Dodaj do ulubionych

rafal.gtv POMOCY!

17.06.05, 19:48
witaj!
z tego co widzę wiesz o alfach wszystko...dlatego pytam Ciebie
pękł mi rozrząd w 156 2.0 TS 155kM 2000 rok produkcji
mechanicy wymienili:rozrząd komplet + pasek wałków wyrównoważających + jego
napinacz,zmieniacz faz,16 zaworów,prowadnice zaworów,głowica była
planowana,gniazda szlifowane,do tego komplet uszczelek góry silnika,nowy olej
i filtr,nowy płyn układu chłodzenia
po zapaleniu auto pracowało 3 godziny na jałowym biegu i wszystko było ok
po wyjechaniu na ulice pojawiła sie chmura niebieskawego dymu z rury
wydechowej,która przestała się wydobywac po przejechaniu ok.10 kilometrów
(dodam iz stan oleju w silniku nie zmienił się)
po tym wszystkim wystąpiła nierówna praca na jałowym biegu i szarpanie
silnikiem,zaś po podłączeniu pod komputer pokazało że jest bardzo wysoki
poziom bodajże HC(węglowodory) - ponad 1000 jakichs jednostek,zaś przy 2000
obrotów i 3000 obrotów poziom ten jest niziutki i normalny
dodam iż auto ma 65 tys km przebiegu i jest regularnie serwisowane tyle że nie
w aso
o czym to może świadcyć???silnik na jałowym pracuję bardzo nie równo i nie
jest to związane z uszkodzonym silnikiem krokowym koło przepustnicy...
na wyższych obrotach wszystko jest ok
aha,i jeszcze dodam że w silniku jest olej o lepkości 10W60 - czy to dobrze
czy źle???podobno jest dobry do silników takich jak w alfie ale nie jestem
ekspertem...
pomocy please...
pozdrawiam
i niech Cuore Sportivo będzie zawsze z nami
Marcin Sikorski
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: rafal.gtv POMOCY! 18.06.05, 11:10
      Możliwe, że strzał niespalonego oleju w kolektor wylotowy uszkodził sondę
      lambda.
      Proponuję pojeździć trochę i sprawdzić , czy nie pojawiło się zwiększone
      zużycie oleju. ( w tym czasie zawory i prowadnice muszą się ułożyć i wzajemnie
      dotrzeć ) Jeśli olej nie znika , to po przejechaniu no... powiedzmy.... +/- 500
      km sprawdź sondę lambda na examinerze.
      Olej 10w60 jest odpowiedni do tego silnika, zwłaszcza przy ciężkiej stopie
      kierowcy (niedawno był o tym wątek )
      • marcins737 Re: rafal.gtv POMOCY! 18.06.05, 13:27
        w uzupełnieniu dodam iż zmierzono kompresję i na wszystkich cylindrach jest
        równo 12,dalsze podejrzenia to ( tak sobie myślę ) albo rozrząd żle ustawiony np
        o 1 ząbek albo wariator który sie zawiesił ale nie mam pojęcia czy to słuszne
        przypuszczenia...
        jeśli masz jakiś pomysł Rafale pisz koniecznie
        sonde juz sprawdzaliśmy jest ok,świece ok ,przepustnica,silnik krokowy też ok
        dziwne tylko że po złożeniu i odpaleniu silnik chodził dobrze na wszystkich
        obrotach,po 3 godzinach pracy na luzie stojącego auta nadal wszystko było ok,tuz
        po ruszeniu autem pojawiła sie chmura dymu (zapach oleju kolor dymu niebieski)
        która przestała sie pojawiać po 10 minutach jazdy...ale po tym silnikiem zaczęło
        trząść jak cholera na jałowym przy prawidłowych obrotach
        czarna magia
        no nic raz jeszcze przyjrzymy sie lambdzie
        jakbys miał jakiś pomysł pisz
        bardzo dziękuję
        pozdrawiam
        marcin
        • rafal.gtv Re: rafal.gtv POMOCY! 18.06.05, 13:34
          Hmmmmm.... Trudno diagnozować zdalnie...
          Czy wszystkie przewody i rurki obwodów blow - up , eco i odpowietrzania
          założone są poprawnie i drożne ????
          Czy zrobiono odczyty z przepływomierza ?
          • dudix83 Re: rafal.gtv POMOCY! 19.06.05, 08:19
            Nie wiem czy slusznie przypuszczam ale moze ten pasek od walkow
            wyrownowazajacych jest zle zalozony ( moze byc przesuniety ).....

Tylko przypuszczam bo nie jestem mechanikiem ale troche sie interesuje budowa
            tych naszych TS - ow...... :)

Pozdrawiam
            Dudi
    • lysiolec Re: rafal.gtv POMOCY! 20.06.05, 13:20
      a ja mam pytanie do marcinsa - ile mu wyszlo za ten rozrząd? bo mam podobny
      problem :(
      • marcins737 Re: rafal.gtv POMOCY! - PROBLEM ROZWIĄZANY !!! 20.06.05, 18:38
        Witam szanownych ALfistów !
        okazało się iż...mozna sie śmiać...mój mechanik nie miał krzywek do zblokowania
        wałków rozrządu i zawiózł głowicę do Autoryzowanego serwisu (Łódź - okolice
        ul.Obywatelskiej i Włkniarzy - nie podaję nazwy bo mi "specjaliści" jeszcze
        proces wytoczą a zainteresowani wiedzą gdzie to jest...OMIJAJCIE SZEROKIM ŁUKIEM
        !!!)
        i tamtejsi specjaliści źle założyli wariator !!! ...dobrze że byli chociaż tak
        mili że pożyczyli krzywki i takie coś z zegarem do ustawiania tłoka w
        odpowiednim miejscu i mój mechanik mógł sam złożyć i nie miał z tym
        problemu...tak więc Panie i Panowie,niech czuwa Cuore Sportivo nad Waszymi
        pieknościami jesli wpadniecie na pomysł pozostawienia ich w serwisie...
        a dymienie z rury było oczywiście spowodowane tylko i wyłącznie wypaleniem się
        oleju który podczas demontazu dostał sie tam gdzie nie powinien :)
        ...ale nie ma takiego złego co by na dobre nie wyszło - dzięki tej sytuacji
        znalazłem forum i bardzo mi sie tu podoba!
        Bardzo dziękuję Robercie za wsparcie ...no chyba nikt z nas nie spodziewał sie
        takiego rozwiązania...
        I PRZYPOMINAM P A S E K P Ę K Ł przy 65000 km !!! rolki były w tragicznym
        stanie więc zmieniajcie nie tylko sam pasek i w dwulitrówce koniecznie
        zmieniajcie też pasek i napinacz wałków wyrównoważających - co prawda bez niego
        silnik działa ale jeśli on pęknie to prawdobodobnie wkreci się w rozrząd i...
        odpowiadam teraz koledze który pyta o koszty:
        wariator ASO ok.450 zł,rozrząd (pasek,rolka,napinacz) coś chyba ok.650 zł ale
        nie jestem pewien tej pozycji bo kupiłem z pół roku temu (tyle że nie miałem
        czasu zmienić - ale teraz juz na pewno będę miał czas:)-to również ASO,
        pasek wałków wyrównoważających DEYCO + napinacz tegoż paska oryginał ale kupione
        nie w serwisie 205 zł,zawory 16 x 38 zł kupował mechanik,uszczelka pod głowicę
        370 zł-też mechanik,prowadnice zaworów - nie pamietam ale duzo mniej niż zawory,
        olej o lepkości 10 W 60 - 180 zł (a taka lepkość bo lubię zakręcić do 7tysi
        obrotów:) + filtr oleju koło 20 zł(FILTRON),świece nie wymieniane - wszystko z
        nimi ok,planowanie głowicy,szlifowanie gniazd zaworowych,sprawdzenie szczelności
        i coś tam jeszcze razem u szlifierza 560 zł,płyn chłodzący - nie
        pamietam,uszczelniacze wałków wyrównoważających oryginał 70 zł,
        wszystko w/w razem wraz z dolą mechanika - blisko 4700 zł :( ...niestety...
        tak więc radzę wszystkim - wymieniajcie zanim pęknie,będzie duuuużo taniej!!!
        pozdrawiam wszystkich i od razu odpowiadam iż kocham alfy i następna będzie
        również alfa i też czerwona :) ...i za nic nie zamieniłbym swojego sportwagona
        na passata,primerę czy cokolwiek innego w tej klasie - alfa jest po prostu
        piękna a dzwięk przy 7000 obrotów to muzyka dla uszu i duszy :)
        pozdrawiam wszystkich forumowiczów
        ...i niech Cuore Sportivo będzie z nami !
        marcin
        • kubel21 Re: rafal.gtv POMOCY! - PROBLEM ROZWIĄZANY !!! 26.06.05, 06:20
          MARCINS737 WIDZE ZE TEZ JESTES Z LODZI FIRMA M... NIE MA POJECIA O ALFACH
          KOLEGA WSTAWIL AUTO I MU POL CZESCI WYMONTOWALI KOLO MNIE NA ZLOTNIE MAM
          SIWETNEGO MECHANIKA FACET ZNA SIE NA RZECZY PRACOWAL W SERWOSIE I BYL NA
          SZKOLENIU WE WLOSZECH I WIE JAK OPIEKOWAC SIE WLOSZKAMI MA NAPRAWDE SPRE
          POJECIE Z RESZTA SAM MA ALFE PIEKNA 155 W KOLORZE CZERWONYM :-) ALE MNIEJSZA Z
          TYM FACET MA ZAKLAD NA DRUGIEJ ULICY ODCHODZACEJ OD UL PODCHORAZYCH JADAC OD
          ZLOTNA JEST PRZY SAMEJ ULICY WIEC NIE TRUDNO TRAFICZ RESZTA JEST SZYLD FACET
          ROBI SAM I NIE MA ZADNYCH POMAGIEROW ROBI WOLNO I DOKLADNIE

POZDRO
          PS W RAZIE CZEGO TO PODAM MAILA DO MNIE JAKBYS CHCIAL NAMIARY
          jakubwiktorowicz@wp.pl
          • kubel21 Re: rafal.gtv POMOCY! - PROBLEM ROZWIĄZANY !!! 26.06.05, 06:25
            aha dodam ze nie jest drogi za wymiane rozrzadu z wariatorem gdzie on wszytko
            kupil zaplacilem 800zl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka