Dodaj do ulubionych

"Siedlisko"

30.08.06, 08:36
Od soboty 1 września o barbarzyńskiej godzinie 6.00 rano rozpoczyna się
potwórka serialu.
Obserwuj wątek
    • edeka5 Re: "Siedlisko" 30.08.06, 08:38
      Na którym programie i czy codziennie, czy tylko w soboty?
      Do pracy wychodzę o 7.10 - to jest szansa na obejrzenie.
      • mzrr21 Re: "Siedlisko" 30.08.06, 08:39
        O przepraszam. TVP1
    • mzrr21 Re: "Siedlisko" 30.08.06, 08:40
      Jestem koszmarna. Chyba tylko w soboty
      • 36krzysiek Re: "Siedlisko" 30.08.06, 08:46
        Bardzo inteligentna pora! Dla "wykształciuchów". Nie będę komentował, co leci w
        porze oglądalności, bo bym musiał obrazić parę uczuć. Poza tym ostatnio jak
        ognia unikam TVP1 i TVP2. Nie lubię byc indokrtynowany.
      • lylika Re: "Siedlisko" 30.08.06, 08:46
        Barbarzyńską godzinę można oszukać. Wystarczy nastawić nagrywanie /z zakładką/ poprzedniego wieczora. Mamy wtedy "dwie pieczenie". Możemy obejrzeć kiedy chcemy i może zostać na stałe. Ale dla "Siedliska" warto nawet wstać przed 6.00 żeby precyzyjnie nastawić nagrywanie.smile
    • never_enough Re: "Siedlisko" 30.08.06, 09:06
      ja, przepraszam, ale mam wniosek racjonalizatorski, chodzi o sobotę 2 września?
      • lylika Re: "Siedlisko" 30.08.06, 09:13
        Nie będziemy się wdawać w nieistotne szczegóły. To był "skrót myślowy".smile
    • nchyb hm, czy to jest Chmielewskie?... 30.08.06, 09:16
      skoro piszecie o Siedlisku a ja kompletnie tego treściowo nie kojarzę, tylko
      mi Anna Dymna gdzieś w obsadzie się kojarzy, więc zapytam, a czy to z
      Chmielewszczyzną ma coś wspólnego, czy po prostu tak sobie o tym piszecie, bo
      się Wam podobało?
      Ja proszę o słowa zachęty, by wiedzieć, dlaczego się podobało...
      • bumbecki Re: hm, czy to jest Chmielewskie?... 30.08.06, 09:22
        chmielewskie to jest o tyle, że nam sie podoba smile))
        a dlaczego ?? hmmm ja lubięklimat tego serialu, ładuje mnie pozytywną energią smile
        • mzrr21 Siedlisko - Lylika 30.08.06, 09:26
          Lylika, czy to twoje dzieciątko nagrałoby całość na płytce. To bodaj tylko 9
          odcinków. Lubie ten serial. Tchnie tak wielkim spokojem i miłością.
          • 36krzysiek Re: Siedlisko - Lylika 30.08.06, 10:55
            mzrr21 napisała:

> Lylika, czy to twoje dzieciątko nagrałoby całość na płytce. To bodaj tylko 9
            > odcinków. Lubie ten serial. Tchnie tak wielkim spokojem i miłością.
            >
            Przyłączam się do podania.
          • lylika Re: Siedlisko - Lylika 30.08.06, 16:45
            Zrobi się, nie odmówi się, proszę przyjść w przyszłym kwartale.smile))
            A poważnie, to się nie mieści na jednej płytce. Musi byc przynajmniej na dwóch. Wiem bo już mam. Powolutku się zrobi. Już rano nadałam do dziecka komunikat nie czekając na Wasze prośby.hi!
        • lylika Re: hm, czy to jest Chmielewskie?... 30.08.06, 09:28
          To nie jest ani sitcom, ani telenowela tylko serial i to serial dla ludzi a nie dla "oglądalności". Polecam.
          • mzrr21 Lylika 30.08.06, 09:54
            Nie odpowiadasz na pytania ????
            • edyta95 Re: Lylika 30.08.06, 10:31
              Ja też polecam, bardzo nawet, takie rozmarzone i spokojne, i Anna Dymna taka
              cieplutka, bo to wogóle cieplutkie jest
              • 36krzysiek Re: Lylika 30.08.06, 10:44
                Oglądając ten serial robi się w człowieku takie coś, że by ciepnął wszystko i
                pojechał na Mazury albo w Bieszczady. Zwłaszcza miastowym tak się robi. W
                dodatku, co jest ewenementem jeśli chodzi o polskie seriale, jest inteligentny,
                bezpretensjonalny, ponadczasowy i nie używa się
                tam "psycholożka", "ornitolożka" i "weterynażka"
                • nchyb Re: Lylika 30.08.06, 10:49
                  ja się domagam szczegółów, Wy mi tak ogólnikowo. Ja proszę, kto kogo i z kiem,
                  że o gdzie i kiedy nie wspomnę... smile
                  • 36krzysiek Re: konkrety 30.08.06, 10:53
                    Bohaterami "Siedliska" są malarka Marianna i jej mąż Krzysztof. Pewnego dnia
                    dowiadują się, że Marianna otrzymała w spadku po zmarłej ciotce Róży
                    nieruchomość na Mazurach. W pierwszej chwili nawykli do miejskiego życia
                    małżonkowie chcą spieniężyć posiadłość. W tym celu jadą do Ełku, by załatwić
                    sprawę w majestacie prawa. Jednak powodowana sentymentem Marianna pragnie
                    najpierw zobaczyć dom Róży, w którym przed laty spędzała wakacje. Po namyśle
                    decydują się na odremontowanie domu i zamieszkanie w nim. Janusz Majewski
                    (reżyser) nie krył, że jego najnowszy serial jest utworem na poły
                    autobiograficznym. Dość przypomnieć, że zdjęcia do cyklu powstawały w okolicach
                    Starych Juch na Mazurach, gdzie reżyser ma posiadłość, którą sam przebudowywał
                    i remontował. Zaangażował się nawet w życie lokalnej społeczności. Wszystko to,
                    odpowiednio wymieszane z fabularną fikcją, znalazło wyraz w "Siedlisku".
                    Reżyser zadbał też o należyte wyeksponowanie mazurskiej przyrody, ciągle
                    pięknej, mimo licznych szkód i dewastacji spowodowanych przez niefrasobliwych
                    turystów."Jest to opowieść o ludziach dojrzałych, którzy po trzydziestu latach
                    małżeństwa przenoszą się na wieś i odkrywają na nowo łączącą ich miłość" - tak
                    krótko scharakteryzował "Siedlisko" Janusz Majewski ("Zaklęte
                    rewiry", "Zazdrość i medycyna", "C.K. Dezerterzy"). Nie krył przy tym, że jego
                    najnowszy serial jest utworem na poły autobiograficznym. Dość przypomnieć, że
                    zdjęcia do cyklu powstawały w okolicach Starych Juch na Mazurach, gdzie reżyser
                    ma posiadłość, którą sam przebudowywał i remontował. Zaangażował się nawet w
                    życie lokalnej społeczności. Wszystko to, odpowiednio wymieszane z fabularną
                    fikcją, znalazło wyraz w "Siedlisku". Reżyser zadbał też o należyte
                    wyeksponowanie mazurskiej przyrody, ciągle pięknej, mimo licznych szkód i
                    dewastacji spowodowanych przez niefrasobliwych turystów. Dlatego, podobnie jak
                    w "Chłopach" Jana Rybkowskiego, rytm akcji w serialu podporządkowany został
                    naturalnemu biegowi pór roku.

serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,72035,943364.html
                    • nchyb Re: konkrety 30.08.06, 11:29
                      za konkrety dziękuję, podobają mi się.
                      Jask się o barbarzyńskiej porze z łóżka zwloke i zaspanymi ślipiami pilota
                      odnajdę, to obejrzę...

Ale - domagam się znalezienia dla mnie ciotki, która mi w testamencie zapisze
                      posiadłość na Mazurach. No proszę, po znajomości, załatwcie mi to, ja bardzo
                      proszę...
                    • lylika Re: konkrety, konkrety 30.08.06, 20:09
                      36krzysiek napisał:
                      ...> Bohaterami "Siedliska" są malarka Marianna i jej mąż Krzysztof<...
                      ...>Janusz Majewski reżyser) nie krył, że jego najnowszy serial jest utworem na >połya utobiograficznym. Dość przypomnieć, że zdjęcia do cyklu powstawały w >okolicach Starych Juch na Mazurach, gdzie reżyser ma posiadłość, którą sam >przebudowywał i remontował. Zaangażował się nawet w życie lokalnej >społeczności. Wszystko to, odpowiednio wymieszane z fabularną fikcją, znalazło wyraz w "Siedlisku"<...
                      ...
                      Chciałam tylko dodać, że scenariusz napisały panie; Zofia Nasierowska, żona reżysera Janusz Majewskiego i Wanda Meierówna, żona Lenonarda Pietraszaka, kreującego rolę Krzysztofa, grająca w serialu rolę ciotki. W czasie kręcenia serialu aktorzy pomieszkiwali w "domu-pensjonacie" Majewskich tworząc niejako "żywe siedlisko"
                      Po prostu, doskonała spółka rodzinno-towarzysko-aktorsko-reżysersko-scenariuszowa.
                      Telewizja, jak dotychczas, odmawia środków na nakręcenie dalszego ciągu opowieści choć gotowy scenariusz został złożony bezpośrednio po nakręceniu pierwszej serii.
                      Szkoda słów.
                      • lylika Re: konkrety, konkrety 30.08.06, 20:46
                        A tu macie konkrety konkretów.
                        www.filmpolski.pl/fp/index.php/127191
                        • mzrr21 Lylika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 11 31.08.06, 08:01
                          Lylika jesteś kochana
        • maalza Re: hm, czy to jest Chmielewskie?... 06.09.06, 10:48
          Dobrze jest się podładować pozytywną energią, ale na Boga! Nie o 6.00 ranosad
          • mzrr21 Re: hm, czy to jest Chmielewskie?... 07.09.06, 07:57
            No tak o szóstej rano to ty jesteś do kitu, trudno
            • maalza Re: hm, czy to jest Chmielewskie?... 07.09.06, 10:07
              mzrr21 napisała:

> No tak o szóstej rano to ty jesteś do kitu, trudno

Nie do końca. O 6 rano w sobotę to mnie jeszcze wcale nie ma smile
    • groha Re: "Siedlisko" 30.08.06, 11:09
      O, opowiadacie o mojej ukochanej bajce z niebieskim, zaczarowanym domem,
      śpiewającym kominiarzem i latającą lokomotywą? smile
    • mzrr21 Re: "Siedlisko" 30.08.06, 11:18
      Bo to takie miłe
    • 36krzysiek Re: "Siedlisko" 30.08.06, 11:39
      szósta rano to pora do niczego, za późno do udoju krów i za wcześnie do udoju
      oglądaczy TV !
    • eulalija Re: "Siedlisko" 30.08.06, 15:09
      Godzina jest gadziniasta strasznie ale już dwa alarmy w telefonie
      ustawiłam: "Włóż kasetę" będzie dzwonił wieczorem i "Pobudka" rano, będę
      nagrywać, trudno, dla tego serialu mogę się tak poświęcać, jak nagrywanie ruszy
      to mogę jeszcze dospać troszkę. To i tak 15 minut później niż wstaję w tygodniu.
      • lylika "Siedlisko" się będzie nagrywać 30.08.06, 16:49
        Ale nie gwałtownie bo dziecko zawalone robotą w pracy.
        • lylika Re: "Siedlisko" się będzie nagrywać 02.09.06, 22:09
          Pierwszy odcinek nagrany. C.d.n.smile
    • edeka5 Re: "Siedlisko" 02.09.06, 10:40
      Oglądałam. Trochę sie spóźniłam smile
      • nchyb Re: "Siedlisko" 02.09.06, 11:23
        ja nie oglądałam, bo moje dziecię na mecz musiałam zawieźć. Jestem zła. Nie na
        dziecię, tylko ogólnie. Czy będą powtórki?...
        • lylika Re: "Siedlisko" 11.09.06, 21:55
          Drugi odcinek nagrany.smile
          • edeka5 Re: "Siedlisko" 11.09.06, 23:39
            Zapomniałam. A mogłam obejrzeć przed wyjściem do pracy, już byłam na nogach sad
    • mzrr21 Re: "Siedlisko" 12.09.06, 08:02
      Ja sobie nastawiłam budzik
      • goonia Re: "Siedlisko" 13.09.06, 22:48
        Nawet Wam nie zaluje, ze cos ciekawego, madrego i podnoszacego na duchu mozecie
        ogladnac. Wcale. Ani troche. Nic a nic
        • lylika Re: "Siedlisko" 13.09.06, 23:00
          A TV Polonia nie masz. Tam z reguły powtarzają.
          • goonia Re: "Siedlisko" 14.09.06, 21:37
            Niestety nie, ale sie przelece w niedalekiej przyszlosci do polskiej
            wyporzyczlni video. Miewaja rozne seriale telewizyjno, moze i "Siedlisko"
            bedzie.
            Mam za to pytanie odnosnie nagrywania z telewizji. Czy nagrywasz na DVD czy
            video, a jesli to drugie, to jak to potem na plytke przegrac. Gubie sie w tych
            sprawach a jest jeden program w TVN na ktorym szlenczo mi zalezy. Z video musze
            przegrac na nasz system, a plyke moge od razu obejrzec.
            • lylika Re: "Siedlisko" 14.09.06, 22:32
              Trzeba mieć nagrywarkę DVD. Jeśli Cię interesują szczegóły techniczne mogę zapytać dziecka. Ja się posługuję tylko wiedo a DVD to domena dziecka, ono ma wszystko co potrzeba do takich czynności a ja tylko wydaję dyspozycjesmile
              • goonia Re: "Siedlisko" 15.09.06, 17:57
                Czyli gdybym miala DVD z nagrywarka, to moge nagrywac prosto z TV, jak za
                prostych czasow na viedeo. Czy tak?
                Wdzieczna jestem niezmiernie, zalezy mi dosc mocno i czym szybciej podam
                konkrety rodzinie tym lepiej dla mniesmile
                • lylika Re: "Siedlisko" 15.09.06, 20:39
                  Tak, stacjonarna nagrywarka DVD, najlepiej z dyskiem twardym (troche drozsza) - wtedy mozna PO nagraniu wyedytowac material (np. wyciac reklamy) i dopiero finalnie nagrac na plytke.
                  Podsumowujac - uzycie takie same jak przy video + dodatkowa mozliwosc edycji.
                  • lylika Re: "Siedlisko" UWAGA 15.09.06, 23:17
                    Jutro "Siedlisko" o 5.50. Zmienili godzinę. To dla tych co nastawiają nagrywanie.
    • edeka5 Re: "Siedlisko" 23.09.06, 06:01
      Pobudka!!! Siedlisko się zaczyna.
      • lylika Re: "Siedlisko" 23.09.06, 07:47
        edeka5 napisała:

> Pobudka!!! Siedlisko się zaczyna.
        .
        Się oglądało.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka