02.02.10, 16:09
jak musi widzieć niebo by działało normalnie?
Zastanawiam się nad zmianą telefonu na taki co ma GPS (tzn fizycznie telefon już mam i to z mapami bezpłatnymi Nokia - dla tych co nie wiedzą, że Nokia upubliczniła bezpłatnie swoje mapy parę dni temu, do pobrania ze strony Nokii) i od razu chcę zamontować uchwyt w aucie na telefon. Nie cierpię uchwytów na szybę, i wypada, że jedyne miejsce do montażu uchwytu na tel wypada dosyć nisko (trochę wyżej jak kolana), ale wciąż szyba jest nad uchywtem.
Macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: GPS 02.02.10, 16:42
      Lepiej, zeby telefon "widzial" chmurki. Moj telefon jak nie widzi nieba potrafi nieco klamac (w bloku mieszkalnym w ogole czesto odmawia wspolpracy), bo, jak twiedzi, widzi za malo satelitow.

Ja tez nie lubie uchwytow na szybe, ale jakos sie przemoglem ;-) Umiescilem go nie na srodku szyby, a w samym lewym jej rogu - prawie go nie widac.
      • franek-b Re: GPS 02.02.10, 17:16
        > Lepiej, zeby telefon "widzial" chmurki. Moj telefon jak nie widzi nieba potrafi
        > nieco klamac (w bloku mieszkalnym w ogole czesto odmawia wspolpracy), bo, jak
        > twiedzi, widzi za malo satelitow.

jak w bloku czasem odmawia, to w aucie z ekspozycją na szybę powinno nie być problemu

> Ja tez nie lubie uchwytow na szybe, ale jakos sie przemoglem ;-) Umiescilem go
        > nie na srodku szyby, a w samym lewym jej rogu - prawie go nie widac.

Dla mnie priorytet jest by telefon nie walał się po aucie, a ponieważ mam bardzo nietypowy model nokii więc nie ma do niego uchwytu, to chcę zmienić fona by go ładnie złapać w uchwyt w aucie. No i przy okazji jak można by była nawigacja.
        • emes-nju Re: GPS 02.02.10, 17:32
          Kupielem uniwersalny uchwyt w regulacja. Wejdzie w niego maly telefonik i
          pelnowymiarowa nawigacja.
          • emes-nju Za wczesnie enter ;-) 02.02.10, 17:33
            Ekspozycja na szybe z malej wysokosci zaweza kat widzenia anteny, co moze
            powodowac pogorszenie dokladnosci.
            • franek-b Re: Za wczesnie enter ;-) 02.02.10, 22:05
              To się zgadza, właśnie jestem przy próbach w domu i przy jednych oknach działa przy innych nie. Jutro sprawdzę jeszcze w aucie :-)
    • ernest_linnhoff Re: GPS 02.02.10, 18:07
      Duzo zalezy chyba od modelu. Ja w telefonach nie mam doswiadczenia, bo uzywam mio digiwalker - ktore lapie sygnal nawet w samolocie.
      Ale moj koles uzywa HTC i ow telefon dziala mu rowniez na tylnych siedzeniach, co za tym idzie nie musi zerkac na predkosciomierz auta:).
    • wo_bi Re: GPS 02.02.10, 20:50
      Jechałem ostatnio z Nokią E71, leżała praktycznie na podłodze. Szczerze mówiąc
      to jej słuchałem, a nie gapiłem się w nawigację. Bez problemu złapała sygnał i
      kierowała "mną".
      • franek-b Re: GPS 02.02.10, 21:53
        > Jechałem ostatnio z Nokią E71, leżała praktycznie na podłodze. Szczerze mówiąc
        > to jej słuchałem, a nie gapiłem się w nawigację. Bez problemu złapała sygnał i
        > kierowała "mną".

OOO właśnie :-) dzięki :-)
        A masz tą navi darmową? Aktywowałem przed chwilą i wyskoczyło, że na 3 miesiące... nie wiem o co kaman i jeszcze z netem się łączy, nie wiem po co?
        • t-tk Re: GPS 02.02.10, 21:55
          Pobrałeś sobie mapę Polski na telefon? Jeśli tak, to już nie pozwalaj łączyć się z internetem. Jeśli nie, podłącz telefon do komputera i sobie pobierze przez Ovi ;)
          • franek-b Re: GPS 02.02.10, 22:06
            > Pobrałeś sobie mapę Polski na telefon? Jeśli tak, to już nie pozwalaj łączyć si
            > ę z internetem. Jeśli nie, podłącz telefon do komputera i sobie pobierze przez
            > Ovi ;)

Pobrałem przez Ovi:-) już nie pozwalam łączyć się przez net, ale zastanawia mnie, że licencja jest na 3 miechy. Wg strony nokii jest for free.
        • wo_bi Re: GPS 02.02.10, 22:14
          franek-b napisał:

> OOO właśnie :-) dzięki :-)

Jestem, z niego bardzo zadowolony. :)

> A masz tą navi darmową? Aktywowałem przed chwilą i wyskoczyło, że na 3 miesiące
          > ... nie wiem o co kaman i jeszcze z netem się łączy, nie wiem po co?
          >

Jeszcze nie mam, bo jeszcze na ten model nie jest dostępna:
          Nawigacja
          od Nokii
          Na razie w pełni i bezterminowo udostępnili dla kilku modeli. Ale
          to kwestia czasu, jak udostępnią na E71. :)
          • franek-b Re: GPS 02.02.10, 22:20
            Testuję to na e66, której tam teraz nie ma, ale przy instalacji znajduję ją przy other devices i pokazuje wiecej modeli i kieruje do ovi by instalować. Wczoraj ściągnąłem 350 mexów tych map.
            • wo_bi Re: GPS 02.02.10, 22:59
              kurw... rozpisałem się... wysyłam posta. A ten mi pisze, że tematu nie wpisałem.
              I wszystko ... strzelił. Zaraz jeszcze raz napiszę, albo jutro. :)
              • franek-b Re: GPS 02.02.10, 23:10
                > kurw... rozpisałem się... wysyłam posta. A ten mi pisze, że tematu nie wpisałem
                > .
                > I wszystko ... strzelił. Zaraz jeszcze raz napiszę, albo jutro. :)

:-) coś czuję, że nie tak prosto z tą mapą?
    • bart.ez Re: GPS 02.02.10, 22:06
      Mi telefon ładnie się wpasował w obudowę zegarów:-)

https://img693.imageshack.us/img693/4628/2j45a2q.th.jpg

Odbiornik mam na bluetootha zamknięty w schowku i bez problemu "widzi" satelity.
      Ale jeździłem też tak z nokią e71 na wbudowanym gpsie i również nie było problemów z łapaniem sygnału.
      • franek-b Re: GPS 02.02.10, 22:17
        Czyli wsadzony tak w zegary widzi satelity?
        Btw golf 3?
        • t-tk Re: GPS 02.02.10, 22:25
          Ta nokia nie ma wbudowanego gpsa, bo mam ten sam model ;)
          Zewnętrzny odbiornik GPS wiozłem w schowku przy dźwigni biegów i wszystko pięknie działało.

Swoją drogą pewnie nokia nie wypuści na e51 darmowej nawigacji, a szkoda.
          • franek-b Re: GPS 02.02.10, 22:31
            > Ta nokia nie ma wbudowanego gpsa, bo mam ten sam model ;)
            > Zewnętrzny odbiornik GPS wiozłem w schowku przy dźwigni biegów i wszystko piękn
            > ie działało.

bart.ez napisał, że jeździł z tak wbudowaną e71 która ma gpsa

> Swoją drogą pewnie nokia nie wypuści na e51 darmowej nawigacji, a szkoda.

Dlaczego nie? wypuszczają na wszystko, tylko czasu potrzebują, tak twierdzą
            • t-tk Re: GPS 02.02.10, 22:39
              franek-b napisał:

>
              > > Swoją drogą pewnie nokia nie wypuści na e51 darmowej nawigacji, a szkoda.
              >
              > Dlaczego nie? wypuszczają na wszystko, tylko czasu potrzebują, tak twierdzą

No to oznaczałoby tyle, że powoli będę się rozglądał za jakimś odbiornikiem. Koszt w tej chwili praktycznie żaden, wrzucę do auta i w razie potrzeby będzie jak znalazł ;)
          • bart.ez Re: GPS 02.02.10, 22:32
            t-tk napisał:

> Swoją drogą pewnie nokia nie wypuści na e51 darmowej nawigacji, a szkoda.

Tego nie wiem, ja uznaję tylko GPmapę :-)
        • bart.ez Re: GPS 02.02.10, 22:30
          franek-b napisał:

> Czyli wsadzony tak w zegary widzi satelity?

Tak wsadzona nokia e71 widziała bez problemu. Ale na codzień jeżdżę, z widoczną na zdjęciu e51, do której dokupiłem moduł gps na bluetooth i mam go zamkniętego w schowku.

> Btw golf 3?

Tak jest :-)
          • franek-b Re: GPS 02.02.10, 22:34

> > Btw golf 3?
            >
            > Tak jest :-)

No proszę, nie widziałem tego wnętrza od 1995 roku, gdy sprzedałem moją golfiznę ;-)
        • emes-nju Re: GPS 03.02.10, 10:38
          franek-b napisał:

> Czyli wsadzony tak w zegary widzi satelity?

Plastiki nie stanowia dla sygnalu z satelitow przeszkody takiej, jak blachy
          nadwozia.
    • franek-b Działa bez problemu 04.02.10, 11:32
      Może leżeć na siedzeniu, leżeć w kieszonce w tunelu środkowym i bez problemu działa:-)
      dzięki za pomoc wszystkim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka