Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

23.04.13, 19:28
Muszę kupić nowy akumulator i mam zamiar wybrać tę markę.

www.bannerbatterien.com/banner/unternehmen/unternehmen/index5.php#
Syn w swojej foczce ma taki od trzech lat i jest zdowolony.
Mój obecny, marki Moll po niespełna trzech latach używania w Passacie dokończył żywota. Ma zwarcie na dwóch celach! Gwarancja się skończyła i akumulator też, a był systematycznie doglądany przeze mnie.

Co sądzicie o moim wyborze?
Obserwuj wątek
    • rapid130 Daję im 3+ 24.04.13, 09:27
      Miałem kiedyś Bannera, dokonał żywota przed upływem 5 lat.

Nie wiem też czy przekonam się znów do Centry.
      Dwa akumulatory od niej zdechły w ciągu 3-4 lat. O wiele za szybko, jak na służbę w samochodach, które miały sprawne układy ładowania. Jedna bateria po prostu stopniowo straciła zdolność magazynowania energii, a druga zeszła nagłą śmiercią (oberwanie płyty).

Moim zdaniem sporo zależy od tego, czy wybiera się model budżetowy, czy premium.

Przekonałem się do droższych akumulatorów, gdy odziedziczyłem jeden z samochodem.
      Akumulator klasy premium, ma już 9 lat i nadal nie ma cienia problemu z odpaleniem prądożernego samochodu po 2 tygodniach postoju przy -15'C. Dodam, że ta bateria miała w swoim życiu trudne epizody kilkumiesięcznych postojów bez śladu doładowania.
      • krakus.mp Re: Daję im 3+ 24.04.13, 20:30
        Witam.

Dokonałem zakupu akumulatora tej firmy. Wybrałem model pośredni, wapniowy . Cenowo niewiele droższy od Centry Futury o zbliżonych parametrach. Teraz ze wszystkim jest tak, że żywot jest z góry określony na 3-5 lat używania. Przecież firmy muszą zarabiać na zbycie i serwisie. To nie te czasy gdy kupowało się odkurzacz Zelmera obliczony na kilkanaście lat. teraz Zelmery padają po kilku latach i nic na to nie można zaradzić. :)))
        dzięki za odpowiedź. Pzdr.
        • crannmer Re: Daję im 3+ 24.04.13, 20:39
          krakus.mp napisał:
          > Teraz ze wszyst
          > kim jest tak, że żywot jest z góry określony na 3-5 lat używania.

Bezrefleksyjnie powtarzane urban legends.
          • rapid130 Re: Daję im 3+ 26.04.13, 22:04
            Krakus potrzebował potwierdzenia, że dokonał dobrego zakupu.
            Wygląda na to, że dostał wystarczające potwierdzenie. :DD
    • marekatlanta71 Re: Proszę o radę 26.04.13, 22:16
      Ja się nie znam na akumulatorach, biorę to co dają w serwisie, w sumie to się opłaca, bo zwykle je szlag trafia po mniej niż 2 latach i na gwarancji zmieniają na nowy = za cenę jednego akumulatora mam akumulatory do końca życia.

Floryda daje nieźle w kość akumulatorom, dwa-trzy lata to max.
      • bassooner Re: Proszę o radę 27.04.13, 09:07
        astrę I kupiłem w 2003 roku, miała akumulator boscha, później w 2006 odkupił ją ode mnie teściu, teraz ponieważ żonka na jesień dołączyła szczęśliwie do grona kierowców, podarował jej tą astrę... ma wciąż ten sam akumulator boscha i działa bez zarzutu, a auto garażowane jest pod chmurką... czyli akumulator ma co najmniej 10 lat, zakładając, że ktoś wymienił go na nowy tuż przed sprzedażą... ;-)))
        równie dobrze może mieć i z 13 lat albo i więcej...
        • krakus.mp Re: Proszę o radę 27.04.13, 20:05
          bassooner napisał:

> astrę I kupiłem w 2003 roku, miała akumulator boscha, później w 2006 odkupił ją
          > ode mnie teściu, teraz ponieważ żonka na jesień dołączyła szczęśliwie do grona
          > kierowców, podarował jej tą astrę... ma wciąż ten sam akumulator boscha i dzia
          > ła bez zarzutu, a auto garażowane jest pod chmurką... czyli akumulator ma co na
          > jmniej 10 lat, zakładając, że ktoś wymienił go na nowy tuż przed sprzedażą... ;
          > -)))
          > równie dobrze może mieć i z 13 lat albo i więcej...

Można również założyć iż teść zmienił akumulator na identyczny model. ;)))
          • krakus.mp Re: Proszę o radę 27.04.13, 20:08
            Znajomemu Bosch silver wytrzymał w Polo 1.4 niespełna cztery lata. Znajomy stary samochodziarz auto garażuje i systematycznie dbał o akumulator.
            • marekatlanta71 Re: Proszę o radę 27.04.13, 20:28
              Cztery lata? To powinien byc jeszcze na gwarancji? Zwykle dają 7 lub 10 lat.
          • bassooner Re: Proszę o radę 28.04.13, 23:29
            krakus.mp napisał:
            Można również założyć iż teść zmienił akumulator na identyczny model. ;)))
            ____________________________________________________________________________________

he he he... teściu to nawet oleju nie za bardzo zmieniał... astra jednak przetrwała i hula dalej z moją żonką mając ponad 200 tysięcy na liczniku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka