Dodaj do ulubionych

Sprawy dot tunelu w Zielonce

19.07.13, 12:10
Na temat tunelu jest wiele opinii. Różnią się one bo nie wszyscy są z tym jednakowo powiążani.
Po latach mojego zainteresowania, dotarł do mnie tekst o uwarunkowaniach środowiskowych.
Próbowałem w całości przeczytać i zrozumieć o co chodzi? Próbowałem kontaktować się z kimś jeszcze i przedstawiałem tenże tekst. Byłem trochę ździwiony bo sąsiad i inni jemu podobni określili tenże tekst jako Bełkot prawniczy.... potem parę słów nie cenzuralnych też padło. Te ostatnie były jak najbardziej w tym temacie zrozumiałe, chociaż martwiło mnie to wszystko.
Przecież w tym tekście musiało się natrudzić wielu światłych prawników. Tyle tam paragrafów, punktów, i t p. a jeśli każdy prawnik był od innego, to zebrała się ich grupka. Tyle sie natrudzili... budżet z naszych podatków musiał być uszczuplony, aby ten dokument wydać, a tu taki brak zrozumienia. Mówi się tam niewiele bezpośrednio o konkretnych gatunkach naszego środowiska, ale po co komu to skoro napewno sam Minister w tym resorcie, nie będzie w stanie prowadzić dyskusji w tym temacie. Od czego ma prawników?
Gatunek "Homo sapiens" jak przez niektórych jesteśmy określani akurat tu nie jest istotny.
Tylko środowisko zwierząt i gatunków które mogłoby zablokować inwestycję jest głównym powodem do tematem.
Zapomiano o ochronie ludzi, którzy też winni być chronieni jak niektórzy mówką o zbiorze praw człowieka jakim jest "Konstytucja". I tak pod chasłem pomoc Unijna dla naszego rozwoju, budujemy co popadnie, Supermarkety, i wiele innych można wymiać obiektów. Budżet jest zasilany przez obywateli płacących podatki w naszym kraju. Supermarkety, w przeważającej liczbie rozliczają sie w krajach swoich, są obywatelami innych krajów, i polski budżet ich nie dosięgnie. Zastanawiam się czy ludzi na skraju bankructwa, można dalej gnębić, nie zwracać uwagi na zagrożenia jakie niosą nowe inwestycje, np: budowa tunelu dla bezpośrednio usytuowanych podmiotów gospodarczych. Będą napewno do zamknięcia z powodu braku dojazdu (burty uniemożliwią). Inni ludzie z odległych ulic często patrzą obojętnie, nie rozumniejąc troski tych ludzi o byt swój i całej rodziny. Coraz częściej padają drobni kupcy i rzemieślnicy.
Czy ta sytuacja nie powinna być zauważona przez naszych przedstawicieli w rożnych urzędach?
Są tacy niewątpliwie, którzy nawet sytuację najbardziej dolegliwą dostrzegą, jako okazję do chwilowego zarobku. Np właściciel koparek i temu podobnych maszyn (radny w Zielonce) będzie widział same pozytywy. Nie zrozumnie żadnych problemów w chandlu przez blisko budowanego tunelu w trakcie trwania tejże budowy, ani po jej zakończeniu. Liczy się tylko kasa której się może spodziewać. Podobno powołano pięć osób do spraw związanych z budową tegoż tunelu.
Przy takim nacisku ze strony władz wyższych, czarno to widzę. Miasto zostanie podzielone torami szybkiej kolei, przejazd i tak się zakorkuje na rondzie, ale będziemy przynajmniej mieli widok pędzących szybkich pociągów po torach. Istnieje jeszcze inna wizja... np: wszystko będzie pobudowane, samochody będą się korkować na skrzyżowaniach, a PKP z braku środków będzie oczekiwało na sponsora. Wielu ludzi nie ma świadomości że wszystko jest możliwe, ale najbardziej częstymi obecnie tematami są bankructwa. Czemu ma się to nie przydażyć naszym spółkom które bardzo skutecznie rozdrapały resztki majątku dawnych Polskich Kolei Państwowych? Wszystko byłoby bardziej do zakceptowania, gdyby do Zielonki trasa dla pociągów była nowoczesną linią pod ziemnią, albo koleją wybudowaną na estakadach nie chamująch żadnego ruchu. Ten teren pozwoliłby na szybszy rozwój miasta, nie powodowałby zagrożenia środowiska, ale... o czym tu marzyć? Chociaż marzenia są jedyną nadzieją. Nadzieja nic nie kosztuje. Żegnam do następnego wątku!
Obserwuj wątek
    • milyzorro Re: Sprawy dot tunelu w Zielonce 19.07.13, 12:50
      Rozumiem twoja frustracje związaną z budowa tunelu. Jak każda budowa spowoduje utrudnienia i pewnie znaczny spadek obrotów w tym okresie.
      Ale to co napisałeś to jeden wielki bełkot.Jeśli miał na celu nieco poprawić twoje samopoczucie to mam nadzieje że pomogło. Jeśli natomiast pisałeś to na poważne to z tobą już nie jest dobrze.
      To sama utopia!!, Nie da się poprowadzić wszystkich linii kolejowych i dróg pod ziemią albo estakadami. Każda inwestycja narusza czyjeś interesy a innym daje możliwości rozwoju.
      Budowa metra , czy budowa dróg utrudnia życie okolicznym mieszkańcom i powoduje problemy z prowadzeniem interesów.
      Jedynie co miasto może zrobić to obniżyć wam podatki a właściciele lokali czynsz żeby przetrwać remont ,albo trzeba się przenieść w inne miejsce - takie jest życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka