megani29 06.06.04, 19:49 czy można wykonac cesarke przed terminem (np 14dni). Jakie powinny byc spełnione kryteria. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamana102 Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 20:38 oczywiscie ze mozna. ja tak mialam. przy planowanych cesarkach nie czeka sie do konca bo po co? a wszystko zalezy od twojego lekarza. przede wszystkim dziecko musi byc dojrzale odpowiednio wazyc i mierzyc. zycze najszczesliwszego rozwiazania Odpowiedz Link
saabena Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 21:10 Można przed terminem, tylko trzeba się liczyć że poród, wyliczony z DOM czy wymiarów zarodka, nie musi pokrywać się z dojrzałościa płuc płodu - mozesz sobie zrobic wcześniaka na własne życzenie, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Tylko po co.Zazwyczaj, o ile nie dzieje się nic groźnego, lekarze zalecają często poczekać na rozpoczęcie się akcji porodowej - mięsień macicy jest wtedy lepiej przygotowany do cięcia - cieńszy, łatwiej się obkurcza po porodzie, mniejsze jest prawdowpodobieństwo atonii macicy i krwotoków. Odpowiedz Link
driadea Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 22:47 Nieprawda, lepsze są cięcia "na zimno", akcja porodowa męczy organizm, co nie jest mile widziane przy cc. Ja mialam elektywne cięcie 7 dni przed terminem. Odpowiedz Link
reszka2 Re: cesarka przed terminem 06.06.04, 23:21 Niestety, sabena ma rację. Poczytaj sobie pierwszy lepszy podręcznik do gin-poł. Odpowiedz Link
driadea Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 11:43 O, w takim razie przepraszam, moja odpowiedź oparta byla na opiniach kilku specjalistów, a nie pierwszego lepszego podręcznika. Swoją drogą to ciekawe, w takim razie, dlaczego częściej wykonuje się cięcia na zimno? Nie wiecie? Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
reszka2 Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 18:18 No cóż, specjaliści też mogą się mylić. Zwłaszcza jeśli długo nic nowego nie czytają. Np. prasy medycznej, chociażby, gdzie są np. analiza liczby krwotoków po cc na zimno i z rozpoczętą akcją porodową, liczby atonii macicy tu i tu. Myśle że wykonywanie cc na zimno wiąże sie tylko i wyłącznie z wygodą pana doktora - lepiej zaplanowac cesarke na 15.10. 2004, godzina 8.00, niz poczekać aż u rodzącej akcja porodowa rozpocznie sie spontanicznie - nie daj Boże w środku nocy, i pan doktor musiałby sie pofatygować z łóżka. Odpowiedz Link
driadea Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 19:01 Kto w takim razie pisze te poradniki medyczne? Myslalam, ze specjalisci wlasnie Nie znam się, akcja porodowa rzeczywiscie moze (podobno) zaskoczyć Pozdrawiam Odpowiedz Link
reszka2 Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 19:27 Masz zupełną rację - potrafi zaskoczyć - dlatego są takie sytuacje, że czekanie mogłoby byc niebezpieczne - np. łozysko przodujące na przykład, tam czekanie na spontaniczną akcję byłoby skrajną głupotą. I milion razy lepsze jest cc na zimno. Ale w większości sytuacji naprawdę nie ma wiekszych wskazań do cc w konkretnym terminie niż wygoda lekarza. Przecież babkom rodzącym drogami natury nie mówi się - Pani przyjdzie do mnie na dyżur, to sobie pani urodzi... A jak donosi prasa niemedyczna zdarzaja się prośby o wcześniejsze rozwiązanie, bo rodzicom sie znak zodiaku nie podoba. hie hie. Pozdrówki. Odpowiedz Link
78monika Re: cesarka przed terminem 07.06.04, 13:36 driadea ma racje - te sama opinie uslyszalam od mojego lekarza! Odpowiedz Link
magkow14 Re: cesarka przed terminem 14.06.04, 20:15 Ja za to słyszałam opinie lekarzy, którzy wypowiadali się o większym ryzyku przy cięciu "na zimno". Jednym z powikłań jest krwotok oraz to o czym pisała saabena. Pozdrawiam. Magkow14. Ps. bardzo wzruszył mnie tekst o znaku zadiaku, zastanawiam się tylko czy śmiać się z tego, czy raczej popłakać . Odpowiedz Link
alicya Re: cesarka przed terminem 14.06.04, 22:38 Ja co prawda nie dysponuje wiedza medyczna ale moj lekarz w szpitalu wyznaczyl rutynowo planowana cesarke na 38 tydzien ciazy aby nie dopuscc do spontanicznego porodu. Jednoczesnie powiedzial, ze wczesniej sie tego nie robi ze wzgledu na fakt iz przed 38 tygodniem dziecko jest kwalifikowane jako wczesniak. Dodam ze zabieg bedzie przeprowadzany w duzym szpitalu polozniczym w Niemczech gdzie maja jak sadze spore doswiadczenie w tego typu przypadkach. Z tego powodu mysle, ze moge wiedzy medycznej lekarza zaufac. Odpowiedz Link
agapitek Nie przejmuj się tym gadaniem... 16.06.04, 17:03 Jeżeli masz dobrego lekarza to on najlepiej ci doradzi - ja miałam tydzień przed terminem, ponieważ nie warto dopuścić do skurczy. Jestem cała dzidzia też. Odpowiedz Link
megani29 Re: cesarka przed terminem 17.06.04, 13:22 urodziłam 9 dni przed terminem i wszystko jest w porządku, miałam znieczulenie pp, dzięki któremu mogłam od razu zobaczyć synka. Pozdrawiam gorąco. Ela i Kacperek Odpowiedz Link
mamand Re: cesarka przed terminem 23.06.04, 15:00 Cześć. Ja miałam cesarkę na 3 tygodnie przed terminem. przyjechałam wieczorem do szpitala z bólami, chodziłam całą noc a rano zrobili mi cięcie - rozwarcie na 1,5 cm. i odklejanie się łożyska. wszystko poszło dobrze chociaż byłam troszkę zawiedziona Odpowiedz Link