Dodaj do ulubionych

Francuska "myśl techniczna"

27.08.08, 22:36
Miałem dziś ciekawą lekcję z Renault Modusem. W ledwo rocznym aucie przestałdziałać pilot centralnego zamka (seryjnego). Niby żaden problem, zamyka ię drzwi kluczykiem i jest cacy. Tyle że w Modusie kluczem zamyka się wyłącznie drzwi kierowcy, a nie wsystkie (btak połączenia miedzy bębenkiem zamka i siłownikiem master). Nic to - przecież są w każdych drzwiach "guziki" do zamykania.
ZONK! W Modusie jest jedynie przycisk do entralnego ryglowania drzwi od środka, a nie ma nicczego, czym można by zablokować pojedyncze drzwi. Dodam tylko, że zaryglowanie tymże przyciskiem jest mozliwe jedynie przy zamknietyc drzwiach.
No i dochodzimy do sedna: nie działa pilot i ...trzeba zostawić otwarte auto, bo nie ma jak go zablokować! Francuzi musilu to głęboko przemysleć...

PS. Oczywiście serwis Renault po 10 min zabawy pilotem odzyskał władzę w kluczyku i stwierdzili, że usterka nie wystepuje i żeby delikatnie mówiąc spadać. Usterka występuje po raz trzeci, a oni nawet nie podpięli auta pod komputer, że nie wspomnę o choćby sprawdzeniu stanu baterii w kluczyku...
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Francuska "myśl techniczna" 28.08.08, 01:34
      tylnych nie da sie zaryglowac od srodka przy zamknietych drzwiach? w normalnych
      autach tylko przod sie nie da . wiec mozna drzwi pozamykac bez klucza.
      • sherlock_holmes Re: Francuska "myśl techniczna" 28.08.08, 19:36
        Gdyby były w drzwiach przyciski (guziki), to by się dało. A nawet gdyby były w tylnbych drzwiach, to z przodu bebenek zamka jesty tylk ow lewych drwiach, bo auto budżetowe.
        • pavulon78 Re: Francuska "myśl techniczna" 29.08.08, 14:27
          Jak w drzwiach nie ma guzików (przycisków) to może jest jakiś inny
          patent na zamknięcie, np. wciśnięcie (odwrotność pociągnięcia)
          klamki? To dość częste rozwiązanie.
          • sherlock_holmes Re: Francuska "myśl techniczna" 29.08.08, 21:05
            Szukaliśmy we dwóch i nic. Klamka tradycyjna, bez żadnych niespodzianek. Po prostu Renault tak bardzo uwierzył w swoją "jakoś(ć)"
            • pavulon78 Re: Francuska "myśl techniczna" 29.08.08, 22:13
              To dziwne. Niedawno oglądałem w salonie thalię fazy 4 (ta ostatnia) i tam w drzwiach też nie było tych pypci do wciskania żeby zamknąć i wyciągania żeby otworzyć.
              A masz instrukcję obsługi? Bo to najczęściej ostatnia rzecz do której zaglądamy mając problem;) Kiedyś uratowała mi życie bo nie miałem pojęcia jak wyciągnąć koło zapasowe z peugeot 306 (mocowane od spodu po samochodem - kolejny wymysł żabojadów;).
    • dr.verte Re: Francuska "myśl techniczna" 28.08.08, 22:24
      > że nie wspomnę o choćby sprawdzeniu stanu baterii w kluczyku...

no właśnie sedno sprawy , po to ludzie zawracają dupe ASO serwisom ,
      żeby im sprawdzili stan baterii w kluczyku , typowy klient , myśli
      że jak auto na gwarancji to z taką duperelą może sie ładować na hale
      a mechanicy mają koło niego skakać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka