sabba 04.09.03, 11:47 Temat jak wyzej, mozecie cos polecic? Jutus ty sie znasz, ale prosze o cos tlumaczonego na polski lub niemiecki. Aha no i chodzi mi o cos terazniejszego, ewent. ostatnie dwudziestoelcie. Z gory dziekuje i buzka!:))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Literatura rosyjska 04.09.03, 15:38 sabba napisała: > Temat jak wyzej, mozecie cos polecic? Jutus ty sie > znasz, ale prosze o cos tlumaczonego na polski lub > niemiecki. Aha no i chodzi mi o cos terazniejszego, > ewent. ostatnie dwudziestoelcie. > Z gory dziekuje i buzka!:))) ********* Sabbciu, Nie wiem co bylo przetlumaczone, a co nie, bo jak wiesz czytam w or(y)ginale. Ale zawsze mozesz sprawdzic na necie... Na poczatek: Sergei Dovlatov cs.smith.edu/~aloutsen/Dovlatov.html home.t-online.de/home/chkebelski/dowlatow.htm Boris Akunin (rzucam linki, wlacznie z niemieckojezycznym, i nie zrazaj sie ze to kryminaly: pisze o 19-wiecznej Moskwie, pieknym jezykiem i z duza doza rosyjskiej duszy :) www.krimi-couch.de/krimis/boris-akunin.html www.akunin.ru/ www.toms-krimitreff.de/akunin.html Viktor Pelevin: "Generation P" www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3353011722/028-9589624-3689302 Alexander Zinoviev, szczegolnie the "Zijajushchije wysoty" (The Yawning Heights) www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0370300394/qid=/sr=/ref=cm_lm_asin/104-7758569-5571122?v=glance wlasnie z tej ostatniej kasiazki pochodzi moj najukochanszy cytat wszechczasow... jeden literal donosi anonimowo na drugiego do Zwiazku Literatow ZSRR, i pisze: literat X "eto alkogolik, babnik, gomosieksualist i liezbijaniec" Nic dodac nic ujac, enjoy, a jak trzeba bedzie nastepne to daj znac... :)))) Jutka Odpowiedz Link
latwy2002 Zinowiew + Paryz 04.09.03, 16:03 jutka1 napisała: > ... > wlasnie z tej ostatniej kasiazki pochodzi moj najukochanszy cytat > wszechczasow... jeden literal donosi anonimowo na drugiego do Zwiazku > Literatow ZSRR, i pisze: literat X "eto alkogolik, babnik, gomosieksualist i > liezbijaniec" > > Nic dodac nic ujac, enjoy, a jak trzeba bedzie nastepne to daj znac... :)))) > > Jutka hahaha ...no cudo! a a´propos przypomnial mnie sie anegdotka z rzeczonym (opowiada A.Smolar): "Kiedy Aleksander Zinowiew przyjechał na emigrację, zorganizowałem w Paryżu małe seminarium z jego udziałem. W pewnej chwili jeden z moich francuskich przyjaciół, znakomity dziennikarz i wielki przyjaciel "Solidarności", zirytowany tym, co opowiadał Zinowiew, powiedział do niego: "Jak Pan może mówić, że w Rosji panoszy się cynizm, że nie ma prawa, nie ma idealizmu. Przecież Pan sam jest tego żywym zaprzeczeniem". Zinowiew spojrzał z pogardą i odpowiedział: "Pan nic nie rozumie. Pan myśli, że kraj bezprawia jest równocześnie krajem bez reguł. A to nieprawda. Jak majster Grisza zachowa się niesprawiedliwie wobec robotników, to oni zaczają się za rogiem i skują mu mordę. Wtedy będzie wiedział, jakie są granice jego bezkarności. A ja - jak ci robotnicy. Ja po prostu chciałem dać w mordę Związkowi Radzieckiemu..." czirs Odpowiedz Link
jan.kran Re: Bulhakow 04.09.03, 17:06 To mi sie kojarzy z literatura rosyjska... Li tylko. Kran walczacy z krzakami :-))))) Odpowiedz Link
sabba Jutus i inni kochani 04.09.03, 21:31 dziekuje za datki, Judys no ja przeciez wiem ze ty rusofik i tylko w oryginale a nie jakies tlumaczenia:)) Dzieki ze znalazlas czas na wyszukanie tych linkow, zaraz sie zaglebie:)))) Mam dwa tygodnie wakacji i obiecalam sobie czytac czytac czytac....nie wiem ile zdaze ale jak nie zdaze to przynajmniej sobie liste zrobie na zimowe wieczory:)) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Literatura rosyjska 05.09.03, 05:20 Jutka podlaczam sie do podziekowan, sprobuje cos wygrzebac w bibliotece (jak nie lokalnej, to w Stanowej, a co!). A Twoj cytat wszechczasow jesttaaaaki Bulhakowski... Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie alkogolik, babnik, gomosieksualist i liezbijaniec Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Aleksander Grin Gryniewskij 05.09.03, 05:23 Stare, ale malo znane. Romantyczne. I tlumaczone na polski (Biegnaca po Falach, Szkarlatne zagle, Szczurolap). Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link