Dodaj do ulubionych

UAZ Symbir

05.10.03, 16:36
Wpadł mi w ręce AMiS z września. Jest tam porównanie Mercedesa G i UAZa
Symbira. Co ciekawe, UAZ jest opisany tam bardzo pozytywnie. Chwalony jest
jego silnik... produkcju rosyjskiej.Autor twierdzi, że ten samochód jest
idealny na bezdroża gdyż nie jest przekombinowany i można go naprawić u tzw.
kowala. Co więcej w porównaniu przecież z doskonałym w terenie Mercedesem,
UAZ ma możliwość brodzenia w 80cm podczas gdy Mercedes 50cm.
Jestem strasznie zaskoczony, gdyż za 70000(połowa to opłaty celne)można mieć
auto terenowe z prawdziwego zdarzenia, co więcej w pewnych zastosowaniach
sprawdzi się ono nawet lepiej niż Mercedes za 370000!!
Czy ktoś miał kontakt z tym autem? A swoją drogą to motoryzacja rozyjska
chyba radzi sobie całkiem nieźle. Ciekawi mnie jeszcze jeden wóz produkcji
rosyjskie... łada samara z silnikiem wankla! Podobno jeżdżą takie cuda w
rosyjskiej drogówce... gdzieś mi się obiło że silnik jest od mazdy co jednak
uznaje za mało prawdopodobne.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: UAZ Symbir 05.10.03, 16:42
      frax1 napisał:

> Wpadł mi w ręce AMiS z września. Jest tam porównanie Mercedesa G i UAZa
      > Symbira. Co ciekawe, UAZ jest opisany tam bardzo pozytywnie. Chwalony jest
      > jego silnik... produkcju rosyjskiej.Autor twierdzi, że ten samochód jest
      > idealny na bezdroża gdyż nie jest przekombinowany i można go naprawić u tzw.
      > kowala. Co więcej w porównaniu przecież z doskonałym w terenie Mercedesem,
      > UAZ ma możliwość brodzenia w 80cm podczas gdy Mercedes 50cm.
      > Jestem strasznie zaskoczony, gdyż za 70000(połowa to opłaty celne)można mieć
      > auto terenowe z prawdziwego zdarzenia, co więcej w pewnych zastosowaniach
      > sprawdzi się ono nawet lepiej niż Mercedes za 370000!!
      > Czy ktoś miał kontakt z tym autem? A swoją drogą to motoryzacja rozyjska
      > chyba radzi sobie całkiem nieźle. Ciekawi mnie jeszcze jeden wóz produkcji
      > rosyjskie... łada samara z silnikiem wankla! Podobno jeżdżą takie cuda w
      > rosyjskiej drogówce... gdzieś mi się obiło że silnik jest od mazdy co jednak
      > uznaje za mało prawdopodobne.
      > Pozdrawiam

Od zawsze Rosja miala wielki potencjal, dlatego nie ma sie co dziwic ich probom
      z wanklem. Nie znam szczegolow, ale raczej to bedzie ich wlasna konstrukcja.
      Coz, moze przed Wanklem otwiera sie nowa karta (Mazda RX-8) - juz sie mieli
      wycofac, ale powrocili...
      Co do Uaza - slyszalem od wlasciciela takiego auta (model 469 - ten stary)-
      jezdzacego w rajdach terenowych, ze najgorzej jest ze sztywnoiscia nadwozia -
      czasem drzwi trzeba sznurkiem przywiazac. Ale za to czasem potrafi dac popalic
      zachodnim terenowkom. Coz, sami Rosjanie maja Syberie - chyba nejlepsy poligon
      doswiadczalny :-)
      • frax1 Re: UAZ Symbir 05.10.03, 16:58
        O ładzie znalazłem tyle: WAZ 2109-91 120km z pojemnosci 1.3 i v-max 195km/h.
        Jest także 2107-91 z tym silnikiem produkowany dla potrzeb głownie policji.
        A nawiązując do UAZa wydaje mi się że ten nowy model stanowi wielki skok
        jakościowy w porównaniu z poprzednim.
        Pozdro
        • greenblack Re: UAZ Symbir 05.10.03, 17:01
          Wersje 135 i 190 KM też są.
          • frax1 Re: UAZ Symbir 05.10.03, 17:16
            Jestem pod wrażenie... ja miałem tylko szczątkowe informacje z katalogu
            samochody świata 1998. A swoją drogą 190km w samarze albo 2107 to musi być coś
            niesamowitego. Tylko jak hamulce i zawieszenie ?
            Pozdro
    • greenblack Re: UAZ Symbir 05.10.03, 16:47
      frax1 napisał:

A ja nie jestem zaskoczny. G400 CDI daleko odszedł od pierwszych wersji
      produkowanych dla wojska. Dzisiaj pełno w nim elektroniki (ESP) i delikatnego
      sprzętu: Common Rail, turbo. UAZ to wóz prosty jak cep i to jego zaleta -
      sztywne mosty, wolnossący, niewrażliwy na jakość paliwa, odprężony benzynowiec.
      Nie wiemy jednak, czy przejdzie test łosia, ani, jak wypada w crash teście.

gdzieś mi się obiło że silnik jest od mazdy co jednak
      > uznaje za mało prawdopodobne.

Chyba tak jest.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam
      • bisnesmen Re: UAZ Symbir 05.10.03, 17:50
        greenblack napisał:

> gdzieś mi się obiło że silnik jest od mazdy co jednak
        > > uznaje za mało prawdopodobne.

> Chyba tak jest.

Otóż nie! Silniki tych aut to konstrukcje, pochodzące z fabryki SKB-RPD AutoWAZ.
        Jeżeli znacie rosyjski, polecam stronę vankel.narod.ru/index.html
        W całości poświęcono ją technice Wankla w przemyśle rosyjskim. Dla nie znających
        języka przytoczę w skrócie fragment artykułu z pisma "Auto Sport":

"(...)Jednakże dla nas szczególnie znaczącym jest fakt, iż silniki Wankla prócz
        Japonii, produkuje obecnie na skalę przemysłową tylko Rosja. Historia tego
        silnika w naszym kraju ma początek w 1974 roku, gdy w Wołogdzie otwarto
        Specjalistyczne Biuro Konstrukcyjne Silników z Obrotowym Tłokiem (SKB-RPD).
        Pierwszą jednostką był motor jednocylindrowy o pojemności 70 cm3. (...)
        Biuro z kłopotów finansowych uratowało KGB(!), które dzięki SKB-RPD jeździło
        pojazdami Żyguli z wanklem, których osiągi pozwalały na "panowanie na szosach".
        Projekty ożywiono w latach 90, konkretnie 1994 - powstaje silnik WAZ-415
        dla ósmej generacji samochodów WAZ. Cena samochodu WAZ-21099 wynosiła $7200."

Cytowałem za vankel.narod.ru/asport.html
        jeśli ktoś chce, żebym przetłumaczył test rosyjskiego samochodu z wanklem,
        proszę pisać.
        • greenblack Re: UAZ Symbir 05.10.03, 17:58
          Dzięki za wyjaśnienie. Jakkolwiek nie jest to najmocniejsza 110. W produkcji
          jest jeszcze model z wolnossącym silnikiem Opla 2.0 240 KM.

Pozdrawiam
          • bisnesmen Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:16
            greenblack napisał:

> Dzięki za wyjaśnienie. Jakkolwiek nie jest to najmocniejsza 110. W produkcji
            > jest jeszcze model z wolnossącym silnikiem Opla 2.0 240 KM.
            To prawda, ten silnik występuje w kilku nadwoziach AwtoWAZ. Ciekawostką może być
            informacja, że ta rosyjska fabryka wytwarza albo prowadzi zaawansowane badania
            nad koncepcjami 61 różnych modeli (nie chodzi tu o wersje wyposażenia ;)
            O tym, jak ciekawe są to pomysły niech świadczą linki:
            www.ladaonline.ru/models.asp?Theme=3&Model=191 (taki Aston Martin?)
            www.ladaonline.ru/models.asp?Theme=3&Model=189 (zdjęcie mówi za siebie)
            www.ladaonline.ru/models.asp?Theme=3&Model=187 (koncept z segmentu A)
            Zdjęcia, mimo że z oficjalnej strony, są małe i złej jakości.

> Pozdrawiam
            Ja również.
            • greenblack Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:27
              I tak od UAZa skręciliśmy w stronę WAZa;) Nie zapominajmy jednak, że są to
              oddzielne marki. Łada Niva też ma się całkiwm dobrze:

www.piterlada.ru/chevy_niva.php3
              O przepraszam, Chevy Niva.

Pozdrawiam
              • frax1 Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:34
                A swoją drogą to widziałem salon Łady w Kanadzie w te wakacje(nawet zdjęcie
                zrobiłem), nie wiem czy jeszcze je sprzedają ale szyld w każdym razie był i
                stały dwie samary i jedna pordzewiała niva. Dodatkowo na ulicy widziałem ze 2
                nivy ale obie też trochę "zmęczone".
                Pozdro
        • frax1 Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:21
          Niestety... rosyjski miałem w szkole podstawowej i tak się złożylo, że ani w
          szkole średniej ani na studiach się go nie ucze:( Czego żałuje.
          A wracając do tematu to jestem pełen podziwu dla rosjan za ten silnik i dla
          Ciebie za wiedzę. Ciekaw jestem natomiast jak z trwałością tej jednostki, bo o
          emisji spalin chyba nie można nic dobrego powiedzieć.
          Dzięki za tłumaczenie :)
          Pozdro
          • bisnesmen Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:35
            frax1 napisał:

> Ciekaw jestem natomiast jak z trwałością tej jednostki, bo o
            > emisji spalin chyba nie można nic dobrego powiedzieć.

Na ten temat informacji nie znalazłem, ale samochody te są w Rosji kupowane
            głównie do tuningu (choć znając braci zza Buga, w grę wchodzi raczej tjunink)
            Jeśli dobrze policzyłem, za równowartość 6000zł można silnik wzmocnić o jakieś
            30 koni, a i bez tego podobno zrywa przyczepność na trzecim biegu.
            Szacuneczek
            • frax1 Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:44
              Może ktoś wpadnie na pomysł importu do Polski? Wątpie w to...
              Podejrzewam że taka stuningowana łada ze 220km/h jedzie... ciekawe jakie są
              wrażenia w środku ;)
              P.S Próbowałem przebrnąc przez test... z kiepskim skutkiem, tylko dane o
              silniku rozszyfrowałem.
              Pozdro
              • greenblack Re: UAZ Symbir 05.10.03, 18:48
                Chętni na tani samochód zawsze się znajdą, ale sieć salonów i ASO właściwie nie
                istnieje. 2 lata temu ludzie z 110 na gwarancji zostali na lodzie, bo Łada
                zwinęła interes.

Pozdrawiam
        • sherlock_holmes Re: UAZ Symbir 05.10.03, 21:48
          bisnesmen napisał:

> greenblack napisał:
          >
          > > gdzieś mi się obiło że silnik jest od mazdy co jednak
          > > > uznaje za mało prawdopodobne.
          >
          > > Chyba tak jest.
          >
          > Otóż nie! Silniki tych aut to konstrukcje, pochodzące z fabryki SKB-RPD
          AutoWAZ
          > .
          > Jeżeli znacie rosyjski, polecam stronę vankel.narod.ru/index.html
          > W całości poświęcono ją technice Wankla w przemyśle rosyjskim. Dla nie
          znającyc
          > h
          > języka przytoczę w skrócie fragment artykułu z pisma "Auto Sport":
          >
          > "(...)Jednakże dla nas szczególnie znaczącym jest fakt, iż silniki Wankla
          prócz
          > Japonii, produkuje obecnie na skalę przemysłową tylko Rosja. Historia tego
          > silnika w naszym kraju ma początek w 1974 roku, gdy w Wołogdzie otwarto
          > Specjalistyczne Biuro Konstrukcyjne Silników z Obrotowym Tłokiem (SKB-RPD).
          > Pierwszą jednostką był motor jednocylindrowy o pojemności 70 cm3. (...)
          > Biuro z kłopotów finansowych uratowało KGB(!), które dzięki SKB-RPD jeździło
          > pojazdami Żyguli z wanklem, których osiągi pozwalały na "panowanie na
          szosach".
          > Projekty ożywiono w latach 90, konkretnie 1994 - powstaje silnik WAZ-415
          > dla ósmej generacji samochodów WAZ. Cena samochodu WAZ-21099 wynosiła $7200."
          >
          > Cytowałem za vankel.narod.ru/asport.html
          > jeśli ktoś chce, żebym przetłumaczył test rosyjskiego samochodu z wanklem,
          > proszę pisać.
          >

Spasiba tawariszcz :-)
    • bisnesmen Test Łady z silnikiem wankla 05.10.03, 19:13
      Tłumaczę w skrócie:

"Po pierwsze zwraca uwagę dźwięk silnika: niemal tak samo cichy przy 2000 jak
      przy 6000 obr/min. Cisza i brak wibracji zadziwiają (...) szczególnie jeśli
      popatrzymy na osiągi auta i gwałtowny wzrost mocy przy wciskaniu gazu "do
      dechy", co upodabnia auto do pojazdów turboładowanych. W rzeczywistości
      jest to nie zasługa nie sprężarki, a otwarcia dodatkowej przepustnicy (?),
      której działanie znacąco przyspiesza wzrost wskazań prędkościomierza i
      obrotomierza.
      Niestety, oprócz różnicy silnika, jest to auto identyczne z seryjnym. Te same
      są przełożenie akrzyni biegów i 13" koła z wysokoprofilowymi oponami oraz
      zbyt miękkie zawieszenie. Auto nie jeździ, a pływa, kołysze się. Beznadziejne
      są hamulce. Szczerze mówiąc kierowca boi się wykorzystać potencjał silnika.

Drugi test dotyczy auta po tuningu - zmieniono sporo. Pojawił się elektroniczny
      wtrysk, nowy filtr powietrza, wydech, zmieniono przełożenia skrzyni, dołożono
      samoblokujący dyferencjał, obniżono i utwardzono zawieszenie, wzmocniono
      hamulce, dodając tarcze z tyłu i pneumatyczne ich wspomaganie. Większe są koła -
      15" a chip-tuning pozwala na obejście ograniczenia obrotów (zamiast 6200 jest
      6900) Wzrost mocy to jakieś 30kM. Auto jeździ szybko i bezpiecznie (dane
      w tabelach) choć tuning wg autorów był fatalnie wykonany. Silnik można
      poić wciąż popularną w Rosji 76 oktanową benzyną"

Pozdrawiam
    • mrzagi01 Re: UAZ Symbir 06.10.03, 14:15
      frax1 napisał:

> UAZ ma możliwość brodzenia w 80cm podczas gdy Mercedes 50cm.

469 mogl brodzic do 70 cm

w tym nie ma nic zaskakujacego- UAZ-y naleza do jednych z niewielu aut na
      swiecie ktore w wydaniu seryjnym sa pelnokrwistymi terenowkami, tzn. mam na
      mysli mozliwosc poddawania ekstremalnemu katowaniu bez specjalnych przerobek.

> Czy ktoś miał kontakt z tym autem?

w pewnym sensie- raz satalem obok Simbira na skrzyzowaniu i troche kuknalem na
      podwozie- koncepcja wzgledem 486 sie nie zmienila- co niejako potwierdza dobre
      wlasciwosci terenowe.
      A swoją drogą to motoryzacja rozyjska
      > chyba radzi sobie całkiem nieźle.

oni maja spory rynek wewnetrzny i to specyficznie wymagajacy tego typu
      pojazdow. poza tym gdzieniegdzie UAZY ciesza sie spora popularnoscia- np. we
      wloszech. Simbir jest tam sprzedawany przez De Tomaso z silnikiem 2,3 TD IVECO.
      • sherlock_holmes Re: UAZ Symbir 06.10.03, 14:25
        mrzagi01 napisał:

>
        > oni maja spory rynek wewnetrzny i to specyficznie wymagajacy tego typu
        > pojazdow. poza tym gdzieniegdzie UAZY ciesza sie spora popularnoscia- np. we
        > wloszech. Simbir jest tam sprzedawany przez De Tomaso z silnikiem 2,3 TD
        IVECO.
        >

Pod marka DeTomaso??!! :-))) To by dopiero bylo - konkurencja dla LAmborghini
        LM002 :-))))

>
        >
        • mrzagi01 Re: UAZ Symbir 06.10.03, 14:47
          sherlock_holmes napisał:

> >
          >
          > Pod marka DeTomaso??!! :-))) To by dopiero bylo - konkurencja dla LAmborghini
          > LM002 :-))))

no nie... Te Domaso tylko montuje silniki spelniajace norme Euro-ileśtam

www.panteracars.com/simbir1.html

>
          > >
          > >
          >
          >
          • greenblack Re: UAZ Symbir 06.10.03, 16:41
            Prawdziwy UAZ może mieć tylko silnik benzynowy. A to z prostej przyczyny - w
            syberysjkich mrozach nawet z najlepszego ON wytrąca się parafina.

Pozdrawiam
            • frax1 Re: UAZ Symbir 06.10.03, 21:22
              Tak na marginesie nie wiem czy czytaliście "Pojedynek z Syberią" super ciekawa
              książka o gościu który przejechał land-roverem od Warszawy aż do Nowego Jorku
              (chyba). Rewelacja!
              Pozdro
              • volica Re: UAZ Symbir 07.10.03, 02:43
                nie pamietam autora jakos na k, kasprzycki, korzeniewski...
                jechal ze szwajcarii do nowego jorku ale ksiazka urywa sie na ciesninie
                beringa, gdyz, jak sam autor stwierdzil, potem bylo nudno.
                pzdr
            • mrzagi01 Re: UAZ Symbir 07.10.03, 09:04
              greenblack napisał:

> Prawdziwy UAZ może mieć tylko silnik benzynowy. A to z prostej przyczyny - w
              > syberysjkich mrozach nawet z najlepszego ON wytrąca się parafina.

a tak, do tego dochodza takie specyficznosci jak podgrzewacz paliwa w gazniku,
              ogromniasty plaszcz cieczy chlodzacej w 469B bylo to 13 litrow (ale tez na
              potrzeby goracego klimatu wielka chlodnica) i przewidziana w instrukcji
              uzytkowania procedura rozpalania ogniska pod silnikiem
              >
              > Pozdrawiam
              • remo29 Re: UAZ Symbir 07.10.03, 10:37
                Szanowna Martyna "Big Sister" Wojciechowska powinna wyruszyć na Syberię UAZem,
                a nie bawić się w dyrdymały z zachodnimi terenówkami :)))
    • pawel8 Re: UAZ Symbir 07.10.03, 12:54
      A GAZ-2975 kolega widział? Polecam
      www.autocitychannel.com/news/s7865.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka