Dodaj do ulubionych

Nadciśnienie

13.02.05, 22:20
Drogie Forumowiczki
Oleńkę urodziłam dwa i pół roku temu siłami natury. Mała była duża (4300/59),
ale ciąża przebiegała bez problemów, byłyśmy obie zdrowe, ułożone i
przygotowane na poród naturalny. Ja wręcz nie mogłam się doczekać. Oczywiście
bolało jak..... ale wspominam tylko te najlepsze momenty. Przechodzę do
meritum. Staramy się teraz o drugą dzidzię i mam nadzieję na powtorke z
rozrywki, ale. W tzw międzyczasie przyplątało się do mnie nadciśnienie. Skąd
się wzięło nie wiem (lekarz też nie), a podejrzewam, że to od otyłości.Mam
potworne bóle głowy i cały czas biorę leki na obniżenie, chociaż zdiagnozowane
mam lekkie. W związku z tym mam pytanie - czy lekkie nadciśnienie jest już
wskazaniem do cesarki? A w ogóloe jak moje ciśnienie bedzie się zachowywało w
ciąży? Czy mam szansę na poród siłami natury? Obawiam się operacji i
chciałabym znowu poczuć cud rodzenia. Podzielićie się za mną swoją wiedzą?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Nadciśnienie 13.02.05, 23:27
      Samo nadciśnienie nie jest wskazaniem do cesarki. Ważne jest podloże schorzenia
      i czy leczenie farmakologiczne daje zadowalające efekty. Wartałoby jednak
      porozmawiać z lekarzem.
      Pozdrawiam.
      • yola13 Re: Nadciśnienie 17.02.05, 15:49
        Nadciśnienie owszem,jest wskazaniem do cesarskiego cięcia(oto link:
        www.dziecko-info.com/porod/strona_05.shtml#wdooperacji,patrz pkt.7) ale
        jest też szansa na to by urodzić siłami natury, wszystko zależy od tego jak
        będzie przebiegało leczenie, no i czy w czasie ciąży z nadciśnieniem nie
        wystąpi dodatkowo białkomocz, bo to może doprowadzić do zatrucia ciążowego.
        Według mojego lekarza nadciśnienie u kobiety ciężarnej jest wskazaniem do
        cesarskiego cięcia. Ale są też tacy, którzy twierdzą co innego. Nie wiem od
        czego to zależy.
    • magkow14 Re: Nadciśnienie 17.02.05, 18:48
      Z tego co się orientuje to nadciśnienie, jest coraz częściej wskazaniem do cc,
      ponieważ wysokie ciśnienie krwi może spowodować atak rzucawki. Jeśli uda Wam
      się poczęcie, to będziesz musiała być pod troskliwą opieką lekarską, przede
      wszystki kontrola moczu (zwłaszcza na obecnośc w nim białka), kontrola krwi
      (występują zaburzenia krzepnięcia). Będziesz musiał obserwować czy pojawiają
      się obrzęki i najlepiej jakbyś maiała własny ciśnieniomierz i samodzielnie w
      domu kontrolowała ciśnienie. Poza tym nie ma co się martwić na zapas, jeśli
      będziesz pod opieką to wszystko będzie dobrze, jeśli wystopią jakiekolwiek
      niepokojące objawy to Twój lekarz skieruje Cie do szpitala. Myślę, że powinnaś
      o tym porozmawiać z lekarzem prowadzącym, on jeszcze dokładniej wytłumaczy Ci
      wszystko i nie martw się, będzie dobrze. Powodzenia.
      Pozdrawiam.
      • ewa1501 Re: Nadciśnienie 18.02.05, 10:10
        miałam nadciśnienie przed ciążą które leczyłam , przez całą ciąże brałam leki
        na nadciśnienie i miałam wskazania do porodu naturalnego, całą ciąże zniosłam
        dzielnie (kontrole miałam co 2 tyg ) w niesamowitym upale smile w 35 tc poczułam
        się źle , bolała mnie głowa, tak jak bym miała zaraz zemdleć , dzidzia w
        brzuszku mocno kopała ciśnienie mi skoczyło 170/220 pojechałam do szpitala i
        podłączyli mnie do ktg ale ciśnienie rosło no i ....cesarka niestety ,
        urodziłam w 35 tc wcześniaczka Natalia wazyła 2130g ale dzisiaj to 1,5 roczna
        duza zdrowa pannica
    • annun-33 Re: Nadciśnienie 15.04.15, 11:12
      Kwestionariusz ankiety
      Szanowna Pani/ Szanowny Panie
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o wzięcie udziału w badaniach do pracy magisterskiej na temat ?Przestrzeganie zaleceń medycznych przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym?.
      Udział w badaniach jest anonimowy, informacje uzyskane tą drogą zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych.
      Bardzo proszę o szczere i zgodne z prawdą odpowiedzi oraz bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety.

docs.google.com/forms/d/1N2koeJW8_i96QY5bjYWKXcDF1ZwNkWm3DI08cuahlCg/viewform
    • skinnie07 Re: Nadciśnienie 07.08.15, 09:20
      Też miałam nadciśnienie (uaktywniło się dopiero pod koniec ciąży) i u mojego lekarza prowadzącego było to wskazanie do cc, brałam Dopegyt i kontrola w domu. Nie powinno przekraczać 140/90 szczególnie lekarz patrzył na ta dolną wartość... U mnie było na granicy. Jak byłam w szpitalu zapisać się u ordynatora na cc (u mnie wskazaniem głównym było położenie miednicowe plus nadciśnienie) to stwierdził że nadciśnienie nie jest wskazaniem... Wiec co lekarz to inne zdanie zależy jak trafisz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka