23.10.06, 21:44
W nowym Auto Świecie jest test 146 1.4TS. W liście usterek jakie występują w
AR autor artykułu wymienia obracające sie panewki. Dalej pisze że po
obróceniu panewek konieczny jest remont generalny silnika. Pytanie do Was czy
ktoś już miał taka awarie? I co ile należy wymienić takie panewki ?
Obserwuj wątek
    • marcins737 Re: Panewki 23.10.06, 22:36
      co obrót :)
    • 146tsj Re: Panewki 23.10.06, 22:45
      Możesz zeskanować ten artykuł i wrzucić gdzieś na sieć lub ewentualnie wysłać
      via e-mail?
      • uki145 Re: Panewki 23.10.06, 23:27
        Witam! całym szcunkiem dla tego pisma (bo w ciagu ostatnich 2 lat znacznie
        poprawiło fachowosc artykułów ),ale tak to własnie jest brukowa prasa
        motoryzacyjna . juz 4 raz podchodza do tematu twin sparka (jakis 4 miesiace
        temu był identyczny artykuł o 145 1.4 T S) . wyjasnienie ,co juz wielokrotnie
        tutaj wałkowano . silniki twin spark maja bardzo wrazliwe na zaniedbania układy
        wał panewka ,co oznacza,ze trzeba z aptekarska wrecz precyzja dbac o silnik
        (wymiana 10w40 co max 10 tys km ,utrzymywanie wysokiego poziomu ,nie butowac
        zimnego silnika)stosuja sie do tych zasad T.S. przejedzie i 350 000 km i z
        układem wał panewka nie bedzie problemów. jesli nie bedziemy sie do tego
        stosowac to faktycznie ,juz po 120 tys panewki i wał beda zniszczone(wtedy
        naprawa ,o ile sie panewka nie przekreci bedzie kosztowac około 1600-2000 zł
        poza ASO . druga sprwawa ,to poruszony w artykule temat zrywajacych sie pasków
        rozrzadu ,to faktycznie bardzo wrazliwy element silnika,ale bez przesady ,jesli
        stosujemy dobrej klasy zamienniki(rolki ,paski ,pompa wody ) wymienaimy koła
        zebate wałków ,gdy sa wytarte ,uszczelke pokrywy zaworów i uszczelniacze wałków
        gdy ciekna ,to spokojnie rozrzad wytrzymuje 60 tys/3 lata. i nie ma loterii ,ze
        sie cos zerwie po 30-40 tys km. po prostu trzeba o auto dbac . artykuł o 146
        troche mnie zbulwersował ,bo takie podejscie do tematu kreuje opinie o marce
        strasznie awaryjnej i kaprysnej .Pozdrawiam Łukasz
        • alcol Re: Panewki 23.10.06, 23:53
          Faktycznie wymieniono w artykule wiele spraw na które należy uważać i może zabrakło kilku trafnych porad ale wydaje mi się, że zarównow podsumowaniu jak i w opinii eksperta wypowiedziano się naprawdę obiektywnie a co ważne pozytywnie.
    • slomek2 Re: Panewki 24.10.06, 19:10
      tak mialem awarie w ar 145 2.0 oróciło panewke na czwartym cylindrze naprawa
      kosztowała w serwisie fiata 1500zł z tego co mówiono mi w tym serwisie to już 3
      czy 4 czwarty przypadek z silnikami w ar a co ciekawe zdarzyło im sie to w 156
      1.6 która miała 80 tyś przebiegu i była serwisowana .
    • jarekm10 Re: Panewki 27.10.06, 22:54
      A ja powiem tak - prawda jest taka że takie rzeczy nie powinny się dziać i
      tyle... Ja doświadczyłem to na własnej skórze i nie należy to do przyjemności..
      Oleju było full - tylko fakt jestem 2 właścicielem i może pierwszy nie
      dopilnował kiedy było trzeba... Nikomu tego nie zycze... Jak ma się szczęście
      to wyszlifują stary wał i po robocie a jak się nie ma to nowy wał - ok 4000
      używanego nie można dostać czyli co - używany silnik za 5000 ratuje sytuacje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka