Dodaj do ulubionych

Kupilem sobie LCD monitor

12.06.05, 16:40
Stwierdzilem, ze trzeba odeslac na zasluzona emeryture moj stary 19" monitor
Dell CRT. Kupilem 19" Samsunga SyncMaster 930B. Jest bardzo szybki -
8ms "response time". Jestem z niego zadowolony jak do tej pory.
Obserwuj wątek
    • wowo5 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 16:44
      Jedyny problem wiele stron internetowych nie jest dostosowana do duzych
      monitorow i z lewej strony jest terra incognita szczegolnie przy najlepszej
      rozdzielczosci 1280X1024.
      • jaki71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 17:09
        wowo5 napisał:

> Jedyny problem wiele stron internetowych nie jest dostosowana do duzych
        > monitorow i z lewej strony jest terra incognita szczegolnie przy najlepszej
        > rozdzielczosci 1280X1024.

Jest na to rada. Otwierac w zmniejszonym oknie wtedy jeszcze sie komunikator
        typu gadulec z boku miesci.

Dla mnie najwieksza wada LCD jest jedna jedynie sluszna rozdzielczosc -
        maxymalna rozdzielczosc. Poza glebokoscia dlugo jeszcze nic nie pobije monitora
        CRT. No jest jeden wyjatek ale tu z kolei pojawia sie problem minimalnego
        rozmiaru. A jest to plazma. Do niczego sie tak wspaniale nie nadaje jak do
        wykozystania jako monitor komputera. Pomijam kwestie zywotnosci plazmy. Ale
        obrazek z kompa rzuca na kolana. A juz wynalazki typu Quaki i inne strzelanki to
        samo miodaio jak sie siedzi niecaly metr od 50 calowej plazmy. Kiedys nas
        ponioslo i tak sie w pracy zabawialismy. Ale o tym sza.
        • marekatlanta71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 19:37
          LCD w ciagu ostatnich 2 lat poczynily wielkie postepy - jakosciowe i cenowe. Wg.
          ekspertow 42" LCD bedzie przed swietami mozna kupic za ponizej $2000, a 42"
          plazma powinna spasc ponizej $1000 (juz teraz 42" Panasonic EDTV jest za $1400).
          Amatorskie porownanie plazmy i LCD wypada wyraznie na korzysc LCD - zywsze
          kolory, brak widocznej siatki.

P.S. A ja w domu mam 21" monitor Sony Flat Trinitron i nie mam planow wymiany
          dopoki go diabli nie wezma. Zreszta przy "stacjonarnym" komputerze wlasciwie nie
          siedze - wiekszosc czasu uzywa sie jednego z laptopow.
          • jaki71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 20:54
            marekatlanta71 napisał:

> LCD w ciagu ostatnich 2 lat poczynily wielkie postepy - jakosciowe i cenowe. Wg
            > .
            > ekspertow 42" LCD bedzie przed swietami mozna kupic za ponizej $2000, a 42"
            > plazma powinna spasc ponizej $1000 (juz teraz 42" Panasonic EDTV jest za $1400)
            > .
            > Amatorskie porownanie plazmy i LCD wypada wyraznie na korzysc LCD - zywsze
            > kolory, brak widocznej siatki.

Mnie chodzilo bardziej o monitory do komputerow. Powiem tak. Nie podpinalem
            jeszcze 42" LCD do kompa zeby porownac jakby to wygladalo i zeby porownac z
            plazma. Ale wyglada ze nadeszla wlasnie ta chwila kiedy trzeba bedzie to zrobic
            i postawic kolo tego taka sama plazme. Ale za to jak pisalem podpinalismy 50"
            plazmy w pracy w ramach wali z "nuda" i bawili sie Quakem. Wygladalo to
            wspaniale. Nie podpinalem tez 20" plazmy do kompa zeby prownac bo takowa w
            przyrodzie nie wystepuje. I jeszcze jedna ciekawostaka. Panele 42" LCD powstaly
            na zamowienie lotnisk a nie na potrzeby amatorskiego odbiorcy.

> P.S. A ja w domu mam 21" monitor Sony Flat Trinitron i nie mam planow wymiany
            > dopoki go diabli nie wezma. Zreszta przy "stacjonarnym" komputerze wlasciwie ni
            > e
            > siedze - wiekszosc czasu uzywa sie jednego z laptopow.

W domu mam jakas stara 15" CRT i na razie tez nie bede wymienial ale jesli to na
            19" LCD w zwiasku z brakiem miejsca w glab. Za to w pracy mam 21" nokie na
            trinitronie i porownanie z jakimkolwiek panelem LCD (a wybor takowych mam
            ogromny) wypada na kozysc CRT.
          • sherlock_holmes Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 20:58
            No to witam w klubie - ja mam CTX Futura z kineskopem Sony Trinitron F (całkiem płaski) i jedyną jego wadą jest to, że ma raptem 15". Za to po 12 godzinach patrzenia w ekran (na studiach sie różnie robiło...), nie miałem czerwonych oczu.
            I do tej pory ciężko mi znaleźć LCD (zresztą CRT też), który dorównałby Trinitronowi kontrastem i wiernością barw.
            PS. Oczywiście mój ma to co wszystkie Trinitrony, czyli ledwo widoczny ciemniejszy pasek - drucik utrzymujący maskę kineskopu (co mi w niczym nie rpzeszkadza).
            • marekatlanta71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 21:52
              U mnie sa niestety 2 paski - w 1/3 i 2/3, ale trzeba sie dobrze wpatrzyc zeby je
              zauwazyc.
              • jaki71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 21:57
                Te paski to uroda maskownicy trinitrona, 15" maja tylko jedena od 17 "zaczynaja"
                sie dwa.
                • marekatlanta71 Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 22:00
                  A moj monitor ma takze "bajer" :) Wbudowany USB hub z 4 wyjsciami - okazuje sie
                  calkiem przydatny bo latwiej np. klawiature czy mysz do monitora podpiac niz do
                  komputera.
            • mariusz_d1 Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 14:47
              Ja mam w domu 17" CTX PR705F też z Trinitronem - mimo upływu lat nie zamieniłbym
              go na nic innego - w pracy przwinęło mi sie dużo minitorów (odstatnio LCD róznej
              maści). Ale wolę domowego CTX.
              • sherlock_holmes Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 18:01
                Nie wiem na czym to polega, ale każdy użytkownik monitora CRT chętnie wymieniłby go na LCD. Poza ...użytkownikami monitorów z kineskopem Sony Trinitron :)
    • sherlock_holmes Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 21:13
      Te 8ms to czas przejścia od szarości do szarosci (wg niektórych źródeł to jest nawet 4ms), rzeczywisty czas jest zawsze dłuższy - ciężko powiedziec ile, bo nigdzie go nie znalazłem z pełną charakterystyką :(
      Chociaż i tak jest chwalony za wyjątkowo krótki czas reakcji.
    • krakus.mp Re: Kupilem sobie LCD monitor 12.06.05, 21:54
      Też ma szajsunga syncmastera,tylko 17
    • typson Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 01:54
      mam lcdki w laptopach, w pracy przy serwerze i do domu z przyjemnoscia kupilem
      sobie sony CRT 21". Zadnych przeklaman, piekne kolory. LCD jeszcze troche brakuje
      • sherlock_holmes Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 08:12
        Bo LCD ciągle ma kompromisy - pełna gama kolorów i wolna matryca, albo obcięte kolory i szybka matryca. Do tego rzeczywista jasność nie zawsze pokrywa się z tym co piszą w reklamach.
        Ale ja bym chętnie zmienił mojego CTXa na EIZO :)
    • cracovian Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 16:34
      A ja mam dwa 20.1 monitory Dell (2000FP i 2001FP). Zwiekszylem trzcionke i
      ikony i jest super do 2D. Mam dwa z powodu mojego ulubionego sima M$ Flight Sim
      2004 - sa do tego super - jeden wyzej to okno na swiat, a na dolnym siedza
      zegary i GPS.

W pracy mam dwa CRT i pracuje na nich tylko kiedy musze. Ostatnio najwiecej
      czasu spedzam przed samym laptopem. Od CRT od razu boli mnie glowa - wedlug
      mnie to syf i meka...
      • typson Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 16:43
        > Od CRT od razu boli mnie glowa - wedlug
        > mnie to syf i meka...

jak sie zle ustawi...
        Odpowiedni kontrast, jasnosc dobrana do pomieszczenia i przede wszystkim wysoka
        czestotliwosc odswiezania (min 85hz), preferuje 120 daja czysty i stabilny
        obraz. oczywiscie taka jakosc nie jest wymagana przy pracy innej niz graficzna
        ale dla mnie warta zachodu.
    • truskava Re: Kupilem sobie LCD monitor 13.06.05, 19:21
      Do kompa stacjonarnego używam LCD 19" (Neovo F419) i sobie chwalę.
      Najczęściej jednak korzystam z laptopa.

--
      Pozdr@wiam

TRUSKAVA
    • bart.ez Mnie nikt nie przebije ;-) 13.06.05, 22:04
      Po tym jak brat wyprowadził się z komputerem do akademika, muszę używać 14" Samtrona z dodatkowym szklanym filtrem :-). Ale już najwyższy czas poszukać czegoś lepszego.
      • dwiesciepompka Re: Mnie nikt nie przebije ;-) 13.06.05, 22:08
        14 cali,jakiś Acer.Nawet filtra nie mam. Przebiłem?

• bart.ez Re: Mnie nikt nie przebije ;-) 13.06.05, 22:14
          dwiesciepompka napisał:

> 14 cali,jakiś Acer.Nawet filtra nie mam. Przebiłem?

Jak używasz na co dzień, to tak :-)
          Bez filtra to tak wali po oczach, że 5minut się nie da usiedzieć
          • dwiesciepompka Re: Mnie nikt nie przebije ;-) 13.06.05, 22:45
            W pracy mam coś większego i chyba ciut lepszego,ale nie zwróciłem nawet uwagi co
            to za badziew.Przed tym Acerem siedzę codziennie wieczorem,a kiedyś i caly dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka