Dodaj do ulubionych

ciemne szyby

23.05.07, 20:32
pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Czy ktoś z was przyciemniał sobie szyby w aucie (najlepiej AR 156)
Bo ja do tego się akurat przymierzam i pomijając już kwestie estetyczne,
niektórym to może nieodpowiadać, czy rzeczywiście dzięki temu wóz mniej się
nagrzewa, bo u mnie klima to po prostu nie wyrabia w takim tempie auto się
grzeje.
Pozdrawiam Borys
Obserwuj wątek
    • xdyrek Re: ciemne szyby 23.05.07, 21:12
      miałem w mercu 190 (renomowana firma -atest ).Rzeczywiście jak ustawiłem bokiem
      lub tyłem do słońca wsiadając nie miałem 50 stopni .Firmowa folia zatrzymuje
      promieniowanie ,firma montowała także w prywatnych domach .Osobny problem
      przednie boczne (w zasadzie nie wolno )ale jeżdżąc 4 lata (kontrole policji
      )nikt sie nie czepiał raz wieczorem chcieli zabrać dowód ale mówię ,że to
      amerykańska wersja i takie ma dali spokój, przy przeglądzie jeden mi się też
      mądrował ale też dał spokój. Ja miałem przód boki minimalnie a tył boki i tył
      ciemniej wygląda najlepiej.Teraz przy Alfie też się zastanawiam może zielone?
      ale auto czarne
      • b.pawelek Re: ciemne szyby 24.05.07, 08:27
        ja własnie się nad tym zastanawiam. Bo jęzeli miałbym jakies szyby wrzucać
        (czarne to raczej jasniejsze niż ciemniejsze) Bo od tego czym ciemniejszy jest
        kolor szyby tym lepiej to działa, czy zalezy to raczej od tego ile i jakie mają
        filtry??? Ja mam wóz zielony (AR 156) ale mam obawy że zielone szyby nie będą
        wyglądały jakoś rewelacyjnie a do czarnych nie do konca jestem przekonany.

Jeżeli ktoś ma przyciemniane szyby w zielonej alfie to prosiłbym o foto.

Pozdrawiam serdecznie Borys
        • maydayns Re: ciemne szyby 24.05.07, 10:19
          Tez bym sobie przyciemnil szybki w mojej srebrnej 156, ale ceny mnie troche
          odstraszaja... w dodatku mam do wymiany polowe wachaczy w aucie i servis klimy
          do tego, wiec mam na co wydawac kase hehe
    • alces1 Re: ciemne szyby 24.05.07, 15:20
      No to jak to jest z tymi szybami? Można, czy nie można ich przyciemniać?
      Jeśli przyciemniają i dają na to atest, to chyba wszystko OK, nawet jeśli
      przyciemnią przednie boczne szyby i dadzą atest, to Policja, ani nikt inny nie
      powinna się czepiać! A jeśli się uczepi i zabierze dowód, to chyba należałoby
      skonfrontować całąsytuację sądzie, bo przecież racja nie może leżeć po obu
      stronach...
      A propos przyciemniania - polecam metodą piecową. Nie żadne kolory tęczy, tylko
      klasyczny, czarny kolor - on pasuje w każdym przypadku, nawet jeśli samochód
      jest rozowy;) Oczywiście lustrzane przyciemnianie też odpada. Podobnie nie
      najlepiej wygląda sytuacja, kiedy przednie szyby są mniej przyciemniona niż te z
      tyłu... Ale to już kwestia gustu...
      Pozdrawiam.
      - Rafał
      • xdyrek Re: ciemne szyby 24.05.07, 15:54
        Jedna sprawa to jakość -firma daje atest ,że foli użyta spełnia normy
        przepuszczalności światła a inna stopień przyciemnienia czyli -%
        przepuszczalności światła .Przód boki można max 20% (czyli dokładnie tyle ile
        mają fabryczne zielonkawe szyby .Jeżeli takie przyciemnisz folią (najjaśniejszą
        chyba 20%) to masz już 40%.Jeżeli są zupełnie białe szyby(chyba takie jeszcze
        są) to nie ma problemu.Ja miałem w 2 mercedesach ciemne i w zasadzie jak przód
        przyciemnisz minimum (20+20=40)to nikt się nie czepia.Ja miałem przód 20% tył (z
        tylną)40% i polecam bo czarne auto stanowiło ładną bryłkę Za całość 4 lata temu
        zapłaciłem ok 650zł
        • dudix83 Re: ciemne szyby 24.05.07, 16:57
          Sprawa jest prosta - mimo ze jest atest ( i to tylko na szyby tylnie, to zadna
          firma nie da atestu na przyciemnienie szyb na przodzie - o ile pamietam to cos
          sie podpisuje ze jesli sie chce przyciemnic przod to na odpowiedzialnosc
          wylacznie zleceniodawcy ) to nie mozna przyciemniac szyb na przodzie -
          przepuszczalnosc swiatla swoja droga ale i rowniez wzgledy bezpieczenstwa
          policjanta przy kontroli jak i w czasie wypadku.

A policjant zabierajac prawka za sciemnone szyby napisze ze pojazd niesprawny
          techniczne i koniec.

Zreszta Kazimierz Wielki powinien zalatwic sprawe :)
          • b.pawelek Re: ciemne szyby 24.05.07, 18:22
            ja to rozważam co najwyżej 3 swzyby do przyciemnienia. tzn wszystkie tylne.
            pozdrawiam Borys
            • dudix83 Re: ciemne szyby 24.05.07, 21:56
              Jak dla mnie to przyciemnienie tylnich bocznych i tylniej bez przyciemniania
              przednich bocznych wyglada wstretnie - nie pasuje to do zadnego auta, nie
              pomaga lepiej wygladac a wrecz szpeci ale to jest moj gust.

Zrobisz jak Ci sie podoba.
          • maydayns Re: ciemne szyby 25.05.07, 11:17
            To prawda, zadna firma nie wystawi atestu na przednie szyby. Przyklejanie tam
            jakiejkolwiek foli jest zabronione. Jedynym legalnym sposobem przyciemniania
            przedniech szyb jest przyciemnianie metoda piecowa, wtedy mozecie sobie taka
            smole tam zrobic ze nikt was nie zobaczy, przy czym od srodka widocznosc prawie
            sie nie zmieni nawet w nocy. Niestety taka operocja na calym aucie to duuuzy
            wydatek, wiec niewiele osob sie na to decyduje i zaklada folie na wlasna
            odpowiedzialnosc i potem nie chcac oddac dowodu, zrywaja folie na poczekaniu
            przy policjiantach hehe fajny widok;)
            • dudix83 Re: ciemne szyby 25.05.07, 22:31
              sciemnienie piecowe tylko szyb przednich to wydatek okolo 600 zl przy czym w
              Polszy sa 2 zaklady tym zajmujace sie - w Zielonej Gorze i gdzies na kresach
              wschodnich - 2 firmy godne polecenia.
              • ib_k Re: ciemne szyby 25.05.07, 22:48
                Ja mam przyciemniane na czarno+czarna alfa145. Wygląda super ale za badania muszę płacić z wziątką
                bo wiecznie miałam problem-przód za ciemny (60% przepuszczalności, powinno być podobno min.35%).
                Co ciekawe policjanty nigdy nie zwrócili na to uwagi! Porównując z okresem przed przyciemnieniem, to
                nie nagrzewa się jakoś mniej ale zdecydowanie lepiej się jeździ, mniej razi w oczy, szczególnie
                pasażerów. Pozdrawiam
    • andypip Re: ciemne szyby 24.05.07, 23:27
      Może to kwestia gustu, ale ciemne szyby kojarzą mi się z dresami w bemach lub
      merolach. Wracając do fizyki. Za nagrzewanie wnętrza odpowiadają promienie
      podczerwone IR, a jest to widmo światła dłuższe od widzialnego. Dobry filtr IR
      może być bezbarwny z lekko lustrzaną poświatą. To, że szyby są przyciemnione
      wcale nie oznacza, że mają rewelacyjny filtr IR. Są np. okulary
      przeciwsłoneczne, które wcale nie blokują ultrafioletu i powodują więcej szkody
      dla oka niż ich brak. Folie naklejane są na wewnetrznej powierzchni szyb. Nawet
      jeśli "nie przepuszczą" promieni IR to pochłoną je czyli się nagrzeją a resztę
      zrobi konwencja. Jedyny plus: w środku sauna, siedzenia mniej nagrzane. Folia
      musiałaby posiadać właściwości odbijania promieni IR, a to inna bajka. Markowe
      szyby mają powłoki nakładane na zewnętrznej powierzchni i to ma sens. Proponuję
      na parkowanie szukać miejsc zacienionych. Tańsze to i zdrowsze (ewentualny
      dłuższy spacer).
      • xdyrek Re: ciemne szyby 25.05.07, 14:20
        A dla mnie jest to dziwne uzasadnienie zakazu przyciemniania przednich bocznych
        .1-bezpieczeństwo policji w przypadku kontroli (a co z tyłu nie może siedzieć z
        bronią? )2-dobra widoczność w nocy (a motocykliści -ciemne szybki w kaskach?).
        • b.pawelek Re: ciemne szyby 26.05.07, 09:37
          niestety sami zapętlili się w przepisach i z tego to wynika. Bo juz wczesniej
          dopuszczono że samchód w zasadzie nie musi mieć w ogole z tyłu okien. Podobnie
          jak to ma miejsce w przypadku aut coupe. Co do czarnej szyby motocyklisty to no
          cóz może mniej widzi ale policjantowi nic nie zrobi, moze co najwyzej język
          pokazac...
          • b.pawelek Re: ciemne szyby 26.05.07, 15:28
            a jaki jest koszt przyciemniania szyb??? tam kolega napisął wczesniej 650 zł za
            wszystko, a jezeli tylko 3 szyby tzn same tylne??
            Pozdrawiam Borys
            • xdyrek Re: ciemne szyby 26.05.07, 17:21
              Myślę,że jeżeli z przodu się nie przesadzi z przyciemnieniem będzie ok. Ja za
              całość (4 lata temu) zapłaciłem ok 650 zł myślę,że tył to ok.połowy.Jeżeli mogę
              coś doradzić jeżeli tylko tył to lekko - wygląda dużo ładniej niż np tylko z
              tyłu ale b.ciemne .Mnie jazda wieczorem z folią nie przeszkadzała w widoczności.
              Można myć dotergentami tylko nie podrapać. Oni koszt uzalażniają od marki
              ponieważ jest różny dostęp do szyby
              • b.pawelek Re: ciemne szyby 27.05.07, 13:18
                tez tak to widze ze to nie powinno być mocno przyciemnione. zobaczymy zresztą.
                w wolnej chwili się tym postaram zająć:) Już mam wypatrzoną firmę, chyba że
                polecacie jakąś inna w wawie??? Borys
                • xdyrek Re: ciemne szyby 27.05.07, 15:43
                  Chyba ,że masz zupełnie białe szyby to z minimalnym przyciemnieniem z
                  przodu-boku nie ma problemu .
                  • b.pawelek Re: ciemne szyby 28.05.07, 23:47
                    TAKIE SZYBY TO MOŻNA BYŁO DOSTAĆ CHYBA W MALUCHU. Moje są lekko ciemne i to już
                    niestety jest kres mozliwości ich przyciemniania:)
                    • xdyrek Re: ciemne szyby 30.05.07, 16:17
                      To limit wyczerpany -a białe szyby b.rzadko ale się jeszcze trafiają np znajomy
                      w hondzie civic
                    • xdyrek Re: ciemne szyby 30.05.07, 16:19
                      Też myślę ale jak już -wszystkie ale b.lekko ale może lepiej nie zasłaniać
                      ładnego środka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka