Dodaj do ulubionych

Terry Goodkind górą!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:55
Książki z cyklu Miecz Prawdy.SERDECZNIE POLECAM!!!!!
Obserwuj wątek
    • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 20.07.05, 12:58
      Książki z cyklu "Miecz Prawdy" - serdecznie odradzam!
      Jeśli chcecie papierowych bohaterów, nieprawdopodobnych psychologicznie
      sytuacji, pustych przestrzeni, po których wędrują bohaterowie, a przede
      wszystkim ratunku i zagrożenia typu 'deus ex machina" - to owszem, spodoba Wam
      się. Ale jeśli nie.... to lepiej sięgnijcie po cokolwiek innego.
      • alrisa Re: Terry Goodkind górą!!! 22.07.05, 11:15
        Przesadzasz - pierwsze części czyta się bardzo dobrze ...
        • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 22.07.05, 13:01
          No, co ja Ci poradzę, że mi nie? Nie, w moim mniemaniu nie przesadzam.
        • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 22.07.05, 13:03
          Ponadto - przecież Twoje zdanie i moje się nie wykluczają... Czy ja pisałem coś
          o tym, że źle się czyta? Nie. Ale teraz to dodam: ŹLE SIĘ CZYTA GOODKINDA. Fuuuj.
          • alrisa Re: Terry Goodkind górą!!! 01.08.05, 09:05
            Skoro tak piszesz to rozumiem, że jednak cykl Goodkinda został przeczytany? A
            skoro tak źle się czyta i nie rozumiesz tych dzięki którym stał się bestselerem
            to po co sięgnąłeś po tę księżkę? Zauważ, że nikt nie napisał, że jest to
            bardzo mądry cykl książek tylko, że wciąga i czyta się dobrze. A czy jest to
            wiarygodne? Ja tego od fantasy nie wymagam ...
            • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 11.08.05, 09:55
              Alriso, a skąd miałbym wiedzieć, że nie warto po nią sięgać, ZANIM po nią
              sięgnąłem? Prekognitą niestety nie jestem. Oszczędziłoby mi to wielu pomyłek
              czytelniczych, typu Goodkind i sporej kasy na te pomyłki. Zauważ, że MNIE nie
              wciągnęło i MNIE się nie czytało dobrze. Zauważ, proszę, że to właśnie napisałem.
              Nie wymagasz od ksiązki, żeby była wiarygodna? Czyli jak nagle bohater otoczony
              ze wszystkich stron napnie się, spręży i wyhoduje w 0.2 sekundy skrzydła i
              zwieje, to wszytsko jest OK, bo to fantasy? No, to nie mam więcej pytań.
              • alrisa Re: Terry Goodkind górą!!! 21.09.05, 12:24
                >Alriso, a skąd miałbym wiedzieć, że nie warto po nią sięgać, ZANIM po nią
                > sięgnąłem? Prekognitą niestety nie jestem. Oszczędziłoby mi to wielu pomyłek
                > czytelniczych, typu Goodkind i sporej kasy na te pomyłki. Zauważ, że MNIE nie
                > wciągnęło i MNIE się nie czytało dobrze. Zauważ, proszę, że to właśnie
                napisałem.

Nie było mnie przez dłuższy czas dlatego odpowiem z opóźnieniem...
                Spytałam po prostu dlatego, że nie jest to 100-kartkowa książeczka po którą
                ktoś przypadkiem sięgnął tylko cała kilkutomowa saga. Gdyby mnie się coś źle
                czytało to poprzestałabym na pierwszym tomie i nie zawracałabym sobie głowy
                ciągiem dalszym. Po co się katować?
                A co do wiarygodności to w większości książek fantasy można się do czegoś
                przyczepić. Taka Achaja jest już kompletnie niewiarygodna i momentami straszna
                i smieszna. Natomiast u Goodkinda jest pewien szkielet zdarzeń, który powtarza
                się w każdym tomie i albo się to weźmie za dobrą monetę i przeczyta na zasadzie
                czegoś lekkiego i przyjemnego albo sięgnie po Martina, Hobb, czy cokolwiek
                innego.
                • Gość: nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.chello.pl 28.12.05, 20:11
                  Mnie nie było jeszcze dłużej, więc z jeszcze większym opóźnieniem odpowiadam.
                  Otóż kupiłem całość w promocji, zachęcony pochwałami. I jakoś tak ogólnie w
                  porywie głupoty... No to trochę poczytałem. I masz rację - nie dałem rady
                  całości. Przeczytałem dwa tomy i nowelę Dług wdzięczności. I wystarczy. Kiedyś
                  może wezmę całość cyklu i żadnych innych książek, to MOŻE wtedy przeczytam.
                  Aha, i fenomenu popularności Achai też nie rozumiem...
      • vanin Re: Terry Goodkind górą!!! 22.07.05, 15:41
        nosiwoda napisał:

> Książki z cyklu "Miecz Prawdy" - serdecznie odradzam!
        > Jeśli chcecie papierowych bohaterów, nieprawdopodobnych psychologicznie
        > sytuacji, pustych przestrzeni, po których wędrują bohaterowie, a przede
        > wszystkim ratunku i zagrożenia typu 'deus ex machina" - to owszem, spodoba Wam
        > się. Ale jeśli nie.... to lepiej sięgnijcie po cokolwiek innego.

Jak to kiedyś napisał jeden mój znajomy, cały cykl można streścić tak:

"He uses the same routine bookly: New character from Richard's past arrives...
        Richard gets hurt... Richard gets separated from Kahlan... Richard gets
        tortured... Kahlan either does the feminist movement proud or gets captured
        too... new character dies... fin."
      • Gość: jaroo1965 Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:32
        Nie masz racji.Cykl "Miecz prawdy" jest jedną z najlepszych książek jakie w
        życiu czytałem ( a troche tego było )
        • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 22.07.05, 22:10
          A potrafisz zrozumieć, że w kwestii gustu nie ma "racji"? I że ktoś ma inne
          zdanie? Nie będę się licytować z Tobą, ile książek przeczytałem, bo nie o to
          chodzi. Chodzi o gust. Ja widać mam inny. A Ty masz inny i uszanuj to.
          Aha, a "cykl" nie może być jedną z najlepszych "książek"...
        • Gość: Ziutek Re: Terry Goodkind górą!!! IP: 195.94.207.* 25.07.05, 09:13
          To tylko dowodzi, że nie czytałeś zbyt wielu dobrych książek...
          • Gość: Avigard Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 16:46
            Ksiazki z cyklu Miecz prawdy sa zdumiewajace. Czytajac ksiazki mozna bardzo sie
            zrzyc z bohaterami. Ksiazki czyta sie jednym tchem, nie mozna sie od nich
            oderwac. Caly cykl zaliczany jest do bestsellerow. Autor przenosi czytelnika w
            niezwykly swiat magii i niezwyklych wyczynow bohaterow. Wiem ze o gusta nie
            nalezy sie spierac ale nie odstapie od mojego zdania i zachecam do przeczytania
            wszystkich ksiazek. Pzdr.
            • nosiwoda Re: Terry Goodkind górą!!! 29.07.05, 10:36
              Zdumiewające - to się zgadza. Zdumiewające, że ktoś je czyta. Zdumiewające, ze
              są bestsellerami. Choć biorąc pod uwagę, jaki chłam zazwyczaj ląduje na listach
              bestsellerów, może akurat to nie jest takie zdumiewające :P
            • vanin Re: Terry Goodkind górą!!! 29.07.05, 18:17
              Cóż, cała zachęta brzmi jak mierna wypowiedź gimnazjalisty na lekcji polskiego.
              Te raptownie urwane zdania stawiają dla mnie pod znakiem zapytania twoją
              zdolność wiarygodnego zrecenzowania książki, a jednocześnie sugerują, że tak
              naprawdę nie miałeś za wiele do czynienia z literaturą. A zwłaszcza Literaturą.
              Przykre.
              • Gość: Avigard Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 18:32
                Za to Twoja wypowiedz jest na poziomie osoby bardzo wyksztalconej, moze
                pochwalisz sie jaki masz dorobek jezeli chodzi o literature. Myslisz ze ludzie
                czytaliby moja wypowiedz ktora bylaby napisana na 10 stron i do tego bylaby
                streszczeniem ksiazki? Nawet jezeli nie bylbym obeznany z literatura, moze tak
                jest ale o co Ci kolo chodzi? Chcesz sie wiecej dowiedziec na temat ksiazki to
                google, tam masz recenzje profesjonalistow i oni napewno Cie nie zawiedza. Pzdr
                doktorku <hahaha>
              • emer_manito Re: Terry Goodkind górą!!! 23.08.05, 14:51
                > Cóż, cała zachęta brzmi jak mierna wypowiedź gimnazjalisty na lekcji polskiego.

coś w tym jest - miałem bardzo podobne skojarzenia :)
            • Gość: greg0,75 Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:44
              Czemu zaraz wszystkich, wystarczy jeden tom (najlepiej pierwszy), potem fabuła
              już się nie zmienia...
              • beansidhe Re: Terry Goodkind górą!!! 09.08.05, 11:46
                zgadza sie, im dalej tym gorzej/nudniej/mniej oryginalnie. ciagle mnie
                zastanawia podobienstwo czasem wrecz niesamowite (rowniez w stylu prowadzenia
                cyklu - coraz nudniejszym) do wheel of time jordana. ale 1 czesc mozna
                przeczytac, dalej juz same nudy
        • emer_manito Re: Terry Goodkind górą!!! 23.08.05, 14:53
          > Nie masz racji.Cykl "Miecz prawdy" jest jedną z najlepszych książek jakie w
          > życiu czytałem ( a troche tego było )

to z przykrością muszę stwierdzić, że niestety, ale nie otarłeś się chyba o
          dobrą literaturę....
          ale cóż, o gustach się nie dyskutuje - całkiem niedawno spotkałem człowieka,
          który zniechęcił się czytając Martina, stwierdzając jednocześnie, że to nie to
          samo, co Eddings... :/ (?!)
    • Gość: Lucrecia Re: Terry Goodkind górą!!! IP: *.acn.waw.pl 28.01.06, 17:23
      Goodking z dobrą literaturą nie ma nic wspólnego, zdecydowanie NIE polecam.
      Pierwszy tom cyklu przeczytałam chyba jako trzynastolatka: wiadomo, w tym wieku
      człowiek jest mało wybredny, ale już wtedy książka nieszczególnie mi się
      podobała. Parę lat później z czystego masochizmu przebrnęłam przez jedną z
      kolejnych części (zadziałało prawo serii), a niedawno sięgnęłam po jakieś
      krótkie opowiadanie Goodkinda, chyba tylko po to, żeby sobie przypomnieć, jakie
      to badziewie. Autor już do końca życie będzie mi się kojarzył ze sztampowymi
      fabułami i wyrafinowaniem na poziomie Conana Barbarzyńcy. ;) Do tego, jak już
      ktoś przytomnie zauważył, dochodzą papierowi bohaterowie i zagrywki deus ex
      machina. Plus styl literacki, który kompletnie nie porywa. Przynajmniej moim
      skromnym zdaniem. :)
      • d25 Re: Terry Goodkind górą!!! 02.02.06, 18:50
        To by sie zgadzało z wcześniejszymi wnioskami. To nie są książki dla
        nastolatków. Za mało akcji, niewiele się dzieje itd. Fascynuje mnie jak osoby
        nastoletnie, które przeczytały w życiu może kilkaset (ale jestm optymista,
        co??)forują wyroki na temat co jest a co nie jest literaturą. Może dlatego lubie
        i polecam Goodkinda bo sięgnąłem po niego mając już ponad trzydzieści lat. I
        mnie się podoba (choć nie wszystkim moim znajomym), a że jest u niego pewien
        schemat? Jak się przeczyta kilka tysięcy książek to wszędzie są schematy - już
        od paru ładnych lat w fantasy nie spotkałem powieści w której nie
        identyfikowałem schematu. I coz tego. Zycie człowieka to też schemat - liczy się
        treść i pomysł. W kazdym razie w mojej biblioteczce (a samej fantasy jest tam
        ponad tysiąc pozycji) Goodkind ma swoją półeczkę. Do której lubie zaglądać.
        Pozdrawiam.
    • tzar696 Re: Terry Goodkind górą!!! 02.04.06, 03:00
      książki dzieli się na:słabe, dobre, genialne i Miecz Prawdy... Goodkind jest innym pisarzem od wszystkich...on pisze książki o życiu;].. a Prawa Magii otaczają nas wszystkich rozejrzyjcie się:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka