Dodaj do ulubionych

Civic Type R

27.10.07, 03:55
auto.gazeta.pl/auto/1,62385,3955583.html
Przymierzam sie do zamiany mojego Civa na BMW 330 Ci '04-'05. Ale gdyby Honda wrzucila TypeR na amerykanski rynek zostalbym wierny marce. Ogladalem nowa Accord Coupe. Auto wewnatrz sprawia dobre wrazenie. V6 zapewnia dobre osiagi, ale to juz nie ma nic wspolnego ze sportowym samochodem.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Civic Type R 27.10.07, 08:16
      civic_06 napisał:

V6 zapewnia dobre osiagi, ale to
      > juz nie ma nic wspolnego ze sportowym samochodem.

To pojęcie "sportowy" to takie trochę na wyrost używane jest, bo praktycznie co
      sportowego jest w autach typu Civic TypeR, Opel Calibra, Honda Prelude czy te
      wszystkie inne wynalazki tak dumnie nazywane "sportowymi samochodami". Honda
      Accord Coupe jest bardzo wygodnym samochodem a silnik 3,0 jest kulturalną
      jednostką, dosyć zwinną, zawieszenie jest fajnie zestrojone a przy obniżeniu
      całości daje rewelacyjny efekt "trzymania" się drogi i właściwie "przyklejenia"
      do niej. Wracając do tematu "sportowych samochodów" to jak dla mnie nawet auta
      typu jakieś seryjne Porsche też nie są autami sportowymi i nigdy nimi nie będą.
    • lexus400 Re: Civic Type R 27.10.07, 08:17
      Oczywiście ja nie pisałem o nowym Accordzie.
      • civic_06 Re: Civic Type R 27.10.07, 10:51
        lexus400 napisał:

> Oczywiście ja nie pisałem o nowym Accordzie.

Sek w tym, ze nowy Accord jest dla mnie za duzy. Jakis nadmuchany. Nie zmienia
        to faktu, ze auto jest wygodne i szybkie. Jednak w wersji V6 to juz chyba za
        mocne jak na przednia oske.
        Co do sportowosci samochodow to masz racje. Jednak sa auta blizsze i dalsze temu
        terminowi. Myslalem o Civic Si, ale po przewiezieniu dupska w uzywanym BMW za
        podobne pieniadze wrocil czar aut spod znaku niebieskiego smigla. W opcji
        zostaje Impreza STI, tylko tutaj nie udalo sie zonie sensownie wytlumaczyc
        dlaczego chce kupic taki brzydki samochod za tyle pieniedzy...
        • lexus400 Re: Civic Type R 27.10.07, 11:02
          civic_06 napisał:

> Sek w tym, ze nowy Accord jest dla mnie za duzy. Jakis nadmuchany.
          - i tu się z Tobą zgadzam, też odnoszę takie wrażenie
          Nie zmienia
          > to faktu, ze auto jest wygodne i szybkie. Jednak w wersji V6 to juz chyba za
          > mocne jak na przednia oske.
          - jeśli chodzi o moc to nie uważam aby było jej zbyt dużo nawet jak na przedni
          napęd a wręcz przeciwnie coś bym jeszcze dodał:)) poza tym na automacie ta moc
          gdzieś się gubi.
          • civic_06 Re: Civic Type R 27.10.07, 11:14
            lexus400 napisał:

> civic_06 napisał:
            >
            > > Sek w tym, ze nowy Accord jest dla mnie za duzy. Jakis nadmuchany.
            > - i tu się z Tobą zgadzam, też odnoszę takie wrażenie
            > Nie zmienia
            > > to faktu, ze auto jest wygodne i szybkie. Jednak w wersji V6 to juz chyba
            > za
            > > mocne jak na przednia oske.
            > - jeśli chodzi o moc to nie uważam aby było jej zbyt dużo nawet jak na przedni
            > napęd a wręcz przeciwnie coś bym jeszcze dodał:)) poza tym na automacie ta moc
            > gdzieś się gubi.

Tak. Tylko ja uparcie, po polsku, zostaje w manualnej skrzyni. Jezdzac Acura TL
            z manualem i umiarkowana szpera, kierownica ma czasem ochote polamac palce. W
            nowym Accordzie pewnie nie bedzie lepiej. W salonie dali mi do porownania Sedana
            z V6 i automatem i tam faktycznie wszystko OK. Ale to nie to co misie lubia
            najbardziej...
            • lexus400 Re: Civic Type R 27.10.07, 19:56
              "> Tak. Tylko ja uparcie, po polsku, zostaje w manualnej skrzyni. "

.....a to zmienia postać rzeczy bo ja z kolei tylko automata używam - może
              trochę z lenistwa ale bardziej z wygody i przyzwyczajenia.
              • civic_06 Re: Civic Type R 27.10.07, 21:23
                lexus400 napisał:

> .....a to zmienia postać rzeczy bo ja z kolei tylko automata używam - może
                > trochę z lenistwa ale bardziej z wygody i przyzwyczajenia.

Wygoda to fakt. Dlatego jedno auto w rodzinie bedzie z automatem, a drugie z
                mocnym silnikiem, sztywnym zawieszeniem i manualem:)
                • yamasz Re: Civic Type R 27.10.07, 21:30
                  Mi się bardzo Element podoba, ale w Polsce podobno nie wiedzą jak to
                  códeńko serwisować, nawet w autoryzowanych stacjach. Więc to może
                  być drobny problem.
                  PZDR yamasz
    • yamasz Re: Civic Type R 27.10.07, 19:30
      Honda ma tylko dwa piekne, nowocześnie wyglądające i bardzo stylowe
      modele:
      -nowy civic type r
      -element
      reszta to nuda dla starych działkowiczów pokroju passata b4
      • civic_06 Re: Civic Type R 27.10.07, 21:20
        Zabawne, ze wspominasz Elementa. Moja druga polowka coraz bardziej naciska na
        wymiane jej Rav4 na Elementa...
        • drpawelek Torque Steer 28.10.07, 17:10
          Wydaje mi sie, ze problem "torque steer" w mocnych samochodach
          przednionapedowych ma znaczenie tylko przy gwaltownym ruszaniu spod swiatel.
          Wtedy rzeczywiscie kierownica ma tendencje do uciekania w bok. W typowych
          warunkach nie staryje sie jednak spod swiatel z otwarta przepustnica. Moc jest
          zwykle potrzebna w ruchu - przy wyprzedzaniu lub wjezdzie na autostrade, a tam
          rodzaj napedu nie jest wlasciwie zauwazalny. Procz tego w najnowszych modelach
          producenci wlasciwie uporali sie z problemem - jest wciaz odczuwalny, ale nie
          niebezpieczny. To wlasnie Prelude i nowe Acury maja system, ktory elektronicznie
          panuje nad kierunkiem jazdy. Podobnie jest w moim Saabie - przy mocy 250hp z
          turbodoladowanego silnika tylko najbardziej gwaltowne przyspieszanie na
          pierwszym biegu wywoluje skret kierownicy. Czasami jezdze mustangiem (tylko V6,
          4.0L) i tam skolei tyl ma gwaltowna tendencje do uciekania na zewnatrz, jezeli
          tylko asfalt jest wilgotny. Na suchym - tylko przyjemnosc, na mokrym -
          niebezpiecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka