meow_meow1 06.08.06, 21:43 Szukam na prawdę dobrego gastroenterologa we Wrocławiu. Do objawów mojego znienawidzonego IBS doszły inne, obawiam się że to zapalenie jelita. Jestem przerażony. Proszę, polećcie kogoś, jeśli możecie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liii_luuu Re: Błagam pomóżcie 07.08.06, 10:54 a czy mógłbyś napisać jakie są te nowy objawy i dlaczego sądzisz, że to może być zapalenie jelita? Odpowiedz Link
meow_meow1 Re: Błagam pomóżcie 07.08.06, 12:50 Jasne. Nowe objawy: we wtorek od rana miałem kłujący, zmienny w natężeniu ból w lewym podbrzuszu. Myślałem, że to może jakaś kolka albo przepuklina. Ból trwał przez ok. 3 dni i przemieszczał się w stronę środka podbrzusza. W miarę jak zanikał w tym lewym podbrzusz to nasilał się po środku podbrzusza. Miałem wrażenie, że jelito mnie "rżnie" (sorry za określenie, ale tak się to chyba określa). Biegunki bolesne (dla mnie biegunki i parcia na stolec to chleb codzienny, ale przy tych bolał mnie ten cholerny środkowy odcinek w podbrzuszu). Wyczytałem, że takim ostrym atakiem bólu może się zacząć choroba Crohna albo wrzodziejące zapalenie jelit. Oczywiście jestem przerażony i żyję nadzieją, że to tylko stary dobry IBS. Wiem, że powinienem iść do lekarza, ale z drugiej strony łudzę się, że przejdzie, że to tylko nasilenie objawów IBS jakieś takie imitujące symptomy zapalenia jelit. Moja jedyna nadzieja w tym, że nie zauważyłem krwi w kale, która jest ponoć charakterystyczna dla zap. jelit. Odpowiedz Link
liii_luuu Re: Błagam pomóżcie 07.08.06, 13:05 dzięki za odpowiedź:) współczuję, bo wiem jak trudno znaleść dobrego lekarza:( sama go jeszcze nie znalazłam. ale do kogos z tym musisz pójść. trzymaj się:) Odpowiedz Link
enterol250 Re: Błagam pomóżcie 08.08.06, 12:18 meow_meow, tez mam zaostrzenie objawow, upatruje winnego w tegorocznych upalach bo nic innego (madrego) nie przychodzi mi do glowy. dziewczyny libra i asia maja racje, cudow nie ma, poki co zjn jest dolegliwoscia nieuleczalna i nie ma co sie podniecac specyfikami o niesprawdzonej skutecznosci. co do bolow to moge polecic pyrahexal, dosyc skuteczny rozkurczajacy. poza tym napewno nie zaszkodzi stosowanie rozsadnej diety, surowe owoce i warzywa moga podrazniac i tak podrazniona sluzowke jelita. mozna zastosowac suplementy, np probiotyki. jesli nie zrobiles wszystkich badan wykluczajacych chorobe organiczna to zrob te badania, posiew kalu na bakterie i grzyby, badanie na infekcje helicobacter pylori, proby watrobowe. kolonoskopia tez by sie przydala. hm, tyle mi na szybko przychodzi do glowy. trzymaj sie, pzdr. Odpowiedz Link
corutons Re: Błagam pomóżcie 11.08.06, 19:38 Witam! Ja myślałam przez kilka lat że mam IBS. To co pamiętam z tego czasu to męka, ból, męka, strach... Ciagle nowe niedziałające leki, nowi lekarze i nic... zero poprawy. 4 miesiące temu miałam zrobioną kolonoskopie i okazało się, że mam zapalenie jelita. Miesiąc leczenia i mogę powiedzieć, że jestem zdrowa. Zatem zapalenia jelita nie ma się co bać :) przynajmniej z mojego punktu widzenia :) Teraz już tylko dbam o jelitka, żeby znów nie zwariowały. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :) Odpowiedz Link
corutons Re: Błagam pomóżcie 11.08.06, 19:42 Zapomniałam dodać, że właśnie podobnie ujawniło się moje zapalenie jelita, tj. "klasyczny" IBS przez długi czas i później nagłe zaostrzenie objawów + parę innych "atrakcji", które zaczęły występować coraz częściej. Odpowiedz Link
piotrw1976 Re: Błagam pomóżcie 07.08.06, 20:24 Nie znam dobrego specjalisty ale wiem, że przy Twoim problemie można zastosować czysty miąższ aloesowy. Jak będziesz zainteresowany daj znać. Powodzenia. Piotr Odpowiedz Link
astro_glide Re: Błagam pomóżcie 08.08.06, 01:34 Nie wiem czy medycyna konwencjonalna pomoze ci w twojej niedoli .Znam kilka osob z IBS i zadna z tych osob nie poczula zadnej ulgi od lekarstw ,najwyzej poczuly sie gorzej .Jeden znajomy ,po mojej namowie przestawil sie na diete niskoweglowodanowa ,twierdzi ze jesli stosuje sie do zalecen ,nie je co niedozwolone to czasami zapomina o IBS .Ja mysle ze on i tak nie jest scisly z dieta ,bo slyszalem ze mozna to calkiem wyeliminowac .Jedna znajoma wyslalem do chinskiego zielarza ,ale jeszcze nie wiem jakie tego skutki .Jest jeden lekarz w stanach co twierdzi ze IBS jest jedna z latwiejszych do leczenia chorob,jednakze medycy nie wiedza co z tym robic .On nazywa sie Dr. Joseph Mercola ,jezeli znasz angielski ,mozesz wejsc na jego strone i poczytac wiele ciekawych i pozytecznych rzeczy . Co ja moglbym ci poradzic to zrezygnuj z curku w kazdej postaci ,chleba, makaronu i ryzu na poczatek .Mozesz jesc mieso ,nabial (najlepiej taki nieprzetworzony od baby )i warzywa do woli .Chyba taka dieta nie brzmi jakos strasznie?Ja tak zyje juz ponad 3 lata i mam sie dobrze .Poza tym ,znajdz jakiegos lekarza naturalnego ,co nie uzywa chemicznych pigul ,moze ktos moze ci kogos dobrego polecic .I trzymaj sie z daleka od lekarzy konwencjonalnych . Odpowiedz Link
libra72 Re: Błagam pomóżcie 08.08.06, 08:20 blagam Cie nie sluchaj podobnych kretynizmow w stylu aloes!!!!!!!!!!!1 mam przyklad swiezy po swojej znajomej co sie dzieje po stosowaniu aloesu, to fakt ze ma wlasciwosci ktore moga wplywac korzystnie ,ale w twoim przypadku biegunek mozesz sie dobic i miec mega biegunki,a co do rezygnacji z metod konwencjonalnych to szkoda komentarza ,mysle ze masz zaostrzenie objawow, a nie Crohna ale nie zaszkodzi kontakt z lekarzem, poza tym oprocz crona i wrzodz, zapalenia jelita ,jeszcze mozna brac pod uwage inne choroby jelita oprocz raka oczywiscie!(inne objawy) Odpowiedz Link
asia23bb skonczcie z tymi bzdurami 08.08.06, 11:26 Wrecz szkoda czasu odpisywac, ale na wszelki wypadek napisze, aby ktos nie potraktowal postow asto-glide i piotra (powyzej) powaznie. Ani aloes, ani dieta nie wyleczyla nikogo z IBSa na dobre, a juz szczegolnie 'warzywa do woli':)) A unikanie lekarzy konwencjonalnych, mysle, ze moze przyniesc tylko odwrotny (czytaj: gorszy) skutek. do astro i piotra:Znajdzcie sobie inne miejsce na te wasze smieszne reklamy. Odpowiedz Link
meow_meow1 Re: Błagam pomóżcie 08.08.06, 18:15 Cześć ludziki, Dzięki za posty. No ja też w aloesy nie wierzę i w chleb od baby. IBS mam odkąd pamiętam i jestem dość charakterystycznym przypadkiem. Martwiła mnie tylko ta kolkowa boleść, bo pierwszy raz mi się zdarzyło żeby mnie trzymała tak długo (to był ból zupełnie do zniesienia, tylko taki dokuczliwy i długotrwały). A potem właściwie od piątku biegunka z większym niż zwykle nasileniem. Od niedzieli wieczór prawie nic nie zjadłem a tu trzeba pracować i pieniądze zarabiać. W każdym razie--poszedłem dziś do gastro. Pan był miły i wyglądał na obeznanego, ale stwierdził, że kolono trzeba zrobić żeby wykluczyć te zapalenie jelit. Niestety, na kolono się czeka około miesiąca... (Chyba, że się ma 550 zł, to od razu). Acha, i pan dr pocieszył mnie że robią tylko z tym zastrzykiem, po którym się zasypia i nic nie pamięta. To teraz mam tylko nadzieję, że kolono wyeliminuje choroby "materialne" (nigdy nie sądziłem, że będę "tęsknił" za ibsem ;)) Acha, przepisał mi debridat--nigdy nie brałem (właśnie połknąłem po raz pierwszy). Czy braliście? Jakie efekty. Macham łapką, M Odpowiedz Link
tomiis Re: Błagam pomóżcie 08.08.06, 19:27 Bralem debridat, cholestil, hepatil, controloc, kreon, lacidofil, duspatalin, cropoz, metronizarol i takie tam podobne, niestety bez zadnych efektów. Odpowiedz Link