madziarek_edziecko 10.03.05, 12:13 Wg Skarbczyka obchodzą dzis imieniny. Zadne z nich mi sie nie podoba. Moje skojarzenia: Taras - oczywiscie skojarzenia z tarasem /balkonem Apollo - bóg, opiekun sztuk pieknych Prudencjusz - nie mam skojarzeń, nie podoba mi się w ogóle. A co Wy na te imiona. Ile jest osób w Polsce je noszących? Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzalka Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 10.03.05, 12:37 Taras- kojarzy mi się z Ukrainą oczywiście Apollo- z mitologią grecką, jako imie dla dziecka wg mnie pretensjonalne Prudencjusz- he, he Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 10.03.05, 13:21 Przy Tarasie niestety nie moge sie wyzbyc skojarzen z Szewczenka. Apollo w moim przypadku odpada. Prudencjusza slysze wlasciwie pierwszy raz - dotychczas spotkalam sie tylko z Prudencja i kojarzy mi sie niezmiennie z pruderia. Czyli podsumowujac nie sa to imiona w moim typie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 10.03.05, 13:36 Taras - Szewczenko Apollo - mitologia. Wiem, że to imię było nadawane w rodzinach szlacheckich, ale dla mnie brzmi okropnie pretensjonalnie Prudencjusz - dobre dla chomika Odpowiedz Link Zgłoś
zonka8 Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 10.03.05, 14:48 Taras-taras (balkon) Apollo-mity Prudencjusz-pruderia Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 11.03.05, 11:39 Taras - 49 Apollo - 6 (i to az polowa nadana miedzy 1990 a 1994) Prudencjusz - 0 (nie ma tez Prudencji; jest 1 Prudencjana i 1 Prudencyanna, albo byly bo urodzone obie w latach 20-tych) Z tych imion jedynym mozliwym wedlug mnie do nadania jest Apollo. Ale to dla bardzo odwaznych rodzicow i pod warunkiem, ze uda im sie odpasowac do dziecka. Do takiego imienia - tylko silna osobowosc; no i uroda by sie przydala. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 11.03.05, 15:28 Bohater mojej pracy magisterskiej, dziewietnastowieczny aktor Apollo Lubicz ;- ))). Nawiasem mowiac, deklinowano to imie dosc dla dzisiejszego ucha nietypowo, recenzowano mianowicie Lubicza... Apollona )). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 11.03.05, 16:24 Taras - bardzo ładne imię ukraińskie i niech tam pozostanie, u nas skojarzenia z elementem budowli są zbyt silne. Prudencjusz - kojarzy mi się oczywiście z ostrożnością, imię raczej juz nie na dzisiejsze czasy. Zaliczam je do tzw. hardkoru imienniczego. Apollo - akceptuję tylko w formie Apollon, brzmi mi bardzo po sarmacku i jestem bardzo pozytywnie do niego nastawiona. Miał tak na imię Apollon Korzeniowski, ojciec Josepha Conrada. Świetne imię i nawet nie oczekiwałabym, zeby Apollon był oszałamiajaco przystojny, ale na pewno nie mógłby być mikrej postury. Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 11.03.05, 17:04 mi tez nie podobają mi się te imiona Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 11.03.05, 17:10 Taras - Szewczenko, to jasne, chociaż może również wywoływać skojarzenia "balkonowe" Prudencjusz - oj, chyba nawet chomika bym tak w żartach nie nazwała - szczególnie czarujące jest zdrobnienie Prudek Apollo - tu zgadzam się z Gaudencją Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Apollo,Prudencjusz,Taras 12.03.05, 09:41 Prudek mnie rozbawil A co do Apolla -Apollon jest faktycznie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Taras = Tarazjusz 29.03.05, 13:31 Wlaśnie znalazłam informację, że Taras to po polsku Tarazjusz. No proszę! Tarazjusz mi się podoba, w odróznieniu od Tarasa... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Taras = Tarazjusz 29.03.05, 16:19 Tarazjusz jest faktycznie bardzo ladne! Odpowiedz Link Zgłoś