Dodaj do ulubionych

cesarka przed terminem

06.06.04, 19:49
czy można wykonac cesarke przed terminem (np 14dni). Jakie powinny byc
spełnione kryteria. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamana102 Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 20:38
      oczywiscie ze mozna. ja tak mialam. przy planowanych cesarkach nie czeka sie do
      konca bo po co? a wszystko zalezy od twojego lekarza. przede wszystkim dziecko
      musi byc dojrzale odpowiednio wazyc i mierzyc.
      zycze najszczesliwszego rozwiazania
      • saabena Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 21:10
        Można przed terminem, tylko trzeba się liczyć że poród, wyliczony z DOM czy
        wymiarów zarodka, nie musi pokrywać się z dojrzałościa płuc płodu - mozesz
        sobie zrobic wcześniaka na własne życzenie, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
        Tylko po co.Zazwyczaj, o ile nie dzieje się nic groźnego, lekarze zalecają
        często poczekać na rozpoczęcie się akcji porodowej - mięsień macicy jest wtedy
        lepiej przygotowany do cięcia - cieńszy, łatwiej się obkurcza po porodzie,
        mniejsze jest prawdowpodobieństwo atonii macicy i krwotoków.
        • driadea Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 22:47
          Nieprawda, lepsze są cięcia "na zimno", akcja porodowa męczy organizm, co nie
          jest mile widziane przy cc. Ja mialam elektywne cięcie 7 dni przed terminem.
          • reszka2 Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 23:21
            Niestety, sabena ma rację.
            Poczytaj sobie pierwszy lepszy podręcznik do gin-poł.
            • driadea Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 11:43
              O, w takim razie przepraszam, moja odpowiedź oparta byla na opiniach kilku
              specjalistów, a nie pierwszego lepszego podręcznika.
              Swoją drogą to ciekawe, w takim razie, dlaczego częściej wykonuje się cięcia na
              zimno? Nie wiecie?
              Pozdrawiam, Agnieszka
              • reszka2 Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 18:18
                No cóż, specjaliści też mogą się mylić. Zwłaszcza jeśli długo nic nowego nie
                czytają. Np. prasy medycznej, chociażby, gdzie są np. analiza liczby krwotoków
                po cc na zimno i z rozpoczętą akcją porodową, liczby atonii macicy tu i tu.

Myśle że wykonywanie cc na zimno wiąże sie tylko i wyłącznie z wygodą pana
                doktora - lepiej zaplanowac cesarke na 15.10. 2004, godzina 8.00, niz poczekać
                aż u rodzącej akcja porodowa rozpocznie sie spontanicznie - nie daj Boże w
                środku nocy, i pan doktor musiałby sie pofatygować z łóżka.
                • driadea Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 19:01
                  Kto w takim razie pisze te poradniki medyczne? Myslalam, ze specjalisci
                  wlasniesmile
                  Nie znam się, akcja porodowa rzeczywiscie moze (podobno) zaskoczyć wink
                  Pozdrawiam
                  • reszka2 Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 19:27
                    Masz zupełną rację - potrafi zaskoczyć - dlatego są takie sytuacje, że czekanie
                    mogłoby byc niebezpieczne - np. łozysko przodujące na przykład, tam czekanie na
                    spontaniczną akcję byłoby skrajną głupotą. I milion razy lepsze jest cc na
                    zimno.
                    Ale w większości sytuacji naprawdę nie ma wiekszych wskazań do cc w konkretnym
                    terminie niż wygoda lekarza. Przecież babkom rodzącym drogami natury nie mówi
                    się - Pani przyjdzie do mnie na dyżur, to sobie pani urodzi...

A jak donosi prasa niemedyczna wink zdarzaja się prośby o wcześniejsze
                    rozwiązanie, bo rodzicom sie znak zodiaku nie podoba. hie hie.

Pozdrówki.
                    • driadea Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 22:38
                      Żartujesz?! Znak zodiaku? He he wink
    • bdra1 Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 10:36
      ja tez mialm tydzien przed terminem.
      • 78monika Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 13:36
        driadea ma racje - te sama opinie uslyszalam od mojego lekarza!
        • magkow14 Re: cesarka przed terminem 14.06.04, 20:15
          Ja za to słyszałam opinie lekarzy, którzy wypowiadali się o większym ryzyku
          przy cięciu "na zimno". Jednym z powikłań jest krwotok oraz to o czym pisała
          saabena.
          Pozdrawiam.
          Magkow14.

Ps. bardzo wzruszył mnie tekst o znaku zadiaku, zastanawiam się tylko czy śmiać
          się z tego, czy raczej popłakać wink.
          • alicya Re: cesarka przed terminem 14.06.04, 22:38
            Ja co prawda nie dysponuje wiedza medyczna ale moj lekarz w szpitalu wyznaczyl
            rutynowo planowana cesarke na 38 tydzien ciazy aby nie dopuscc do
            spontanicznego porodu. Jednoczesnie powiedzial, ze wczesniej sie tego nie robi
            ze wzgledu na fakt iz przed 38 tygodniem dziecko jest kwalifikowane jako
            wczesniak.

Dodam ze zabieg bedzie przeprowadzany w duzym szpitalu polozniczym w Niemczech
            gdzie maja jak sadze spore doswiadczenie w tego typu przypadkach. Z tego powodu
            mysle, ze moge wiedzy medycznej lekarza zaufac.
    • agapitek Nie przejmuj się tym gadaniem... 16.06.04, 17:03
      Jeżeli masz dobrego lekarza to on najlepiej ci doradzi - ja miałam tydzień
      przed terminem, ponieważ nie warto dopuścić do skurczy. Jestem cała dzidzia też.
    • megani29 Re: cesarka przed terminem 17.06.04, 13:22
      urodziłam 9 dni przed terminem i wszystko jest w porządku, miałam znieczulenie
      pp, dzięki któremu mogłam od razu zobaczyć synka.
      Pozdrawiam gorąco. Ela i Kacperek
    • mamand Re: cesarka przed terminem 23.06.04, 15:00
      Cześć. Ja miałam cesarkę na 3 tygodnie przed terminem. przyjechałam wieczorem
      do szpitala z bólami, chodziłam całą noc a rano zrobili mi cięcie - rozwarcie
      na 1,5 cm. i odklejanie się łożyska. wszystko poszło dobrze chociaż byłam
      troszkę zawiedziona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka