27.06.04, 13:48
Wielokrotnie wieszalismy juz psy na zakopconych tylnich swiatlach do tego stopnia, ze nie widac czy sa wlaczone. Ja ostatnio przygladalem sie drugiej modzie, ktora od dluzszego czasu obowiazuje wsrod tjuninkowej braci. W dobrym tonie jest zalozyc sobie swiatla lexusopodobne, czyli z bialymi kloszami. Wszystko byloby ok, gdyby ludzie kupowali lampy jakichs dobrych firm. Niestety. Jezdzi wiec kupa maluchow z lexusowymi swiatlami, ktore widac w sumie bardzo dobrze, ale niestety wszystkie zarowki swieca w tym samym kolorze. Chcialem powiedziec przez to, ze barwy tych swiatel sa tak blade, ze kierunkowskaz jest bialy, drogowe sa lekko rozowe... i tu moje pytanie: czy na to badziewie jest jakis atest? Dlaczego policja nie sypie mandatow za cos takiego? Ech... Polska.
Obserwuj wątek
    • typson Re: Swiatelka 28.06.04, 20:50
      Sporo widuje ostatnio naszych braci zza wschodniej granicy. Prawie wszystkie
      auta typu kombi lub van maja przyciemnione folia szyby. Wyglada to wiesniacko,
      rowniez dzieki chalupniczemu wykonaniu "fade out-u". Poziom wiesniactwa widac
      dopiero teraz, gdy u nas przyciemnianie nie jest juz tak nagminne jak na
      wschodzie. Wczesniej po prostu zdazylem do tego nawyknac.
      • jorn Re: Swiatelka 30.06.04, 13:39
        Kilka lat temu dość często obserwowałem autobusy turystyczne (głównie Ikarusy)
        z rejestracjami białoruskimi, które przednie reflektory miały zabarwione na
        zielono, wzglednie przykryte daszkiem przeciwsłonecznym, przezroczystym, ale
        mocno przyciemnionym na zielono... Ostatnio ich nie widać, albo moda
        przeminęła, albo wreszcie przestali ich wpuszczać do Polski.

Pozdrawiam
      • sherlock_holmes Re: Swiatelka 30.06.04, 14:50
        Malo osob wie, ze ruski sposob przyciemniania szyb polegal na ...natyskiwaniu
        cienkiej warstwy jakiegos zwiazku rteci na szybe! I to wcale nie jest zart. Tym
        bardziej, ze Ruscy przez dlugi okres czasu wozili kola zapasowe wypelnione
        rtecia (przemycali). Kiedys celnicy wyciagali z Samary kolo zapasowe dzwigoem,
        bo wazylo sobie, bagatela, prawie 500kg!
        Jak siegniecie pamiecia w niedaleka przeszlosc (ok. 10-12 lat temu) widac bylo
        calkiem sporo Lad szorjacych tylem po ziemi. Czlowiek sie zastanawial co tez
        oni tam napakowali - a to "tylko" rtec byla...
    • dwiesciepompka Re: Swiatelka 30.06.04, 17:19
      Raz myslalem,ze facet mial lampy tylne pobite i oklejone tymczasowo plastrem
      opatrunkowym,który sie zabrudzil na szaro.Ale jak zobaczylem kolejnego z czyms
      takim to zorientowalem sie,ze to jakis tjunink "podnoszący walory wizualne"
      auta.
    • jaki71 Re: Swiatelka 30.06.04, 18:25
      Co sie czepiasz lamp "lexuslook". Czep sie njapierw tych co maja fabryczne
      lampy z bialymi kloszami od migaczy. Z przodu i tylu. Co drugi 406 ma z tylu
      zamiast zarowek swiecacych na zolto wsadzone biale. Co piaty samochod
      niezaleznie od marki ma wsadzone zarowki od stopow zamiast tylnych pozycyjnych.
      Co 3 polonez jezdzi w nocy na przeciwmgielnyc tylnych.

Czepiliscie sie tjuninkofcow jap pies psiego ogona. Jednemu podoba sie samochod
      gladki, innemu z czarnymi szybami i lampami. Oni lubia miec inny smochod niz
      Kowalski spod 7. A ze nie kazdego stac na przerobki za kilka lub kilkanascie
      tysiecy to widzimy na drogach to co widzimy. Jak dlugo te domowe przerobki nie
      wplywaja na bezpieczenstwo tak dlugo sa ci ludzie mi obojetni. Ja ze swojego
      samochodu w zyciu malpy nie zrobie. Dla mnie samochod ma byc factorylook i juz.

JAki
      P.S. Zawsze to lepiej wyglada jak na forum Automobil pisze sie o tjuningu anie
      o dupie Maryni.
      • sherlock_holmes Re: Swiatelka 30.06.04, 20:31
        Troche sie wszystkim zamieszalo - swiatla lexusopodobne maja chromowane ramki i kilka okraglych pojedynczych swiatel w normalnych kolorach.
        To,co oferuja do polskich samochodow, to swiatla z bialymi kloszami i (teoretycznie) kolorowymi zarowkami. Teoretycznie, bo czerwona swieci na rozowo, a pomaranczowa na bialo.
        Samochody z bialymi kloszami kierunkowskazow swieca na bialo, bo lakier na bankach zarowek peka i luszczy sie, odpadajac z banki - ergo banka jest biala zamiast pomaranczowej. W zasadzie co 3 lata powinno sie wymieniac zarowki na nowe.
        Pol biedy jesli ktos wsadzi do postojowki zarowke 21W - ostatnio jechelem za BMW 3, ktore mialo 5-watowe swiatla stop. Nie wspomne tu juz o fizolach, ktorzy zarowke dwuwloknowa pakuja na sile, dzeki czemu pozycyjne ma 21W, a stop 5W :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka