Dodaj do ulubionych

WARIATOR ALFA 156

03.02.07, 18:15
czesc nie jestem jeszcze tego pewien ale chyba padł mi wariator silnik zaczoł
inaczej chodzic dosc flośno inaczej niz poprzednio czy wariator trzeba od
zaraz wymienic czy mozna tak jezdzic jakis czas jakie moge byc skutki jego
posucia czy moze stac sie cos powarznego
Obserwuj wątek
    • maliek Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 06:45
      Uszkodzenie wariatora poznać po dzwiękach jakie wydaje silnik.
      Zaczyna "klekotać" z okolic kół wałków rozrządu. Tak od razu nie musisz go
      wymieniać. Najpierw będzie silnik będzie działał coraz głośniej a później
      wariator przestanie działać. Odczujesz to poprzez pogorszenie osiągów na
      niskich i średnich obrotach. Ponoć uszkodzony wariator poprzez jego
      nierównomierną pracę może być przyczyną pęknięcia paska rozrządu ale nie jestem
      tego pewien. Na pewno silnik nie będzie pracował równo i ciężko będzie go
      idealnie wyregulować przy LPG. Lepiej nie przeciągać wymiany aby nie kusić losu.
    • ttomee Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 09:29
      Głośna praca z okolic silnika nie musi oznaczać walniętego wariata. Kolega opisał objawy, na forum o tym było sporo. Jezeli jest to wariat sugeruje wymianę.
      U mnie głośną pracę z okolic silnika w 146 powodował alternator. Dodatkowo mialem dziwny odgłos przy 3tys obrotów (drgania). Po dokładnym dokręceniu wydechu przy silniku auto jest cichutkie (troche trzeba było kombinować aby do tego dojść :) )
      pozdrawiam
      • 146tsj Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 18:55
        ttomee napisał:

> Dodatkowo mial
        > em dziwny odgłos przy 3tys obrotów (drgania). Po dokładnym dokręceniu wydechu
        p
        > rzy silniku auto jest cichutkie (troche trzeba było kombinować aby do tego
        dojś
        > ć :) )
        > pozdrawiam

Możesz rozwinąć temat. U mnie dziwny odgłos przypominający „buczenie” występuje
        w zakresie obrotów 3-3,4 tyś. Dokręcałeś kolektor wydechowy czy "portki"?
        • ttomee Re: WARIATOR ALFA 156 05.02.07, 21:30
          u mnie było tak: W grudniu wymieniłem sprzęgło i wysprzęglik (który padł) w ASO
          w mojej 146 - 1,4 TS (przebieg 140 tys).
          Wszystko cacy ale zaczęło być dosyć głośne przy rozruchu i wydawało mi się że
          także w górnych obrotach, choć to zaniknęło w kolejnych dniach. Podjechałem do
          polecanego mi mechanika i stwierdził pad alternatora. Jak wymieniłem - cisza
          totalna ale zauważyłem po kilkunastu kolejnych dniach jakby buczenie/wibracje
          przy 3 tys obrotów (tylko na biegach, przy butowaniu na luzie - nic).
          Podjechałem jeszcze raz do ASO - jazda testowa nic nie wykazała jednoznacznie
          (sprzęgło odpadło bo nowe, biegi i skrzynia pracowały wzorcowo), podejrzenie
          padło na silnik (lekki stres, wiadomo). Wzięli auto na warsztat i za 2 dni
          oddali (dostałem na zastępstwo 145 Juniora - fajne ale wolę moją 146 :)))) )
          Tyle wiem że powodem były wibracje jakiegoś elementu przy wydechu, po dokładnym
          dokręceniu - cisza. O szczegóły dokładniejsze się nie pytałem. Czy to było
          spowodowane wymianą sprzęgła, czy po prostu samo z siebie - też nie wiem.
          Dzisiaj auto jest cichutkie w każdym zakresie obrotów, a wkręca się
          rewelacyjnie.
          A w ogóle 146 to zajebiste auto, dające wiele radości choć przyznam - trzeba o
          nie dbać, jak coś stuka, puka, warczy - trzeba zlokalizować i naprawić a nie
          czekać jak się rozsypie.
          Pozdrawiam
          Tomek

• 146tsj Re: WARIATOR ALFA 156 05.02.07, 22:19
            ttomee napisał:

> polecanego mi mechanika i stwierdził pad alternatora. Jak wymieniłem - cisza
            > totalna ale zauważyłem po kilkunastu kolejnych dniach jakby buczenie/wibracje
            > przy 3 tys obrotów (tylko na biegach, przy butowaniu na luzie - nic>
            Pozdrawiam
            > Tomek

Właśnie mam tak samo, będę musiał zerknąć na ten wydech. Dzięki za odpowiedz...
            • ttomee Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 14:28
              nie ma sprawy.
              Mechanik jeszcze doradzał sprawdzenie oleju w skrzyni, ale to akurat miałem OK
              (wymiana pół roku temu i stan jak powinien).
              Pozdrawiam
              Tomek
              146 1,4 TS
    • 146tsj Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 18:45
      koles999 napisał:

> czesc nie jestem jeszcze tego pewien ale chyba padł mi wariator silnik zaczoł
      > inaczej chodzic dosc flośno inaczej niz poprzednio czy wariator trzeba od
      > zaraz wymienic czy mozna tak jezdzic jakis czas jakie moge byc skutki jego
      > posucia czy moze stac sie cos powarznego

Poczytaj tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=37126809&v=2&s=0
      • areks691 Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 20:48
        Heyka
        Jak chcesz wiecej poczytac na ten temat odsylam do watku u nas na forum:

www.alfaglogow.fora.pl/viewtopic.php?t=70
        W razie watpliwosci, chetnie pomozemy.
        Nie ukrywam ze znam sposob jak uciszyc wariator, ja osobiscie przejezdzilem
        ponad 120tys.km od momentu turkotania i mi wariator nie padl.
        Pozdrawiam
        Areks
        ---------------------------
        GFAR
        www.alfaglogow.fora.pl
        • 146tsj Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 21:59
          areks691 napisał:

> Nie ukrywam ze znam sposob jak uciszyc wariator, ja osobiscie przejezdzilem
          > ponad 120tys.km od momentu turkotania i mi wariator nie padl.
          > Pozdrawiam
          > Areks
          > ---------------------------
          > GFAR
          > www.alfaglogow.fora.pl

Zatem zdradź nam ten sposób. Ciekaw jestem jakie (nowe) rewelacje na temat
          wariatora napiszesz :)
          • areks691 Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 22:12
            Slyszales moze o wlasciwosciach dwusiarczku molibdenu(MoS2)?
            Ja osobiscie testowalem to w TSie jakies 3lata, uwierz-NIGDY NIE WYMIENIALEM
            WARIATORA!!Auto sprzedalem jak mialo ponad 210tys.km a jego nastepny wlasciciel
            to moj dobry znajomy,ktory nie narzeka, fakt malo jezdzi ale slowa nie mowi ze
            cos jest nie tak.Alfa ta byla zagazowana sekwencja!!
            Pozdrawiam
            Areks
            --------------------
            GFAR
            www.alfaglogow.fora.pl
            • 146tsj Re: WARIATOR ALFA 156 04.02.07, 22:52
              Pewnie, że słyszałem. Aktualnie mam dolany do silnika LIQUI MOLY MoS2. Polecił
              mi go właściciel najlepszego imho serwisu w Katowicach znającego się na Alfach
              (kwestia lepszego smarowania zwłaszcza przy rozruchu na zimno). Co prawda nie
              sądziłem, że jest to panaceum na już zajechany wariator. Mój przed dolaniem nie
              odzywał się i mam nadzieję, że zwłaszcza teraz szybko nie padnie :)
              • areks691 Re: WARIATOR ALFA 156 05.02.07, 08:28
                Wlasnie o ten sam MoS2 mi chodzi,testowalem go u siebie 3lata, naprawde nigdy
                nie wymienialem wariatora!!Uwierzcie mi ale to dziala na ta przypadlosc!!
                Pozdrawiam
                Areks
                ---------------------
                GFAR
                www.alfaglogow.fora.pl
                • maydayns Re: WARIATOR ALFA 156 05.02.07, 09:35
                  Witam, a gdzie mozna cos takiego kupic?? W motoryzacyjnym?? na stacjiach?? no i
                  ile takie cos kosztuje?? bo mi juz stuka kolo 2 sekund, przy rozruchu
                  cieplego(50/60stopni) silnika, przy rozruchu zimnego nigdy sie nie odezwal;)
                  • areks691 Re: WARIATOR ALFA 156 05.02.07, 09:47
                    Hey Maydayns
                    Mozesz sobie kupic MoS2 Dodatek do silnika z dwusiarczniem molidbenu LIQUI MOLY
                    albo na Allegro albo wskocz do nas...na dzial z rabatami:
                    www.alfaglogow.fora.pl/viewforum.php?f=13
                    Pozdrawiam
                    Areks691
                    "Piekna i Bestia"AR 166 3,0V6 24V

------------------------------------
                    Glogowskie Forum ALFA ROMEO
                    www.alfaglogow.fora.pl

• piotrcar Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 13:54
                      hej.ja mam pytanko wlasnie niedlugo mam wymiane oleju i teraz mam pytanie czy
                      uzywal ktos z was Liqui moly ENGINE FLUSH-Oczyszczacz silnika???Bo wlasnie chce
                      tego urzyc a pozniej dolac tego wspanialego srodku o nazwie liqui moly OIL
                      ADDITIV MIT MoS2 (DODATEK DO OLEJU Z MoS2).Dodam tylko ze wariator mam prawie
                      nowy (ma 8 tys km).Chyba nie powinno sie nic stac po tym zabiegu??Czekam na
                      jakies uwagi,pozdro
                      • alfaglogow Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 15:09
                        Ja uzywalem ÖL SCHLAMM SPÜLUNG przed kazda wymiana.
                        Nawet jak masz wariata po wymianie, nic mu nie zaszkodzi dawka MoS2.
                        Pozdrawiam
                        Alfaglogow

www.alfaglogow.fora.pl
    • piotrcar Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 18:41
      Witam i z gory dziekuje za odpowiedz.Ale jeszcze mam pytanie a moze lepiej
      zalac ten Olej półsyntetyczny 10W40 MoS2 LIQUI MOLY niz tylko sam ten specyfik
      mos2.Zawsze leje olej selenia 10W40 ale moze ten jest lepszy??Stosuje go ktos??
      • alfaglogow Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 18:52
        Jesli jestes przed wymiana oleju,zalej ten olej z LIQUI MOLY.
        Testowalem go tez takze nie mam zadnych zastrzezen.
        Przy przebiegi 180tys.km przeszedlem w mojej 156 2,0TS z 10W60 LM na 10W40 z
        MoS2 i tak az do sprzedazy auta.
        Przede wszystkim te oleje nie sa nigdzie chrzczone...
        Pozdrawiam i daj znac jak silniczek pracuje
        Alfaglogow

GFAR
        www.alfaglogow.fora.pl
        • piotrcar Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 19:46
          Witam.No a jak bylo ze zuzyciem oleju,ile polykal oleju??no ja wlasnie mam
          ponad 170000.pozdro
          • alfaglogow Re: WARIATOR ALFA 156 06.02.07, 19:49
            Zuzycie oleju zdecydowanie sie zniwelowalo, z tego co pamietam to nawet do 30%,
            powaznie, te oleje same na siebie zarabiaja ...hehehe

Pozdrawiam
            Alfaglogow

www.alfaglogow.fora.pl
            • piotrcar Re: WARIATOR ALFA 156 07.02.07, 10:39
              Do alfaglogow.Sluchaj zarejestrowalem sie na forum alfaglogow pod nickiem
              piotrcar,bo zawsze sie loguje pod tymnickiem.I rejestracja przeszla pomyslnie i
              wszystko bylo ok,ale gdy chcialem sie zalogowac na strone to mowi mi ze konto
              jest nie aktywne.Wiec probuje drugi raz sie zarejestrowac no i pisze mi ze to
              konto juz jest zalozone.Nic z tego nie rozumiem???Czy mozesz cos z tym
              zrobic.Pisze do ciebie na tym forum dlatego ze nie chce tam zakladac nowego
              konta i watku.pozdro
              • alfaglogow Re: WARIATOR ALFA 156 07.02.07, 10:44
                Hey Piotrcar
                Po rejestracji nie uniknione jest kliknac na link aktywacyjny ktory powinien
                przyjsc do Ciebie na poczte ktora podales przy rejestracji.
                W razie w...podaje nr GG 600230
                Pozdrawiam
                Alfaglogow

www.alfaglogow.fora.pl
                • piotrcar Re: WARIATOR ALFA 156 07.02.07, 16:09
                  spoko juz sie zalogowalem tylko ze ten link to przyszedl mi po dwoch
                  dniach.dzieki i pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka