Dodaj do ulubionych

Paski na oponach

21.11.11, 07:09
Orientujecie się może, czy te kolorowe paseczki na obwodzie opony mają jakieś znaczenie?
Na oponach.com pl piszą, że to jakieś tam wewnętrzne oznaczenia, nieistotne przy montażu opony. Sąsiad natomiast podesłał mi takie info, że niby ważne jest, aby paski były w konkretnym położeniu przy montażu kół. Kto kłamie?
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Paski na oponach 21.11.11, 08:48
      Moim zdaniem najwazniejsze jest to, aby paski, po zamontowaniu opony, byly rownolegle do osi jazdy.
      • plawski Re: Paski na oponach 21.11.11, 10:17
        Edek ma rację. Kolega zamontował w poprzek i telepało niemiłosiernie.
        • truskava Re: Paski na oponach 21.11.11, 10:29
          jajcarze...

Znajomemu źle zamontowali te paski mu sie rozwinęły. Nie zdążył nawet wyjechać od wulkanizatora..
          • emes-nju Re: Paski na oponach 21.11.11, 12:31
            No to spoko. Mogli go za te paski wciagnac z powrotem.
          • pizza987 Re: Paski na oponach 21.11.11, 13:42
            Mógł wrzucić wsteczny i wjeżdżając z powrotem by je nawinął, nie byłoby podstawy do reklamacji ;)
            • wujaszek_joe Re: Paski na oponach 21.11.11, 13:49
              no nie wiem. Chwila nieuwagi i paski zaplątane.
              • pizza987 Re: Paski na oponach 21.11.11, 15:15
                wujaszek_joe napisał:

> no nie wiem. Chwila nieuwagi i paski zaplątane.

Tak to się dzieje jak jest dupa a nie kierownik :P
    • sherlock_holmes Re: Paski na oponach 22.11.11, 21:12
      Oba źródła mają rację ;) Kiedyś żółta kropka była ważna, teraz wiele opon w ogóle jej nie ma, a przy wyważaniu nie trzeba stosować dużych ciężarków. Podobno wynika to z większej dokładności wykonania opon.
      Jesli kropka/kropki są, należy zamontowac oponę tak, aby zawór był przy kropce - teoretycznie ma to dawać lepsze wyważenie koła.
      • truskava Re: Paski na oponach 23.11.11, 00:29
        O kropkach to już kiedyś tam słyszałem, mi natomiast bardziej rozchodziło się o te nieszczęsne paski, co są na obwodzie opony - a w tym temacie wspomniane źródła cokolwiek sobie przeczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka