Dodaj do ulubionych

Lexus IS-F

26.09.10, 23:24
Co sadzicie o tym pojezdzie? Pytam, bo jakos tak mnie ostatnio naszlo na niego - w SC 430 trzeba zmienic pasek rozrzadu i myslalem ze zamiast to robic, sprzedam go, zona sobie wezmie GS'a do jezdzenia do pracy a ja kupie cos z rozsadnym stosunkiem mocy do masy. I tak przygladam sie roznym 2-3 letnim samochodom na rynku i IS-F chyba najbardziej mi pasuje z punktu widzenia praktycznosci i niezawodnosci a jednoczesnie rozsadnej ilosci mocy. W sumie to mam juz nagranego jednego, musze tylko sie wybrac na druga strone Florydy po niego a jakos mi sie nie chce...

Myslalem o M3, ale czytam rozne straszne historie o rozpadajacych sie silnikach V8 i skrzyniach SMG i jakos mi odchodzi chec na ten samochod.
Obserwuj wątek
    • frax1 Re: Lexus IS-F 26.09.10, 23:32
      Moim zdaniem o ile zwykły IS wygląda fajnie i jest dość eleganckim autem, to IS-F z tymi 4-ma rurami z tyłu jakoś mi nie pasuje. Tzn. absolutnie bym tym autem nie pogardził;) ale ostatnio jak go widziałem to jakoś tak bardzo ostentacyjnie wyglądał z tymi spoilerami i dziwacznym wydechem. Wspominałeś sam w innym wątku o 335i - podobno w warunkach miejskich sprawdza się równie dobrze co M3 - chodzi o odczuwanie mocy, a można mieć dodatkowo kabrioleta :) Poza tym wydaje mi się, że jednak BMW to BMW - wzór w klasie, który wszyscy próbują w mniej lub bardziej udany sposób naśladować - po co kupować naśladowce jak można mieć oryginał :)
      Pozdrawiam
      • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 00:47
        335i zdecydowanie odpada - jaja z tymi pompami paliwa sa wystarczajacym powodem by nie zblizac sie do tego pojazdu. M3 tez jest w wersji kabrio, ale jakosc BMW mnie wyraznie odstrasza od tego samochodu. A BMW z skomplikowanym, skladanym dachem to recepta na klopoty (jak ktos zauwazyl w innym watku).

Myslalem tez o C63 AMG, ale nowy model C mi sie nie podoba stylistycznie.

Inna opcja byl CTS-V coupe - dosc kontrowersyjna sylwetka, ale rewelacyjny silnik. Tylko niestety obie dostepne skrzynie biegow sa z poprzedniej epoki :(

Myslalem tez o Audi - RS4 albo RS5, ale oba mi stylistycznie nie podchodza.

• derwisz911 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 10:58
          > Inna opcja byl CTS-V coupe - dosc kontrowersyjna sylwetka, ale rewelacyjny siln
          > ik. Tylko niestety obie dostepne skrzynie biegow sa z poprzedniej epoki :(
          Skrzynia moze i archaiczna, ale za to popatrz jaka iloscia mocy ten mankament jest nadrabiany. A i stylistyka nietuzinkowa, przynajmniej tutaj, na starym kontynencie, czlowiek sie za tym oglada.

> Myslalem tez o Audi - RS4 albo RS5, ale oba mi stylistycznie nie podchodza.
          O gustach nie dyskutujmy, ale dla mnie RS5 to pierwsze Audi ktore autentycznie chcialbym posiadac.
          • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 16:14
            Sześciobiegowy automat z Cadillaca nie nadaje się do niczego. Jest potwornie powolny. Sześciobiegowy manual nie jest wcale lepszy - wymaga sporej siły żeby zmienić bieg a sprzęgło chodzi jakbyś był na siłowni. Po sześciobiegowym manualu z Accorda i S2000, jazda Corvette była udręką, dobrze że silnik jest elastyczny i właściwie do jazdy wystarczają dwa biegi...

Myślę że może zamiast coś kupować, lepiej poczekać jeszcze rok i może coś ciekawego się pojawi na rynku? Może Cadillac wsadzi jakiś SMG do CTS'a? Może GT-R'y trochę spadną w cenie? Może F430 w końcu spadnie cenowo do pięciocyfrowych kwot (na to nie liczę - nawet F360 w miarę dobrym stanie jest nadal powyżej setki).
            • derwisz911 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 16:56
              > trochę spadną w cenie? Może F430 w końcu spadnie cenowo do pięciocyfrowych kwot
              > (na to nie liczę - nawet F360 w miarę dobrym stanie jest nadal powyżej setki).
              Heh, a co my w EU mamy powiedziec. Ze wzgledow zdrowotnych nie przegladam juz ebay motors.

Pozdrawiam,
            • drpawelek Re: Lexus IS-F 01.10.10, 03:33
              Szesciobiegowy automat w CTS uczy sie reagowac na sposob jazdy - moze dzialac slamazarnie i powolnie, ale moze tez reagowac bardzo szybko. W dodatku chetnie trzyma niski bieg az do czerwonej linii. Reczna zmiana biegow jakos tam dziala, ale ja nie potrafie z tego trybu korzystac - zawsze znajduje sie na zlym biegu. Nie wiem, jakim Cadillaciem jezdziles, ale moze trzeba go bylo przestawic z trybu dziadkowozowego na normalny, przesuwajac dzwignie w prawa strone...
              • drpawelek Re: Lexus IS-F 01.10.10, 03:34
                A swoja droga, to IS-F chetnie sam bym kupil, tylko na razie mam juz za duzo samochodow.
      • plawski Re: Lexus IS-F 27.09.10, 10:19
        frax1 napisał:

(...) Poza tym wydaje mi
        > się, że jednak BMW to BMW - wzór w klasie, który wszyscy próbują w mniej lub b
        > ardziej udany sposób naśladować - po co kupować naśladowce jak można mieć orygi
        > nał :) (...)

Hmm... To ja może nie będę opisywał większych i mniejszych usterek w Beemkach znajomych (nowych lub prawie nowych), bo i tak są to rewelacyjne auta. Ale... MARKU - bierz tego IS-F-a i wiedz, że jak w końcu wybiorę się do Juesej to będę prosił o przejażdżkę :-)
        • plawski Re: Lexus IS-F 27.09.10, 10:25
          <a href="http://www.autogaleria.pl/auto_test/lexus-is-250-f-sport,477.html"_blank">TAK</a> się jeździ marną namiastką... A i tak jest zajebiście.
          • plawski Korekta linka. 27.09.10, 10:26

• marekatlanta71 Re: Korekta linka. 27.09.10, 16:05
              Fajny artykuł, ale ja i tak najbardziej lubię ten Waszej produkcji:
              www.autogaleria.pl/auto_test/lexus-gs-460-prestige,216.html
              • plawski Re: Korekta linka. 27.09.10, 16:35
                Dzięki, przekażę autorowi :-)
                Ale pewnie lubisz także TEN z krótkim, ale "dźwiękowym" filmikiem na końcu :-)
                • dr.verte Re: Korekta linka. 27.09.10, 16:59
                  www.youtube.com/watch?v=gwaYyabTr7c
                  Clarkson woli BeeMe
                  • marekatlanta71 Re: Korekta linka. 27.09.10, 17:05
                    Uwielbiam Clarksona i jego Top Gear, ale w kwestii wyboru samochodów to jednak mu nie wierzę :)
                • marekatlanta71 Re: Korekta linka. 27.09.10, 17:04
                  W sumie dźwięk ma podobny do GS'a, ale bardziej basowy
                  www.youtube.com/watch?v=ASocXV0SVRI
    • derwisz911 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 10:54
      > - w SC 430 trzeba zmienic pasek rozrzadu i myslalem ze zamiast to robic, sprzed
      > am go
      Nic osobistego, ale przypomniala mi sie rozmowa z znajomym budowlancem.
      - Ech mialem takie fajne (Auto A) ale sprzedalem i kupilem to (Auto B) w ktorym teraz rozpadl sie silnik.
      - To czemu Pan sie pozbyl (Auta A)?
      - A bo hamulce juz byly do roboty...

> Myslalem o M3, ale czytam rozne straszne historie o rozpadajacych sie silnikach
      > V8 i skrzyniach SMG i jakos mi odchodzi chec na ten samochod.
      Nie boj nic. Dwojga zlego nie dostaniesz (wersja z osemka nie jest dostepna z smg).

IS-F nigdy nie jezdzilem, ale bardzo bym chcial sprobowac ;)

Pozdrawiam :)
    • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 27.09.10, 17:22
      jezeli zdefiniujemy ta klase pojazdow jako:
      - bmw m3
      - merc c63
      - audi rs4
      - caddy cts-v
      - lex is-f

to w kazdym porownaniu jakie widzialem is-f wypada najgorzej (czasem to byly porownania one-on-one, czasem 3-4 wozy). nie widzialem takiego, w ktorym nie zajal by ostatniego miejsca.

ale to nie zmienia faktu, ze mowimy tu o porownaniu wsrod jednych z najlepszych samochodow swiata, sposrod ktorych najgorszy moze byc obiektem mokrych nocnych marzen dla wiekszosci gosci.

ja gdybym wybieral, bral bym w kolejnosci jak wyzej. ale skoro pytasz sie o wybor z pieciu, wczesniej mowiac, ze odrzucasz cztery... :)
      • dr.verte Re: Lexus IS-F 27.09.10, 17:33

takie uzywane lexy sa jedna wyraznie tansze od niemieckiej konkurencji
        • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 27.09.10, 17:39
          pytanie dlaczego?
          skoro sie nie psuja, powinny lepiej trzymac value
          • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 18:04
            Hmm, patrząc na ceny używek, to zauważyłem coś zupełnie odwrotnego - 2-3 letnie M3 jest tańsze od 2-3 letniego IS-F'a pomimo że nowe jest znacząco droższe...
            • dr.verte Re: Lexus IS-F 27.09.10, 18:22
              marekatlanta71 napisał:

> Hmm, patrząc na ceny używek, to zauważyłem coś zupełnie odwrotnego - 2-3 letnie
              > M3 jest tańsze od 2-3 letniego IS-F'a pomimo że nowe jest znacząco droższe...

no nie wiem jak to jest "w realu" ale "w necie" ceny lexow sa sporo nizsze
      • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 18:03
        Bo stosuję trochę inne wagi przy kryteriach :) Np. dla testujących niezawodność jest zazwyczaj nieważna. Dla mnie jest BARDZO ważna. Dla testujących bardzo często jest ważne żeby samochód nie ograniczał kierowcy i pozwalał mu zabić się gdy kierowca sobie tego zażyczy. Ja akurat wolę samochody które nie pozwalają mi się owinąć na słupie. Testujący zazwyczaj nie przejmują się zużyciem paliwa. Ja się nim przejmuję :)

Ale... Ale nadal mam wątpliwości. W sumie to nie wiem czy nie powstrzymać się z zakupem do przyszłego roku - jakoś tak nie widzę potrzeby posiadania tego pojazdu biorąc pod uwagę że np. GS460 właściwie nie rusza się z garażu - w ciągu pół roku zrobiłem może 2000 km...
        • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 27.09.10, 19:07
          > Bo stosuję trochę inne wagi przy kryteriach :) Np. dla testujących niezawodność
          > jest zazwyczaj nieważna. Dla mnie jest BARDZO ważna.

ok - nie mam zadnych doswiadczen z takim lexem. z m3 wlasciwie tez nie - kolega ma od 2 lat 335i i jest niezawodne.

>Ja akurat wolę samochody które nie pozwalają mi
          > się owinąć na słupie.

to w takim razie wez m3 lub rs4. te samochody prowadza sie o wiele bardziej przewidywalnie niz is-f.

>Testujący zazwyczaj nie przejmują się zużyciem paliwa. J
          > a się nim przejmuję :)

roznica w spalaniu m3 vs. is-f to 2mpg. przy rocznym przebiegu 15000 mil to $300 oszczednosci.

podsumowujac to wszystko, na twoim miejscu kupilbym... lexa is-f.
          kochasz ta marke i bedziesz sie dobrze czul z tym zakupem. a jak kupisz bmw to tylko bedziesz czekal, az sie cos popsuje :)
          • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 27.09.10, 19:49
            Ja już pisałem o doświadczeniach moich znajomych z różnymi BMW. A Twój kolega niech się przygotuje na wymianę pompy paliwa - w 335I padają średnio co dwa lata. W USA BMW dało na nie 10 lat gwarancji, ale w Polsce pewnie trzeba za nie płacić z własnej kieszeni?
            wiki.bentleypublishers.com/display/tech/High+Pressure+Fuel+Pump+for+Turbo+vehicles+-+BMW+335i%2C+335xi;jsessionid=96219D5F715E5DF44CC7E0BB825A8EF5
            • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 28.09.10, 12:31
              gosc oczywiscie kupil 335i w usa :)
              ale nie wiem, czy bmw respektuje globalne gwarancje. niektore firmy podobno tak.
    • cracovian Re: Lexus IS-F 28.09.10, 20:52
      Ja bym sobie najchetniej w tym segmencie CTS (szczegolnie CTS-V) sprezentowal.

A rzeczywiscie pytasz sie dziwnie, bo przeciez wiesz co chcesz od dawna.
      • wowo5 Re: Lexus IS-F 29.09.10, 03:45
        Przejedz sie kazdym z tych aut. I bedziesz wiedzial. Ja bym wybieral pomiedzy M3 i CTS-V. IS-F jest podobno bardzo twardy. Moze na Florydzie macie drogi jak stol ale w NJ jest z tym roznie.
        • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 29.09.10, 15:40
          Drogi tutaj są rzeczywiście znakomite. A twardości się nie boję - przeżyłem testowanie S2000, przeżyłem też kilka miesięcy w SC430 z run-flatami. Jak będzie za twardo to wywalę run-flaty i założę zwykłe...
      • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 29.09.10, 15:10
        Jakbym wiedział co chcę, to bym nie przynudzał na forum, tylko kupił...

Trochę się zastanawiam nad Bentley'em Continental GT - egzemplarze z 2005 roku są w cenie nowego IS-F'a. Ferrari nadal odpada - 360 się boję (pasek rozrządu), a 430 (łańcuszek) jest niestety za drogie (miałem nadzieję że ceny znacząco spadną po pojawieniu się 458 - i spadły ale za mało znacząco). Porsche odpada z uwagi na beznadziejny dźwięk silnika - nie lubię sześciocylindrowców. A ośmiocylindrowe Porsche (Panamera) jest trochę za drogie. Choć za Porsche przemawia niezawodność i może po prostu muszę się przejechać 911 S żeby zmienić zdanie... Jak widzisz wcale nie jestem zdecydowany :(
        • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 29.09.10, 15:59
          > Trochę się zastanawiam nad Bentley'em Continental GT
          > (...) Ferrari nadal odpada - 360 się boję (pasek rozrządu)
          > Porsche odpada z u wagi na beznadziejny dźwięk silnika

wycofuje sie ze wszystkiego co napisalem w drugim watku. ja chce na emigracje!!!

> Ja k widzisz wcale nie jestem zdecydowany :(

co by nie mowic, rzeczywiscie klopot jest. rzec by mozna, ze przesrane...
          ;)

a co do panamery. widzialem tego troche i najlepiej podsumowal ten samochod clarkson. po prostu 100% racji. jak spojrzysz na ten woz z boku, to ma profil... srajacego psa. rzeczywiscie cos jest w tym eleganckim ksztalcie tylu :)
          mowiac zupelnie powaznie - uwazam, ze to najbrzydsze auto na rynku od czasu wycofania rodiusa. kiedy widzialem go w tescie porownawczym z quatroporte i rapidem, po prostu bolaly oczy.

a propos - mnie sie marzy maserati gran turismo. niestety wciaz cena wyjscia to minimum 70k eur. continental kojarzy mi sie z 24" w chromie i raperem za kolkiem z lancuchem na szyi. w maserati polswiatka nie uwidzisz.
          • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 29.09.10, 16:12
            O Maserati też myślałem:
            www.chariotsofpb.com/main.php/inventory/detail?car_id=3202
            ale wydaje mi się nieproporcjonalnie długie, a poza tym nie mam zaufania do Włochów.

Panamera mi się podoba - jeździ kilka tutaj (wszystkie Turbo) i przyzwyczaiłem się do tego, rzeczywiście dość kontrowersyjnego tyłu. Ale... Ale Panamera odpada z uwagi na długość...

Tak sobie ostatnio myślałem dlaczego obecne samochody mnie nie satysfakcjonują i chyba wiem:
            - SC 430 ma po prostu za mało mocy. Gdyby w tym samochodzie było z 400 KM, to była by to bajka do jazdy, ale przy 280 KM i niestety dość archaicznej skrzyni jeździ się tym nudno
            - GS 460 jest za długi. W związku z czym każdy power-slide wymaga bardzo szerokiej drogi.

Więc marzy mi się coś krótkiego, z dużą mocą i koniecznie napędem tylko na tył. Nie po to żeby szybko pokonywać zakręty czy też bić rekordy prędkości na Turnpike, ale raczej do dryftu. Znalazłem świetne miejsce w okolicy gdzie można poszaleć (i gdzie ślady opon wskazują że wiele osób to robi) - policja tam się nie pojawia...
            • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 29.09.10, 16:14
              Tutaj tańsze i lepsze Maserati:
              tiny.pl/h9qpn
              • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 29.09.10, 16:23
                skoro stawiasz na jezdzenie bokiem i jak mowisz drogi macie rowne, to moze cos co nie owija w bawelne, jezeli chodzi o "purpose"

:)

www.lotuscarsnorthamerica.com/club_racer.html
                www.lotuscarsnorthamerica.com/exige_s260_sport.html
                www.uscaterham.com/showroom/R500.html
                • wowo5 Re: Lexus IS-F 30.09.10, 04:03
                  Z krotkich aut z V8 to chyba tylko M3 i IS-F pozostaja. Ja bym na twoim miejscu nie spisywal Porsche na straty.
                  www.autoshopper.com/search/results.asp?sort=distanceasc&distance=100&zipcode=07002&showadsdated=ALL&make=PORSCHE&fromyear=2006&toyear=2011&fromprice=50000&toprice=100000&transmission=2
                  • szatniarka Re: Lexus IS-F 30.09.10, 07:33
                    M3 krótkie? Hmm, 4.6 metra, dłuższe niż Octavia kombi ;)
                    • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 30.09.10, 14:56
                      W porównaniu z ponad pięciometrowym GS'em czy GrandTurismo to raczej krótkie.
                      • x-darekk-x Re: Lexus IS-F 30.09.10, 15:27
                        no to nie pozostaje nic innego jak zaoszczedzic na prawdziwe auto prawdziwej marki
                        wrrrrrr
                        • plawski Re: Lexus IS-F 30.09.10, 16:11
                          Darek, ale ona ma przeciwmgielne z plastikowymi obwódkami z MiTo :-)))))
    • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 22.12.10, 03:34
      No i w końcu kupilem
      • wowo5 Re: Lexus IS-F 22.12.10, 05:01
        Gratulacje. Super fura. Koniecznie napisz jak sie sprawuje.
        • plawski Re: Lexus IS-F 22.12.10, 10:03
          Gratulacje. Zapodaj w wolnej chwili jakiegoś YT :-)
          • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 22.12.10, 13:08
            Wczoraj sobie trochę nim pojezdzilm, i jest dokładnie tak jak piszą w testach - jak chcesz jechać delikatnie, to można, samochód jest cichutki, żadnych szarpniec i jak typowy Lexus. Tylko zawieszenie twarde, ale w przyjemny, europejski sposób. Saab nie był znacząco miekszy. Własnie - wrażenia zza kierownicy dokładnie jak w 9-3 - trzyma się jezdni jak przyklejony. Ale jak tylko doda się gazu, to okazuje się ze to bestia a nie samochód! Ryk silnika ogluszajacy, zmiany biegów natychmiastowe (myślałem ze skrzynia w GSie jest szybka - myliłem się), VDC generalnie nie ingeruje (tzn. np. mruga ze jedziemy bokiem, ale nie przeszkadza) - o to własnie mi chodziło. To ma być anioł stróż a nie policjant. Samochód z jak GS na amfetaminie - z jednej strony grzeczny i ułożony a z drugiej tysiąc razy bardziej dziki. No i najważniejsze - to co w GSie sprawia wyraźnie przykrość samochodowi, tutaj wydaje się go wręcz cieszyć - poślizgi, jazda bokiem, ostre zakrety. Jestem zakochany :)
            • plawski Re: Lexus IS-F 22.12.10, 13:15
              Niezły prezent pod choinkę. Używka czy nowex?
              • marekatlanta71 Re: Lexus IS-F 22.12.10, 13:43
                Raczej na 40'stke :) Używany oczywiście, 1 właściciel, 10 tys. mil przebiegu, facet zmienił go na Buicka bo był za twardy - znam go z widzenia (widywalem tego IS-F'a sporadycznie i zastanawiałem się po co 60-cio latkowi taki samochód...). Najtrudniejsze było rozstanie z SC430 - pierwszy raz w życiu miałem łzy w oczach oddając samochód. Nic mu nie dolegalo, zero usterek, samochód był w idealnym stanie - miał nowy pasek rozrzadu, nowe klocki i tarcze, wymienilem nawet pewne drobiazgi w środku w miejscach gdzie przetarla się skóra.
                • marekatlanta71 Zdjęcie zabawek 22.12.10, 14:40
                  http://img706.imageshack.us/img706/4422/dsc2429version2.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us
                  • adek28 Re: Zdjęcie zabawek 22.12.10, 22:01
                    chyba się bardziej cieszę z Twojego zakupu niż z moich nowych goretexów na zimę!
                    nosz kruca czad!!!
                  • frax1 Re: Zdjęcie zabawek 22.12.10, 22:37
                    Super garaż :) Nie ważne co wybierzesz i tak będzie fajne ;)
                    Gratuluje!
                    Pozdrawiam
                  • x-darekk-x Re: Zdjęcie zabawek 23.12.10, 09:42
                    no nie ma ch... we wsi
                    bokiem ja
                    w kazdy zakret
                    • marekatlanta71 Re: Zdjęcie zabawek 23.12.10, 23:08
                      Przyznam sie ze zupełnie nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.
                      • dr.verte Re: Zdjęcie zabawek 23.12.10, 23:42
                        nie wiem , mnie sie za to podoba ze masz taki porzadek w garazu , lexy od tylu z trudem
                        odroznilem , po ilosci rur w sumie
            • plawski Marek... 24.12.10, 01:02
              ...rozumiem, że jako "Lexomaniak" wiesz, że w prosty sposób każdego z nich można pozbawić "geriavitów", znaczy odłączyć kompletnie elektroniczne kagańce i korzystać z mocy i driftu bez ograniczeń? :-)
              • marekatlanta71 Re: Marek... 24.12.10, 02:35
                Jak na razie to nie włącza, trybu sportowego a już na pewno nie przelaczam skrzyni na M (zmieniać recznie mozna biegi tez na D), bo ten samochód nawet z kagancami to trochę za dużo na moje umiejętności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka