich imion, o których chętnie założę wątek - zobaczymy c > zy i wtedy się zgramy Nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Alojza / Alojzja 28.03.12, 19:44 Alojzy mi się podoba ,ale Alojza i Alojzja już nie . Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Alojza / Alojzja 28.03.12, 19:52 Zarówno Alojza jak i Alojzy zawsze mnie intrygowały. Myślę, że mogłabym nadać, ale na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś