Dodaj do ulubionych

PGK Zielonka - finansowe eldorado?

12.11.14, 18:26

czy jako mieszkancy Zielonki jestesmy swiadomi, ze NASZA spolka miejska za zeszly rok wygenerowala strate?

czy jestesmy swiadomi, ze wynagrodzenia w 2013r. wzrosly o blisko 10 proc.?

czy jestesmy swiadomi, ze na pensje wydaje sie tam 115,5 tys. zl co miesiac?

ja nie bylem..

szczegoly tutaj:

pgkzielonka.bip.ornak.pl/pl/bip/sprawozdania_finansowe/sprawozdania_2013/px_rachunek_zyskow_i_strat_pgk_zielonka_za_2013_rok.jpg
Obserwuj wątek
    • milyzorro Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 12.11.14, 18:51
      jedynyjaku napisał:

>
      > czy jako mieszkancy Zielonki jestesmy swiadomi, ze NASZA spolka miejska za zesz
      > ly rok wygenerowala strate?

W działalności gospodarczej jednoroczna strata to nic nadzwyczajnego - wystarczy że zakupili nową maszynę

>
      > czy jestesmy swiadomi, ze wynagrodzenia w 2013r. wzrosly o blisko 10 proc.?
      >
      > czy jestesmy swiadomi, ze na pensje wydaje sie tam 115,5 tys. zl co miesiac?

A ile ludzi zatrudniają ?? Jaka jest przeciętna płaca na stanowiskach robotniczych , biurowych , kierowniczych ??
      Bez tych informacji to nic oburzającego.

>
      > ja nie bylem..

ja tez nie , ale nie widzę tu nic nadzwyczajnego

>
      > szczegoly tutaj:
      >
      > pgkzielonka.bip.ornak.pl/pl/bip/sprawozdania_finansowe/sprawozdania_2013/px_rachunek_zyskow_i_strat_pgk_zielonka_za_2013_rok.jpg
    • piorek Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 12.11.14, 19:02

>
      > czy jako mieszkancy Zielonki jestesmy swiadomi, ze NASZA spolka miejska za zesz
      > ly rok wygenerowala strate?
      >
      > czy jestesmy swiadomi, ze wynagrodzenia w 2013r. wzrosly o blisko 10 proc.?
      >
      > czy jestesmy swiadomi, ze na pensje wydaje sie tam 115,5 tys. zl co miesiac?

Sam byś pewnie chciał otrzymać podwyżkę, hm? Za dobrą pracę należy się godziwa płaca. Jeżeli spółka realizuje zamówienia na potrzeby gminy to nie powinna konkurować ceną tylko jakością, gdyż zawsze przegra w walce o najniższą cenę z firmą-krzak zatrudniającą niepełnosprawnych rencistów za 3 zł godzina. Nie krytykuj wysokości czyjejś pensji, jeżeli sam byś za takie wynagrodzenie tej pracy nie robił.

Spółka wygenerowała stratę? Jak kilka lat temu miała zysk, to burmistrz jej ten zysk zabrał, więc po co się starać? A stratę łatwo wykazać, wystarczy kredyt na zakup sprzętu.

PGK musi jednak poprawić obsługę klienta. Kiedyś miałem małe zlecenie - załadować na przyczepkę 2 m3 kostki brukowej , zawieźć w Zielonce 1 km dalej i rozładować. Pomyślałem, że dam zarobić lokalnie. Na stronie internetowej PGK - cennik nieczytelny. Dzwonię do firmy - odbierająca Pani nie wie co i jak, łączy mnie z Prezesem. Prezes powiedział że przemyśli ile to może kosztować i oddzwoni. Nie oddzwonił.
      • marek_k84 Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 12.11.14, 22:51
        ale malejąca suma bilansowa to już problem...
        • lech_zielenkiewicz Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 12.11.14, 23:18
          Mój wkład do dyskusji:
          - w 2011r. za lata 2009-2010 spółka przekazała do kasy miasta 482 tyś.
          - w 2012r. za rok 2011 - 133 tyś.
          - w 2013r. był zakończony 36 tyś. zysku, które przeznaczono na tzw. "remonter" urządzenie
          do łatania dziur w asfalcie.

Oczywiście w pełni się zgadzam, że za wszystkie minusy w mieście odpowiedzialne jest Dla Zielonki, min. brak zleceń od miasta na prace porządkowe i konserwacyjne i oczywiście jest odpowiedzialne za rozwiązanie Straży Miejskiej, nasz potencjał jest straszny, szefowa rady nadzorczej i dwoje radnych! Aż się boję, co to będzie jak zdobędziemy jeszcze jakieś miejsca w radzie lub nie daj co w urzędzie!
          • jedynyjaku Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 02:00
            z tego, co pamietam zgodnie z ksh funkcje czlonka Rady Nadzorczej sprawuje sie indywidualnie, a nie kolegialnie, cieszy mnie branie przez Was (wreszcie) odpowiedzialnosci za ostatnie 4 lata. dwoje radnych plus trojka z pis (koalicjant) to juz piec osob, zgoda, ze do kontrowersyjnych uchwal musieliscie przekonac kilku/kilkoro innych radnych (vide: sm, oczyszczalnia sciekow)
            • lech_zielenkiewicz Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 11:29
              jedynyjaku napisał:
              > z tego, co pamietam zgodnie z ksh funkcje czlonka Rady Nadzorczej sprawuje sie
              > indywidualnie, a nie kolegialnie, cieszy mnie branie przez Was (wreszcie) odpow
              > iedzialnosci za ostatnie 4 lata. dwoje radnych plus trojka z pis (koalicjant) t
              > o juz piec osob, zgoda, ze do kontrowersyjnych uchwal musieliscie przekonac kil
              > ku/kilkoro innych radnych (vide: sm, oczyszczalnia sciekow)

Zawsze jesteśmy gotowi do dyskusji i do pracy dla Zielonki, ponieważ w mieście mamy jeszcze jedną spółkę Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji , proponuję rozwinąć temat o wpływ jej działalności na nasze kieszenie, po przez wzrost opłat za wodę i kanalizację i jej zarządzanie i skład np. rady nadzorczej.
              Zapraszam do dyskusji.
    • radny.t.szklarski Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 12:48
      Strata PGK w wysokości 29 000 zł za 2013 r wynika z mniejszych kosztów odśnieżania miasta
      ( łagodna zima). Zyski spółki to wyższe koszty dla gminy. Wpływy z dywidendy nie rekompensują gminie tych kosztów.
      • miror13 Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 13:05
        Panie radny a jaki jest koszt placu zabaw na granicznej, który pan załatwił. Proszę o prawdziwą odpowiedz gdyż co nieco wiem na ten temat?
        • mariomarines Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 14:40
          I z tego co słyszałem od okolicznych mieszkańców jest bardzo małe zainteresowanie tym place, no ale jest się czym pochwalić przed wyborcami.
          • miror13 Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 15:32
            Moim skromnym zdaniem kandydat, który ubiega się o ponowne kandydowanie powinien napisać, powiedzieć co przez całą kadencję zrobił czym może się pochwalić a nie startować dla zasady.
            Jeden z kandydatów zapytany dla czego startuje odpowiedział że mu żona kazała. Kto zgadnie okiem mowa niespodzianka.
        • radny.t.szklarski Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 13.11.14, 17:43
          Z powodu urlopu pracownika, nie mogłem dzisiaj uzyskać dokładnej kwoty wydanej na plac zabaw.
          Wg Z-cy Burmistrza A. Kota była to kwota ok.20.000 zł, a wg mnie ok.15 000 zł.
          Budowa placu zabaw to inicjatywa mieszkańców, która w 2010 r. uzyskała aprobatę Burmistrza A. Łossana. Jednocześnie wdzięczny jestem radnemu B. Krysińskiemu za przypominanie na komisji inwestycyjnej o realizacji budowy placu zabaw.
          • mariomarines Re: PGK Zielonka - finansowe eldorado? 14.11.14, 07:44
            Od paru lat nacisk radnych był taki, aby PGK obniżyło stawki i nie wypracowywało zysku kosztem miasta, bo od tego miasto płaci PGK podatek VAT, a spółka odprowadza podatek z zysku do US.
            • dlazielonki PGK Zielonka 20.01.16, 09:58
              W czwartek 21 stycznia 2016 r. o godz. 18:30, w sali konferencyjnej Urzędu Miasta Zielonka przy ul. Lipowej 5 obędzie połączone posiedzenie komisji Rady Miasta, przedmiotem obrad będzie: „Analiza i opiniowania projektu uchwały w sprawie wyrażenia zgody na rozwiązanie jednoosobowej spółki gminy Zielonka pod nazwą Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Zielonce Sp. z o.o. .
              • dlazielonki PGK Zielonka bez zmian 26.02.16, 12:50
                W dniu wczorajszym odbyło się posiedzenie Rady Miasta w czasie którego na wniosek radnego Tadeusza Szklarskiego rozwiązanie PGK zostało wstrzymane, za taką propozycją zagłosowało 12 radnych, w tym radni Tadeusz Szklarski, Jan Bąk, którzy wcześniej podpisali się pod projektem uchwały, przeciw wstrzymaniu rozwiązania byli radni Dla Zielonki, Bogdan Krysiński, Stefan Stefaniszyn, Tomasz Wołujewicz. Ponieważ radni Dla Zielonki podjęli decyzję o takim głosowaniu z pełnym przekonaniem słuszności swoich argumentów za rozwiązaniem spółki i przekształcenie jej w zakład budżetowy, w najbliższym czasie rozważą decyzję o przygotowaniu obywatelskiego projektu uchwały dot. rozwiązania PGK. Projekt ten będzie musiał zdobyć poparcie mieszkańców miasta oraz przejść procedurę rejestracyjną, aby trafił ponownie pod obrady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka