Dodaj do ulubionych

OnStar - Cadillac CTS.

11.10.09, 06:02
Wybralem sie dzisiaj do sklepu z Cadillacami, zeby przejechac sie nowym SRX i
CTS. Salon znajduje sie tuz przy wjezdzie na bardzo ruchliwa waszyngtonska
obwodnice (I495, Beltway). Wjechalem na rampe, dodalem gazu i bez problemu
rozpedzilem sie do predkosci 80 mil na godzine, zeby plynnie wlaczyc sie do
ruchu (rampa prowadzi na zewnetrzny pas) i wtedy niespodzianka - CTS stracil
moc i prawie stanal jak wryty na srodku lewego pasa, na wirazu. Na
wyswietlaczu pokazala sie informacja "Engine Power Reduced - Check Engine". W
rezultacie znalezlismy sie na lewym poboczu najruchliwszej chyba autostrady na
wschodnim wybrzezu, na luku bez widocznosci.

Przestraszony salesman nacisnal guziczek OnStar, ale niestety nie otrzymalismy
wiadomosc, ze system nie zostal jeszcze zaktywowany. Pozostalo wiec uzyc
normalnego telefonu komorkowego, zeby zadzwonic po pomoc. CTS Direct Injection
AWD, ok. 20k mil przebiegu, Certified Preowned.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: OnStar - Cadillac CTS. 11.10.09, 14:21
      I kupiles go? W końcu nowe mottoGM jest ze ich samochody wzbudzają
      emocje. Ten wzbudził.
    • sven_b Re: OnStar - Cadillac CTS. 11.10.09, 14:24
      Dobrze, że obeszło się bez groźnych konsekwencji tej przydławki. U nas ten
      samochód rozprowadzany jest z dieslem 3.0 250KM przez bodajże sieć GM, i
      traktowany trochę po macoszemu. Jedyną ekspozycję widziałem w Galerii Mokotów. W
      salonach nigdy nie rzucił mi się w oko. Pewnie jest w ofercie na dopytkę.
      Pomijając jego wyciosaną z bala stylistykę (jedni lubią inni nie), auto sprawia
      wrażenie chyba za wąskiego.
      • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 11.10.09, 16:47
        Mnie osobiscie stylistyka tego auta wydaje sie bardzo udana, szczegolnie w
        wersji kombi, ktora diler rowniez mial na placu, ale tylko z AWD i wszystkimi
        dodatkami (55k$). Wnetrze rowniez wykonane jest na poziomie swiatowym, podobno z
        materialami od dostawcow MB i BMW. Samochod jest jednak dosc ciezki i silnik
        305hp Direct Injection musi bardzo ciezko pracowac. Ceny sa zblizone do
        C350/E350, wiec stosunkowo wysokie.
        • wowo5 Re: OnStar - Cadillac CTS. 12.10.09, 02:17
          Dlatego warto pomyslec o CTS-V. Wersja kombi jest w drodze. Dobrze,
          ze ci sie nic nie stalo. Mi sie druga generacja CTS-a podoba ale GM
          przesadza z cena, chociaz ponoc mozna wytargowac niezle obnizki.
        • marekatlanta71 Re: OnStar - Cadillac CTS. 13.10.09, 20:08
          Mi tez sie Cadillac podoba stylistycznie, ale dyskutowalbym z ta jakoscia
          wykonania wnetrza. To znaczy np. w porownaniu z Infiniti to Cadillac jest chyba
          nawet lepszy, ale np. Mercedes czy Lexus sa nadal znacznie lepiej
          spasowane/lepszej jakosci materialy. Ale cudow nie ma - jezeli chce sie
          konkurowac cena majac najdrozsza w swiecie sile robocza, to gdzies trzeba ciac.
          • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 02:11
            Nowy Cadillac SRX ma bardzo interesujace wnetrze i dobrze spasowane.
            Mnie natomiast zafascynowala deska rozdzielcza Mazdy CX-7 po modernizacji:

photos.leftlanenews.com/photos/imageresizeronfly/phpThumb.php?src=/photos/content/february2009/mazda-cx-7-facelift-8.jpg&w=1800
            Wczoraj przejechalem sie tym samochodem w wersji Grand Touring - jest troche
            powolny (0-60mph w 7.7s), ale zawieszenie i materialy ma jak z niemieckiego auta
            sportowego. Gdyby tylko pod maska mial ze 300hp (a nie 244), to wzialbym bez
            zastanowienia.
            • marekatlanta71 Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 03:49
              Zastanawiam się ile sekund do setki musi mieć samochód by stale
              zachwycal przyspieszeniem.

A Mazda mi się nie podoba. Jedyny model Mazdy który wyglada jako-tako
              to RX-8, ale ten pojazd ma beznadziejny silnik. Rewelacyjny z punktu
              widzenia technologii, ale beznadziejny w eksploatacji.

Nowy CTX - nie widziałem na żywo jeszcze. Ale jako ze jakość Lexusa
              RX350 jest taka sobie to spodziewam się ze może być lepiej wykonczony w
              srodku.

Jak lubisz crossover to obejrzyj Toyote Venza - zupełnie przyzwoita w
              srodku, ładna z zewnątrz i relatywnie tania. Nadchodzi także wersja
              Accorda w tym samym stylu.

No i pozostaje Infiniti - na FX50 są niesamowite zniżki obecnie a
              samochód zachwyca przyspieszeniem. Ale jakby Cie oczarowal to sprawdź
              cenę nowych opon i to jak szybko się zuzywaja. Może się okazać ze koszt
              ogumienia przekracza spłaty kredytu.
              • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 05:00
                Crossoverow nie lubie, wolalbym nowe kombi, ale niestety jest to gatunek na
                tutejszym rynku wymierajacy. A4 Avant 3.2 zniknal z rynku. A6, E350 i 535xi to
                wydatki rzedu 60k$. Saab zachwyca mnie przyspieszeniem do tej pory - drugi i
                trzeci bieg to czysta poezja. Chyba zaceniam go doceniac jeszcze bardziej. Nawet
                G37 6MT tak nie wciska w fotel... Jezdzilem EX35 i musze przyznac, ze sprawil
                dobre wrazenie, ale jest bardzo maly. Mysle, ze zakupy zakoncza sie na dwoch
                samochodach - nowy crossover (lub GTI) z automatem i roadster na wiosne z reczna
                skrzynia - do zabawy (Z4? Boxster?).
              • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 05:07
                EX35 mozna kupic za 34k$ z wszystkimi bajerami, nawet z czterema kamerami
                parking assistance. Wlasciwie, to powinienem chyba na tym zakonczyc te ture
                zakupow, to bardzo dobra cena.

Wolalbym jednak cos takiego:
                www.7tune.com/wp-content/gallery/sti-gallery/img_4559.jpg
                • plawski Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 10:09
                  Panowie,
                  a czy tam u Was jest gdzie pojeździć powyżej 130 km/h?
                  • tomek854 Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 10:54
                    google mówią, że w niektórych stanach są ograniczenia aż do 80 mph!. To jest aż
                    128 km/h :-)
                    • plawski Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 10:59
                      Pytam, bo pamiętam jakiś stary wątek, w którym chyba Marek wyjaśniał co, gdzie i
                      jak szybko. I wydaje mi się, że w USA nie ma wcale takiej prędkościowej
                      sielanki, jak by się nam mogło wydawać. Proszę więc o przypomnienie, bo sklerozę
                      mam postępującą i może coś mi się pomieszało :-(
                      BTW pogoda w stolicy wręcz przecudowna jest... Jak na złość wtedy, kiedy mam "w
                      teście" 340 koni o napęd na tył.... Fuck.
                      • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 15:43
                        Mozna - ruch na autostradach w mojej wsi toczy sie z predkoscia 80 mil na
                        godzine, a moje poranne dojazdy z Waszyngtonu do Baltimore zwykle odbywaly sie z
                        predkoscia ok. 90 mil na godzine, w bardzo spokojnej kolumnie samochodow.
                        Wiekszosc samochodow bez najmniejszego problemu osiaga predkosci o wiele wieksze
                        (Mazda 3 typowo ma tutaj moc 170hp).

Mnie osobiscie mocny i dobrze zawieszony samochod sprawia przyjemnosc raczej
                        przez zapewnienie odpowiedniej dynamiki jazdy w legalnym zakresie predkosci, np.
                        na rampach wjazdowych autostrady, na bocznych kretych drogach itp. Bylem w tym
                        roku w Polsce i mialem wrazenie, ze jazda odbywa sie wciaz w terenie zabudowanym
                        - odcinki miedzy wsiami maja maksymalnie po 2km, zwykle mniej.

Z ciekawosci, coz to za maszyna o mocy 340km?
                        • plawski Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 18:33
                          Panie doktorze, dzięki za odpowiedź :-)

Auto to Lexus GS 450h.

Wspieram Tego Pajaca
                          • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 14.10.09, 19:18
                            To rzeczywiscie piekne auto z bardzo ciekawym napedem - nie tyle ekologicznym,
                            co sportowym. Mam nadzieje, ze nie bedzie zbyt slisko.
                            • marekatlanta71 Re: OnStar - Cadillac CTS. 15.10.09, 01:02
                              Nadal kilka koni mniej niz moj 460 :)

A w sprawie predkosci to wstyd sie przyznac, ale jakis czas temu jechalem na
                              drodze 528 z predkoscia 130 MPH.
                              • plawski Re: OnStar - Cadillac CTS. 20.10.09, 16:03
                                marekatlanta71 napisał:

> Nadal kilka koni mniej niz moj 460 :)

To prawda, choć 0,1 sekundy do paki wiosny nie czyni, nie mówiąc już o
                                elastyczności hybrydy...

Tydzień minął szybko. Pogoda była głównie z doopy, ale na szczęście były i
                                "suche" dni, które pozwoliły mi poczuć, co znaczy ta moc i napęd na tył. Powiem
                                tak - to drugi Lex, którego dane mi było testować i drugi, z którym przy
                                rozstaniu żal ściskał 4 litery. Oczywiście, nie jest to auto bez wad, ale mam
                                przeogromny szacunek dla Japońców za tę technikę i rozwiązania
                                "hybrydowo-spalinowe", kiedy niemalże nie czuć momentu przejścia jednego w
                                drugie. Do tego cudowne, cichutkie brzmienie V6 i wreszcie bezstopniowa skrzynia
                                biegów, która ma sens...
                                Idę grac w lotto :-) a Tobie, Marku, szczerze zazdroszczę zdobyczy w garażu.
                                • marekatlanta71 Re: OnStar - Cadillac CTS. 21.10.09, 01:43
                                  A ja jakoś nie lubię sposobu w jaki oddaje moc hybryda - przede
                                  wszystkim dlatego ze kojarzy mi się ona z turbodieslem - dużo mocy na
                                  dole i gwałtowne slabniecie wraz z wzrostem prędkości. Do tego skrzynie
                                  CVT mi tez nie podchodzą. Np ale pewnie trzeba się bedzie do tego
                                  niedługo przyzwyczaić i polubić. Ale dopóki się da to chce posmakowac
                                  trochę klasycznego sposobu na duża moc - wysokich obrotów i dużych
                                  pojemności. Ale pewnie już wiecej V8 nie kupię - przede wszystkim
                                  dlatego ze z nowych samochodów które mi się obecnie podobają (a które
                                  za 2-3 lata będę kupował jako 2-3 latki) wszystkie maja V6. Lexus
                                  IS350C, Nissan GT-R (myśle ze zastąpi on SC430 za jakieś półtora roku)
                                  - żaden nie ma V8.
                                  • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 21.10.09, 02:32
                                    A ja chyba sie skusze na CTS - dostalem oferte trudna do odrzucenia. Ciezko mi
                                    sie zdecydowac.
                                    • wowo5 Re: OnStar - Cadillac CTS. 21.10.09, 04:04
                                      Napisz co to za oferta. Wersja kombi tez mi sie podoba.
                                      • drpawelek Re: OnStar - Cadillac CTS. 21.10.09, 04:18
                                        Oferta jest niestety na model 2009:

www.jimcolemancadillac.com/VehicleDetails/455057193
                                        Od tej ceny moge odliczyc jeszcze 6000k$, a reszte sfinansowac na 5 lat na 0%.
                                        Oferta prywatna - bo mam Saaba w leasing z GMAC.
                                  • plawski Re: OnStar - Cadillac CTS. 21.10.09, 09:12
                                    marekatlanta71 napisał:

> A ja jakoś nie lubię sposobu w jaki oddaje moc hybryda - przede
                                    > wszystkim dlatego ze kojarzy mi się ona z turbodieslem - dużo mocy na
                                    > dole i gwałtowne slabniecie wraz z wzrostem prędkości.

jeździłeś GS450h? Nic takiego nie występuje, pewnie ze względu na CVT.

Do tego skrzynie
                                    > CVT mi tez nie podchodzą.
                                    Mi tez nie podchodziły aż do tego konkretnego razu :-)
                                    Co innego CVT w Insight albo nawet a a4 1,8 TFSI - beznadzieja.
                                    Co do Nissana GT-R - trzymam kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka