rozaola 08.10.03, 18:25 Podobno Corolle maja sklonnosc do nadsterownosci. Co to kurcze znaczy? Roza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niknejm Re: nadsterownosc Corolli? 08.10.03, 19:13 rozaola napisała: > Podobno Corolle maja sklonnosc do nadsterownosci. Co to kurcze znaczy? Nadsterowność to w uproszczeniu tendencja do zarzucania tyłem. Tzn. jak wejdziesz w zakręt z odpowiednia prędkością (i jeszcze na dodatek przyhamujesz na zakręcie), 'tyłek' auta wylatuje na zewnątrz zakrętu. Czyli skręcasz, a tył samochodu (ślizgając się) zatacza wiekszy łuk niż koła przednie. Z kolei podsterowność, to w uproszczeniu wyrzucanie z zakrętu przodu samochodu (skręcasz kołami, a mimo to przód samochodu sunie na zewnątrz zakrętu, ślizgając się). To co mówisz jest dziwne, bo wszystkie ostatnie generacje Corolli miały napęd na przód, który zwykle oznacza tendencję do podsterowności, nie nadsterowności. I takie też miałem odczucia jeżdżąc testowo Corollą. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
oban Re: nadsterownosc Corolli? 10.10.03, 16:28 a jednak jest ! Przejeżdżam jakieś 40 kkm / rok i słowo honoru : jest nadsterowna i to mocno Odpowiedz Link
derwisz911 Re: nadsterownosc Corolli? 08.10.03, 21:28 No właśnie! Czy ktoś wie dlaczego auto, które ma z 60% masy z przodu ma tendencję do nadsterowności? W dodatku ten przedni napęd! No jakim cudem? Niknejm jak widzę też się zdziwił. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
kierowiec1 Re: nadsterownosc Corolli? 09.10.03, 08:07 To znaczy, ze 1. gloszacy ta opinie nie wie, co to nadsterownosc. 2. testowal inny samochod 3. testowany egzemplaz mial z tylu lyse/znacznie gorsze opony 4. osoba testujaca pomogla sobie hamulcem recznym (vide pkt 1) 5. ... (niepotrzebne skreslic) Pozdr. K. Odpowiedz Link
rozaola Re: nadsterownosc Corolli? 09.10.03, 15:49 Informacje o nadsterownosci mam z forum auto moto, ekspert tak napisal... Jak na razie nic takiego nie zauwazylam, tzn. zadnej nadsterownosci na zakretach. Moze dlatego, ze nie jezdze szybko, bo jeszcze wyczuwam to auto. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: nadsterownosc Corolli? 09.10.03, 15:54 Nie ma nadsterownych pojazdow z napedem na przod. Chyba ze masz gladkie opony z tylu... Ekspertowi sie pomylila nadsterownosc z podsterownoscia. A swoja droga to akurat Corolla jest dosc neutralna. Odpowiedz Link
andrzejmat Co to jest nadsterowność? 09.10.03, 20:58 marekatlanta71 napisał: > Nie ma nadsterownych pojazdow z napedem na przod. Chyba > ze masz gladkie opony z tylu... Ekspertowi sie pomylila > nadsterownosc z podsterownoscia. A swoja droga to akurat > Corolla jest dosc neutralna. Witam, szanowni koledzy, pomalutku, bez nerwów - nadsterowność czy podsterowność to nie jest boczny poślizg przodu czy tyłu - to jest łączny efekt chrakterystyki znoszenia zespołu opona-felga plus efekt reakcji zawieszenia na siły boczne. Przy zachowaniu pewnych warunków można "zarzucić tyłem' pojazdu podsterownego jak i na skutek poślizgu przodu wyleciec na zewnątrz zakrętu pojazdem głęboko nadsterownym. Zachowanie się samochodu na śliskiej jezdni nie ma wiele wspólnego z jego nad czy podsterownością. W skrócie; - nadsterowny jest pojazd, który "sam" zacieśnia zakręt. Aby utrzymać wymagany promień skrętu trzeba zmniejszyć nieco początkowy kąt skrętu kierownicy. przy pewnej prędkości i odpowiadającemu jej promieniowi zakrętu zachodzi zabawne zjawisko - samochód "leży" w zakręcie przy zerowym skręcie kierownicy. Jest to więc zjawisko - z punktu widzenia teorii ruchu - niestateczności kierunkowej. Niektórzy to lubią, ale generalnie, dla samochodów powszechnego zastosowania - uznawane jest to za niepożądane a nawet niebezpieczne. PODKRESDLAM, to nie chodzi o poślizg prowokowany ręcznym hamulcem (przedni napęd) lub dużą mocą w zakręcie (jeżeli się nią dysponuje, przy tylnym napędzie.) - podsterownym jest pojazd, który wymaga większego niż "statyczny" skrętu kierownicy przy pokonywaniu zakrętu z liczącą się prędkością. Tu dla odmiany zachodzi zjawisko zbyt dużej stateczności i zmniejszonej sterowności. I ZNOWU< nie mylić z poślizgiem! Oczywiście, jeżeli prowadzi się z prędkościami dalakimi od granicznej dla danego zakrętu NA SUCHO - to żadnych efektów nad czy podsterowności nie zauważtmy. Pzdr AndrzejM Odpowiedz Link
greenblack Re: Co to jest nadsterowność? 09.10.03, 21:05 Na Twoją obecność bardzo liczyłem, Andrzeju:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
andrzejmat Re: Co to jest nadsterowność? 09.10.03, 21:21 greenblack napisał: > Na Twoją obecność bardzo liczyłem, Andrzeju:) > > > Pozdrawiam A.: .....dziękuję i przyjmuję, że nie pokpiwasz sobie, bo chyba można by uznać, że się ciągle denerwująco mądrzę... no ale ten typ to ma. Pzdr A. Odpowiedz Link
greenblack Re: Co to jest nadsterowność? 09.10.03, 21:27 Niegodzien z Ciebie pokpiwać, Andzeju. Na starym, zaheniowanym Forum nawet się ucieszyli, że, cytuję: "Taki maly Henio dokonal schizmy na Auto-Moto.Wyjdzie to chyba jedynie na dobre temu forum, bo ten "panel ekspertow" stawal sie rzeczywiscie nie do wytrzymania. Teraz upewniaja sie jeden do drugiego jacy to oni sa normalnie, a reszta ... przypomina to troche zjazd biskupow, ktorzy sie nawzajem zapewniaja o swojej swietosci ... smutne!" Teraz już mogą w spokoju rozwijać teorie o azocie i magnetyzerach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
niknejm Do Andrzejmat 09.10.03, 21:07 OK, I am not an expert. :-) W każdym razie, IMHO Korolcia ma tendencje do podsterownosci. To po prostu czuć. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
guest_of_honour Re: nadsterownosc Corolli? 09.10.03, 20:45 myślę że to był pewien skrót myślowy, ma skłonności do nadsterowności, nie znaczy jest nadsterowna Odpowiedz Link
niknejm Re: nadsterownosc Corolli? 09.10.03, 21:03 guest_of_honour napisał: > myślę że to był pewien skrót myślowy, ma skłonności do nadsterowności, nie > znaczy jest nadsterowna Rzecz w tym, że IMHO jest dokładnie na odwrót... Ma tendencje do podsterowności. Samochód jest nadsterowny w danym konkretnym momencie, kiedy już mu 'tyłek wylatuje'. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
hdp Re: nadsterownosc Corolli? 10.10.03, 16:18 ..wrzuc do bagaznika worek kartofli,bedziesz miala eqsakt sterownosc,neutralna. Pzdr. Odpowiedz Link
rozaola Re: nadsterownosc Corolli? 10.10.03, 18:21 Super rada na nadchodzaca zime, przynajmniej jak mnie na zakrecie wyrzuci w zaspe, to nie zgine z glodu :-) Odpowiedz Link
niknejm Re: nadsterownosc Corolli? Nieee - raczej OT :-) 10.10.03, 21:52 rozaola napisała: > Super rada na nadchodzaca zime, przynajmniej jak mnie na zakrecie wyrzuci w > zaspe, to nie zgine z glodu :-) Ale najpierw ugotuj je może, upiecz, albo coś... Tak na surowo... bue! BTW, podaję przepis na sos Mojo - który słuzy na Wyspach Kanaryjskich jako dodatek - również do ziemniaków w różnej postaci (np. pieczonych): - Główka czosnku (obrana) - jedna czerwona papryka (bez pestek) - 2 pomidory (bez skórki) - łyzka kminku mielonego - pieprz, sól. Wszystko zalać w słoiku 0.5L z górką (około 0.5cm) oliwą z oliwek, zmiksować. Pyszności!!! Pzdr Niknejm P.S. To tak na łykęt :-) Odpowiedz Link
greenblack Re: nadsterownosc Corolli? Nieee - raczej OT :-) 10.10.03, 22:18 Ty szowinistyczna itd.:) Dlaczego zakładasz, że każda kobieta musi umieć gotować?;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
niknejm Re: nadsterownosc Corolli? Nieee - raczej OT :-) 10.10.03, 22:48 greenblack napisał: > Ty szowinistyczna itd.:) Dlaczego zakładasz, że każda kobieta musi umieć > gotować?;) Eeee... Że jak? :-) Nie zakładam. Przepisem dzielę się ze wszystkimi, którzy chcą skorzystać. Osobiście pochwalę się, że jeśli już gotujemy z Żoną w domu, to najczęściej gotuję ja, bo ponoć lepiej mi to wychodzi (również według opinii rodziny/znajomych). :-) I staje się to coraz częstszym zjawiskiem, również wśród naszych przyjaciół. Nie zastanowiło Was nigdy, że wiekszość znanych szefów kuchni to faceci? :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
greenblack Re: nadsterownosc Corolli? Nieee - raczej OT :-) 10.10.03, 22:50 niknejm napisał: > Nie zastanowiło Was nigdy, że wiekszość znanych szefów kuchni to faceci? :-) Nie, mnie to nie zastanawia;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
tutu3000 Re: nadsterownosc Corolli? Nieee - raczej OT :-) 10.10.03, 22:55 Dla mnie to normalka.Jak nie ugotuje to nie jem...w tygodniu,bo w "ykendy" naczelnym "garkotlukiem" jest zona z corka.Ponoc /tak twierdzi syn/pare dan robie chyba lepiej niz mamuska.pozdr. 8) Odpowiedz Link
derwisz911 Re: nadsterownosc Corolli? 11.10.03, 01:24 Obciążając tył jeszcze zwiększysz tendencję do nadsterowności. W moim wózku mam silnik ZA tylną osią i naprawdę nie muszę dużo gazu dawać na śliskim, żeby mnie własna pupa okrążyła... pozdrawiam Odpowiedz Link