Dodaj do ulubionych

Czujnik deszczu

20.04.08, 15:47
Po jeździe kilkunastoma samochodami z ww. ustrojstwem stwierdzam, że jest to najgorszy, najmniej dopracowany i najbardziej zbędny element w samochodzie. Dlaczego? Niby w teorii jest świetnym rozwiązaniem, w praktyce okazuje się, że regulacja czułości daje doskonałe rezultaty w postaci np. skrobania wycieraczek o suchą szybę przy ustawioej najniższej czułości lub włącza nie wycieraczek co 2-3 sekundy przy ulewnym deszczu i max. czułości. Dodam jeszcze, że przy tej samej czułości i opadach wycieraczki zależnie od widzimisię pracują 3 do 4 razy wolniej lub szybciej.
Dużo bardziej wolę tryb przerywany z regulacją czasu. Tu sam decyduję co kiedy i jak. I jest dobrze :)
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: Czujnik deszczu 20.04.08, 16:04
      Miałem podobne odczucia po przesiadce do Scenica. Ale z perspektywy roku widzę pozytywy tego urządzenia. Trzeba się do niego przyzwyczaić, trochę poćwiczyć z ustawieniami i działa. Nie wiem jak jest w innych samochodach, ale w tym którym jeżdżę działa bardzo dobrze. W drugim samochodzie mam nadal czasąwe wstawienie i tam to jest dopiero zbabwa z ustaleniem częstotliwości.
    • rapid130 Re: Czujnik deszczu 20.04.08, 16:59
      sherlock_holmes napisał:

> Po jeździe kilkunastoma samochodami z ww. ustrojstwem stwierdzam,
      > że jest to najgorszy, najmniej dopracowany i najbardziej zbędny
      > element w samochodzie.

Ty też testowałeś to ustrojstwo w samochodach koncernu VAG? :DDDD

Bo faktycznie największą zaletą ichniego czujnika deszczu jest to,
      że można go... wyłączyć. :PPPP
    • lexus400 Re: Czujnik deszczu 20.04.08, 17:09
      Ja mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat i uważam, że jest to
      doskonała pozycja wyposażenia. Jak do tej pory nie zauważyłem
      minusów tego ustrojstwa, ponieważ włącza wycieraczki wtedy kiedy
      trzeba a już najbardziej dostrzegam zaletę czujnika w momencie
      mijania się z innymi samochodami chlapiącymi na szybę.
      • rickky Re: Czujnik deszczu 20.04.08, 21:44
        lexus400 napisał:

> Ja mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat i uważam, że jest to
        > doskonała pozycja wyposażenia. Jak do tej pory nie zauważyłem
        > minusów tego ustrojstwa, ponieważ włącza wycieraczki wtedy kiedy
        > trzeba a już najbardziej dostrzegam zaletę czujnika w momencie
        > mijania się z innymi samochodami chlapiącymi na szybę.

Zgadzam się w 100%.
        Mało jest nowych rozwiązań technologicznych we współczesnych samochodach, które okazałyby się tak dobre, jak to właśnie...
      • typson Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 01:24
        u nas jest dobrze zrobiony (i kropka) natomiast spotkanie z takowym w megane
        doprowadzało mnie do szału - wszystko co napisał SH - mielenie po suchej szybie,
        nadpobudliwość lub brak czułości - nigdy dobrze.
        • wowo5 Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 03:12
          Zgadzam sie z wiekszoscia. Czujnik deszczu jest dla tych, ktorzy
          sami nie wiedza czy deszcz pada albo nie iwedza jak sie wlacza
          wycieraczki.
          • crannmer Widac nie wiem, jak sie wlacza wycieraczki 21.04.08, 07:55
            wowo5 napisał:

> Zgadzam sie z wiekszoscia. Czujnik deszczu jest dla tych, ktorzy
            > sami nie wiedza czy deszcz pada albo nie iwedza jak sie wlacza
            > wycieraczki.

To znaczy, ze jeszcze nigdy nie jechales samochodem z dobrze dziajajacym
            czujnikiem deszczu w warunkach przelotnych deszczow i przy lekko przysychajacej
            nawierzchni.

Z czujnikiem ruszajac wlaczasz wycieraczki na auto, a u celu je wylaczasz.

Bez czujnika przez np. dwie..trzy godziny co 45 sekund musisz zmieniac predkosc
            lub dlugosc interwalu, bo albo nic nie widzisz, albo szlifuja po suchej szybie.

Nie wspominajac o naglych, a silnych bryzgach np. spod ciezarowki, kiedy
            niespodziewanie w ulamku sekundy zupelnie nic nie widac. Z automatyka widac
            prawie natychmiast.
        • lexus400 Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 07:58
          Ja nie miałem możliwości przetestowania tego w innym samochodzie,
          więc moja opinia jest BMWstronna a SH zapewne wie co pisze i
          wnioskuję z opinii sherlocka, że nie można liczyć na poprawne
          działanie czujnika w innych pojazdach:)
          • sherlock_holmes Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 13:09
            Ja miałe możliwość przetestowania w kilku autach, ale poza jednym, wszytskie były jednej marki. Całkiem niedawno miałem okazję testować taki na dystansie 250km na trasie i niby było ok, ale zdarzyła się sytuacja, gdzie deszcz padałdosyć intensywnie, tak że powinien wycierać szyby z najkrótszymi interwałami, jednak wycierał ją dopiero gdy przestawałem widzieć cokolwiek. Po włączeniu standardowej automatyki czasowej i ustawieniu na poz. 2 od max było już OK.
            Może akurat miałem tego pecha, gdzie firma nie rpzyłożyła sie do kalibracji czujnika i stąd moje rozczarowanie?
      • crannmer Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 07:55
        lexus400 napisał:

> Ja mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat i uważam, że jest to
        > doskonała pozycja wyposażenia.

Tak jest. Jesli dziala dobrze, to jest to cos pieknego.
      • marekatlanta71 Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 16:42
        Zgadzam sie z lexusem, choc moj lexus akurat czujnika nie ma. Za to Saab ma, a
        ze pochodzi z krainy deszczowcow, to i technologie dopracowano bardzo porzadnie
        i czujnik jest taki jak czujnik powinien byc - czujny a jednoczesnie czuly :)
    • plawski Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 09:32
      W C5 różnie z nim bywa. Raz bez zastrzeżeń, raz się trochę gubi. Ale generalnie
      nie jest źle.
      • jerry.s Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 09:49
        to chyba mamy inne czujniki ... nigdy z niego nie korzystam bo najczęściej ciąga
        po prawie suchej szybie ...

w dodatku nie można regulować jego czułości ... jakby tego było mało to nie da
        sie włączyć trybu przerywanego z wyłączonym czujnikiem ... shit ...

efekt jest taki że wachluję palcem za każdym razem kiedy chce przetrzeć szybę ...
        • plawski Re: Czujnik deszczu 21.04.08, 10:24
          jerry.s napisał:

> to chyba mamy inne czujniki ... nigdy z niego nie korzystam bo najczęściej ciąg
          > a
          > po prawie suchej szybie ...
          >
          >Jak będziesz na przeglądzie to poproś o obniżenie czułości przez kompa.
          • wowo5 Re: Czujnik deszczu 22.04.08, 00:10
            Wlaczenie wycieraczek to tylko ruch jednym palcem (przynajmniej w
            moich bolidach). Jezeli sucho to daje spryskiwacz. W Acurze
            spryskiwacz uruchamia automatycznie wycieraczki. Po jaka cholere
            czujnik?
            • typson Re: Czujnik deszczu 22.04.08, 01:33
              nie chce aby to źle zabrzmiało ale najwyrazniej miałes pecha trafiać na coś
              beznadziejnego. Ja miałem porównanie pomiedzy wspomnianą Megane oraz kombiwarem,
              w którym akurat to ustrojstwo działa tak jak powinno.

W skrócie - gdy jest ulewa - jest praca ciągła. Gdy jest kapuśniak - też jest
              zachowana odpowiednia czułość, interwał, cokolwiek. Ale gdy nic nie pada i jest
              mokro to nie działa ale gdy podjadę do auta poprzedzającego, które zachlapie mi
              szyby to wtedy ścierają co trzeba. Generalnie jestem upierdliwym typem jesli
              chodzi o detale i nie toleruje automatów, które wiedzą lepiej niż ja. Dlatego
              jeśli mowie, ze u mnie dobrze działa i ma to sens to tak jest i kropka! :)
              • lexus400 Re: Czujnik deszczu 22.04.08, 10:19
                Byłem przekonany, że te czujniki działają tak jak u mnie ale
                zasięgnąłem języka u innych posiadaczy takowego i faktycznie ludzie
                nawet nie korzystają z tej opcji ze względu na niewłaściwe działanie.
    • miecio1313 Re: Czujnik deszczu 22.04.08, 17:10
      Mam to ustroistwo w meganie i po paru latach mogę powiedzieć że w
      mieście głupieje i trudno dobrać własciwe ustawienie natomiast w
      trasie działa bardzo dobrze. Generalnie jestem zadowolony i jest to
      pożyteczny dodatek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka