Dodaj do ulubionych

Holowanie automata

05.02.10, 12:09
Mam pytanie odnosnie holowania samochodu z aut. skrzynią biegów? Dlaczego nie
można ich holować. Czy ustawienie skrzyni w pozycji N nie umożliwia holowania?

Pytam, bo w sobotę holowałem tuarega z automatem. Tylko tam silnik był
załączony i skrzynia w pozycji N. Biegi nie chodziły, ale na N dało się holować.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Holowanie automata 05.02.10, 13:32
      Nie ma cisnienia w ukladzie smarowanie skrzyni, a bebechy sie kreca. Na dluzsze
      dystense automat trzeba holowac z podniesionymi kolami napedzanymi.
      • wsteczny.bieg Re: Holowanie automata 05.02.10, 13:57
        Czyli, wnioski:
        1. Jak silnik można uruchomić to i holować można ?
        2. 4x4 tylko laweta ?
        • emes-nju Re: Holowanie automata 05.02.10, 14:01
          wsteczny.bieg napisał:

> Czyli, wnioski:
          > 1. Jak silnik można uruchomić to i holować można ?

?

> 2. 4x4 tylko laweta ?

Na dluzszym dystansie, tak. Zreszta na dluzszym dystansie ciaganie sie na
          sznurku, to martyrologia ;-)
        • crannmer RTFM 05.02.10, 14:02
          Wnioski sa takie: RTFM

A tamze dokladnie jest opisana dla konkretnego modelu procedura przygotowania do
          holowania, zastrzezenia, dopuszczalne odleglosci holowania i predkosci.

Gdybanie i proba wyciagania ogolnych zasad moze sie skonczyc wydatkami, albowiem
          zawsze mozna trafic na typ, ktory zachowuje sie inaczej.

A najlepiej od razu zadzwonic po transporter, co nie tylko ogranicza mozliwosc
          dodatkowego uszkodzenia techniki, ale rowniez ogranicza zagrozenia zwiazane z
          samym holowaniem.

I nie utrudnia ruchu innym uczestnikom.
          • emes-nju Re: RTFM 05.02.10, 15:04
            crannmer napisał:

> Wnioski sa takie: RTFM

Kiedy to takie niesportowe ;-)

Zreszta jedno z praw murphy'ego mowi, ze jak juz zawioda wszystkie mozliwe sposoby, nalezy przeczytac instrukcje obslugi :-)
        • typson Re: Holowanie automata 05.02.10, 14:10
          > Czyli, wnioski:
          > 1. Jak silnik można uruchomić to i holować można ?

gdy podczas jazdy autem z automatem wrzucisz N to tez spada cisnienie oleju i
          tak generalnie nie wolno robić. Poza tym automaty różnią się między sobą więc
          lepiej przeczytać instrukcje dot konkretnego modelu
          • wiktor_l Re: Holowanie automata 05.02.10, 16:51
            Jakiekolwiek generalizowanie jest tu daleko przesadzone.

A co do 4x4 - jak masz reduktor i go dasz tez na N, to w zasadzie wszystko ma
            porozłączane. W zasadzie - ale sam holowalem i bylem holowany automatem 4x4 i
            nic sie nie stalo - ale rozsadek musi byc.

Oczywiscie tez da sie zapalic automat "na pych", w co wielu trudno uwierzyc :)
            • plawski Re: Holowanie automata 05.02.10, 17:12
              tu coś jest też:
              www.motofakty.pl/artykul/nie_kazdy_samochod_mozna_holowac.html
            • lexus400 Re: Holowanie automata 05.02.10, 19:40
              wiktor_l napisał:

> Oczywiscie tez da sie zapalic automat "na pych", w co wielu trudno uwierzyc :)

....a tutaj mnie zaskoczyłeś - jak to zrobić?? żartujesz czy na poważnie??
              • wiktor_l Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:01
                Sam na oczy widziałem.
                Raz była to G klasa automat zapalona na sznurku za jakims dostawczakiem. przy
                predkosci 40 km/h Gruzin wlaczyl D, zapiszczalo i odpalilo. Wydaje mi sie ze
                codziennie tak odpala, bo rozrusznik ma zdupcony.

Drugi przypadek, podobny kraj i omega zapalona na zasadzie zjechania z dluzszego
                wzniesienia na N, pozniej D i poszla.

nie wiem jak na dluzsza mete skrzynia moze to wytrzymac, ale jest to mozliwe.
                • lexus400 Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:06
                  Kurde wiktor zmuszasz mnie do sprawdzenia tego organoleptycznie:)) jak trochę
                  odtaja to pociągnę Pajero Bedfordem.
                  • wiktor_l Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:11
                    no i będzie kurde na mnie!

widzialem. mam świadków :) ale toyotą tego nie zrobię bo skrzynia nie jest tania
                    a bez automatu juz nie chce samochodu :)

• lexus400 Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:15
                      wiktor_l napisał:

> no i będzie kurde na mnie!
                      >
                      > widzialem. mam świadków :) ale toyotą tego nie zrobię bo skrzynia nie jest tani
                      > a
                      > a bez automatu juz nie chce samochodu :)

Ja mogę sobie na to pozwolić mam 2 sztuki:))
                      • wiktor_l Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:16
                        no tak, prawda

nie dosc ze silnik bedziesz mial po kolizji to i skrzynię hehe
                        • t-tk Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:24
                          Tylko koniecznie wszystko nakręć, najlepiej w kilku ujęciach i potem daj znać na forum ;)))
                        • lexus400 Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:58
                          wiktor_l napisał:

> no tak, prawda
                          >
                          > nie dosc ze silnik bedziesz mial po kolizji to i skrzynię hehe

Nie ma problemu, silnik będzie żył:)) namierzyłem pompę oleju, dostanie nowe
                          pierścionki (zgarniające są przegrzane), głowice są już zrobione, uszczelki z
                          USA przypłynęły jeszcze tylko trochę mocy urzędowej nabierze i będzie ok.
                          • lexus400 Re: Holowanie automata 05.02.10, 20:59
                            .....oczywiście dostanie kpl. pierścionków.
            • edek40 Re: Holowanie automata 07.02.10, 13:22
              > A co do 4x4 - jak masz reduktor i go dasz tez na N

A jak sie ma taki reduktor na guziczki, jak edek? Mam do wyboru 2 HI, 4 HI i 4 LO. Koniec.

Ale ja wiem jakim kluczem odkreca sie krzyzaki od mostow :) W ostatecznosci odkrecam, podwieszam na pasie od ponczoch polowicy i pooooooooowolutku gdzies sie zaholuje bez wykoszenia skrzyni.

Z tym podwieszaniem to dziala :) Moj chevy potrzebowal dawcy ramy i w tym celu nabylem blazera. Oczywiscie nowke sztuke, nie smigana, od dziadka z Wermachtu, co to wnusia do kosciola odwozil i nie pozwalam mu palic w srodku. Jedyne co interesowalo mnie w tym bolidzie to rama. Mechaniki nie ogladalem, co wprawilo w doskonaly humor sprzedawce. I slusznie, co okazalo sie przy sciaganiu auta z lawety. Dopiero teraz zainteresowalo mnie co ma pod spodem. A tam byl "wykrecony" z mechanizmu roznicowego tylny wal, zapezpieczony przed opadnieciem za pomoca solidnego, zapewne niemieckiego, drutu. Mialem wiec model przednionapedowy blazera :) Pomyslec, ze sprzedawcy chcialo sie przekladac kable w kontrolkach od napedow - palila sie 2 HI, wiec jechalem na tyle :) Nawet nie mozna odmowic sprzedawcy racji. Rzeczywiscie nie zauwazylem tego ukreconego walu, bo widzialem zalaczony 2 HI :) Olalem sprawe, bo most i tak ma inne przelozenia niz moj pick-up.
    • sherlock_holmes Re: Holowanie automata 05.02.10, 22:11
      Są automaty, które się da, bo pompa oleju ma inaczej napęd puszczony, są takie gdzie się nie da, bo skrzynia chodzi na sucho.
      Podobnie z napędem 4x4 - Haldexa nie wolno, ale Torsena już tak.
      Instrukcja obsługi się kłania - mnie np. powaliła informacja że przy Haldexie łańcuchy zakłada się tylko na koła stale napędzane, a nie na 4 koła.
      • wiktor_l Re: Holowanie automata 05.02.10, 22:30
        sherlock_holmes napisał:

> Instrukcja obsługi się kłania - mnie np. powaliła informacja że przy Haldexie ł
        > ańcuchy zakłada się tylko na koła stale napędzane, a nie na 4 koła.
        >

E tam haldex to nie 4x4 ;)
        Natomiast co powiesz na to, że w a6 quattro (torsen) łańcuchy zakłada się TYLKO
        na przód? Instrukcja obslugi właśnie + upewnienie się w ASO.
        • sherlock_holmes Re: Holowanie automata 06.02.10, 18:44
          Pewnie zrobili ctrl+c, ctrl+v z instrukcji Audi A3...
          • wiktor_l Re: Holowanie automata 06.02.10, 18:52
            Nie, niestety tak jest w quattro :)

i udawanym i prawdziwym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka