Dodaj do ulubionych

Zielonka za dnia

08.11.03, 23:35
Witam serdecznie forumowiczów :-)
Juz tu kiedyś zaglądałam ale nic sie nie działo. Ucieszyłam sie bo ukazały
sie nowe pwisy. Mieszkamy w Zielonce od półtora roku ale jeszcze sie nie
zintegrowałam praktycznie wcale nie znam Zielonki. Wyjeżdżam rano do pracy i
wracam wieczorem wcale nie wiem jak tu jest za dnia. Chetnie bym porozmawiała
z kimś kto tu zyje dłuzej. Ani tutaj nie znam zadnych ludzi ani nie korzystam
z zadnych usług, ani ze sklepów bo wszystko załatwiam w drodze z pracy w
Warszawie. myslę ze to takie nienormalne. Moze inni tez tak mają?
Czasem wchodze na www.zielonka.pl i to cały moja wiedza.
Pozdrawiam i czekam czy ktoś odpowie będę bardzo szczęsliwa
Wiola
Obserwuj wątek
    • Gość: Mika Re: Zielonka za dnia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.11.03, 00:13
      Można by powiedzieć,że nam Zielonkę od ponad ćwierć wieku;) Mieszkałam
      tu,wyprowadziłam się i znów wróciłam-tym razem chyba na stałe;) Szczerze
      powiedziawszy atrakcji tu niewiele nawet dla dzieci(nie licząc domu kultury)
      Sklepów kilka ale asortyment uboższy jak w "stolycy" tyle,że ceny czasem
      przystępniejsze;) Jedna fajniesza knajpka "U Pietrzaków" (echh stara "Alicjo")
      Wieczorami rzeczywiście nie ma się gdzie wybrać-chyba,że o czymś nie wiem;)Za
      to latem Zielonka jest przepiękna,spacerować można do woli nawet ulicami,bo
      ruch niewielki,z bezpieczeństwem też nie najgorzej(chociaż nigdy nic nie
      wiadomo)szkoda tylko,że Glinianki się tak "zepsuły" i nie ma sie już gdzie
      kąpać.Sama z chęcią dowiem się czegos więcej o atrakcjach tego miejsca:)
    • Gość: zielonka_patriot Re: Zielonka za dnia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 18:48
      Witaj Wiola :)
      Jaka miła niespodzianka!
      Ja jak najbardziej jestem w Zielonce za dnia / i w nocy/. Mieszkam tu kawał
      czasu ale też jakoś jeszcze się nie zintegrowałam. Chyba to już nie nastąpi.
      Wymieniamy z sąsiadami uprzejme dzień dobry i tyle. Znam mniej więcej swoje
      osiedle i okolice stacji. Tak jak Mika, uważam, że jest to całkiem przyjemne
      miejsce do życia i raczej bezpieczne – jak na obecne czasy - przynajmniej ja
      nie żyję w poczuciu zagrożenia. Wszyscy, którzy mnie odwiedzają mówią:
      mieszkacie tu jak na wczasach i to mniej więcej prawda jeśli chodzi o walory
      krajobrazowe.

> myslę ze to takie nienormalne. Moze inni tez tak mają?

Chyba sporo ludzi tak ma. Sporo ludzi jest zapracowanych praca dom praca dom
      itd.
      W innych miejscowościach również. / Jakoś trzeba pospłacać te kredyty ;) /

>szkoda tylko,że Glinianki się tak "zepsuły"
      Tak źle z tą wodą?

Wszelkiego rodzaju sklepów i usług zrobiło się ostatnio bardzo dużo. Prawie
      wszystko można załatwić na miejscu, co jest bardzo wygodne.

Gastronomią się zbytnio nie interesuję. „U Pietrzaków” to ci sami właściciele
      co dawnej „Alicji”? Z zewnątrz restauracja wygląda całkiem przyjemnie, a w
      środku nie byłam. „Alicja” chyba nadal funkcjonuje jako catering. Wydaje mi
      się, że widuję samochód z takimi napisami.

Mika, ty jesteś taka oblatana: co kryje się za typowo mazowiecką nazwą
      Copacabana?

• Gość: Mika Re: Zielonka za dnia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.03, 20:37
        Gość portalu: zielonka_patriot napisał(a):

> Mika, ty jesteś taka oblatana: co kryje się za typowo mazowiecką nazwą
        > Copacabana?

Wstyd nie wiedzieć;)-Copacabana-motel przy rondzie na Mareckiej-kiedyś(nie wiem
        jak teraz) odbywały sie tam dyskoteki na które zjażdżało się zielonkowskie
        towarzystwo;) Teraz podobnież jest jeszcze jedna-przy rondzie koło cmentarza
    • nierymek Re: Zielonka za dnia 09.11.03, 22:14
      No niestety, Zielonka to sypialnia i podejrzewam, że prędko (jeśli w ogóle) się
      to nie zmieni.
      I oczywiście, witam na forum :)
    • viol_a Re: Zielonka za dnia 10.11.03, 13:12
      Witam, dziękuję za takie miłe powitanie :-)
      Bardzo się ciesze że będzie ożna porozmawiać z innymi mieszkańcami Zielonki.
      My wybraliśmy Zielonke własnie z uwagi na tę zielń, spokój, bliskość lasu. Tuż
      pod Warszawą ale taniej niż w tych najmodniejszych mijscowościach. Ale paradoks
      na razie na życie tu nie ma czasu. Po prostu.
      Bardzo głupie pytanie ale co to jest Wolności, Glinianki i U Pietrzaków?
      Takie bardziej babskie czy to duże ryzyko pójść tutaj do fryzjera lub
      kosmetyczki? Zauważyłam kilka zakładów macie jakies ulubione? Jakies ulubione
      sklepy, gdzie warto zaglądać? Są tu jakieś ciekawe second handy?
      Kredyty? Jej, zielonka partiot, ty mi nawet nie przypominaj. A w ogóle to skąd
      wiesz ??? ;)))
      My dopiero jako tako się uporalismy z wykonczeniem domu i jakotakim
      wyposażeniem. To było bardzo wyczerpujące :( żyć się odechciewa.
      Zgadza się dla mnie Zielonka jest sypialnią bo pracuje w Warszawie długo i tu
      przyjeżdząm się wyspać i tyle z tego mam że mieszkam w pieknych okolicznościach
      przyrody ;).
      • nierymek Re: Zielonka za dnia 10.11.03, 13:46
        Wnioskuję, że mieszkasz gdzieś w moich okolicach ;)

Ja się wypowiem na temat secondhandu - jest jeden w Kobyłce - bardzo duży, dosyć
        blisko.
      • Gość: Mika Re: Zielonka za dnia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.11.03, 21:56
        > Bardzo głupie pytanie ale co to jest Wolności, Glinianki i U Pietrzaków?

Wolności -nawa osiedla ;)-na trasie na Glinianki ;)

Glinianki-nie wiem czy to można nazwać jeziorkami;) ale w każdym bądź razie-
        większy obszar mokrego;)Jak skręcisz w Lipową(tak jak jedzie sie do banku PKO)
        do samego końca jak na Kobyłkę;) -nie wiem czy to Ci pomogło;)

"U Pietrzaków"-całkiem niezła knajpka w samym sercu Zielonki(trasa na Marki)-
        trudno nie zauważyć ;)

>Takie bardziej babskie czy to duże ryzyko pójść tutaj do fryzjera lub
        > kosmetyczki? Zauważyłam kilka zakładów macie jakies ulubione? Jakies
        ulubione

Kosmetyczek nie wypróbowałam;) ale fryzjerkę znam jedną dobrą,pracuje w
        malutkim zakładzie za stacją(idąc od Bankówki)i ma na imię Marzena:)

>sklepy, gdzie warto zaglądać? Są tu jakieś ciekawe second handy?

To zależy co Cię interesuje;)Nieźle zaopatrzony jest kosmetyczny przy stacji
        (koło Ery)

Dobrze oblatana Mika ;)

Pozdrawiam:)

• Gość: zielonka_patriot Re: Zielonka za dnia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 01:04
      Mika, dobrze, że już wytłumaczyłaś Wioli co i jak, bo ja na sklepach i
      fryzjerach niezbyt się wyznaję. Secondhand, tylko tu się nazywa tania odzież,
      jest jeszcze za sklepem „Iwona” na wspomnianym tu skrzyżowaniu Kolejowa-Lipowa-
      Marecka, zdaje się.
      Chciałabym spytać, Mika, czy ty jesteś też z Bankówki? . Bo jeśli tak, to macie
      3:1
      Często się słyszy, że w Zielonce nic się nie dzieje. Ale właściwie, co miałoby
      się dziać?
    • viol_a Re: Zielonka za dnia 11.11.03, 20:07
      Tak jestem z Bankówki! Bankówka górą!:) Zielonka patriot co ty jeszcze robisz
      po tamtej stronie? Przeprowadzaj się do nas! :)
      Dzięki serdeczne za wszystkie namiary powoli się wypróbuje:)
      Nierymek, ale gdzie dokładniej w Kobyłce jest ten secondhand koło czego?

Mika oblatana, ty to wiesz wszystko ale ja tuman jakiś jestem bo coś nadal nie
      kojarze w sprawie tych miejsc, ale nic powoli do wszystkiego dojde na poczatek
      wiem gdzie jest Lipowa to już coś. Urząd Miasta, pozwolenia się załatwiało.
      W sprawie babskich pytan: jak ktos dla poprawy nastroju chce trochę forsy
      stracić po sklepach, to wtedy gdzie ty chodzisz? I ogólnie co możecie polecić
      jakby ktoś przyjezdny was pytał co tu ciekawego.
      Zielonka patriot jakto się nie wyznajesz na sklepach? Nic nie kupujesz czy co?

co miałoby się dziać w Zielonce? Ja tam nie wiem, mnie w Zielonce w tej chwili
      brakuje tylko czasu :)
      Teraz miałam troche wolnego ale i tak nie poznawałam Zielonki bo akurat teściów
      odwiedzaliśmy.
      • Gość: Mika Re: Zielonka za dnia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.11.03, 21:10

> Tak jestem z Bankówki! Bankówka górą!:)

No to nie będziecie w przewadze;)-nie jestem z Bankówki:-P Za to niedaleko od
        Was bo zaraz za miedzą chilli po drugiej stronie Wyszyńskiego;)

> W sprawie babskich pytan: jak ktos dla poprawy nastroju chce trochę forsy
        > stracić po sklepach, to wtedy gdzie ty chodzisz?

Przyznam się bez bicia,że wsiadam w autko i gnam do M1,Ikei lub Carrefour`a ;)
      • nierymek Re: Zielonka za dnia 11.11.03, 23:06
        Jedzie się Wyszyńskiego, za stacją benzynową w lewo. Kawałek za przejazdem jest
        stadion chyba i kawałek za stadionem jest wjazd na teren dawniej chyba
        przemysłowy. I to tam jest właśnie. Nie weim tylko, czy przejazd już skończyli
        remontować. Jeśli nie, to trzeba jechać Lipową, następnie koło Glinianek, aż do
        kościoła w Kobyłce. Na pierwszym rondku w prawo i gdzieś po lewej będzie
        hurtownia odzieży używanej.
    • Gość: zielonka_patriot Re: Zielonka za dnia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 23:41
      > Bankówka górą!:) Zielonka patriot co ty jeszcze robisz
      po tamtej stronie? Przeprowadzaj się do nas! :)

A widzisz, remis!:) Na razie się nie przeprowadzam;)

> Mika oblatana, ty to wiesz wszystko ale ja tuman jakiś jestem bo coś nadal
      nie
      kojarze w sprawie tych miejsc

Chyba tylko ci się wydaje, że nie kojarzysz, przecież droga prosto jak
      strzelił :) Ale dobrze, opiszę ci Glinianki trochę później.

> Zielonka patriot jakto się nie wyznajesz na sklepach? Nic nie kupujesz czy co

Kupuję, owszem. W Zielonce to głównie drobne zakupy spożywcze.
      Taka ze mnie patriotka lokalna :( Ale w ubiegłym roku wymieniałam część mebli
      i AGD, oglądałam wiele sklepów i prawie wszystko w końcu kupiłam w Zielonce!
      Mają tu mniej więcej wszystko to samo co gdzie indziej i faktycznie taniej.
      Jeśli nawet nie ma czegoś w ekspozycji, to są katalogi i przywożą, co tylko
      klient sobie zażyczy.
      Aha, znam się jeszcze na okolicznych składach budowlanych;)

> I ogólnie co możecie polecić
      jakby ktoś przyjezdny was pytał co tu ciekawego.

Najatrakcyjniejsza jest sama Zielonka. Perła pośród innych miejscowości
      podwarszawskich. A poza tym to nie wiem, co jeszcze. Muzeów ci u nas nie ma,
      zamków do zwiedzania albo domu, w którym mieszkał Kościuszko, również nie.

Popieram sposób Miki na poprawę samopoczucia. To jest to ;)

• Gość: zielonka_patriot Topografia Zielonki dla Wioli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 23:54
      Przejeżdżasz przejazd na Kolejowej. Pierwsze skrzyżowanie Kolejowa-Lipowa-
      Marecka. Po prawo na rogu Lipowej i Mareckiej widzisz restaurację U
      Pietrzaków, zajmuje cały parter budynku. Skręcasz w prawo w Lipową , mijasz
      światła, jedziesz dalej prosto, Lipowa przechodzi w Wolności po prawo widzisz 4-
      piętrowe bloki, to jest właśnie sławne osiedle Wolności i ja zamieszkuję w
      pobliżu, ale nie na samym osiedlu. Jedziesz dalej prosto kończą się bloki i
      widzisz po prawej stronie zespół stawów-jeziorek, to są właśnie Glinianki zwane
      też Glinkami.
      Są to stare wyrobiska cegielniane zalane wodą. Bardzo malownicze. Jest ich
      kilka różnej wielkości. Ten największy zbiornik, położony najbliżej drogi,
      posiada też groblę i wyspę.
      Natomiast jeszcze dalej idąc prosto za Glinkami ciągną się jakby dzikie pola,
      ulubione przeze mnie. Chodziłam tam kiedyś z psem. Kompletne odludzie, łąki,
      krzaki, zarośla przez kilka kilometrów na końcu las, a za lasem zabudowania
      Kobyłki i stacja PKP Ossów.
      Na Gliniankach teraz jest pusto, ale zawsze są jacyś wędkarze. Musisz
      koniecznie zwiedzić największą atrakcję tego miasta ;) Dziwne, że jeszcze nie
      byłaś.
      • viol_a Re: Topografia Zielonki dla Wioli 21.12.03, 11:34
        Dziękuję za wspaniały opis. Teraz to już napewno trafię :)
        Od razu bym tam pognałagdybym mogła ale jeszcze się wybiorę czeka nas kilka
        wolnych dni to sobie pooglądamy to i owo w NASZEJ Zielonce ;)
        Masz pieska? Uwielbiam. Tez bym chciała mieć. No ale siedział by cały dzień
        sam. chyba bez sensu?
        • mika_007 Re: Topografia Zielonki dla Wioli 22.12.03, 02:01
          Viola-to moze świnkę morską?;) Ja właśnie kupiłam dzieciakom-rane jaka
          radocha.A i świnka nie taka zwykła,tylko peruwianka-długowłosa:D
    • nierymek Re: Zielonka za dnia 22.12.03, 15:34
      a za dnia chadzam z psem na spacery po czystych, zielonkowskich lasach...

nierymek.terror404.net/spacer
    • zielonka_patriot Re: Zielonka za dnia 23.12.03, 00:28
      Mika, gratulacje z okazji powiększenia rodziny! o świnkę pruwiańską :)

Już, niestety, nie mam tego psa, z którym chodziłam na długie spacery. Bardzo
      mi go brakuje. Już nie chodzę na Glinianki...
      Też uwielbiam wszystkie zwierzaki, najbardziej psy. Wiola, racja. Bez sensu,
      żeby sam siedział.

Nierymek, super psisko! Jak się nazywa? Wygląda na sporego zwierza. Nie widać
      jego kufy, jakby kaukaz?
      A te świnki nieperuwiańskie, co lasy zaśmiecaja, to szkoda słów :( Łobuzy bez
      wyobraźni.
    • zielonka_patriot drogeria 23.12.03, 16:28
      Mika, byłam w tym sklepie z kosmetykami, który polecałaś - obok Ery. Genialny
      sklepik! Po prostu mają wszystko! Nawet się nie spodziewałam takiego wyboru. I
      atmosfera bardzo przyjemna, można wszystko poglądać do woli, wziąć do ręki.
      Dziękuję za namiar :)
      Polecam wszystkim.
    • viol_a Re: Zielonka za dnia 24.12.03, 13:30
      >Viola-to moze świnkę morską?;) Ja właśnie kupiłam dzieciakom
      >rane jaka radocha.A i świnka nie taka zwykła,tylko peruwianka-długowłosa:D

Wyobrażam sobie! Moje też wariuje jak tylko zobaczy jakieś żywe stworzenie :)
      My mamy kotka odziedziczonego /dosłownie/ i na razie on musi nam wystarczyć.
      Ale kiedyś na pewno będziemy mieć i inne zwierzątka

>Już, niestety, nie mam tego psa, z którym chodziłam na długie spacery.
      Oj, biedny, bardzo mi przykro!

Nierymku jakiego masz wspaniałego "okaza" ;)) Taki duży i puchaty, uff !–
      moje marzenie :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka