Dodaj do ulubionych

Wątek polityczny

21.10.15, 03:05
W gazetach i RMF coś mówią o jakichś wyborach w Polsce już niedługo i ze wygra PiS? Tak jestem trochę ciekaw czy ktoś planuje emigracje po tym wydarzeniu? Obserwuje znajomych Facebookowych i sporo ludzi których znam i których dotąd uważałem za rozsądnych jest za PIS. Może ja czegoś nie wiem? Wydawało mi się ze to parta ksenofobów, ultrakonserwatywnych katolików i socjalistów ekonomicznych której program jest tak absurdalny ze nikt rozsądny na to nie zagłosuje. Ale pewni się mylę? W związku z czym prośba do rodaków mieszkających w Polsce o wytłumaczenie mi czy PiS to nadal jakieś warianty czy może się ucywilizowali? Oglądałem jakiś dwuminutowy skrót z debaty i poza głupotami w wykonaniu Korwina nie zauważyłem innych wariatów, ale może się mylę?
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: Wątek polityczny 21.10.15, 08:07
      marekatlanta71 napisał:
      > Tak jestem trochę ciekaw czy ktoś planuje emigracje po tym wydarzeniu?

Kontrpytanie: planujesz emigracje, jak Trump z Carsonem wygra?
      • franek-b Re: Wątek polityczny 21.10.15, 08:24

> Kontrpytanie: planujesz emigracje, jak Trump z Carsonem wygra?

Ale on na nich głosuje, bo obiecali niższe podatki (LOL) to raczej jak przegrają ;-)
      • marekatlanta71 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 02:38
        W USA demokracja sprowadza się do bardzo prostego wyboru - chcesz mieć pieniądze w kieszeni czy wolność aborcji. Jako ze aborcje mnie nie interesują to popieram republikanów pomimo ze nóż mi się w kieszeni otwiera słuchając idioctw jakie mówią.
        • crannmer Re: Wątek polityczny 22.10.15, 09:20
          marekatlanta71 napisał:
          > W USA demokracja sprowadza się do bardzo prostego wyboru - chcesz mieć pieniądz
          > e w kieszeni czy wolność aborcji. Jako ze aborcje mnie nie interesują to popier
          > am republikanów

Czyli lecisz na obiecane gruszki na wierzbie, jak roszczeniowy elektorat pisorski.
          I dajesz w rece trumpow, carsonow i palinow tego swiata cyngiel do atomowek, dronow i nieograniczonej inwigilacji (rowniez wlasnego spoleczenstwa).

Zarowno z intelektualnego, jak i z moralnego punktu widzenia nie bede tego komentowal, bo musialbym uzyc okreslen mogacych zostac uznane za obrazliwe.
          • marekatlanta71 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 23:20
            Czyli uważasz ze powinno się głosować na partie laureata pokojowej nagrody Nobla który zbombardował innego laureata pokojowej nagrody Nobla? Reprezentowaną przez zonę prezydenta który wkładał sekretarce cygara nie powiem gdzie a potem o tym kłamał? O samej zonie i jej aferach szkoda wspominać.
            • wujaszek_joe Re: Wątek polityczny 23.10.15, 20:20
              wolę takie kłamstwa od zdestabilizowania bliskiego wschodu.
              • bassooner Re: Wątek polityczny 24.10.15, 15:55
                nie wiem na kogo macie głosować... na pewno nie na Trumpa... a co będzie jak wygra ;-(
                • sven_b Re: Wątek polityczny 24.10.15, 21:18
                  Jak u nas. Będzie się działo...:)
    • wujaszek_joe Re: Wątek polityczny 21.10.15, 08:41
      Wybory wygra ten, kto obieca nam najwięcej. PIS prowadzi.
      a potem powie że się nie da i jakoś to będzie. szykują się lata awantur. Nikt nie wie na ile będą radykalni, a na ile tylko bałaganiarze, jak poprzednim razem. Pewnie wprowadzą totalny zakaz aborcji, więzienie za in vitro i tym podobne objawy miłosierdzia bożego.
      PO rządzi osiem lat, strasznie się zdegenerowała i ludziom się znudziło. lud kategorycznie domaga się bezwarunkowej i natychmiastowej poprawy swojego losu.
      • sven_b Re: Wątek polityczny 21.10.15, 11:52
        Świetnie podsumowane.
      • rapid130 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 19:47
        > PO rządzi osiem lat, strasznie się zdegenerowała i ludziom się znudziło. lud ka
        > tegorycznie domaga się bezwarunkowej i natychmiastowej poprawy swojego losu.

Durne dziecko musi się przekonać, że chodzenie bez czapki w styczniu, na złość wrednej babci, skończy się odmrożeniem uszu.
    • edek40 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 12:32
      Spotkalem sie z opinia, ze PiS dziala jak rodzaj sekty. To mocne stwierdzenie ma jednak jakies podstawy. Wezmy ich niewiarygodne zdyscyplinowanie w wypowiedziach, w tym forme tych wypowiedzi - oni w zasadzie nie sluchaja pytan, a wyglaszaja manifesty. Robia to do tego stopnia radykalnie, ze redaktor Krasko przerwal wywiad z Maciarewiczem, poniewaz ten nie odpowiadal na zadne pytania tylko paplal swoje.

Ja mam inne spostrzezene, ktore napawa mne powaznym przerazeniem. Kazdy fanatyzm jest w 100% przekonany o tym, ze jego racje sa optymalne. I z tego powodu nie ma wiekszych zahamowan przed uzyciem sily (niekoniecznie zbrojnej). Bedziemy wiec zapewne znowu mieli swiat wg PiS, z wizytami domowymi ranna pora. Tym razem, jak sadze, tych wizyt moze byc wiecej - pamietaja porazke za poprzednim podejsciem, wiec maja swiadomosc, ze trzeba mocniej zastraszyc. Oczywiscie w imie swietej wizji PiS.
      • lexus400 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 14:50
        Z tą sektą to chyba prawda bo oni wszyscy zachowują się jakby mieli mózgi wyprane przez swojego guru. Żadne argumenty do nikogo z nich nie docierają i wszyscy jak jeden mąż maja jedyną sluszną swoją rację. Boję się tych wyborów a raczej efektów wyborczych a bynajmniej słupki napawają strachem. Żebym był wierzący to powiedziałbym "najwyższemu" aby miał nas w opiece a tak nie ma na kogo liczyć a z rozsądkiem współobywateli bywa różnie niestety.
    • tomek854 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 20:38

> Obserwuje znajomych Facebookowych i sporo ludzi których znam i których dotąd uważa
      > łem za rozsądnych jest za PIS. Może ja czegoś nie wiem?

Mam podobne spostrzeżenia, nawet ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomymi - tak z kraju, jak i z zagranicy. O ile w kraju mało kto ma podobne obserwacje to już moi znajomi polscy emigranci (nie tylko z UK) jak najbardziej podzielają te spostrzeżenia.

Generalnie nie chodzi o politykę, ostatnio jedna znajoma (matematyczka z wykształcenia) tłumaczyła mi, że in vitro nie jest potrzebne, bo jako środek leczenia niepłodności świetnie działa naprotechnologia. Inny znajomy, dr astronomii wyskakuje z tekstami sprowadzającymi się "skoro jest takie globalne ocieplenie, to czemu śnieg pada? Szach-mat, ekooszołomy". Już nie mówiąc o tym, jak wielu (na szczęscie dalszych) znajomych nie tylko spisiało, ale i skorwiniało, a jednocześnie całkowicie zamknęli się na dyskusję. Bo naprawdę, są to ludzie z którymi np. przed laty niejedną noc się dyskutowało na IRC...

Mój kolega wysunął taką teorię, że w Polsce bardzo dużo ludzi zasuwa po 10 godzin dziennie za śmieszne pieniądze, przychodzą do domu i nie chce im się myśleć. A skoro sami nie przemyśliwują ważnych rzeczy, to próżnia ta jest wypełniana chwytnymi hasełkami propagandy polityków i innych internetowych oszołomów... Po prostu - nie mają czasu na dyskusję, nie mają energii na research, to sobie łapią "pierwszy z brzegu" pogląd i podświadomie się go trzymają, żeby nie musieć sprawy rozkminiać...

Nie powiem, żeby mnie to do końca przekonywało, ale może coś w tym jest?
      • rapid130 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 21:22
        tomek854 napisał:
        > Mój kolega wysunął taką teorię, że w Polsce bardzo dużo ludzi zasuwa po 10 godzin dziennie > za śmieszne pieniądze, przychodzą do domu i nie chce im się myśleć.

We Wronkach Samsung tłucze miliony sztuk sprzętu AGD. Ludzie pracują po 12 godzin i zarabiają <10 zł wynajmowani gigantowi przez agencje pracy tymczasowej. Wielu jest takich, którzy dojeżdżają np. z Trzcianki i Drezdenka. Spędzają w autobusach po 3-4 godziny dziennie.

• wujaszek_joe Re: Wątek polityczny 21.10.15, 21:32
          ciekawe czy stawka 12zł wygoniłaby koncerny czy tylko zmniejszyłby się im zysk o ułamek?
          dziwi mnie prawicowość gołodupcowej młodzieży.
          • qqbek Re: Wątek polityczny 21.10.15, 21:50
            wujaszek_joe napisał:

> ciekawe czy stawka 12zł wygoniłaby koncerny czy tylko zmniejszyłby się im zysk
            > o ułamek?
            > dziwi mnie prawicowość gołodupcowej młodzieży.

A kto mówi o prawicy?
            Wyborca PiS czy Kukiza?
            Przecież to populiści bez programu... a raczej z programami rozdawnictwa.
            Korwin? Liberalizm gospodarczy łączy z poglądami społecznymi, które w tym kraju w średniowieczu uchodziłyby za trącące myszką (i to całkiem serio).

A dzisiejsza młodzież?
            Działa więcej lekcji religii niż historii, biologii i fizyki razem wziętych. Z resztą nauczyciele już też nie ci - teraz dzieci uczą ci z "negatywnej selekcji" lat 90-tych. Nauczyciele pokolenia BMW, wzmocnieni reformą ministra Handke.

Ale tego, że gołodupcy chcą głosować na liberałów gospodarczych to nie rozumiem ni w ząb. Zamienić ilościami godzin religię z WoS to może mniej analfabetów politycznych będziemy mieli. Bo że w narodowych socjalistów z PiS i Kukiz15 wierzą, to mnie nie dziwi. Ale to "masakrowanie lewaków" w wykonaniu dziadka Korwina... ech.

Sam zagłosuję albo na ZL albo na Nowoczesną.
            Jeszcze nie zdecydowałem.
            Na pewno nie na PO, które wystawia "śliczną" Muchę (szkoda, że głupiutką pomimo tytułu doktora) zaraz obok szczycącego się "zasługami w samorządzie" Wasilewskiego (był prezydentem Lublina przez jedną kadencję, nie zrobił nic, skazał miasto na kolejne 4 lata stagnacji po 8 latach rządów Pruszkowskiego [wtedy AWS, teraz - tak zgadliście PiS], od ponad 5 lat siedzi na ciepłej [10 netto] posadce w spółce komunalnej, gdzie w końcu nie odpowiada za nic [bo siedzi w TBS-ie, który od dekady nie wybudował nowych mieszkań]).
            "Układ lubelski" to esencja tego, jakim potworem stała się PO - odsunęła na bok ludzi, którzy mieli inny pomysł na partię, którzy coś chcieli zmienić, pozostawiając konformistów. Konformizm, choćby nawet w najbardziej dupowatym wydaniu, spotyka się z nagrodami ze strony kolegów partyjnych, którzy nawet najgorszym nie dadzą zginąć.

O PiS chyba dość napisano, nie muszę słowa dodać.
          • tomek854 Re: Wątek polityczny 21.10.15, 22:41
            Mnie też.

Miałem taką fazę, że czytałem wykop (ale już przedawkowałem i mi przeszło).

I mi to wygląda tak, że każdy z nich myśli, że zostanie milionerem, dlatego na wszelki wypadek głosuje za tym, co obiecuje obniżenie podatków. Tylko, że im się w pale nie mieści, że żeby ktos został milionerem to na niego musi harować za grosze tysiąc takich wykopków... Więc głosowanie za korwinistycznym wolnym rynkiem to jak karpie domagające się wigilii...

Swoją drogą przeraża mnie ten wykop - mam nadzieję, że to nie jest miarodajny obraz polskiej młodzieży. Z drugiej strony ten prawicowy odchył widać wszędzie, w ramach researchu zrobiłem sobie taką rundkę po portalach młodzieżowych - jakieś demotywatory, kwejki (pewnie dzisiejsza młodzież już na czym innym siedzi, ale ja zgred jestem). I masakra jakaś to jest...
      • sven_b Re: Wątek polityczny 22.10.15, 10:19
        > Mam podobne spostrzeżenia, nawet ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomymi - tak
        > Generalnie nie chodzi o politykę, ostatnio jedna znajoma (matematyczka z wykszt
        > ałcenia) tłumaczyła mi, że in vitro nie jest potrzebne, bo jako środek leczenia
        > niepłodności świetnie działa naprotechnologia. Inny znajomy, dr astronomii wys
        > kakuje z tekstami sprowadzającymi się "skoro jest takie globalne ocieplenie, to
        > czemu śnieg pada? Szach-mat, ekooszołomy". Już nie mówiąc o tym, jak wielu (na
        > szczęscie dalszych) znajomych nie tylko spisiało, ale i skorwiniało, a jednocz
        > eśnie całkowicie zamknęli się na dyskusję. Bo naprawdę, są to ludzie z którymi
        > np. przed laty niejedną noc się dyskutowało na IRC...

To proste. Jako naród bynajmniej nie jesteśmy oszołomami. Chodzi o pieniądze. Jesteśmy spoleczeństwem roszczeniowym, chcemy zmian, ale nie naszym kosztem, a powód leży w wieku emerytalnym i kasacji OFE. Przy dużej części społeczeństwa dopchniętej kredytem i pracą na jego spłatę to musiało wywołać reakcje. Dlatego mamy ludzi różnych środowisk głoszących bunt. Po drugie jesteśmy społeczeństwem konserwatywnym więc temat uchodźców, których nikt nie widział na oczy zebrał plon. Tutaj dużą cz. winy ponoszą media, trąbiące po 9/11 w jedną trąbę zwaną terroryzm. PiS tylko umiejętnie przyłożył nogę.
    • wujaszek_joe uwaga agituję 21.10.15, 21:29
      ja chcę nowoczesną widzieć w sejmie. Chyba najmniej populistyczni. Potrafią mówić o prywatyzacji kopalń, także w mojej gminie pewnie będę ich jedynym elektoratem:)
      PO rozważałbym ale z mojego okręgu wchodzi obrońca życia od chyba onanizmu począwszy. zadrżałaby mi ręka :)
      Na Petru wylano sporo hejtu, włamano mu się do e-maila. I właściwie nic na niego nie ma.
      najwyżej się zawiodę.
      • tomek854 Re: uwaga agituję 21.10.15, 22:33
        Ja zagłosowałem już (bo korespondencyjnie) na Razem. Program sensowny, wreszcie porządna lewica która zajmuje się sprawami ważnymi dla przeciętnego człowieka a nie spala się w furiackiej walce z klerem albo ustawia problemy ludzi LBGT do najpoważniejszej sprawy z którą dziś boryka się ludzkość...

Jak przystało na rasowego lewaka, zagłosowałem na kobietę i imigrantkę. TAK DLA WIETNAMIZACJI EUROPY! :)

(a tak poważnie, partia mi się podoba, program mi się podoba, więc na pewno na tą listę, ale nie wiedziałem na kogo, bo ludzi za chiny nie znałem, a że to jakaś znajoma znajomego, polecał jako bardzo sensowną babkę, to dostała mój głos. )

Swoją drogą, jako emigrant głosuję w Warszawie, natomiast jest tu na forum jeden kandydat też dla tych bardziej z południa, ale nie piszę kto, bo zakładam, że by się ujawnił jakby chciał (plus za niespamowanie naszego forum!)

Generalnie na Razem głosuję z dość podobnym podejściem jak na Palikota - raczej nie porządzą, jak się dostaną to będzie dobrze. I wtedy być może pojawią się w polityce jakieś nowe, sensowne paszcze. Z Palikotem się udało - mamy Biedronia na przykład.

Różnica jest taka, że na Palikota to trochę tak było "nie ma na kogo głosować, a temu też się nie podoba klerykalizacja Polski, to przynajmniej w jednym się zgadzamy". Jeśli chodzi o Razem, to poza tym, że wydaje się to faktyczna oddolna inicjatywa, podoba mi się także to, co proponują. Niech dostaną chociaż te 3%, załapią się na trochę pieniążków i przynajmniej będą mogli budować jakieś struktury w mniej partyzancki sposób.

Z Petru mam problem. Niby mówi czasem do rzeczy, ale wciąż jakoś mi się nie chce wierzyć że to jest takie naprawdę szczere i od dołu...

Poza tym jest jeszcze Zjednoczona Lewica - Barbara Nowacka jest całkiem spoczko, ale nie ma szans, żebym na nią głosował jeśli zgodziła się robić za Millerowego ogórka.
        • wujaszek_joe Re: uwaga agituję 21.10.15, 23:29
          raziści są spoko. Gdyby Miller był już w mauzoleum, byłoby im łatwiej :)
          powinni być w sejmie, szkoda że mają takie małe szanse. Ale moja żona na nich głosuje. z nią nie ma żartów.
          Po ostatniej debacie wszyscy się ocknęli, czemu media nie mówiły o tych małych partiach?
        • marekatlanta71 Re: uwaga agituję 22.10.15, 02:42
          Ja uważam ze emigracja nie powinna mieć prawa do głosowania. Wiec nie głosuje. Ale jakbym glosowal to i tak bym oddał nieważny głos bo na scenie politycznej polski są moim zdaniem sami idioci n
      • tomek854 Re: uwaga agituję 21.10.15, 22:36
        A, jeszcze Petru u mnie bardzo plusa załapał za cywilizowany dialog. Jak palnąl, że mają najwięcej kobiet na listach i mu wytknięto, że Razem ma więcej, to zaraz ładnie przeprosił, przyznał się do błędu, a jednocześnie tak zakręcił, że wyszło lekko i jeszcze udało mu się zareklamować swoje laski :) Jak sobie oglądałem tą debatę, to tak sobie myślałem, jak to fajnie by było, gdybyśmy w programach publicystycznych zamiast oglądać Szydło i Kopacz, oglądali rzeczową dyskusję takiego Petru z tym, jak mu tam, Zoidbergiem z Razem :)
    • rapid130 Cytując internautów... 21.10.15, 22:01
      Głosuję na moją pralkę automatyczną. Ona bezbłędnie wykonuje program. I to od paru lat!
      • lobuzek1 Re: Cytując internautów... 22.10.15, 09:09
        Po 8 latach rządów PO lud jest tak wkurwiony, że tym degeneratom pokaże wała i guzik ugrają w wyborach. PIS na żelazny elektorat, ale raczej z przyczyn oczywistych nie zgarnie wyborców PO. Taka sytuacja to woda na młyn Petru i innych małych partii, które mogą się dostać i zablokować większość PIS, które nie będzie samodzielnie rządzić, a poprzednia koalicja odbiła się czkawką. Będzie ciekawie i jak mawia Wujaszek - "Muldmy się"
        Na wybory idę, ale obecnie najbardziej jestem przekonany do opcji skreślenia wszystkich i dopisania paru ciężkich słów od siebie. Być może mój głos zagospodaruje Petru, się zobaczy.
        • wujaszek_joe Re: Cytując internautów... 22.10.15, 16:17
          bardzo dawno temu przekonał mnie do siebie kandydat Andrzej Lepper postulatem wszyscy już się nakradli tylko ja jeszcze nie rządziłem :)
          • truskava Re: Cytując internautów... 22.10.15, 18:03
            Moim faworytem był Kononowicz, który chciał "żeby nie było niczego".
    • mrzagi01 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 21:30
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,147565,19072159,korwin-wszyscy-zginiemy-nowoczesna-prywatyzacja-powietrza.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta
      • mrzagi01 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 21:38
        POEZJA :))))

"Lubisz proste rozwiązania i szybkie decyzje. Myślisz, że to dlatego, że jesteś taki pragmatyczny i racjonalny, ale w rzeczywistości jesteś po prostu głupi i nie rozumiesz, że rzeczywistość jest trochę bardziej skomplikowana niż rozgrywka w warcaby na kurniku. Kiedy twoi koledzy z akademika wyrywają laski na imprezach, ty z wypiekami na twarzy czytasz biografię Adama Smitha. Kiedy twój współlokator zapina swoją dziewczynę, ty na tapczanie obok brandzlujesz się do wizji Polski bez VAT-u."
        • tomek854 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 22:26
          Ja nie wierzę, że korwiniści czy inni prawicowcy czytali Adama Smitha. Przecież według ich nomenklatury to straszny lewak był :)
      • sven_b Re: Wątek polityczny 22.10.15, 22:34
        Pośmiałem się, ale dziwie się, że dali to na główną.
        • bassooner Re: Wątek polityczny 22.10.15, 23:59
          link przecudny... nie wypowiem się bo nie mam czasu... idę głosować... spoko... nie na pisiorów ani kukiza ;-)
      • marekatlanta71 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 23:33
        To zdecydowanie potwierdza moja teorie ze w Polsce nie ma na kogo głosować.
        • mrzagi01 Re: Wątek polityczny 22.10.15, 23:44
          Ja tam nie mam nic do Mao ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka