k.borsuk 01.02.06, 00:24 Witam, Powoli przymierzam się do zmiany auta na 159 SW 2.2JTS; czy da się to przerobić na gaz? Wiem, że brzmi dziwnie (dla niektórych), ale km trasy robią swoje. Podobno są problemy podobne do VW FSI. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
da_vinci.go2.pl Re: JTS na gazie 01.02.06, 08:33 Aktualnie chyba już się nie opłaca gazować - cena instalacji - cena gazu - dodatkowe koszty na przeglądy - szybsze zużywanie się części choćby wydech - mnóstwo problemów + aktulnie tylko przy koszcie instalacji poniżej 1500 Odpowiedz Link
maliek Re: JTS na gazie 01.02.06, 08:58 Ja uważam że nie. Silnik JTS ma bezpośredni wtrysk benzyny do cylindra. Teoretycznie możesz go przerobić na gaz ale praktycznie nie ma sesnu. Przestaną działać wtryskiwacze benzyny które się zapieką ponieważ umieszczone są w cylindrze a nie jak w normalnych silnikach przez nim. Odpowiedz Link
rklepak Re: JTS na gazie 01.02.06, 10:56 Mam alfę 156 SW 2.0JTS, też o tym myślałem, ale doszedłem do wniosku, że nie. Dletego,że: - instalacja do tego auta jest bardzo droga - powyżej 8000 PLN - silniki JTS to najbardziej zaawansowane technologicznie benzyniaki i póki co jest bardzo małe doświadczenie gazowników z tymi silnikami, praktycznie żadne - podobno przy takim używaniu uszkadzają się wtryski benzyny, a wtryski gazu podobno lubią padać. - gdzieś na necie w tej grupie wypowiadał się wcześniej człowiek, który zagazował alfę instalacją z bezpośrednim wtryskiem i miał jakieś problemy, wypowiadał się, że drugi raz by tego nie zrobił. - jeśli trzaskasz takie traski to sugeruję kup sobie jakiegoś diselka, czy w 159 nie ma przypadkiem tych 200KM diesli ?? Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: JTS na gazie 01.02.06, 11:02 Są firmy przerabiające na LPG dwusuwowe Trabanty i dwunastocylindrowe Ferrari. Może JTSem też się zajmą ? ;) ;) ;) Do Bołtowicza trafiały juz takie zapytania. Ich rezultatem był śmiech. A na poważnie - odpuść sobie... Nawet jeśli jakiś szarlatan sie tego podejmie.... Jest wiele innych samochodów zdatnych do takiej modyfikacji. Silniki z wtryskiem bezpośrednim to nie ta bajka. Odpowiedz Link
k.borsuk Re: JTS na gazie 01.02.06, 12:38 Tak tez myslałem, jednak przy ok. 10 tyś km miesięcznie paliwo "torchę" drogo wychodzi, chyba trzeba będzie przeprosić się z dieslem. Jest wiele innych samochodów---> tylko, że nie chcę juz innego auta.... Pozdrawiam K Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: JTS na gazie 01.02.06, 12:51 Słusznie prawisz ! Diesel jest świetnym wyborem dla długodystansowca. Odpowiedz Link
uki145 Re: JTS na gazie 01.02.06, 16:34 Witam! nie tylko FSI,trzeba spojrzec wstecz . znajomy miał Mitsubishi Carisme 1.8 GDI(pierwszy na rynku benzyniak z bezposrednim wtryskiem paliwa) ,chciał auto zagazowac ,ale wszedzie mu odmawiano tłumacząc,ze sie nie da(tzn: zamontowac sie da ,ale instalacja nie bedzie działac :-)) Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link