gaudencja 14.12.05, 20:49 Hej! Zainspirowana postem linny-altair poszukałam czegoś o Hermionie (bardzo ładne imię). I otóż okazuje się, że jest to, razem z Hermią, angielski żeński odpowiednik Hermesa (funkcjonuje też w kilku innych językach). Jak myślicie, jak taki odpowiednik powinien brzmieć po polsku? Czy powinna to być Hermia i Hermiona, jak w tych kilku językach europejskich? Jak Wam sie to imię podoba? Jest jeszcze Hermina, żeński odpowiednik Hermana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Hermes - Hermiona?? 14.12.05, 20:55 Hermina ładniejsze. Śliczne imię. Hermes też mi się zresztą niezwykle podoba! Ale Hermiony bym nie zaryzykowała. Zbyt jednoznaczne skojarzenia z "Harrym Potterem", za którym nigdy zbytnio nie przepadałam, skutecznie utrudniają mi właściwe postrzeganie tego imienia. Ale z brzmienia jest bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
12a30 Re: Hermes - Hermiona?? 22.01.06, 19:03 hermina kojarzy mi sie z irmina bardziej podoba mi sie IRMINKA niz HERMINKA Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Hermes - Hermiona?? 22.01.06, 19:26 ja znalazłam Hermanę i Herminę. Osobiście raczej mi się nie podobają , ale jak już bym miała wybierać to Herminę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hermes - Hermiona?? 22.01.06, 23:39 Ręczę za Hermionę jako oddzielne imię od Hermany i Herminy. W dodatku postać o tym imieniu wystepuje w "Opowieści zimowej" Szekspira, więc tym bardziej uważam, że powinno ono zostać zarejestrowane, niezależnie od naszych skojarzeń z Harrym Potterem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hermes - Hermiona?? 21.06.06, 22:00 Hermiona to też imię córki Heleny i Menelaosa. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Hermes - Hermiona?? 22.06.06, 08:22 Mnie sie Hermiona nie podoba(chyba nigdy nie przestanie mi sie kojarzyc z Harrym Potterem). Dla mnie to imie nie nadaje sie do nadania... Hermina i Herma podobaja mi sie już bardziej, ale i tak nie jestem przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Hermes - Hermiona?? 19.11.06, 16:31 Podoba mi się Hermiona, ale Hermes kojarzy mi się z wilczurem sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Hermes - Hermiona?? 20.11.06, 01:15 Mnie się najbardziej podoba Hermia. Ładnie, miękko brzmi, absolutnie wg mnie do użycia w Polsce, przyjemne skojarzenie ze "Snem nocy letniej"... A tak nawiasem mówiąc, lepiej chyba być bohaterką w książkach pani Rowling niż jej rodzonym dzieckiem. Ja na pewno wolałabym być Hermioną, Narcyzą, Ginewrą czy czymkolwiek innym (ba, nawet Nymphadorą...) niż Mackenzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Hermes - Hermiona?? 25.11.06, 21:13 Hermiona - bardzo ładne imię. Nie kojarzy mi się z HP (ale może dlatego że nie czytałam tej ksiązki). Ma w sobie jednak coś basniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
moms75 Re: Hermes - Hermiona?? 25.11.06, 22:09 Mi się bardzo podoba Nawet brałam to imię jako ewent.dla córeczki (mam syna). Mojej drugiej połowie się tylko niezbyt podobało. Odpowiedz Link Zgłoś