wojtekx26 01.09.07, 13:11 podczas jazdy powyzej 3.5 tys obrotow zapala mi sie lapka wtrysku poczym samochod traci moc gdy ja odzyskuje z wydechu wydobywa sie niebieski dym przez jakies 3 sekundy co moze byc przyczyną Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alces1 Re: 2.4 jtd lampka wtrysków 01.09.07, 16:47 Hm... nie mam diesla, ale gdzies czytalem o tym problemie, po prostu turbina przeładowuje silnik cisnieniem powietrza. Nie wiem czym to jest spowodowane, może zaworem upustowym? Z tego co się orientuję, to jest to problem powszechny i na szczęście nie trudny do usunięcia. Nie wiem czy pomogłem:/ Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
michal15624 Re: 2.4 jtd lampka wtrysków 01.09.07, 17:34 Miałem to w swojej poprzedniej , podjedz na diagnostyke jak będzie wsazywać na czujnik doładowania i przepływke , to na bank przepływka , ale martwi mnie ten siwy dym - to nie dobrze Odpowiedz Link
bedboys Re: 2.4 jtd lampka wtrysków 02.09.07, 10:58 Jest to powszechna usterka w silnikach 2,4 jtd - najczęściej powodem tego jest przeładowanie silnika przez turbinę - a przyczyną zatarta kierownica geometri turbiny lub siłownik kierownicy. Rozebrać wyczyścić złożyć będzie OK. Na przyszłość częściej kręcić silnik powyżej 3 tyś obr aby to ustrojstwo cześciej miało co robić to się tak łatwo nie zatrze. Niebieskim dymem sie nei przejmuj objaw normalny przy tej awari. Odpowiedz Link
pawel19799 Re: 2.4 jtd lampka wtrysków 03.09.07, 07:53 Witam, Mam to samo w sobotę wizyta u mechanika, objawy takie jak u was, na kompie błąd przepływomierza, oczywiście niebieski dym, jak uporam się z awarią dam wam znać. Odpowiedz Link
pawel19799 Re: 2.4 jtd lampka wtrysków 03.09.07, 10:14 Dodatkowo pojawiły się jakieś błedy - poniżej lista :obecnie już nie wystepują pojawia się tylko jeden 0101 - przepływomierz powietrza niezrozumiały: Po wizycie w sobotę u mechanika okaże się co jest. Lista błędów które były 1604 - przekażnik głowny 0235- czujnik ciśnienia doładowania 0704- wyłącznik sprzęgła 0101 - przepływomierz powietrza niezrozumiały 0600 - blokada odjazdu 0215 - elektryczna pompa paliwa 0381- kontrola żarzenia przerwa 1320 - synchro .... rozrządu do wału - niestety dokładnie nie zapisałem Odpowiedz Link