Dodaj do ulubionych

Amortyzatory

08.04.04, 00:26
Czy amortyzatory olejowe i olejowo-gazowe (zwane chyba czasem gazowymi??)
ruznia sie tylko konstrukcyjnie czy tez z tego wynika np. rozna ich twardosc?

pzdr
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Amortyzatory 08.04.04, 08:42
      Gazowo-olejowe są twardsze.
      Pzdr.
    • sherlock_holmes Re: Amortyzatory 08.04.04, 09:51
      Polecam artykul w nowym Motorze - wlasnie io amortyzatorach.
      Generalnie wystepuja dwa rodzaje gazowych: jedno- i dwururowe. Nie wdajac sie w
      szczegoly, jednorurowe sa znacznie "twardsze" (maja wieksze tlumienie).
      Dwururowe gazowe (olejowo-gazowe) zazwyczaj sa troche twardsze od olejowych.
      • typson Re: Amortyzatory 08.04.04, 14:22
        dzieki,

tylko mam wrazenie, ze twardosc to troche jakby efekty uboczne bycia gazowym.

Rozumiem to tak:
        zalozmy ze mamy jedna okreslona dziure - do testow. (dziura wzorcowa :-)
        grzy przez nia przejade olejowym to amor bardziej sie ugnie (wiekszy skok) i
        wykona wiecej ruchow tam i z powrotem - tlumiac tym samym nierownosc.
        A gazowy wykona mniej ruchow o znacznie mniejszych wychyleniach. Co daje
        odczucie twardosci - mozna powiedziec, ze troche szarpie czy podzuca samochodem.

Chcialbym miec taki amortyzator, co ma duzy skok (bo miekki) a jednoczesnie
        bardzo szybko tlumi drgania kola.

wlasciwie, to pisze, bo mam powiedzmy problem. Kiedys mialem z tylu sachsy.
        BYly OK ale jeden sie rozwalil, gdy moja mama zarzadzila przewozenie jakis
        ciezkich rupieci. Wlozylem wiec bilsteiny. Sa twarde jak nieszczescie. Do poki
        nie jada cztery osoby to o komforcie nie mozna mowic. Oczywiscie auto nawet na
        zimowkach trzym sie jak przyklejone. Nie pamietam kiedy ostatni raz musialem
        kontrowac na dziurawym, szybko pokonywanym zakrecie. Nie chcialbym z tego
        rezygnowac ale zeby bylo troche miekciej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka