jb761 07.05.07, 18:14 Założyłem dzisiaj skrzynie biegów ze 145tki 1.6 do 1.7 .Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie? Bo przełożenia podobno sie różnią? Strace na przyspieszeniu czy Vmax? Bo mam odczucie jakby auto lepiej się wkręcało na obroty. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex982 Re: skrzynia biegów boxer 09.05.07, 12:35 Z tego co mi wiadomo to w alfie 33 przełożenia różniły się pomiędzy silnikami 1.4 a 1.5/1.7(na głównym wale - dłuższe) Wydaje mi się że w 145/146 jest podobnie, a silnik 1.6 zdaje się jest hybrydą 1.5 i 1.7 ale pewien co do tego nie jestem. Ja osobiście mam skrzynie z 1.4 ale silnik mam 1.7 i uzyskuje mniejsza prędkość max bo przy 220 jakie jest do osiągnięcia w 16V miałbym już grubo powyżej 8tyś Jak jest z różnicą w przyspieszaniu nie wiem bo nigdy innej nie miałem Pozdrawiam Odpowiedz Link
jb761 Re: skrzynia biegów boxer 09.05.07, 23:09 No pojeżdziłem juz troche. Przełozenia są krótsze. Musze sie nauczyc szybciej zmieniac biegi. W sumie nieodczułem straty na przyspieszeniu. Maksymalnej prędkosci na razie nie mam gdzie sprawdzic. Ale i tak w 145tce to chyba coś koło 200tu na tym silniku. W zasadzie nie jezdziłem szybciej niż 180kmh. Jeżeli tyle wyciągnie to dla mnie będzie OK. Ciekawi mnie tylko czy będzie mniej palic bo widze że obroty pospadały na prędkosciach "przelotowych"? Odpowiedz Link
jb761 Re: skrzynia biegów boxer 09.05.07, 23:22 O jakiej Alfie mówisz? 33ce? Bo w sumie u mnie obrotomierz kończy sie na 8000? Tak "grubo" to ile ponad? Odpowiedz Link
alex982 Re: skrzynia biegów boxer 10.05.07, 10:50 Tego dokładnie nie wiem ale możnaby to obliczyć. Nie ciągne swojego silnika powyżej 7 tyś. "na chwile" i powyżej 6tyś przy stałej prędkości. Obrotomierz też mam do 8 tyś. Mam 33-ke 1.7 Odpowiedz Link
jb761 Re: skrzynia biegów boxer 10.05.07, 11:43 Wyczytałem, że niby Vmax 1.6 od 1.7 jest o 15kmh niższa. Więc wole niesprawdzac co sie stanie jak przekrocze 185kmh. Chociaż może nic? I czy wogóle by sie to udało na tej skrzyni? Aż tak sie nieznam i narazie nie mam takiej potrzeby. W sumie ciekawe bo zapas obrotów mam teraz większy. Może odezwie sie ktoś kto sie na tym naprawde zna? Odpowiedz Link
tommy_bx Re: skrzynia biegów boxer 05.02.08, 01:22 W temacie skrzęgła: moje chodzi jak szwajcarski zegarek, pomijąc czasem klasyczne kłopociki okresowe, napadowe, ze wstecznym. Ale zauważyłem,ze czasem, rzadko, co pare dni w sumie zdarza się pojedynczy kłopocik z trójką. Wejdzie, owszem, ale jakoś nienaturalnie. Jakby jej przez chwile..nie było na wejsciu. Ale to bardzo rzadki objaw, ponowienie próby daje sukces. Co to moze byc? Odpowiedz Link
jb761 Re: skrzynia biegów boxer 05.02.08, 10:24 w temacie wstecznego to u mnie zawsze pomaga taki myk. Jak nieraz niechce "wskoczyć" to nic na siłę tylko dodajesz lekko gazu na luzie i ponownie "wbijasz" jak obroty spadną. Odpowiedz Link