Dodaj do ulubionych

Alojza / Alojzja

20.05.11, 17:25
Jak Wam się podobają te żeńskie wersje Alojzego? Mnie przekonuje jedynie ta pierwsza - Alojza. Mogłabym ją nawet nadać mojej 50-tej córce wink Zdrabniałabym Alojka, Lojka, Lojza ... Ale można też do zwykłej Ali.

Druga opcja, Alojzja, zupełnie mnie nie przekonuje.

Co sądzicie? Ile Alojz/Alojzji (chyba tak powinno się odmieniać?) mamy w Polsce?
Obserwuj wątek
    • uwierz_mirando Re: Alojza / Alojzja 20.05.11, 19:10
      Zupełnie mi się nie podobają, tak jak i męski Alojzy. Swoją drogą, bardziej by mi pasowała pisownia Aloizja, jakoś dziwnie to podwójne 'j' wygląda wink Choć tak powinno być, skoro jest Alojzy, to i Alojzja.
      Rymut odnotowuje co następuje: 973 x Alojza, 17 x Aloizja, 1 x Alojzija, 372 x Alojzja, 11 x Aloiza, 4 x Aloizja, 1x Alojzyna.
      • dalenia Re: Alojza / Alojzja 20.05.11, 19:28
        O, Alojzija to dopiero niezły hardcore big_grin Dziękuje Mirando za dane, sporo tych Alojz - jakoś mniej się spodziewałam smile
      • ka-mili Re: Alojza / Alojzja 23.05.11, 05:36
        Alojzyna najlepsza, wiadomo jak wypowiedzieć i nie łamie sie jezyka
        choć kilka innych form mi sie spodobało

Ktoś nadając imię Alojzyna nieżle wybrnął z sytuacji wink
    • quasi.modo Re: Alojza / Alojzja 21.05.11, 10:28
      Chyba musiałabym się przyzwyczaić. Do tej pory jakoś mam zakodowane, że co zaczyna się na Alojz... to facet. Jeśli chodzi o pisownię, to najlepsza wydaje mi się być ta najprostsza w wymowie - Alojza.
      • Gość: an_o Re: Alojza / Alojzja IP: *.prod-infinitum.com.mx 22.05.11, 07:02
        Aloiza nawet mi sie podoba pod warunkiem, ze nie bedzie slychac w wymowie 'j', tylko wlasnie 'i' tak, jak w Heloizie. Reszta nie przypadla mi do gustu, z reszta tak jak Alojzy, ktory jakos przywodzi mi na mysl skojarzenia z 'lajza'uncertain
        • abiela Re: Alojza / Alojzja 22.05.11, 23:48
          Alojzy mi się nie podoba, ale Alojza jest niezła.
          • tami46 Re: Alojza / Alojzja 23.05.11, 22:30
            Nie przekonują mnie te imiona.
    • olianka Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 13:54
      Alojzego uwielbiam i mogłabym nadać to imię swojemu synowi, natomiast żeńskie formy mi się nie podobają.
    • ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:10
      Uwielbiam Alojze i Alojzego, który jest moją nową miłością. Natomiast Alojzia do mnie nie przemawia, brzmi zdrobniale...

Danielu, chyba czytasz w moich myślach smile Sama nosiłam się z zamiarem założenia tematu o tych imionach, ale mnie ubiegłaś, podobnie jak z Apolinarią smile
      • aneladgam Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:19
        księżna, to wątek sprzed prawie roku smile

nie nadałabym tych imion córce, moim zdaniem zaczynają fajnie brzmieć gdzieś po pięćdziesiątce
        • ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:24
          aneladgam napisała:

> księżna, to wątek sprzed prawie roku smile
          >
          > nie nadałabym tych imion córce, moim zdaniem zaczynają fajnie brzmieć gdzieś po
          > pięćdziesiątce

Nie spojrzałam na datę - mój błąd smile A że temat ma mało odpowiedzi myślałam, że jest nowy.
          Dziwny zbieg okoliczności, że ktoś go odnalazł właśnie teraz smile
      • dalenia Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:31
        ksiezna_pani1 napisała:
        > Danielu, chyba czytasz w moich myślach smile Sama nosiłam się z zamiarem założeni
        > a tematu o tych imionach, ale mnie ubiegłaś, podobnie jak z Apolinarią smile

smile Mam jeszcze kilka takich imion, o których chętnie założę wątek - zobaczymy czy i wtedy się zgramy wink
        • ksiezna_pani1 Re: Alojza / Alojzja 25.03.12, 14:40
          dalenia napisała:

>
          > smile Mam jeszcze kilka takich imion, o których chętnie założę wątek - zobaczymy c
          > zy i wtedy się zgramy wink

Nie mogę się doczekać smile
          • florianne Re: Alojza / Alojzja 28.03.12, 19:44
            Alojzy mi się podoba ,ale Alojza i Alojzja już nie .
            • dasza_dm Re: Alojza / Alojzja 28.03.12, 19:52
              Zarówno Alojza jak i Alojzy zawsze mnie intrygowały. Myślę, że mogłabym nadać, ale na drugie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.