Dodaj do ulubionych

Los Marianny.

14.04.12, 13:13
Zastanawiam się czy Marianna może stać się drugą Zosią. Jej popularność rośnie, ale czy ma szanse stać się imieniem popularnym lub bardzo popularnym?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Los Marianny. 14.04.12, 14:08
      Myślę, że Maria ją trwale zdominowała, a szkoda, bo mało jest bardziej tradycyjnych w Polsce imion (ze wskazaną Marią włącznie).
    • mossiam Re: Los Marianny. 14.04.12, 14:20
      Zgadzam się z Gaudencją. Drugą Zosią jest/będzie Marysia. Ale Marianna może być drugą Antoniną wink
      Wszystkie imiona, które mi się podobają robią się popularne.... Tak było z Antonim i Antoniną, teraz tak dzieje się z Leonem, padnie pewnie i na Mariannę wink
      • Gość: megi79 do Mossiam IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 14.04.12, 14:59
        Z Twoich ulubionych Idalia nadal bezpieczna-rzadko nadawana.
        Co do Marianny-nie przewiduję dużej popularności,raczej tak jak np. Aniela-pojawiać się będzie,ale nie strasznie często.
        • mossiam Re: do Mossiam 14.04.12, 15:42
          To prawda. A już za niecały tydzień powinniśmy się dowiedzieć, czy bardziej Idalka, czy bardziej Leoś ; )
          • Gość: megi79 Re: do Mossiam IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 14.04.12, 17:27
            To jednak dla córki Idalkasmile
            Dawaj znać jak się dowiecie!
            • mossiam Re: do Mossiam 14.04.12, 21:23
              Raczej tak, mąż w każdym razie jest zdecydowanie przekonany, bliska rodzina się przekonuje powoli. Może dlatego, że alternatywna Marianna w rodzinie kojarzy się z nie do końca lubianą ciotką ; ) (która notabene ma na imię Maria). Ale ostateczna decyzja podejmie się: 1) jeśli będzie dziewczynka, 2) kiedy spojrzymy jej w oczka ; )
      • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 17:01
        mossiam napisała:

> Zgadzam się z Gaudencją. Drugą Zosią jest/będzie Marysia. Ale Marianna może być
        > drugą Antoniną wink
        > Wszystkie imiona, które mi się podobają robią się popularne.... Tak było z Anto
        > nim i Antoniną, teraz tak dzieje się z Leonem, padnie pewnie i na Mariannę wink

Też tak mam. Jak chodziłam do podstawówki (czyli dawno temu) mówiłam, ze moje córki będą miały na imię Wiktoria i Antonina. Wiecie jak potoczyły się losy tych imion. Wiktoria była i jest nadal bardzo, bardzo popularna, a Antonina jest "na prostej drodze" do ogromnej popularności. Kilka lat później zakochałam się w Konstancji, której wprawdzie daleko do popularności, ale coraz częściej słyszę/czytam o tym imieniu. Była jeszcze Helena... A najbardziej obawiam się o los Klary...
      • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 17:26
        mossiam napisała:

> Zgadzam się z Gaudencją. Drugą Zosią jest/będzie Marysia. Ale Marianna może być
        > drugą Antoniną wink

> Wszystkie imiona, które mi się podobają robią się popularne.... Tak było z Anto
        > nim i Antoniną, teraz tak dzieje się z Leonem, padnie pewnie i na Mariannę wink

Nie pocieszyłaś mnie, bo zapewne za kilka lat Antonina znajdzie się tam, gdzie obecnie jest Zosia.
    • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 15:22
      Czyli pierwsza 20., 10. raczej jej nie grozi.
    • aneladgam Re: Los Marianny. 14.04.12, 15:45
      moim zdaniem ma bardzo duże szanse
      • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 15:51
        aneladgam napisała:

> moim zdaniem ma bardzo duże szanse

Szkoda, bo ostatnio na nowo zakochałam się w Mariannie.
        • domi_33 Re: Los Marianny. 14.04.12, 16:07
          dookoła nas mieszkają trzy małe Marianny i jedna Marcjanna, także na naszym osiedlu moda na nie jest. smile
          • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 17:07
            domi_33 napisała:

> dookoła nas mieszkają trzy małe Marianny i jedna Marcjanna, także na naszym osi
            > edlu moda na nie jest. smile

Mam nadzieje, że to tylko lokalna moda (mówię o Marcjannie, która też bardzo mi się podoba.)
    • dalenia Re: Los Marianny. 14.04.12, 18:58
      A ja myślę, że ona już miała szanse się spopularyzować. Pamiętam taki czas, że ze 2 Marianny urodziły się wśród znajomych moich znajomych, a także u różnych "gwiazdek szoł-bizu", ale potem jakby przycichła. Wydaje mi się, że ona od dłuższego czasu jest nadawana na podobnym poziomie, choć może się mylę.

Swoją drogą, uwielbiam Mariannę - moja mama także, to był nasz typ dla mojej ewentualnej siostry wink Siostry nie mam, ale myślałam, że może chociaż córkę Mariankę uda mi się spłodzić.
      • ksiezna_pani1 Re: Los Marianny. 14.04.12, 21:02
        dalenia napisała:

> A ja myślę, że ona już miała szanse się spopularyzować. Pamiętam taki czas, że
        > ze 2 Marianny urodziły się wśród znajomych moich znajomych, a także u różnych "
        > gwiazdek szoł-bizu", ale potem jakby przycichła. Wydaje mi się, że ona od dłużs
        > zego czasu jest nadawana na podobnym poziomie, choć może się mylę.
        >

Coś w tym jest. Pamiętam, że 3 - 4 lata temu co rusz słyszałam o nowo narodzonych Mariannach, a teraz ucichło. Podobnie było z Melanią, o której także było głośno.
        • ksiezna_pani1 Korzystając z okazji zapytam się o Florentynę. 14.04.12, 21:04
          Jak wygląda jej sytuacja?
          • gaudencja Re: Korzystając z okazji zapytam się o Florentynę 14.04.12, 21:19
            Cały czas jest bardzo rzadka.
            • ksiezna_pani1 A Klementyna? 14.04.12, 21:22
              Czy grozi jej popularność?
              • gaudencja Re: A Klementyna? 14.04.12, 22:37
                Ludzie są nieprzewidywalni. Na razie nic nie wskazuje na możliwość wystąpienia szału na Klementynę w najbliższym czasie.
            • domi_33 Re: Korzystając z okazji zapytam się o Florentynę 14.04.12, 21:29
              to ja mam nietypowe osiedle, bo u mnie dwie. smile jedna Florka około 4 latek ma, może mniej a druga kilkanaście. no i moja prababcia też była Florcią. smile
              • ksiezna_pani1 Re: Korzystając z okazji zapytam się o Florentynę 14.04.12, 21:33
                domi_33 napisała:

> to ja mam nietypowe osiedle, bo u mnie dwie. smile jedna Florka około 4 latek ma,
                > może mniej a druga kilkanaście. no i moja prababcia też była Florcią. smile

A jak na Twoim osiedlu wygląda sytuacja Klary?
                • domi_33 Re: Korzystając z okazji zapytam się o Florentynę 14.04.12, 21:53
                  korzystnie. smile z jedna się przewinęła, ale ze dwa razy ją widziałam tylko.
      • miss.swiss Re: Los Marianny. 15.04.12, 18:03
        Mam podobne odczucia jak Dalenia. z tym że wśród moich znajomych wysyp Mariann nastąpił jakieś 10 lat temu. Bardzo lubię to imię.
    • quasi.modo Re: Los Marianny. 15.04.12, 09:09
      ksiezna_pani1 napisała:

> Zastanawiam się czy Marianna może stać się drugą Zosią.

Nie sądzę, że aż tak. Bardzo popularna Maria odbiera jej bowiem część kontyngentu. Jest to jednak na chwilę obecną jedno z niewielu imion, które nadałabym bez mrugnięcia okiem, byleby mąż się zgodził. Więc wcale bym się nie zdziwiła, gdyby moi rówieśnicy w wieku rozrodczym mieli podobne podejście.
      • ksiezna_pani1 A losy Leopolda? 16.04.12, 17:24
        Jak wygląda jego sytuacja?
        • gaudencja Re: A losy Leopolda? 16.04.12, 19:14
          IMO bardzo bezpiecznie.
          • ksiezna_pani1 A Gustaw? 17.04.12, 16:14
            j.w.
            • gaudencja Re: A Gustaw? 17.04.12, 18:35
              Wiesz, myślę, ze nie ma co wróżyć z fusów. Gustaw wschodzi IMO, ale jest w bardzo początkowej fazie tego procesu.
              • ksiezna_pani1 Re: A Gustaw? 17.04.12, 18:47
                gaudencja napisała:

> Wiesz, myślę, ze nie ma co wróżyć z fusów. Gustaw wschodzi IMO, ale jest w bard
                > zo początkowej fazie tego procesu.
                >

Wiem, że nie przewidzi się, ale powiedz mi czy widzisz Gustawa w pierwszej 30.?
                Jeśli tak, to czy ten proces może trwać długo czy raczej wręcz przeciwnie?
                • domi_33 Re: A Gustaw? 17.04.12, 19:10
                  spotkałam jednego osobiście a koleżanka ma znajomego z małym Gutkiem. także dwóch około czteroletnich jest na pewno. wink
                  • ksiezna_pani1 Los Józefiny. 19.04.12, 15:34
                    A jak "widzicie" losy Józefiny? Czy jest wg Was "bezpieczna"?
                    • tadea Re: Los Józefiny. 19.04.12, 16:18
                      Będzie cieszyć się powodzeniem, lecz nie na tyle by móc mówić o "niebezpieczeństwie".
                      • ksiezna_pani1 Re: Los Józefiny. 19.04.12, 16:27
                        tadea napisała:

> Będzie cieszyć się powodzeniem, lecz nie na tyle by móc mówić o "niebezpieczeńs
                        > twie".

A są już pierwsze jaskółki, że się tak wyrażę?
                • gaudencja Re: A Gustaw? 19.04.12, 19:18
                  Widzę, ale za 30 lat.
    • corianna Re: Los Marianny. 18.04.13, 12:58
      Los Marianny wydaje sie niezagrozony nagla popularnością. Imię wzbudza dośc umiarkowany entuzjazm na tzw placu mamusiowym, więc zapewne nie trafia w gust szerokiego odbiorcy. Raczej pod strzechy zstępuje i Antonina, i Klara, więc ich losy chyba bedą przesądzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.